RUMUN Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Umire ogledalo a sa njim i OVF .... i ovo cudo ce verovatno imati hibridni AF kao em-1 jer ima odlicnih sony stakala koja mogu se kache ...... jos da im nevesta zuiko izrodi 35mm 1.4, 50mm 1.2 i 85mm 1.2, da budu maleni i crtaju sexy, i zbogom pameti
@work Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 Zbogom pameti ako jos jednom spomenete da je prednost m43 u odnosu na FF mala i lagana optika (i tela). Sony A7R: 465g with battery and card + 120g for the 35/2.8 lens. Olympus E-M1: 497g with battery and card + 120g for the Olympus 17mm f/1.8 lens.
RUMUN Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Aj ne zezaj, ovo se tek pojavilo, a da obecava kompaktnost i laganost itekako obecava :) ..... mada, tek kada naprave gomilu stakala za ovo cudo onda cemo da merimo gabarite, tezinu, blende, sada je rano jer me bas eto zanima koliki ce recimo da bude 150-600 f4.8-6.3 :D
darkesha Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 ^^ Ajd sad uporedi tezinu EM5 sa ovim sonijem. Zna se zasto EM1 tezi onoliko koliko tezi i zasto je veliki onoliko koliko jeste (zato da bi se dobila ergonomija potrebna za 150mm f/2 35-100 f/2 i 50-200 izmedju ostalih). Za takva stakla MORAS imati veci aparat, dok recimo za EM5 koji nije (prvoshodno) namenjen za tako nesto mozes da smanjis i stanjis koliko treba. Da se vratim na Soni...svaka im cast, nisam ni sumnjao. Nadam se da ce sa ovim potezom malo uzburkati situaciju na FF marketu. Iako ni A850 i A900 nisu nimalo naivne masine, nisu uspeli da ozbiljno izazovu neku revoluciju. ^ Ili recimo 100-400 2.8-3.5 Moj je licni stav da osim za PS, ne trosim pare apsolutno ni za sta drugo sto nosi brend Sony. Prvoshodno zbog njihove neverovatne politike da za skoro SVAKI standard imaju neko svoje proprietary resenje.
IronStar Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 zajebato... alal im q*ac This. Ako ne uspeju da ovo zabrljaju nekom neverovatnom gluposcu, onda je ovo game changer. Usput, svaka cast i menadzmentu sto su izgleda dali inzenjerima odresene ruke. Valjda su skapirali da su tako postali poznati, ne kopirajuci ostale i da menadzeri prodaje ne prave dobre aparate. Canon da hvata beleske i da im ne pada na pamet da jos jednom prepakuju ONAJ senzor.
@work Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 Aj ne zezaj, ovo se tek pojavilo, a da obecava kompaktnost i laganost itekako obecava :) ..... mada, tek kada naprave gomilu stakala za ovo cudo onda cemo da merimo gabarite, tezinu, blende, sada je rano jer me bas eto zanima koliki ce recimo da bude 150-600 f4.8-6.3 :D Stos je u tome sto im treba 150-600mm f9.6-12.6 da bi imali olijev ekvivalent. I koliki bi to objektiv bio, nesto duzi od olijevog i nimalo tezi. Samo sto nema nikakvog smisla napraviti ovako spor telac. Ajd sad uporedi tezinu EM5 sa ovim sonijem. ... OM-D E-M5 je laksi oko 70 grama od E-M1, 35 grama od sony-a
Zoran Rodic Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Jos samo da shvatim kakve ovo veze ima sa dSLR aparatima i gde su im dodirne tacke? Ovo nije nista vise nego jos jedan prototip (polufabrikat) kome nece raditi ovo ili ono na ocekivani nacin. Kostace $3.500+ i kao takav, zavrsice jednako kao i Fuji X100. Kad ovakav aparat naprave Nikon ili Canon, to ce onda biti to. Do tada... ne vise od zabave za raju iz kraja... :) PS Olympus bih izdvojio iz te grupe polufabrikata, jer mu kvalitet i upotrebljivost raste iz modela u model, a cene relativno normalizuju... sa sve prepoznatljivim brendom, vizuelnim identitetom i sirokom paletom objektiva. A kad ce Oly FF ... to vec ne bih znao kasti... jelte. :) PS2 A tek na razumem poredjenje sa Lajkom... i to analognom.
vili Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Jos samo da shvatim kakve ovo veze ima sa dSLR aparatima i gde su im dodirne tacke? Na osnovu mog krhkog znanja fotografske tehnike - nikakve direktne :) Ali moze da ima veze u smislu da ovakvi sistemi napreduju, pa u nekom trenutku mozda mogu adekvatno da zamene SLR sisteme. Zasto da ne, sve je moguce, a i obecava.
@work Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 ^^Pazi mozemo cak i da raspravljamo na temu da li je ovakav aparat ruzan ili lep, ali reci da ce to biti to jedino ako ga naprave nikon ili canon je pomalo smesno. Posebno stoga sto se sa ovim (milc, evil ili kako god da se zovu) nisu proslavili ni N ni C. Ustvari canon je napravio samo milc, eto jos nema evf. Sto se tice poredjenja sa bilo cime ne secam se da sam bilo sta poredio osim tezine (u odnosu na Oly). Sa Lajkom? Eto tu fotku nadjoh brzom pretragom. Ipak ne zaboravi da se zbog registracione daljine mnogi nadaju da ce na ovome moci da koriste sicusne RF objektive i da ova tela budu "jeftina" zamena za lajku. To se verovatno nece desiti za zizne krace od 35mm ali zivi bili pa videli.
Zoran Rodic Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 @vili Ne mogu da ih zamene, iz prostog razloga sto ce uvek biti onih koji od aparata ocekuju gabarite i ergonomiju. Ne mogu da ih zamene u Damasku, Bagdadu, Kabulu... ne mogu da ih zamene na Dijamanstkoj ligi, ATP turu, Ligi sampiona... na svadbama ili studijskoj fotografiji. Mogu zajedno da opstaju na trzistu, ali oni ne smetaju jedan drugom. Naprosto, to je tako. @ @work Nije smesno uopste, jer samo te dve korporacije imaju moc da naprave proizvod koji se nece pojavljivati kao statisticka greska u svim istrazivanjima trzista, prodaji, zastupljenosti... ili sta vec. Hteli to neki da prihvate ili ne, Nikon i Canon nemaju ozbiljniju ponudu u tom segmentu iskljucivo i samo zato sto ih to trenutno ne zanima. Onog momenta kada odluce da se ozbiljno pozabave time, stvari ce postati sasvim drugacije.
cvele001 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Da li bre iko cita sta pise na ovom linku ili samo gledate u svoje misli? Kako bre nema ovo veze sa DSLR-om? U cemu je sustinska razlika? Velicina, mogucnosti, senzor, rezolucija, AF? Realno bre i jedno i drugo pravi fotografije, a sad na sve to imate ono o cemu kuka pola ovog foruma da imas FF senzor u malom gabaritu? I sad nesto en valja, ma nemoj. Pa za pocetka su najavili dva modela, jedan bez a drugi sa PF sistmeom, sto znaci da ce brzina AF verovatno biti jako slicna ili jednaka jednom DSLR aparatu. Optika ocigledno nije problem jer su odma izbacili 4 ili 5 stakala, siguran sam iz arhive jednog ziessa mogu da izvuku jos jedno 20 koji mogu fino da se adaptiraju... Napokon neko izadje sa vlaznim snom, "Leicom" koja je bolja od iste trenutno i opet postoje neka trabunjanja i naklapanja. Po cemu to jedan zeiss ne moze da napravi jednako dobru optiku poput Olympusa? Aj da cujem pa da se pokrijem usima. Rodicu, otkud to da Fuji x100 nije dobar? Odakle ti podaci i gde to stoji argumentovano? To sto u ovoj prciji to nije dostupno apslolutno nije merilo. Za pocetak ovde nema ni osnovnih lekova koji su prekopotrebni a ne Fujia i slicnih egzotika... Za pocetak pogledajte svoje dvorise / kucu / sobu / ulicu ili sta god pa onda blatitte druge. Zorane, ni to bas nije tacna konstatacija. Ako se sagleda kolicina, velicina i tezina jednog DSLR aparata odnoson sistema i brzina kursuma pod kojim moras da sagnes glavu ili podvijes rep, siguran sam ovakav aparat, ili neka sledeca generacija, nema razloga da ne bude dostojan alat jednog fotoreportera... To je kao sto je nekad tresnjev top bio ubojito oruzje a sad jedan H&K ima vecu moc od istog barem 5 puta... Jedino sto mzoemo da psotavimo kao pitanje jeste ergonomija, jer je ona neumoljiva, ali s druge strane svedoci smo da i mnoge druge stvari mogu da dodziev transforamcije i da ljudima budu jednak upotrebljive (mob telefoni npr). Ergonomija postojecih DSLR aparata direktno je uslovljena TEZINOM istih i gabaritima optike. To mi je BTW najstrucniji deo profesije pa mogu da naklapam o istoj do sutra ako vas zanima.
@work Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 ... Nikon i Canon nemaju ozbiljniju ponudu u tom segmentu iskljucivo i samo zato sto ih to trenutno ne zanima. Onog momenta kada odluce da se ozbiljno pozabave time, stvari ce postati sasvim drugacije. Zamisli ovakve aparate iz canona/nikona i zamisli koliko bi onda prodali 6d/70d, d610/d7100.
lvuletic Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Ja ne vidim da od ovoga može išta da bude. Voleo bih ja jedan za "uvek pri ruci" isključivo sa nečim reda 28/2 ili 35/1.4 i to je to iz mog ugla. Porede se težine, priča se kako je lagan, "al', eto, može na njega i 70-200/4 koji ima skoro 900 grama", s tim da telo, sudeći po fotografijama, uopšte nema ergonomiju za tako nešto. Ne vidim nišu gde da se smesti (sem Japana, kod njih se sve smesti :D ). Nemaju podršku profesionlaca, a teško da će je i dobiti (ne pričam ovde o "to je zato što nije SLR" tripu), a jedini kome bi bio zanimljiv su hipsteri, ali nažalost piše "Sony", a ne "Leica" :D Jeste dobro što sve više igrača radi ozbiljne stvari, što veća konkurencija viši kvalitet i niže cene, ali da li će neko od velikog dvojca da hvata beleške - šište mi jajca :D
StORM48 Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Ergonomija postojecih DSLR aparata direktno je uslovljena TEZINOM istih i gabaritima optike. To mi je BTW najstrucniji deo profesije pa mogu da naklapam o istoj do sutra ako vas zanima. Odlično! :) Ajmo barem do popodne!? Ako ja kažem da se slažem da je "ergonomija postojećih DSLR aparata direktno uslovljena težinom i gabaritima optike" (ali se ne slažem za težinu aparata, jer njihova težina/konstrukcija idu upravo zbog optike koju će da nose), Ti mi plastično objasni kako ćeš da smanjiš/olakšaš objektiv klase 400mm f/2.8 i ja ću evo odma da pljunem sam sebe u čelo što sam toliko glup. Nadam se da Ti neće pasti na pamet da pomeneš mirror objektive ili difrakcionu optiku. ;) E sad, ako mi na ovakvo pitanje odgovoriš konstatacijom da je ovo za šetnje, za ovo za ono, da bude malo itd, kako se to onda uklapa u priču "DSLR RIP", kad DSLR-ovi upravo služe za sve ono što ovi drugi ne mogu, a obratno ne važi, osim ako ne računamo šverc aparata na neki koncert ili u pozorište, šta ja znam...? Mali disclaimer, pošto postoji konstantna tendencija da se ne razumemo - ja protiv ovog Sony-ja nemam ništa. Čak, stvarno mi se sviđa to što su/će verovatno pokazati - da i FF ipak može da bude mali. Ali, opet taj trip "šta se babi snilo" da se odma' što pre sa'ranjuje DSLR, jer eto tako - nekom dosadilo ogledalo, pa misli da neko taj fazon tera iz čistog inata. DSLR-ovi su skuplji u proizvodnji, jer sam taj mehanizam košta, da ne pričamo o pratećim elementima, a aparati poput ovog Sony-ja su u krajnjem skoru skuplji. Pa kako bre to? Dalje, ja mogu da se složim sa Vuletićem oko ciljne grupe - oni koji će da zanemare da ovo ipak nije Lajka, ali liči na nju i u principu verovatno funkcioniše bolje, tj. prijemčivije prosečnom kupcu, "lajka-vlasniku-wannabe", moći će to sada da dobiju za (verovatno) dvostruko manje novca. MOŽDA i trostruko, ali sumnjam, znajući Sony i njihovu politiku kada su top-modeli u pitanju. Da li će nekome to da donese sreću umesto lajke, pitanje je za forume Praktične Žene ili Man's Health-a, pa se time nećemo zamarati. Što se tiče X100 ne znam, ali znam da je X1Pro najveća bulja koju sam ja držao u svojim rukama i prosto ne mogu da verujem oko čega su ljudi sekli vene kada se pojavio. Moj toster ima bolji AF od onoga, a veš mašina stabilniji softver. Uspeo je da mi se ukuca 2 puta u rukama, dok sam "kao" pregledao neke fotke koje su ljudi napravili u prodavnici. Fotkanje ne praktikujem po prodavnicama, tako da se nisam posebno zabavljao tim aspektom, ali realno - kome je to potrebno nakon onako "bogatog" iskustva oko pregleda? To što ga ovde nema, utiče na njegov kvalitet realizacije - kako tačno? Ne smem ni da uradim pretragu šta smo ovde sve škrabali o tom aparatu u pokušaju sa fenomenalnim senzorom, šlogirao bih se verovatno. Naravno, priča o X1Pro/X100 nema nikakve dodirne tačke sa ovim Sony-jem, jer Sony malo bolje prati priču od početka do kraja, ali se može povući neka paralela oko skakutanja po forumima. Nekako je atmosfera vrlo slična, samo fali ono "što je lep do jaja". :lol: Ne sumnjam ja da će ovo da bude super aparat, iako po netu kreće masturbacija kao da su svi već koristili aparat po mesec dana i imaju pune soške albuma sa fotkama, međutim - nešto mi se javlja da će hladan tuš da usledi čim se formira cena. Da, cena nije relevantan faktor za Srbiju, ali ovce nisu ni tamo gde love ima u izobilju... to se sasvim lepo vidi iz prodaje drugih modela sa "pametno" formiranom cenom. Pozdrav P.S. Evo, počela je da teče već peta godina otkad ste prvi put sahranili DSLR-ove na ovim stranicama. Epilog je da se Canon i Nikon entry-level DSLR-ovi i dalje prodaju ko alva i počeli su da izlaze ko mobilni telefoni, svakih par meseci. To verovatno zato što su ih sahranili MILC-evi. P.S.2 Oly OM-D, a pogotovo ovaj novi, je AVION za Fuji.
@work Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 ^^Milioni 70-200/4 se koriste na apsc nikonima i rebelima i niko jos nije rekao da se to mora. Ali moze sto da ne, to je kljucno. Pa ergonomija keca je jedno 16x skuplja od rebela pa bi i bilo bolje da je bolja.
lvuletic Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Ako se ovaj odgovor odnosi na moje pisanije gore, ne vidim vezu, al' ajde. @storm htedoh i ja da se raspišem, ali si me preduhitrio :)
drazha Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Nego, jeli... oce li ovaj e-mount moci da dobaci tj pokrije ceo FF?
Zoran Rodic Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Rodicu, otkud to da Fuji x100 nije dobar? E da... mislio sam na X1pro a ne na X100. Stavise, takav je da mu ni ime nisam zapamtio... a toliko prasine onomad oko njega.
@work Posted October 15, 2013 Author Report Posted October 15, 2013 Ako se ovaj odgovor odnosi na moje pisanije gore, ne vidim vezu, al' ajde. Da odnosi se. Niko te ne bije po usima da na rebela ili A7 okacis 70-200. Sto se tice cena neproverene informacije su: "A7 will cost you $1,700 for the body only and $2,000 with the aforementioned kit lens, while the A7r will run $2,200 for the body only" Kit objektiv je 28-70mm f/3.5-5.6.
drazha Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 ^ za te pare cu da se prosetam i da ga naslikam u vodenim bojama
IronStar Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Storme...po ovim Fujiima se balavilo izmedju ostalog zbog senzora, koji je realno, skroz dobar. Ima n+1 firmware update za njega, tako da kapiram da je sad malo stabilniji/radi bolje. Zbog ovog aparata se balavi zato sto ima FF senzor u ovom pakovanju, a do nedavno je bila prica nece to moci da se spakuje. Oh, wait, vidi moze! Ko bi rekao! Ja ne bih (jos) sahranjivao DSLR, zato sto ovom verovatno fali ergonomije za neki realno veliki objektiv. Sledeca generacija? Sto da ne? Kako ce to da urade? Hmmm....vidim da je Olimpusu uspelo. Da li ce da bude vise nego sposoban za sve ono sto DSLR moze? Ne sumnjam u to. Ima senzor iz D800 pobogu. Cena, kao sto napisa @work je manja od ekvivalentong DSLR-a, tako da, gde je problem? :blink: Kao bonus moze da se zakaci i poneko zaboravljeno matoro staklo i uziva u full formatu, ali ovo je vec neka druga prica.
lvuletic Posted October 15, 2013 Report Posted October 15, 2013 Da odnosi se. Niko te ne bije po usima da na rebela ili A7 okacis 70-200. Opet si potpuno omašio ono o čemu sam ja pisao. Kako god, aj da makar jedna tema na ovom forumu preživi dve stranice bez totalnog odlaska u OT :D
Recommended Posts