Jump to content

Zbog čega je Sigma - Sigma, Nikkor - Nikkor a Zeiss - Zeiss


istankov
 Share

Recommended Posts

ono što englezi kažu DISCLAIMER: ova tema je namenjena fotografima a ne vlasnicima foto aparata. Ovdje ćete vidjeti šta znači jeftino i zašto jeftino u fotografskom svetu nije nikada jeftino. Ovo su isključivo moja zapažanja i iskustva.

 

Sigma - zbogom! i ne okreći se sine!

 

E tako! Posle 2 godine od prženja AF sistema na D300 došao sam do zaključka šta je bio isključivi uzrok.

Sigme! I to u tom momentu čak 2 kom: 50 f2.8 macro i 17-70 f2.8 -4

 

Elektronika kada crkava - crkava u ogromnom broju slučajeva prilikom uključivanja ili isključivanja. Tako je i meni na D300 autofokusni sistem crkao ne u radu nego prilikom uključivanja. Prosto aparat je dao znakove života, i izdahnuo...

 

Nakon poziva iz servisa saznao sam da je AF modul neispravan i da on uzrokuje obaranje "bloka A" tj izvora napajanja. Naknadno sam saznao da kod svih ovih naših skupocenih šklopocija izvor za napajanje (da, da procesor radi na 1.5, memorija na 3.3, blic lampa na 200v) je jako pametna stvarčica i čim neki od sklopova počne da traži mnogo više nego što mu pripada, izvor se ugasi.

 

Znači D300 je ostao bez autofokusa. Cjena zamjene ~300€. Hm nećemo, preskupo, a u planu je bio kvantni skok na D800. Preživjeo sam skoro godinu dana bez AF modula (jer kada je fizički odspojen, aparat radi)

 

Gdje je tu Sigma?

E pa - Sigma 50 f2.8 macro - objektiv koji bez ikakvih problema OPTIČKI zasjenjuje mnogo skuplji Nikkor 60 micro, ima bolji bokeh od 105 VR, oštar - čak mi se povremeno čini da je oštriji od 105... nema hromatskih aberacija, nema barrel distorzija... ma bombona, ALI...

 

Objektiv je šrafcigerko - kurbla podtip - što znači da ga aparat vrti.

 

Ok nikakav veliki problem kazaćete - ima tu sjajnih matoraca koji su svi šrafcigerci: 35-70, 20-35, 28, 50, 85... gomila objektiva. GOMILETINA sjajnih staklića. Medjutim na njima je look'n'feel Nikon.

 

Problem kod ovog objektiva je njegov mehanizam za fokus - dizajn i materijali. Štednja u svakom pogledu. Kada sam kupovao platio sam je 245, a 60micro je bio 350. 2005 u novembru Axel reče: "e probaj ovo ako ti odgovara to je to ako ne vrati pa ču ti poslati šezdeseticu". Još smo se i zavitlavali za finiš "ovo nije objektiv za ovi fotografi s masni prsti" (satenski finiš - !"@$%%{:content:}quot;~! VAS SATENSKI FINIŠ, DAJTE GRAM ČELIKA!!!)

 

Čuveni šrafciger nikonski preuzima kretanje od elektromotora sa tjela aparata, sistemom spregnutih zupčanika u reduktor smanjuje broj obrtaja i pokreće fokus prsten, koji pomoću helikoida kružno kretanje pretvaraju u pravolinijsko. Ovaj reduktor je napravljen u kombinaciji mesing - plastika i to ne neki teflon, nego PVC najgore vrste. Štednja gdje je ne bi smjelo biti! (ali su zato dali satenski finiš...!"@$%%{:content:}quot;~! VAS SATENSKI FINIŠ!!!)

 

Evo kako je Sigma ubila D300:

 

Poslednji pogonski zupčanik je zupčanik na telu objektiva, zupčanik koji je ujedno i fokus prsten. Nazubljen sa donje strane, uzubljen je u reduktor. Zbog očigledno prevelikih sila i ogromne inercije sistema, pužnog prenosa u tjelu aparata, kočenje objektiva se vrši sa velikim udarom i poslednji zub autofokus prstena nije izdržao, odvalio se i parče je ostalo u njegovom spregnutom pogonskom zupčaniku.

 

Taj pogonski zupčanik je oko 20 puta manjeg prečnika i to malo parčence je na svaki pun krug opterećivalo motor i drajvere (elektroniku koja kontroliše motor) u tjelu aparata za 180 stepeni kretanja fokus prstena 10 skokova... Ja to nisam primećivao jer sam objektiv koristio sa autofokusom, i jednog dana neki od tranzistora je od preopterećenja crkao i ostao u kratkom spoju, što je izvor osjetio i ugasio se.

 

Zimus otvorim objektiv i pronadjem da je zub odvaljen, primjetio sam da nije problem da radi i bez njega, očistim i objektiv proradi super. sve dok ...

 

link ka razvaljenom zubu

 

 

Osveta D800 :D

 

Danas uzmem da fotkam nešto i čujem kako odjednom sigma počinje da proizvodi veoma čudne zvuke, veoma slične kao kada je bila prva greška. E pa nećeš, gasi skidaj - u torbu i kući pod lupu da vidimo šta se sada desilo.

 

Otvorim ga i počem da dumam šta je. Dolazi senior i pita "Crni sinko hoćeš li ti to znati da sastaviš nazad?"

"Matori drži ovo u ruke i vrti i traži šta zapinje - ja ne vidim ništa"

 

Vraća se matori posle 2 minuta - pukao ti zupčanik i to šrafcigerko!

 

Kako?

 

Evo ti ćorilo (lupa) i gledaj u koren zuba, videćeš da je pukao celom širinom i da se taman za to malo raširio...

 

link

 

i tako: Sigma koliko god bila optički dobra, mehanički je katastrofalna! Ovo nije objektiv koji je na aparatu proveo godine i godine (iako je kupljen krajem 2005).

 

Posle ovog iskustva - optičke karakteristike objektiva u mom ličnom rangiranju učestvuju sa izuzetno smanjenim procentom. Mehaničke karakteristike i sigurnost opreme na prvom mestu...

 

(jer zbog loših čisto mehaničkih karakteristika gradje objektiva i reduktora za fokus, dolazi do značajne degradacije solidnih ili čak odličnih objektiva - svjež primjer je drugarov Tamron 18-50f2.8 - izuzetno oštar primjerak, ali ne konzistentne greške autofokusa - ogroman "luft" u zupčanicima (koji se uz to još i čuje!) je od jednog izuzetno fino koncipiranog optičkog sistema napravio neupotrebljiv objektiv)

 

 

I zašto je Sigma - Sigma: Zato što se za male novce dobija enigma. Objektiv koji nikada nisi načisto kada će i šta će da uradi, kada će da crkne ili šta će da uništi.

 

Nikoni - dosadašnje iskustvo govori da šta god od nikona da sam koristio uvjek sam dobio koliko sam platio i što posle 20, 30, 50 godina... koliko god izubijano - radi!

 

Zajs - posle sigurnosti dolazi luksuz. Bentli medju objektivima. Može to i neki drugi, ali ne sa tim osećajem i takvom preciznošću. Prosto osećaš kada zakačiš novog modernog cajsa na aparat da ti konstruktori kažu: "e vidiš, sada više ne razmišljaš kako da izbegneš grešku opreme, sada radiš!"

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 119
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

E dobro jutro :)

 

A ovo "neverovatno dobar objektiv" mozda moze da se prica o ostrini, ali sve ostalo se ne moze porediti sa "pravim staklima", u prevodu, 3rd party objektivi su uglavnom ostriji i nista vise (jer su noviji), a deca se vataju na ostrinu ko muve na go*** :)

Link to comment
Share on other sites

Posle ovog iskustva - optičke karakteristike objektiva u mom ličnom rangiranju učestvuju sa izuzetno smanjenim procentom. Mehaničke karakteristike i sigurnost opreme na prvom mestu...

Upravo tako, ja to pokušavam da utuvim nekima u glavu al' svodi se na ono "đeš kravi objasnit'" :D

Link to comment
Share on other sites

Sve je to dobro dok greška na jednom parčetu opreme ne počne da pravi haos na drugom: Otežano pokretanje AF sistema uzrokuje crkavanje drajvera AF motora što uzrokuje gašenje fotoaparata.

 

U startu razlika oko 100 e je nakon 8 godina (ne korištenja) uzrokovala kvar od 300e, a potom i potpuno funkcionalno ne upotrebljiv objektiv. Recimo da mu je vrijednost u ovom momentu ispod 100e.

 

Ispada da me ovaj objektiv košta 50 eura godišnje...

 

Veoma skupa igrarija...

 

A zlurade komentare "geknula o kamen... " - nije. Da je geknula o kamen mesingani zupčanik ne bi geknuo nego bi geknulo što šta drugo. i šta da je pala? Pao je Nikkor 35-70 f2.8 pa mu nije bilo ništa. Pao je sb800 sa 2.5 metra na pločice, pa je samo pokidao flet kabl, pao je D70 pre 6-7 godina pa mu nije bilo ništa, ispalio sam d800 sa sedišta u komandnu tablu pa nije bilo ništa...

Link to comment
Share on other sites

Civi, postoji razlika izmedju konstruktorske greske i losih materijala, u slucaju nikora je konstruktorska greska pa je tamo nesto ispalo sto se jelte da vratiti u leziste iz kog je ispalo a kod sigme je jednostavno kvalitet materijala los pa se sve brzo pojelo, a ako nesto mrzim to su losi materijali koji se brzo habaju, trose, jedu....zato ta sigma kosta koliko kosta i jasno je gde je usteda.

Link to comment
Share on other sites

Epilog je slican ali nije on tema jer ko radi taj i pogresi ponekad, vec je sporan kvalitet upotrebljenih materijala, barem sam ja tako doziveo ovo izlaganje oko sigme, da nisu nista specijalno zajebali u konstrukciji vec su stedeli na materijalima da bi cena bila 100 eura niža, jer kako drugacije da neko kupi ekvivalentnu sigmu pored nikona za iste pare, ali ako je jeftinija onda ce imati kupce. Na kraju krajeva logicno je da ce sigma da stedi na materijalima, zato im stalno nesto krcka, zapinje, otpada, guli se, lomi se, ispada, kome to ne smeta eto sjajne optike po nizoj ceni, na 3 kupljena objektiva jedan ispadne dzabe u odnosu na originale.

Link to comment
Share on other sites

Cjenu neke opreme i uredjaja ne definiše samo cjena materijala + cjena razvoja novog proizvoda + rada + zavisnih troškova, već odavno u tu matematiku ulazi - upotrebna vrijednost, feels like, a najviše produžetak na penis

 

Rumun, pogrešno si interpretirao: da je razlika u cijeni materijala mehanike 100€ u odnosu na Nikora, Sigma bi mogla da bude uradjena od titanijuma, sve komplet, čak i kućište. Možda bi bilo mesta za koji gram zlata u onom "zlatnom prstenu" koji definiše EX seriju objektiva.

 

Problem je što su sve materijale u mehaničkim sklopovima "podeksponirali za 2 blende"...

 

Kučište kao kućište - tjelo, što se mene tiče može da bude od presovanog kartona, samo ako mehanički zadovoljava. Nije problem plastika. Problem je što pod "plastika" u običnom govoru podrazumjevamo materijal za izradu kesa, PET ambalažu... ---> kompoziti.

 

Kod ovog objektiva, imam osećaj da su u izvršnim elementima mehanike upotrebili materijale od kojih se liju jeftine igračke...

Link to comment
Share on other sites

Pa u zadnje vreme cini mi se da preovladava kineska filozofija proizvodnje - napravi proizvod koji ce da traje koliko mu je garantni rok a onda moze da se baci :D, sve redje se radi ko nekad da i dan danas kupujemo objektive s pocetka proslog veka.

Link to comment
Share on other sites

To nije kineska filozofija proizvodnje, to je filozofija zapada. Kinezi imaju drugu: treba ti 20000 komada nečega. Da zadovoljava te i te stadarde? OK, može. Cenu određuješ sam, birajući proces koji daje od 1% pa do 30% škarta (ili više, po želji) na ukupnu količinu.

 

Inače tema nije proseravanje, proseravanje je kad stručnaci počnu sa "jaooo, pa 16-35 nije dovoljno oštar po uglovima". Ko hoće Sigmu, Tampon ili onaj Sam... kako li se već zove eto mu ih. Samo, nema "jednako dobro za manje para". Nkad nije bilo niti će.

Link to comment
Share on other sites

Sve bi to bilo divno i krasno da ne važi obrnuta stvar: jednako dobro za VIŠE para, odnosno - "porez na brend". Ne može niko da me ubijedi da C i N i svi ostali ne budže cijene stakala isključivo na brend i na tu varijantu "kupi da te ne boli glava". Zar se nismo dovoljno opekli svih ovih godina na "sitnim" greškama bukvalno svakog od velikih proizvođača, i to na jako, jako skupim proizvodima? Bolji su njihovi proizvodi - JESU, ali statistika uopšte nije toliko na njihovoj strani što se tiče rezultata iz stvarnog života. Na kraju krajeva, svako ima iste informacije i zna kako će da koristi koji objektiv i na šta će da troši pare. Ne može se lično iskustvo pretvarati u maksimu za sve.

Link to comment
Share on other sites

E dobro jutro :)

 

A ovo "neverovatno dobar objektiv" mozda moze da se prica o ostrini, ali sve ostalo se ne moze porediti sa "pravim staklima", u prevodu, 3rd party objektivi su uglavnom ostriji i nista vise (jer su noviji), a deca se vataju na ostrinu ko muve na go*** :)

 

-uglavnom ostriji -

"Samo" toliko.

Naravno da je mnogima oštrina jako bitna stavka, jer nisu svi PS experti i dosta ljudi gubi vreme čačkajući po SmartSharpen/etc. dobijajući uglavnom loše rezultate zbog pogrešnog rukovanja filterom.

Boje kontrasti i ostalo danas ionako (za već pomenute moderne klince) nisu od preteranog značaja, jer svi fotografišu u rAW formatu i lože se na HDR i slične "drečave" stvari (u poslednje vreme jako retko idem na Flickr baš zbog te omasovljene pojave).

 

Sramota je da vodeći dvojac za tu sumu ne može da isporuči adekvatnu oštrinu. Za one što tvrde da oštrina nije bitna, zašto su svi Leica objektivi kao žilet, i to uglavnom već od maksimalnog otvora? Pa i Zeiss, mada oni više prodaju ime. Rekao bih da su Leica objektivi daleko iznad Zeisa, i da se maksimum na DSLR-u može dobiti Leica ili Schneider objektivima...

Link to comment
Share on other sites

ali statistika uopšte nije toliko na njihovoj strani što se tiče rezultata iz stvarnog života.

 

Gresis. Statistika ide upravo u prilog vodecem dvojcu, upravo iz razloga sto imaju daleko vise prodatih primeraka objektiva sa daleko manje prijavljenih kvarova u garantnom roku. Zakljucak izvedi sam. Tacno je da ima nekih N i C objektiva koji su podlozniji kvarovima nego ostali, ali Sigma i Soni ubedljivo vode.

 

 

http://www.lensrentals.com/blog/2010/09/lens-repair-data-4-0

http://www.lensrentals.com/blog/2012/01/le...epair-data-2011

http://www.lensrentals.com/blog/2009/05/lens-repair-data-3-0

http://www.lensrentals.com/blog/2012/09/le...nuary-july-2012

 

 

@nemanRa

Jel si to zakljucio iz sopstvenog iskustva ili...posto si propustio samo jednu malecnu razliku - dvojac isporucuje i AF sistem, za razliku od lajke i Snajdera, pri tom po ceni koja je uglavnom 2 i vise puta manja nego pomenuti "germani"...

Jel bi pre da dobijes AF sistem, zaptivenost, moderne premaze otporne na fler ili ostrinu? Na tebi je da odlucis.

Link to comment
Share on other sites

@nemanRa

Jel si to zakljucio iz sopstvenog iskustva ili...posto si propustio samo jednu malecnu razliku - dvojac isporucuje i AF sistem, za razliku od lajke i Snajdera, pri tom po ceni koja je uglavnom 2 i vise puta manja nego pomenuti "germani"...

Jel bi pre da dobijes AF sistem, zaptivenost, moderne premaze otporne na fler ili ostrinu? Na tebi je da odlucis.

 

Daj bre Jo, pusti coveka, ja vec mesecima derem samo lajka objektive kako se koji od upotrebe istupi ja ga bacim i uzmem novi, cak i ne fokusiram sa njima to je za amatere. :D

 

Link to comment
Share on other sites

Gresis. Statistika ide upravo u prilog vodecem dvojcu, upravo iz razloga sto imaju daleko vise prodatih primeraka objektiva sa daleko manje prijavljenih kvarova u garantnom roku. Zakljucak izvedi sam. Tacno je da ima nekih N i C objektiva koji su podlozniji kvarovima nego ostali, ali Sigma i Soni ubedljivo vode.

 

Iščitah te linkove i moram da priznam da baš ne kapiram zašto misliš da podaci podržavaju to što ti misliš da podržavaju. Ono što vidim odatle, konkretno kad je Sigma u pitanju, je da imaju problema sa staklima koja, iskreno, nisam vidio da nekog zanimaju. Izuzetak su par modela koji se prodaju jako dobro, pa vjerovatno veći volumen proizvodnje stvara i više problema. S druge strane, vidim da su neka jako popularna C i N stakla, sa visokim cijenama, među problematičnima. Takođe, na tim istim staklima ima dokaza da su "tiho" vršene revizije problema tokom života modela. To je sve što sam i htio da kažem: fatalistički ton ove teme ne odgovara realnosti. Postoje top modeli third party proizvođača koji nude često i više nego što nude C i N za pristupačne novce, i normalnom korisniku tokom eksploatacije neće praviti više problema od komparabilnog C i N modela. Ko neće da rizikuje i može mu se - super, podržavam. Ali je fatalizam i bombastičnost u izjavama pomalo dosadila svima.

Link to comment
Share on other sites

kada si foto amater, vlasnik aparata, te greške ne uočiš, jer će objektiv star 8 godina promeniti bar 4 ruke - dosadiće pa će biti utopljen za nešto drugo.

 

A kada s predumišljajem podješ da zaradiš kintu pa te (na sreću) izda dan pre, onda ti ni jedna statistika ne pije vodu jer si onaj sa druge strane statističkog raja ...

Link to comment
Share on other sites

@rayfokker

 

onda izgleda nisi iscitao dovoljno pazljivo. Ako pogledas kako izgledaju testovij koji svaki objektiv u lensrentals-u mora da prodje pre nego sto se posalje nekome (a urpavo zbog toga sto ne znaju sta ce taj neko njime da radi pa ne bi valjalo da se ujebe prilicno skup posao zato sto je neki objektiv bio malo losiji nego sto bi mogao da bude), onda shvatis da vecina nasih objektiva najverovatnije ne bi prosla taj test. Pa opet, niko ne roni suze gorke, niti su redovi ispred servisa. Jednostavno, to je ona kriticna masa kvaliteta koji zadovoljava vecinu, i onaj koji zadovoljava picajzle (sto zbog njih samih - sto zbog prirode posla).

 

Nasuprot njima, postoji i treca grupa. To su oni koji vole da se igraju sa zakonima majcice fizike (i cerke joj optike), pa im bas zinulo dupe za 400mm 2.8 i slicne grdosije. E oni, vidis, zajedno sa inzenjerima ucestvuju u pomeranju tih granica. Bas zato sto im dupe zeva za takvim staklima, inzenjeri imaju budzete da ih prave (pri tom i grese), a ovi imaju mogucnost da se igraju veeeejikim objektivima pri malo svetla. Sve to ima svoju cenu, mislim taj napredak u tehnologiji, a uglavnom, kao i toliko puta kroz istoriju, placaju ga svi pomalo.. i proizvodjaci i kupci i oni koji ga cine mogucim. Zato ne treba mnogo gledati statistike za te prezajebane optike jer kad je vec platis 10K dolarjesa, budi siguran da ce u svakoj drugoj normalnoj zemlji da se izlome da ti sve srede u najkracem mogucem roku, daju drugi na koriscenje i tako to. Jednostavno, da li dajes 100 ili 10.000 $ uglavnom diktira odnos kompanije prema tebi kao kupcu.

 

Ono sto ostaje su Sigme-Bigme koje najcesce stradaju upravo zbog istih ovih problema koje je istankov opisao - losih materijala. Ne zanima me da li su time ustedeli ili ih je jednostavno bolelo dupe... nisu dovoljno dobri i zbog toga sto moraju da pomeraju prilicnu kolicinu stakla u razumno kratkom vremenu, velika je sansa da ako sve ne ide ko po loju, neki motor (ili njegovo napajanje), ce negde da strada, ukoliko pre toga ne strada nesto u sistemu prenosa (upravo objasnjena oba slucaja na primerku ove secirane sigme). Iz ovoga proizilazi da sigma ima tradiciju skrtarenja na materijalima, a da to nije samo finis, neg' da ima i jos nekih momenata kada su skrtarili na materijalima. Kao i Canon na 24-70 recimo, ali to je druga prica.. kao i jos neka stakla za koje se zna da imaju "urodjene mane". Stos je sto sigmi ima vise neg' ostalih, pogotovo sto ako pogledas, lensrentals je upravo iz tih razloga prestao da drzi na lageru sve pomenute modele sigme i tamrona.. kapiram da im se smucilo stalno akanje sa postom i slanje u servise. Jednostavno to NE prezivljava uslove u koje se stavlja iznajmljena oprema a to su uglavnom uslovi u koje ne zelis da stavljas svoju opremu, pa je zbog tog, jelte, izjajmljujes. Ili nemas kinte za to staklo da ga kupis, pa mu onda krv na slamku popijes u vremenu u kom si ga iznajmio. Opet, daleko, daleko vise stresa od onog koji bi prezivljavali ti isti objektivi kada bi se nalazili na nekoj polici foto-amatera koji vikendom ide da uz familiju juri veverice i decu i ptice po parku.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...