Jump to content

Logo Air Serbia


Zoks
 Share

Recommended Posts

Nece biti da je jednostavan, ovo je jedno od komplikovanijih logo resenja za avio kompanije. Da je najbolji logo ikada - nije , ali daleko od toga da je lose resenje.

 

Pogledaj kako izgleda na primer Adria airways, Air France, Austrian, British ... to bi se moglo nazvati suvise jednostavno.

 

Lufthansa, Turkish , Air Canada - standardan krug + motiv , list , pticica/avion.

 

Ptica je cest motiv za logo avio kompanija. Da li je trebalo ici na dvoglavog - nisam siguran, to vise lezi vojnim vazduhoplovnim jedinicama. Ovaj "oriental" element verovatno je odradjen da bi se kompanija sto bolje prihvatila na bliskom istoku, a koliko sam procitao Etihad vec promovise Beograd kao vrhunsku destinaciju - grand na dve reke ... Mi smo 500 godina bili otomansko carstvo , deo bliskog istoka - tako da se i taj arabian look uklapa u AirSirbistan.

 

Kako autorka rada rece da je logotip nacrtan u Abu Dabiju, verujem da njena sloboda u resenju identiteta nije bila stoprocentna.

 

Na stranu to sto je masa "patriota" odusevljena dvoglavim orlom... Meni je ovo OK, mislim da se uklapa tamo na bliskom istoku, a i ovde u Sirbistanu.

Link to comment
Share on other sites

IMHLO*:

 

- čini mi se da ovaj znak ne trpi nijedan drugi položaj osim "mirovanja aviona na aerodromu" - već ovde mi izgleda "nahereno"?

 

airserbia_0_0_468X10000.jpg

 

- i pored motiva ptica (ili ptice, heraldički "sijamske", :) ), te i pored dijagonala u ornamentici - izgleda mi preterano simetrično/statično/inertno za vizuelni identitet avio-kompanije?

 

- ...hoću reći - čini mi se da dizajneri vizuelnog identiteta avio-kompanija raznim kružnim, talasastim, asimetričnim, dinamičnim formama pokušavaju da izbegnu upravo taj efekat statične vertikale + inertne horizontale?

 

- (Inače, voleo bih da mi neko upućen u heraldiku, kaligrafiju, vinjete, itd... objasni da li postoji neki kanon kad je korišćenje ove pletene ornamentike u pitanju, s obzirom da sam uglavnom nailazio na slučajeve da ili stoji samostalno, ili kao deo floralnog motiva, nikad kao deo bilo koje faune, tipa:

 

img.gif

 

...ključujući i ovaj primer:

 

Orlovi.jpg

 

u kojem je ornamentika aplicirana NA dvoglavog orla, a NE čini sastavni deo orla?

 

Samo da naglasim, ne negiram pravo dizajnera da komponuje "nova mitska živa bića" :) nezavisno od heraldike, kaligrafije... samo me zanima da li postoje neka heraldička, kaligrafska ili bilo koja druga pravila s tim u vezi?)

 

- da li samo meni izgleda kao da je vertikalni stabilizator "prelomljen na pola" ovim crvenim i tamnoplavim farbanjem?

 

- da li je samo meni potpuna enigma zašto je vizuelni identitet četvorobojni - crvena, tamnoplava, bela - i svetloplava?!

 

- da li samo meni motor izgleda "kitschy" i sedamdesetaški (a nije u pitanju "hipsterski retro")?

 

- i tipografija logotipa mi izgleda poprilično nedinamično, i pored tih "belih zraka u nagoveštaju", koji, valjda, treba da stvore utisak nekakve dinamike... naravno, nije italic jedino moguće dinamičko rešenje, al' ovo izgleda k'o da se sa "dinamizacijom" tipografije stalo na pola puta... ni onaj bold VERZAL na "Serbia" ne doprinosi dinamici, naprotiv?

 

- na kraju, mimo svega ovoga, a istovremeno u vezi s ovim - da li sam jedini zgađen raznim "marketinškim ekspertima" koji diljem društvenih mreža ismevaju svakoga ko javno saopšti mišljenje o ovom znaku i logotipu, zasnivajući to ismevanje na "činjenici" da je za vizuelni identitet komercijalnog brenda relevantan jedino i samo stav vlasnika brenda, a nimalo i stav potencijalnih mušterija tog brenda, te, uostalom, i stav svih koji su, hteli-ne hteli, izloženi percipiranju tog vizuelnog identiteta?

 

Unapred hvala na svakom odgovoru.

 

*IMHLO stands for "In My Humble Layman's Opinion"

Link to comment
Share on other sites

Well, ispod naziva podforuma

"Advertajzing"

stoji opis

"Advertajzing, PR, strateško planiranje, media buying, kreativa, i sve ostale teme vezane za oglašavanje",

a s obzirom da se podforum nalazi na forumu "Dizajn Zona",

kapiram da smemo da ga kapiramo na način:

"Primene grafičkog dizajna u svim oblastima marketinških komunikacija",

(as previously emphasized by Zoks, :) )

što znak i logotip korporativnog+komercijalnog brenda definitivno jesu,

dočim,

ispod naziva podforuma

"Galerije"

stoji opis

"Vaši lični ili profesionalni grafički radovi; plakati, brošure, vizuelni identiteti, bilbordi...",

i tako je ta druga tema i počela -

kao podnošenje ličnih samoinicijativno kreiranih predloga za re-branding JatAirways.

Što se, valjda usled pojave "zvaničnog"* rešenja,

pretvorilo u postavljanje tuđeg rada i bavljenje istim, hm? :rolleyes:

 

*Skinuću navodnike sa "zvaničnog" rešenja kad se u pretrazi privrednih društava na sajtu Agencije za privredne registre pojavi bilo šta što se odaziva na ime "Air Serbia". Legalistički. :P

Link to comment
Share on other sites

Sa herladičke strane gledano, mislim i čvrsto verujem da je, u ovom slučaju, korišćenje prepleta potpuno pogrešno, bespotrebno i nakaradno, između ostalog jer je simbol dvoglavog orla oskrnavljen. Da se ogradim, isto bi mislio da je bilo koji drugi simbol u pitanju (Davidova zvezda, Jing-Jang, ...). Sa estetske strane, moje mišljenje je da novi znak apsolutni i potpuni amaterizam, u krajnjem slučaju i sramota za državu.

Link to comment
Share on other sites

Logo je djubre. Strtegija kompanije ne postoji vec se logo formirao onako po misljenju dizajnerke (heraldika, miroslavljevo....). Niko nije razmisljao kakvu ce percepciju imati stranci na ovako nesto. I onako nas mesaju sa Siberijom, sada smo to i potvrdili. Mi smo Siberija.

 

P.S. American Airlines primer redizajna:

amairlines-0.jpg

Link to comment
Share on other sites

Kako se logo dopada svetskim dizajnerima, šta god to "svetski" značilo (za mene, to je uvek bila furka kompleksaša sa periferija raznih provincija, šta mislite o tome "novinari"?), samo potvrđuje našu tvrdnju da je logo g**no, ali svetsko g**no.

A ekipa koja je dala sud o dotičnom, tako se nalupala da sve zvoni, a ponajviše iz dva razloga:

neupućenost ili vrlo površna upućenost u temu naše istorije, tradicije, itd..., i drugi - nazovimo to pokušaj pravdanja rada njihove pratilje,

jer je dizajnerka novog znaka Follower na behance.net mislim možda i svim upitanim dizajnerima.

OK, taj info ništa ne mora znači ali može dosta da kaže.

A tekst na telegrafu, kao potpuno amaterski i nevešto skrojeni PR, u skladu je sa temom.

Link to comment
Share on other sites

Ja ne znam kako se to dopada svim svetskim dizajnerima kad je svako imao ALI u svom izlaganju pri tom jasno istaknuvshi sta ne valja tj. sta im se ne svidja? :D

Kad saberes sve zamerke ispade da je logo tesko s....

 

EDIT

Vidi ga ovaj Vili, prestani da me pratis :D

 

Znam da je 20 minuta razlika u komentarima ali ja otvorim vishe tema pa dok odgovorim.... :D

Link to comment
Share on other sites

Naravno da ce "svetski" dizajneri koji su Tamari "prijatelji" na Behance-u pohvaliti njen rad.

Ono sto meni smeta kod doticnog logotipa je odabir jednog od najgorih fontova koji trenutno kruze po netu (Harabara)

To mi zaista ne ide u glavu, i sta radi ona svetlo plava boja unutar orla na repu?

Dosta toga skripi, pretpostavljam da ce da ga ispeglaju pre nego sto ga puste u promet.

Link to comment
Share on other sites

...i sta radi ona svetlo plava boja unutar orla na repu?

 

 

Ma nemoj da si takav... oke je harabara, ali ne za ovo ;)

 

E, ovo i mene zanima. Da je bilo koja druga plava pa i nekako, ali jbt zar stvarno nikome ne smeta odvratno slaganje "ove" plave sa ostatkom Navy plave koja se inace koristi? Pri tom.. ja sam ono, operisan od boja pa cak i meni ovako slepom ova kombinacija tera blagu mucninu u stomaku.

 

Sto se fonta tice... koliko je uobicajena praksa da se mesaju dva ovoliko razlicita fonta? Ono.. mogla je i neki serifni d'ubaci... kad je vec u kancelariji. Uz ogradu da se razumem u dizajn ko Marica ...... meni ovo nije dobro po preko nekoliko osnova.

Link to comment
Share on other sites

Tipican anglosaxonski nacin komunikacije je da ti UVEK kazu kako je sve u redu i najbolje moguce, ALI samo ovo ono, to je nacin izrazavanja i ophodjenja.

 

Ovo uopste nije tacno, Amer ce ODMAH da ti kaze da to sto si uradio valja ili ne valja. Kod njih nema glupiranja, prenemaganja i presipanja iz supljeg u prazno....

 

ALI se odnosi na ono "svidja nam se crtez"....ALI - ne znamo i ne pada nam napamet da citamo istoriju i heraldiku neke X zemlje da bi doneli sud da li to njima odgovara ili ne...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hmm, pridruzujem se diskusiji sa uglavnom negativnim misljenjem o logotipu. Zapravo, ne mogu da nadjem nista sto bih pohvalio.

 

Nego, elementi ispod orlova su blizi orijentalnim motivima nego ovim sto neko nazva "miroslavljevo".

 

Mozda bi logo bio prihvatljiv za low cost flight kompaniju iz najmanje i najsiromasnije zemlje bliskog istoka kojoj je ovo prva i jedina avio kompanija i prvi i jedini avion. :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...