Jump to content

Pentax K-3


Recommended Posts

24MP APS-C CMOS sensor

 

Selectable anti-aliasing filter

 

SAFOX11 AF engine; 27 AF sensors includes 25 cross sensors and 3 sensors dedicated to low-light focusing

 

Optional FLU wireless control

 

ISO range 80-51,200

 

1080/60p HD video in H.264 format

 

Body-based Shake Reduction

 

Dual SD Card Slots

 

Pentaprism Optical Viewfinder with 100% coverage

 

Built-in electronic level

 

Weather sealed

 

Multi-pattern white balance

 

JPEG, Pentax PEF and Adobe DNG 14-bit RAW files

 

HDMI Port

 

HDR Image Capture

 

 

Selectable Anti-Aliasing Filter: The K-3's most significant innovation is a first-ever Selectable Anti-Aliasing filter, giving the user the ability to easily toggle anti-aliasing functionality on or off, for supreme resolution and zero limitations. THere is no physical filter; instead, using the same technology that powers the camera's sensor-based Shake Reduction technology, when the anti-aliasing simulator is turned on, microscopic vibrations are applied to the image sensor unit at the subpixel level during image exposure, generating the same level of moiré-reduction effect as an optical anti-aliasing filter. The image is then computationally fine-tuned to remove any aliasing artifacts.

 

 

ZURBEAUTY-s.jpg

http://www.dpreview.com/previews/pentax-k-3/

 

$1299 na Amazonu.

 

 

Ovo zvuči obećavajuće, ali znajući Pentax, ovo će biti problem i kupiti, a kamoli testirati...

Link to post
Share on other sites

Iako Penta nikada neće postati velikozastupljeni sistem, moram im priznati da imaju neke bleasvo genijalne ideje. Dok drugi filozofiraju oko toga trebal' il' ne anti-aliasing filter, i koliko jak da bude, i prave aparate sa i bez, smišljaju kao da ostane oštro al' bez moire, Penta to reši na dugme.

 

Priceless! :lol:

Link to post
Share on other sites

Malo je veci problem za ta stakla nego sto se misli.

Takva stakla(mislim na nivo kvaliteta objektiva iz doba filmskog srednjeg formata) su se razvijala i cinculirala godinama, da bi se pustila u promet.

Sada svi ocekuju da neko razije takvo staklo za manje od pola godine..

Opcija je da neko postojece staklo rekonstruisu i nasminkaju, a to sigurno nije to.

Nazalost niko vise nema dugogodisnju plansku strategiju.

 

Link to post
Share on other sites

Situacija je drugacija sa FF NEX-om - on ne bi imao direktnu konkurenciju. Plus se na njega dosta gleda kao na jeftiniju zamenu za Leicu M - bio bi jedina FF alternativa za Rangefinder objektive.

Bilo bi interesantno cuti i kako Sony posluje sa svojom FF DSLR serijom - A900, A800 i sada A99. Ne bi me zacudilo da na kraju mozda i gube pare na celom projektu.

 

Ne vidim zdravu finansijsku logiku da Ricoh izbaci FF Pentax aparat (Pentax je sada brend, kao npr. Lumix). Posebno sto vec imaju 645D koji verujem lakse nalazi mesto na trzistu uz vece margine zarade.

Mislim da Pentaxu najvise fali bolji marketing, pre svega razvijanje prodajne i servisne mreze, a ne razvodnjavanje iste sa FF aparatom. Tu bi Ricoh sada mogao dosta da pomogne.

Link to post
Share on other sites
Mislim da Pentaxu najvise fali bolji marketing, pre svega razvijanje prodajne i servisne mreze...

Savršeno rečeno.

 

Kada bi podršku i marketing razvili na neki pristojan nivo, FF bi stigao ukoliko bi se pokazalo da ima potencijala. Ovako, to bi ih samo zakopalo. Plus i ovo što kaže DeepBlue za objektive, što uopšte nije mala stvar.

 

Pozdrav

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Sve se nekako može svariti, ali je najveći problem servis i dostupnost polovne opreme, ali to je nešto što se unapređuje vremenom, na čemu Pentax nije baš nešto naročito radio.

 

Što se tiče optike, jeste da nemaju novih FF stakala, ali kad bi napravili FF, mogu da naprave da na njemu rade stakla sa analognih Pentax tela (slično kao što kod 645 rade stara srednjeformatna stakla), dok ne zauzmu malo ozbiljniji deo tržišta.

Tu je problem napraviti telo boljih osobina po istoj ili nižoj ceni, jer se rade dosta manje serije što poskupljuje proizvodnju.

Sa druge strane, N/C rade veće serije, imaju veću prodaju, pa time i višu zaradu od koje dobar deo ulažu u reklamu zahvaljujući kojoj dalje povećavaju prodaju pa opet ulažu ureklamu, i tako u krug.

 

Po meni, Pentax, pored APS-C i MILC/kompakt segmenta, treba ozbiljnije da se posveti srednjem formatu, a kasnije može da izbaci 35mm telo na kome će raditi srednjeformatna stakla, kao jeftiniju alternativu za poluprofesionalce i ozbiljnije entuzijaste.

 

Ili možda da naprave telo sa 36x36mm senzorom :)

Link to post
Share on other sites
conroy, zbog uzastopnog trolovanja kombinovanog sa nepoznavanjem materije, evo tebi jedan warn.

 

 

Nepoznavanje materije? OK Sir, ja se slazem za smc 50mm 1.4, ostalo je po mom iskustvu bazirano uglavnom na licnim uverenjima vlasnika da su to najbolji objektivi na svetu, nista drugo.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...