Jump to content

W.A.S.P

okmijun

Recommended Posts

... ovih konzervi na tockovima....Da ovo valja ljudi nebi pravili vikendice, ni kamp kucice od 20 000 Evra! Mozda se nekome i svidja a o ukusima ne vrijedi raspravljati!

Tvoj post je refleksija tvoje primitivnosti, taj font sto koristis, nemoj se dernjati. To sto ljudi prave krs vikendice ne znaci da je ova arhitektura losa, vec da smo mi u velikom slucaju nazadni. Kada si vec dao sebi pravo da drzis rec sta je dobro i sta je sranje u arhitektru, a nemas nikakve veze sa strukom, evo ja sada za tvoj posao tvrdim, da ista vredis i da si talentovan; sto ne radis za jedan Blizzard ili Pixar, Sony, Wetu, sto kilavis neki mediokritetski cgi na balkanu...daj nam link ka svom 3d portfoliu da ti kazemo sta mislimo....

P.S. "NEBI" se pise odvojeno sa "ne bi".

Diplomski ide sasvim ok, sve je u najboljem redu hvala sto se interesujes.

Posto si vec odmakla sa diplomskim, daj barem postavi neke slike idejnog resenja i nekog progresa do sada, sigurno vec ih imas. Ako si toliko brza i britkog jezika kada kritikujes profesionalnu arhitekturu, onaj i mi zasluzujemo da objektivno damo kritiku o tvojoj, obecavam da je necu krstiti sa kokosinjac.

Jedino ako se radi o egu i sujeti, ili strahu da postavis slike....

Evo i javno izvinjenje pokretacu teme, moj komentar nije bio upucen njemu, ni njegovom ocu, nego idejnom tvorcu ovih konzervi na tockovima, ko god on bio! Da ovo valja ljudi nebi pravili vikendice, ni kamp kucice od 20 000 Evra! Mozda se nekome i svidja a o ukusima ne vrijedi raspravljati!

Ma niko ti nije ni rekao, da je ovo zamena za kamp kucicu adriu ili vikendicu zidanu, ovo ti je nesto izmedju, za ko sto rece vuletic gore, neke bungalove na adi bojani ili bilo gde drugde, a na kraju krajeva svako ima svoje misljenje, i potpuno je nepotrebno od toga praviti dramu, tebi se ne svidja, meni se svidja i tu je kraj price.

...

A ako vec govorimo o rdji, u nas je ima i vise nego sto treba i niko je ne skida!

Tako da je ova skroz benigna.

Aj uzdravlje svima...

@GAF_Marija

Pa ceo net je prepun takvih projekata, realno, vise nista ne moze biti toliko zanimljivo da privuce bilo ciju paznju, tako ti je u svemu, muzici, jelu, sexu, bilo cemu, ljudi traze senzaciju, i vrlo im je to tesko obezbediti, osim kroz skaradnost. /Guca, farma, pa cak i Exit, ako oces, neka se niko ne oseti uvredjenim/.

Cula su otupela i treba sve vise nadrzaja da bis se bilo ko za bilo sta zainteresovao, nazalost.

Posto si vec odmakla sa diplomskim, daj barem postavi neke slike idejnog resenja i nekog progresa do sada, sigurno vec ih imas. Ako si toliko brza i britkog jezika kada kritikujes profesionalnu arhitekturu, onaj i mi zasluzujemo da objektivno damo kritiku o tvojoj, obecavam da je necu krstiti sa kokosinjac.

Jedino ako se radi o egu i sujeti, ili strahu da postavis slike....

Do skora sam mislila da bi mi vasa kritika nesto znacila, uticala mozda na to da moji radovi budu kvalitetniji. Na zalost izgleda da sam pogresila i iskreno nemam potrebu da cujem sta mislite.

Cekaj o cemu ti govoris??? Izjave poput zatucanost, primitivizam, kockasti mozgovi, rasla sam sa kokoskama su kritika mojih argumenata ne mene? O cemu ti govoris. Kako to juce na mojoj temi kada si me pitao za diplomski nisam pokazala sujetu a danas naprasno postajem sujetna? Da nije mozda sve proizaslo iz vaseg ophodjenja prema meni licno i mojim razmisljanjima. Da ne citiram tvoju izjavu gde govoris kako mi nije prvi put da odvalim nesto.

- moj post nisam formulisao kako treba- bolje da ne objasnjavam...

samo me ono "ruzno' mozda vise izbacilo iz takta- na prvu loptu, jbga

meni je super ovaj koncept, ali sam pogresno shvatio na pocetku da se nekima ne svidja ideja.

nekada prebrzo preletim preko reci i skontam pogresno.

sorry!

a ono za moje 'normalno": mislio sam reci da na ovim prostorima nesto sto nema temelje i nije postavljeno da traje bar 100 god - nije dom.

Tvoj post je refleksija tvoje primitivnosti, taj font sto koristis, nemoj se dernjati. To sto ljudi prave krs vikendice ne znaci da je ova arhitektura losa, vec da smo mi u velikom slucaju nazadni. Kada si vec dao sebi pravo da drzis rec sta je dobro i sta je sranje u arhitektru, a nemas nikakve veze sa strukom, evo ja sada za tvoj posao tvrdim, da ista vredis i da si talentovan; sto ne radis za jedan Blizzard ili Pixar, Sony, Wetu, sto kilavis neki mediokritetski cgi na balkanu...daj nam link ka svom 3d portfoliu da ti kazemo sta mislimo....

P.S. "NEBI" se pise odvojeno sa "ne bi".

Prvo, nisam se "dernjao" nego sam htjeo da izvinjenje bude vidljivo...

Drugo, nesto posmatram tvoje postove... uglavnom suplja prica i komentarisanje tudjih radova, pa iako nismo isti fah, kad ti postavis svoje radove u odjelu arhitekture, ja cu postaviti svoje u odjelu animacije... sto bi Amerikanci rekli "show me yours, I'll show you mine".

ja cu postaviti svoje u odjelu animacije... sto bi Amerikanci rekli "show me yours, I'll show you mine".

Ja nemam svoje radove autorske, jer radim za druge jos uvek, i dosta projekata ne bi ni smeo osnove da postavljam. Ja komentarisem svoju struku, ja ne znam sta ti radis ovde; i ok, vidim da se bojis da postavis ijedan rad, sve mi je jasno. Samo daj link.

odlican koncept!

ali sam pre koju godinu video bolje resenje lika iz Azije.

Uradio je jako slicno, ali sa bambusom! fenomenalno resenje!

mislik da je bio neki cafe u pitanju.

(off: vreme je da se i ja ovom prilikom izvinim svima na forumu /pogotovo u ovom delu/ za moje izlete grubih reci i komentara ...

los mi bio neki period pa sam preterao! Svima vama VEliko IZVINJENJE!! hvala ko oprosti..)

Ja nemam svoje radove autorske, jer radim za druge jos uvek, i dosta projekata ne bi ni smeo osnove da postavljam. Ja komentarisem svoju struku, ja ne znam sta ti radis ovde; i ok, vidim da se bojis da postavis ijedan rad, sve mi je jasno. Samo daj link.

Ma daaaaaa, radis, radis, ajd kad uradis nesto svoje javi mi se na pp....

Pogresno tumacis, cilj ovakvih tema nije nikakvo glasanje, vec obavestavanje, tj gledanje koncepta i razmisljanje da li nesto od ponudjene ideje moze biti deo nekog tvog razmisljanja, sutra, prekosutra, na bilo koji nacin, od prepisivanja do potpuno promenjenog koncepta, ili izvucenog jednog jedinog detalja.

Ili cak i nista, ali neki rif ostane, neki prelaz, pa se nekad ponovi i u nekoj tvojoj pesmi.

Uvek volim da pročitam priču iza svakog projekta, a ovde me je posebno zanimalo zbog čega je upotrebljen čelik Corten poznat i kao weather-resistant steel.

Elem, na sajtu firme koja je dizajnirala ove 'kolibe' postoji kratki opis zahteva koji su doveli do ovakvog rešenja: vlasnik je kupio bivši RV kamp (recreational vehicle camp) koji se nalazi na livadi u ravnici blizu reke (ako se ne varam, povremeno može da dođe do izlivanja vode u tom delu). Želja vlasnika je bila da dobije prostor gde može da smesti rodbinu i prijatelje, i u međuvremenu ga iznajmljuje.

Dizajn je low-tech and low-impact, takođe po želji vlasnika, koji je želeo da se priroda na njegovom posedu oporavi i vrati u prvobitno stanje (pre izgradnje kampa). Kućice su grupisane kao 'krdo' i time dozvoljavaju privatnost bez potpunog otuđivanja.

Jedna od inspiracija arhitektama je bila mala šumska koliba Henrija Dejvida Toroa:

Replica_of_Thoreau's_cabin_near_Walden_Pond_and_his_statue.jpg

Kućice deluju robustno, međutim, time ispunjavaju uslov low-tech i istovremeno dovoljno podsećaju na kampovanje, čime se ne menja nekadašnja namena same lokacije. Low-impact se ogleda u tome što, iako su očito man-made i odskaču od okolnog pejzaža, ne ometaju u velikoj meri prirodni tok promena same prirode na tom mestu, jer 'lebde' iznad tla na koje je oslanjaju samo točkovima. Dopada mi se to što pogled iz kabine može da se menja relativno jednostavno.

Sad, materijalizacija; pretpostavljam da je Corten čelik odabran zbog trajnosti, iako kao građevinski materijal ima i prednosti i mane. Za one koji ne znaju mnogo o njemu ukratko: 'rđa' koja se formira na spoljašnjosti je zapravo patina koja štiti unutrašnjost ploče od dalje oksidacije, pa tako nema potrebe za zaštitnim premazima koji nisu nimalo ekološki. U tom smislu Corten jeste ekološki, mada još uvek ne znam kakav mu je sastav i da li ima teških metala koji se oskidacijom površine i pod uticajem atm. padavina prenose u tlo. Druga prednost se sastoji u tome što je izuzetno čvrst. Jedna mana Cortena, čisto estetske prirode, je ta što rđa koju spere kiša ume da oboji okolne materijale kao što je beton ili asfalt, pa ga ponekad izbegavaju u urbanim sredinama. Druga mana je to što čelik koji se koristi za dobijanje Cortena oksidiše različito u različitim uslovima, pa je potrebno detaljno informisanje o različitim klimatskim uticajima pre nego što se odluči za njega kao građ. materijal.

edit: firma koja je radila ovaj projekat ima veliki broj projekata sa čeličnom konstrukcijom, tako da je to odgovor na pitanje zašto Corten.

Dakle, što se tiče uslova projektnog zadatka, sasvim su ispunjeni (Corten čelik može i da se reciklira, i nije previše skup). Ako se uzme u obzir da su kućice namenjene kratkotrajnom boravku, čak i enterijer odgovara jednoj od 'tema' ovog proj. zadatka - roughing it in the nature.

Kada sve to apsolviram: tema pogođena, ali mi se ne sviđa, u smislu, ne bih tu baš da provodim vreme. Ima na netu još par zanimljivih tekstova na temu ovih kućica, jer su izazvale raspravu posle osvajanja neke arh. nagrade u Americi (ovakav dizajn je, između ostalog i posledica nekih urbanističkih ograničenja tamošnjih vlasti). Sve u svemu, kućice su namenjene entuzijastima (nema tekuće vode, osim za najnužnije potrebe kako mi se čini, jedino WC ima slavinu) koji, čini mi se, vole da sirovo izgleda trendi (glorified camping). U tom smislu je ovo rešenje čak i pomalo duhovito. Ima tu vrlo promišljenih detalja, sviđa mi se to.

Ne bi to kod nas zaživelo (kao celina), pošto je dizajn proizvod simbolike malo više tipične za Ameriku, mada neka rešenja i detalji svakako mogu da se iskoriste.

Kad smo već kod 'rđavih' kuća, evo još jednog koncepta: weeHouse (.pdf).

Dizajn su osmislili ljudi iz studija "Alchemy Architects".

weeHouse je mala kućica, u potpunosti sastavljena u fabrici, koja može da se povećava dodavanjem modula, po želji kupca. Dizajn maksimalno jednostavan, ekološki, sa mogućnošću instaliranja svih tehnologija za uštedu energije koje se inače koriste u građevinarstvu. Na slici je modul od 40 kvadrata.

Marfa-4-1000x563.jpg

Proces dizajniranja:

livebrochure8.jpg

Potrošnja energije:

livebrochure9.jpg

Najmanji moduli imaju od 20 do 80 kvadrata, i po potrebi se kombinuju u veću kvadraturu.

livebrochure15.jpg

Dakle, koncept formiranja objekta je kao 'kontejnerska' arhitektura, s tim što se ovde barata sa nekoliko tipova modula, pa mu to dođe više kao 'lego' arhitektura.

Jedini problem je što košta oho-ho, i to samo postavljanje temelja i proizvodnja kuće (ostale radove rade firme po izboru kupca). Doduše, izgleda mi da kuća dolazi sa montiranim sanitarijama i kuhinjom, te zato i veća cena. Modul od 56 kvadrata bi koštao:

post-9066-1381861473_thumb.jpg