zklop Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 Naidjoh na mnogo stvari o frekvencijama. I o onim po Fibonacijevom nizu i ....da je 432 hz, a ne 440 dobro za nas..( ne znam Khz ili Hz?..) Pa me interesuje (ako vec ne postoji ta tema ovde) sta vi mislite .. Ovo je jedan primer kako vizuelno mozemo doziveti predstavu zvuka tj f-ja (video postavljen 06.06.2013.) "Youtube user Brusspup (previously here and here) who often explores the intersection between art and science just released this new video featuring the Chladni plate experiment. First a black metal plate is attached to a tone generator and then sand is poured on the plate. As the speaker is cycled through various frequencies the sand naturally gravitates to the area where the least amount of vibration occurs causing fascinating geometric patterns to emerge. There’s actually a mathematical law that determines how each shape will form, the higher the frequency the more complex the pattern."
Shkobalj Posted June 7, 2013 Report Posted June 7, 2013 Ja bih pre ovo smestio u zanimljivosti nego u neko obavezno znanje. 432 i 440 Hz je, jer da je kHz , to ne bi mogao da cujes, to je daleko preko granice od 20 kHz - ljudi cuju zvukove u frekvencijskom opsegu od 20 Hz do 20 kHz. Iznad 20 kHz je ultrazvuk, a ispod 20 Hz je infrazvuk. Zanimljiv video i tema, uzgred. :) Ev' jos koji link o frekvencijama:
zklop Posted June 8, 2013 Author Report Posted June 8, 2013 kao obavezna lektira treba da bude u skolama! i zvuk i svetlo ... ne kroz bezvezne formule koje ni ja kao klinac nisam mogao da pojmim, nego ovako. -koliko bi bilo smislenije drzati casove uz YTube to ce reci neko za 10-tak godina. za sada, ja se sam, svojevoljno "vracam u 5. razred" i ovako (i onako) hocu da naucim sve o onome sto me okruzuje 24/7/365, a nisam imao pojma. zaista. priznajem. a tako je ...fantasticno!
zklop Posted May 11, 2014 Author Report Posted May 11, 2014 koristan tutorijal: pretvaranje MP3 iz 440 u 432 Hz pa koga zanima i misli da je potreba da se to uradi (poput mene) tu je uputstvo. i jedna fina stvar, za usput..
boric Posted May 12, 2014 Report Posted May 12, 2014 А шта ако музика коју конвертујеш из 440 у 432 у ствари није у 440? :)
zklop Posted May 12, 2014 Author Report Posted May 12, 2014 ^ i ti vala pitaš svašta. idi jedi krempite i slušaj evroviziju :D
boric Posted May 12, 2014 Report Posted May 12, 2014 Кремпите су супер, хвала. Евровизија, не хвала. Оставио сам. :) Иначе, моје питање је крајње озбиљно. Основа од 432 херца би у теорији требало да доведе фреквенцију у склад са осцилацијом Земље, што има логике. Али нема логике насумично "превођење" без анализе звучног садржаја. ;)
zklop Posted May 13, 2014 Author Report Posted May 13, 2014 ^ pa da, valjda se prvo proveri da li je 440. ali 99,9% jeste, tako da preko audacity-ja moze kako je opisano...masa pesama odjedared. jos nisam prebacivao. probacu. jedan covek je pre neki dan govorio o "stanju dremeza". to je frekvencija od 9Hz. tada je kreativnost najveca. ima na Ytubetu i toga da se cuje. zanimljivo mi je sve to, zaista zanimljivo...
artsparkle Posted July 1, 2014 Report Posted July 1, 2014 Zašto bi prevodio muziku u drugi ključ ? Na autoru je da svira i da stvara muziku u kom sistemu on smatra da to zvuči kako treba i da štimuje "A" u 440 ili u nekoj drugoj hercaži... Svako čuje drugačije, odnosno oseća zvučni talas na svojstven način...
Dr Bouz Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 evo mislim da sam se po prvi put priključio audio forumu - iako mislim da sam član sa najvećim brojem postova (šta ću jadan, kucam s 9 prstića malo sporije no što pričam, inače ne bi ja to tako da ubadam samo kažiprstima :) ) (q:šta bouz radi sa desetim prstićem, za slučaj da ima svih 10 na rukama? a:ima svih 10, i ne koristi desni kažiprst, jerbo istim kopa nos :D ) uglavnom - zanimljivo mi je ovo. na primer, ja sam bio 20 godina profesionalni muzičar. ono - bas mi donosio 'lebac na astal (a i snajke u krrevet :lol: :lol: ). "ovu moju" mi je doduše utrapila 1 od najboljih drugarica... no.... ja bio prošle godine u turskoj. i saću opet. u istanbulu. kod turske turkinje. bila ona kod nas nedavno - vodili je bili malo do croatia i tako to. - uglavnom - oni drugari imaju par onih "šargijastih" instrumenata. i sviraju malo više od 11 polutonova. e sad - ja sam recimo što se tiče muzike IZUZETNO otvorenog uma. znači nisam spreman dati bilo kakav sud o nekoj muzici na prvu lopticu, naročito ako prva impresija nije "u super" (ili ti - prilično nema šanse da kažem - jbt kakvo sranje... -čak i kada pomislim). i sad dakle - slušao ja te turke tamo - i ono - ponešto mi se svidi, ponešto mi se vala i ne svidi. i to pričam o performiranju-sviranju. ono kad pevaju -jbg, tu vokal mogu da posmatram samo kao još 1 instrument, pošto texta razumem tih 10 000 turcizama koje mi imamo u našem jeziku :rolleyes: - a ono ostalo - yok. a posmatrao sam i druge ljude kako to slušaju - znači braću turke - i sad, ja kao prekaljeni borac žive svirke, prilično umem da prepoznam i da li muzičar svira ili vara (recimo (nas) zapadnjake provalim baš na keca - pošto zapadni pristup je neretko isprazan - i ono - navežbaju tehnički dobro, i navežbaju da slažu face. i sad publika koja baš i nije nešto iz te priče - uredno popuši tu priču -a ono brate prazno - ništa tu nema...)). također iz reakcija publike - umem da prepoznam - da li oni puše priču, ili se foliraju (jbg - subota je veče - seli su u meče - i MORAJU da se provedu do jaja - ono - valja staviti sličice sa događaja na tvitere, fejsbuke i t.d. (ono glejte nas -kako nam je do jaja - zavidite nam mali miševi). znači umem tačno da prepoznam u roku od 5 sekundi kada je bend "pobedio" svirku. (mom bendu se to najčešće dešavalo pri početku treće kompozicije :lol: - neretko doduše i tokom druge, - al najdalje pete...(retko)). uglavnom, posmatrao ja dakle te turke kako sviraju svojih puno tončića, i publiku koja to sluša - i vidim- radi ih. nema zbora. a meni malo disharmonično zvuči. pri tom ne mogu da kažem da su se naručkali koječega - pošto no way da jesu, plus kod njih malo ko pije čak i pivkana, pa da kažeš - ma bre pusti pijane budale - vidiš da tip smara, a oni pijani nemaju pojma šta svira. tako da sam ja došao do zaključka da MOŽDA ona harmonija kakvu mi - zapadnjaci poznajemo i izučavamo - je o.k. - međutim nije i ne mora da bude tačna. - ono matematika i praksa stvarno kažu jedno (tipa da duplo veću f čuješ isto (za oktavu više) i t.d.....) - ali činjenica je dakle da ovi ljudi koji su malo istočnije ono - gitarom / sintom ne možeš da ga ispratiš - naprosto nemaš toliko tonova koliko oni imaju - ali ljudi eto uživaju kao i na bilo kojoj drugoj (dobroj) svirci. te ja eto zaključih da zapravo kako nam se uvežba mozak, a kada smo mali, i kada saznajemo svet oko sebe - naša svest to smatra i doživljava kao harmonično. uzgred, učenje uz youtube ima svojih prednosti, ali ima i velikih zadnjosti u odnosu na metod "čista matematika". -jer kada se nešto (eto recimo frekvencije) objasne na suštinskom - a to je matematički - nivou - i kada čovek dakle neke stvari razume na suštinskom nivou - onda je to čovek koji je sposoban kritički da razmišlja, pa tako i druge stvari da razume na tom nivou. parcijalno učenje nije dobro, jer to je "ovo ti treba, a ovo ti nikad neće trebati" - i to ograničava um, pa onda kreativnost na nekom dubljem nivou (nauka n.pr.) se dodatno "kreše" i onda jeli imamo prostor da nikada ne probijamo granice naših znanja i saznanja. i tako... ...raspisah se ja.. :D
unread Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 I mene je zanimalo kad bi od bebe dete ucio da govance mirisie i da je to do jaja miris...mislimdal bi ono volelo taj miris i kasnije u zivotu...
Dr Bouz Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 kontam da odgovor možeš naći u bilo kojim tropskim krajevima. ja bio - nisam primetio da iko ide po ulici i povraća. primetio sam ove zapadne turiste da se vataju za nos i komentarišu. kontam da u šumama amazona oni ljudi što žive sigurno nisu ljudi, jer nisu ni čuli za kompanije tipa proktor end gembl, kolgejt, palmolajv i tako dalje... -mislim da su ljudi, sigurno bi povraćali ceo život. tropska je to šuma, vrućine su velike, raspadanje na svakom koraku. al šta oni znaju.. uzgred NI JEDNA beba nije bljunula kad joj menjaju pelene kad se ukenja, a da je zbog toga. s druge strane, znam neke likove koji su se (i bukvalno) izbljuvali prilikom te pomenute aktivnosti menjanja pelene svom bebčetu. krave, svinje i ta ekipa koja živi po mestima koje mi proglašavamo za smrdljiva - isto - ne primetih da im je gadno. al to je sad već druga i duboka priča, a moj život je kratak.
@work Posted September 15, 2014 Report Posted September 15, 2014 ... (q:šta bouz radi sa desetim prstićem, za slučaj da ima svih 10 na rukama? a:ima svih 10, i ne koristi desni kažiprst, jerbo istim kopa nos :D ) ... Vis naterao si me da se zamislim nad sustinskim pitanjem kojim prstom kopam nos i odgovor je levim kaziprstom uvek. Otkud sad to kad sam desnoruk, doduse pucam loptu levom nogom dakle levak sam, gledam kroz trazilo levim okom i tako, mnogo bre to kompleksno pitanje a zivot stvarno kratak.
Recommended Posts