Jump to content

Razna analogna foto oprema


Esdy_11192
 Share

Recommended Posts

Pozdrav svima,

 

Dugo me nema na forumu. Sad sam odlucio da procistim malo po kuci i ima dosta stvari koje su mi visak. :)

 

Elem, da krenemo.

 

Olympus mju II - Cena 2000din.

Odlican mali kompaktni "idiot". Objektiv 35mm f2.8, najblizi foku je 35cm. Koristi litijumsku bateriju CR123(a) od 3v. Za detaljnije informacije mozete pogledati OVAJ link.

Ja prodajem sivu/srebrnu verziju. Stavio sam bateriju i testirao sa test filmom (osvetljen film). Uvlaci film i normalno mota. Radi blic i lepo fokusira. Ja nisam stigao da provucem bilo kakav film kroz njega. Objektiv je cist i bez ostecenja. Samo telo aparata je prilicno oguljeno, ali nigde nije napuklo. To se cesto desava sa tim srebrnim Olympusima. Vratanca za bateriju nisu ostecena, ali su nekako labava. Verujem da moze da se namesti.

Ceo album sa 8 slika aparata mozete videti na ovom linku (u cosku ima opcija za punu rezoluciju od 1600*1200): http://imgur.com/a/EaNd1

 

Praktica MTL 5 + Pentacon 50mm f1.8 - Cena 10e

Istocnonemacki SLR aparat (sredina osamdesetih). U lepom radnom stanju (nisam ga licno testirao, ali sam izvadio film iz njega), a navoj je M42. Najveca brzina zatvaraca je 1/1000s. jedine mane na aparatu su sto nema bateriju za svetlomer i sto se malo odlepio vinil sa zadnje strane istog. Za vise informacija o tehnickim aspektima aparata posetite OVAJ link.

Uz njega ide i solidni normalac Pentacon 50mm f1.8 sa prednjim poklopcem. Njegova mana je sto ne radi automatika, tj. automatsko biranje blende (koristi se da ima vise svetla pri fokusiranju, jer kad se stavi na M, pri zatvaranju blende trazilo je tamnije). Osim toga, izgleda lepo i funkcionalno. Nema ulja na listicima blende, a koliko vidim nema ni gljivica.

Ceo album sa 6 slika aparata i objektiva mozete videti na ovom linku (u cosku ima opcija za punu rezoluciju od 1600*1200): http://imgur.com/a/tfEOE

 

Voigtlander Bessa 66 - Cena 30e

Stari aparat na meh, predratni model (postoji isti tip sa drugacijim gornjim delom koji se radio posle II sv rata). Popularno je nazivan i "Baby Bessa" jer je veoma malih dimenzija za 6x6 aparat. Koristi 120 roll film.

Sam aparat je u odlicnom stanju za svoje godine, dolazi sa originalnom koznom futrolom. Zatvarac radi, blende se lako podesavaju. Inace zatvarac je Prontor II, a objektiv je najverovatnije Voigtar 75mm f3.5. Objektiv ima integrisani Moment zuti filter koji moze da se skloni kad se ne upotrebljava.

Sto se tice meha, on je ceo. Mada nisam proveravao da li postoje neke mikro pukotine. Fali i nalepnica koja je staja na objektivu, a sam objektiv je u dobrom stanju, ali je mozda malo mutan (moguce da je od starosti nekog premaza ili lepka i sl.). Svakako mislim da aparat cak i sa toliko godina moze verovatno da se koristi.

Ceo album sa 7 slika mozete videti na ovom linku (u cosku ima opcija za punu rezoluciju od 1600*1200): http://imgur.com/a/OTse7

 

Tokina 28mm f2.8 (Pentax K bajonet) - Cena 20e

Tokina sirokougaoni objektiv od 28mm. Ima 5 listica blende, najveci otvor blende je 2.8. Navoj za filtere je 49mm, a koliko vidim sam objektiv je sa prednje strane cist i bez gljivica. Mislim da ima malo prasine ispod zadnjeg elementa. Ali mislim da to moze da se ocisti (kod Mishe recimo koji mi je to radio ranije) za simbolican iznos. Inace radi A podesavanje (mada izgleda da se nesto poremetila ona kocnica koja treba da se stisne da se stavi na A, trenutno je trajno utisnuta). Ja sam ga neko vreme koristio na mojim K telima.

Uz njega idu oba poklopca, a ceo album sa 3 slike objektiva mozete videti na ovom linku (u cosku ima opcija za punu rezoluciju od 1600*1200): http://imgur.com/a/fidD2

 

 

Komplet od tri blica + dadaci - Cena 800din

Blicevi su: Agfatronic 261 CB, Splend BC-20T (made in Hong Kong) i Starblitz 2000btz (made in Japan). Sad testiram i samo Starblitz radi, tj. puni i okida blic. Cini mi se da je i Splend radio. Svakako blicevi idu u vidjenom stanju, bez garancije ispravnosti.

Uz bliceve dolaze i kompleti za boje i sl za Splend i Starblitz. Takodje dolazi i jedan mali kablic. Nisam siguran da uopste pase jednom od ova tri blica.

Ceo album sa 5 slika mozete videti na ovom linku (u cosku ima opcija za punu rezoluciju od 1600*1200): http://imgur.com/a/sk0Hk

 

Blic Yashica CS-201 auto - Cena 600din

Lepo ocuvan blic Yashica, rekao bih da je iz 70-80tih godina. Blic radi, tj. puni i okida. Ne mogu da garantujem njegovu ispravnost. Jer koliko vidim ima neki sitan problem oko kontakta, pa zna da stane sa punjenjem (mada baterije nisu nikad curele, koliko mogu da vidim).

Uz bliceve dolaze i kompleti za boje i sl za Splend i Starblitz. Takodje dolazi i jedan mali kablic. Nisam siguran da uopste pase jednom od ova tri blica.

Ceo album sa 4 slike mozete videti na ovom linku (u cosku ima opcija za punu rezoluciju od 1600*1200): http://imgur.com/a/m43YA

 

POKLANJAM

- REfoto broj 45 (lepo ocuvan)

 

- Kodak Gold Ultra ISO400 110 film, 24 snimaka (nov i neotpakovan). Istekao mu rok 06/2004. Film i dalje moze da se razvije, iako je manjeg formata. Proces je i dalje C41. Uz film ide i neki obicni Kodak 110 aparat sa neispucan filmom do kraja u njemu.

 

 

Kontakt za dodatna pitanja i sl za sve navedeno moze preko PP, email (ima forma preko mog profila cini mi se) ili preko 064/1802199 (izbegavao bih sms, ali nije striktno iskljuceno).

 

Nadam se da nije problem da dodam jednu informaciju u vezi Praktice MTL5 + normalca. Naime sad sam ponovo proverio rad objektiva i izgleda da sad radi kako treba u M i sa automatikom. Tako da se blenda zatvarara kako treba u oba rezima rada. Ostavicu prostor da mozda prvi put nisam dobro proverio ili pak da je mozda sad proradio kako treba.

 

A oba elementa, i prednji i zadnji, su bez mrlje. Sad sam ocistio sa krpom od mikrofibera. Slike su losije, pa moze da izgleda kao da ima nesto na staklu.

 

Bilo bi lepo kad bi urednici mogli da spoje sa pocetnom temom, da ne bude bump.

Edited by Christopher Carrion
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...