Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jel se neko igrao sa 300mm-skim i duzim spravama na FF Canonima ? Ja sam skapirao da mi je malo kratko 180mm sto mi pruza Sonnar, bar za neke akcije koje nameravam da izvedem uskoro gde su subjekti daleko u vodi ili bi me pojeli zivog .

Vidim da ima dosta m42 staklica te duzine , cak previse da bi se odlucio a da se posle ne udaram u glavu. Budzet je takav kakave su i cene... do nekih 200 jevreja, a buduci da nisam u zemlji trenutno moram da se isporucim sa ebay-a znaci nase cene x2 x3.

Mirror reflex staka su mi interesantna ali cu ih zaobici sto zbog bokeha, sto zbog ostrine , a i oni koji valjaju cemu su skupi ali opet ispod kvaliteta normalnih objektiva.

Posto nisam nikad koristio super-telce ako neko ima kreativan savet dobrodosao je.

Opcije su :

Tamron SP 300mm 5.6 Adaptall 54B , vidim hvale ga ljudi ali nisam nasao neke ocaravajuce primere.

Canon EF 100-300 5.6 L stari prastari

Tair 3 ( sve je ok sa njim samo ima cudan sistem fokusiranja i mnogo je tezak za vise od 30min nosenja )

Sonnar 300 f4 ( imam jedan Sonnar pa bih mozda napravio promenu a i ovaj je tezak )

Nikon 300mm 4.5 ....

ili nesto trece ?

300mm ili vishe za ptice,zivotinje, zene , decu, surfere, teroriste itd... bilo bi lepo da nije pretezak .

Pozdrav drustvo!

Posted

Iskreno AF za 200-300 mm je divna stvar ali me ne lozi bas smek mass production stakala osim fiksnih L-ova (mozda zato nemam nijedan AF staklic na 6D sto je mozda bogohuljenje jbg :) ), volim da to bude drugacije pa i po cenu AF-a i kontrasta, ali ostrina mi je bitna. Naravno ako ne nadjem to sto trazim zavrsicu sa tako nekim Tamronom.

Razmisljao sam i o Sigma 1.4 APO tele konverteru al to bi mi dalo 250mm sto nije dovoljno.. 300 je minimum

Posted

vidi.. za surfere ja bi prob'o sa refleksnim, bas zbog kolicine sitnih hajlajta.. cisto ono.. moz' bidne zanimljivo. Uglavnom ih ima u varijanti 500mm f8, sto je ono.. totalno kul, bar sto se dometa tice. Kolicina svetla ne bi trebalo da bude problem posto se surfuje uglavnom napolju :D

E sad.. sto se finansija tice - tu moze da bude problem. Nisam siguran koliko ces uspeti da nadjes nesto sto vredi, a da pri tom bude manje od bar 3 glave.

Posted

Znam bata dJOle ...upao mi za oko relativno jeftini Tamron SP 500mm F8 ... bilo bi interesantno sa homer simpson krofna bokehom na hajlajtima al kapiram da bi mi brzo dosadilo... on je takodje jeftin,ce vidim ako ne nadjem... al oni nisu nesto najostriji bemga i imaju fixnu blendu sto je shit.

@photodjo... uspevam da izostrim jerbo je lakse jer je vece uvelicanje, bar meni a i opalim rafal dok pomeram fokus napred nazad... neandertalski sistem AF al radi za mene :)

Posted

Uzmi makar probaj tog VC tamrona ... garantujem ti da ćeš biti jako prijatno iznenađen :)

A što se tiče surfera, ja sam ih na Bronte fatao manuelnim vivitarom 70-210 ... do duše na kropu ;)

Posted

Imam iskustva samo sa Tair-om 3s f4.5, lep objektiv, solidna blenda, dovoljno tezak da ga nikad ne izneses iz sobe :D

Ostrina, na f4.5 onako, na 5.6 vec je ostar, na 8 je super. Mada kad udarim veliki krop sa 70-200f4L (kropujem fotku sa 200mm da bi bila kao ona na 300mm), dobijem istu ostrinu i to na f4, mada f4l je 8 puta skuplji objektiv (ako bi tair-a procenio na 50e). Zanimljivo je i da je tair veoma otporan na fler, ono da se iznenadis, za jedno manuelno staklo.

Imao sam jeftini tamron 75-300, i on je ok skroz a mozes da ga nadjes za 50-70e.

Za 200e vec mozes da kupis solidno staklo, manuelci su lutrija jbg...

Vec sam kacio negde, al' evo par primera sa tair-om:

8652816954_ac458bcc57_b.jpg

Tair 3s by Slobodan Gosic, on Flickr

8614014098_4b51a62fcc_b.jpg

IMG_8673 by Slobodan Gosic, on Flickr

8593903051_2fa091222e_b.jpg

Tair 3s 300mm f4.5 by Slobodan Gosic, on Flickr

8593904367_6d764844d1_b.jpg

8595006024_844b681714_b.jpg

8595002628_6312d9c692_b.jpg

Evo kako izgleda na aparatu :D

8595005440_9f50118f4a_b.jpg

Sve su na punom otvoru blende, ako te zanima pronacicu par raw-ova i poslacu ti.

Mada ako vec mozes da se pruzis do 200e, ne znam zasto bi se patio sa ovolikom grdosijom :)

Posted

Cool cool al taman treba nesto malo duze vidish..., jos i moram da zakoracim do struka da bi to popunilo ceo kadar s jednim ili 2,3 surfera... ce vidimo :)

Ajoj... Tair je skroz cool ali vidi sinko kolina je budza ... tesko da bih ga koristio negde duzi period osim iz dzipa na safariju :)

Posted

Nije to veliko, a za sve kombinacije telo + objektiv 3kg ili više monopod, pa se zezaj :)

300/2.8 je veliko i teško, 400/2.8 je preteško i preveliko, 600/4 je... pa, suludo (a nisam ga ni koristio nikad, istina) - sve isprednavedeno bez monopoda. Sa monopodom je banja.

Posted

Znam da nisi u zemlji ali kod Miše pre neki dan videh neku od onih ruskih reflexnih šklopocija, 500/8 mislim da beše, ako imaš nekoga da ti to proba i pokupi razmisli o krofnama.

Posted

Hvala braco pomogli ste mi ko Gollum Bilbo-u :D , salu na stranu ... da okacim koju dok razmisljam sta cu

IMG_0782web.jpg

IMG_0765web.jpg

IMG_0757web.jpg

IMG_0689web.jpg

ovo je sa Sonnarom 180 na 2.8-5.6 ko ce ga znati :) , ovaj shmek mi prija al ovo je vise manje u plicaku , amateri i pocetnici, sprema se veliki turnir pa kapiram da ce oni malo bolji biti malo dalje u vodi a i ne bi da me skupi talas zajedno sa opremom stoga 300mm+

Posted

ja i dalje mislim da treba probati to rusko cudo od 500mm. Jedan od razloga sto mislim tako je specificnost boketa u uslovima fotkanja surfera, gde ti se ono pomalo hebucka kakav je boketo jer je pozadina uglavnom nebo i bez kontrastnih delova a ono sto ima detalja, to je u fokusu, tj. surfer, talas, daska. Cak i da krenes da eksperimentises sa prednjim bokehom ispred surfera u prednjim planovima, ne mere da bude lose. U krajnjoj liniji, mozes uvek da izbegnes bilo sta izmedju sebe i njih, tj. da prakticno imas samo dva plana - surfere i nebo.

Msm... video si i sam na adi kako radi ono cudo od 500mm f4 IS, ali za to ti treba oba bubrega i bar jedna mreznjaca po svoj prilici jerbo je oko 10K euronesa. Pa onda veeeelika praznina, ma menuelci svih vrsta, refleksni objektivi i sl.

Du voc aut pa nabavi neki visi monopod inace ima da ti ruke budu ko da si istovario kamion cementa nakon celog dana fotkanja sa tim cudima.

Posted

keeek... prednji bokeh... evo izvolte...:D

p81566350.jpg

Ma cool izgleda, jednom, dvaput al kad pocnes da vidis krofne na svakoj slici kapiram da dosadi ... ima shmek svakako. Ovo je sa specijalnim mirror Tamronom 350mm 6.3 koji je kao najbolji.

Druga opcija je SP 500 F8 koji je... pa ne znam... ponegde po netu nije ostar nikako a ponegde iznenadi.

Zapao mi je za oko Zeiss Jena Prakticar 300 f4 ali o ovim zverima ne znam nista, kao isti su kao Sonnari a laksi.. malo informacija po netu.

Ma najradije bih neki dobar lagan 300mm i tako neki 500mm za zajebanjciju, al slabo koji mirrorac valja nesto, jedino taj Tamron.

PS: Ne nameravam fotkanje da spojim sa bodibilding karijerom , zato i jurim nesto lakse :D

Posted

Onda se rešenje samo nameće, pazari lepo 70-300 i neko matoro krop telo (da ti radi kao telekonvertor 1.5x) i pevaj pesmu ... a ako ti baš zasmeta AF, isključi ga na dugme :D

Posted

bump! :)

Naleteh na povoljan Tamron 200-500mm :o AF SP IF itd... oko 300 jevreja pa reko da vidim jel neko probao... mozda zavrsim sa tim i nekim Tairom cisto jer volem da se patim sa okretanjem fokusnih strojeva ;)