Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 178
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Nikkor 28mm 1.8G

Posted Images

Jel u ovoj temi flare treba da bude feature ili bug? :D

 

Mislim, jel kad se kaze npr. vidjao sam i gore to znaci da je taj flare sranje u odnosu na to koliko boljih ima, ili kad kazes "uzasno je" da li to znaci da je ustvari extra? :D

 

:D

 

dobro pitanje. ovisi tko gleda :D

Link to post
Share on other sites

U te svrhe ljudi izmislili zonerice. Ili saku kojom se pokrije sunce. Ponekad jednostavno ne moze da se izbegne ali u vecini situacija moze da se smanji na neku razumnu meru. Najbolje je jednostavno ne kadrriati tako da je sunce na samoj ivici kadra (osim u slucajevima kada se ne pravi nameran flare).

Link to post
Share on other sites

evo pocinjemo opet , zonerica bilo kakva upada u kadar , mozda neki filmski mate box mada tesko , a fleruje toliko da je neupotrebljiva sa bilo kakvim izvorom svetla u prednjem planu , nocni snimci prakticno nemoguci a i dnevni ako bilo sta odbija svetlo

Link to post
Share on other sites

ne se zestiti.. pitam najnormalnije.

 

Jbg, takva je i sigma 12-24. Jedan od razloga sto je nisam kupio je upravo i ogromna kolicina vaskolikog flera na nocnim fotkama. Sa UWA objektivima je posebno zajebana prica... a izgleda sa sigmom posebno posebna. Sami 14 2.8 recimo nema tih problema, odnosno ja nisam u tih par desetina minuta koliko sam se igrao sa pomenutim na ulici, uspeo da napravim neki grdan flare.

 

15mm 2.8 fisheye recimo nema nikakav problem sa suncem i flerom, niti generalno nocu, ali ima sa strokavim prednjim elementom, ond. isti mora da bude apsolutno savrseno cist da bi tackasti izvori svetla ostali tackasti a flera bilo minimalno.

 

Link to post
Share on other sites

Jeste Jo, ali moj Jupiter 37a ima stalno zonericu na sebi (zato sto je jako zgodna i nije velika), ali iz nekih uglova kad ga pogodi, to je ludilo od flera, ali nije da se bunim, nasao ga u ormaru :D...a inace smatram da je divno staklo. Nije samo fora u suncu, nego i raznim izvorima svetla, koncerti npr...da, znam da se koncerti ne fotkaju sa manuelnim staklima, ali ja to ionako radim iz ljubavi, i veoma retko :)

Link to post
Share on other sites

Ako vam nije tlaka okacite koji primjer za stakla o kojima pricate :)

 

Na postavljnim fotkama sa sigmom 28 nisam koristio zonericu. Tako da bi situacija bila svakako bolja. Zapravo sam namjerno isao na flare iz ciste radoznalosti.

Link to post
Share on other sites

Sigma 15-30/3.5-4.5 je imala žešći flare po jakom suncu, ali imala je neke svoje draži. To je deda objektiv od 12-24, tako da je verovatno i ova nasledila tu boljku ekstremno isturenog elementa.

 

Sigma 17-35/2.8-4 koju sad imam kao UWA je stravično otporna na flare. Generalno optički bruka od objektiva, ali samo u užem delu.

Link to post
Share on other sites

Jel' ovo po vr senkine guzice zato što doca nosi gay noinka na toj fotografiji?

 

Evo još jednog zonaša :D ovde u ulozi bas gitariste, imao nikona, a sada ima canona... do duše Ixusa :D a Nije DrB :D :D

 

30012_1481036627759_930288_n.jpg

 

Flare direkt iz kamere Nikon D300 + Sigma 10-20... lele sine koja je ovo narkomanija :D

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...