Jump to content

Odlazak iz grada u prirodnije okruženje

joes021

Recommended Posts

Nemam pojma da lis sam dobro odabrao forum za ovu temu...

Ne znam da li je ova zajednica koja je po nekoj svojoj definiciji "urbana" uopšte dobro mesto za pitati ali nije greh pitati.

Imam dovoljno godina da znam šta hoću i šta neću. Nije problem raditi jer radim već dugo, nije problem ni kad ispadnem magarac prilikom naplate jer sam ispao magarac više puta pa jednom više nije neka ogromna šteta ali želeo bih da skinem nepotrebne pritiske sa sebe.

Šta želim?

Voleo bih da pobegnem iz grada i da živim negde gde ću moći da radim ali i da udobno živim bez buke, smoga, dreke, taxista, narkomana, prenaseljenosti...

Ceo svoj život sam proveo u Novom Sadu i to malo počinje da mi malo smeta. Voleo bih da se preseleim u neko mesto (selo) u relativnoj blizini Novog Sada.

Želim da imam:

- potrebnu infrastrukturu (struja, voda, kanalizacija)

- dovoljno brz internet (sada sam na nekom SBB paketu 10/1 i to mi je sasvim dovoljno)

- Asfaltni put do kuće

- dovoljno placa da se ne guram sa komšijskiom kućama a super bi bilo da mogu iz svoje bašte da uberem paradajiz za doručak

Da li je neko od vas pobegao iz grada na ovaj način i kakva su mu iskustva.

Gde je to mesto bega?

Koliko je to finansijski veliki poduhvat bio u vašem slučaju?

Na šta treba da obratim pažnju?

Kako se to odrazilo na posao?

Nadam se da nisam previše udavio. U svakom slučaju bilo kakvo iskustvo bi bilo dobro pročitati...

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

he he ada ne bi ti i muzicku zelju :lol:

Vidim da si iz Novog Sada, stvarno je dogorelo do nokata kada je tamo tako gusto, ne znam sta bi rekao da si iz BG...

Na osnovu iskustva nekoliko frendova pokusacu da napravim mali presek ;

- Mesto bega, nazalost masa ljudi nije vise u stanju da izdrzava vikendice koje se prodaju u bescenje. Vecinom su to manji objekti 100-200 kvadrata, u principu nisu prevelika ulaganja u obnovu, tj. doterivanje po ukusu. Druga mogucnost je da kupis porodicnu kucu negde po principu Stari Slankamen , Krcedin, ima tih mesta uz Dunav podosta a ljudi napustaju ognjusta iz nekih razloga slicnih tvojim ali potpuno suprotnim :P ( imam teoriju o tome al drugi put, ako platis pivo ). Znaci njuskaj, prati oglase, pusti aber kroz drustvo, u svakom slucaju cuvaj se prevaranata, preko advokata ( pravog ne nekog alamunje iz komsiluka ) proveri da li ima vlasnickih problema i obavezno povedi nekog ko se razume u tvrdu gradnju da ne bi posle imao problema sa sanacijom. Malo preferiram Dunav blizina reke je blagodetno iskustvo, samo vodi racuna da kuca nije poplavljena pola godine.

- Finansije, za stvarno smesne pare mozes kupiti odlicnu vikendica-kucu, dodatni radovi zavise od tebe, uvodjenje parnog grejanja ces verovatno platiti nesto vise nego u NS, racunaj da svaka kuca ima skrivenih mana, ali nesta strasno. Dodatni troskovi i sekiracija nikad nisu na odmet, tek da ostanes u formi.

-Posao, zavisi sta i kako radis. Ti to najbolje znas, ako si vezan za konstantne kontakte sa ljudima "tek da te imaju u vidu" onda zaboravi, smorices se. Internet bez kog se ne moze, ti je stvar koja zavisi od slucaja do slucaja......... zaboravi na mogucnost da imas par provajdera na izboru, predpostavljm.

Suma sumarum, neki ljudi su se pokajali a neki uzivaju ki lordovi, zivkaju drustvo na rostilj dave kao treba prodati stan i uzivati ko covek, znas vec. Ah, da i obavezno narucivanje "leba u lokalnoj radnji da ti ostave. < mala sala, tek da ti nagovestim da ces se otresti negih gluposti ali da ces zapatiti druge.

Pa u jednom trenutku žena me terala da se preselimo u BG ali nisam mogao da sebi priuštim to cepanje živaca u saobraćaju pa ostadoh ovde....

No, i ovde je postala ludnica.

-Mesto bega, nazalost masa ljudi nije vise u stanju da izdrzava vikendice koje se prodaju u bescenje. Vecinom su to manji objekti 100-200 kvadrata, u principu nisu prevelika ulaganja u obnovu, tj. doterivanje po ukusu. Druga mogucnost je da kupis porodicnu kucu negde po principu Stari Slankamen , Krcedin, ima tih mesta uz Dunav podosta a ljudi napustaju ognjusta iz nekih razloga slicnih tvojim ali potpuno suprotnim

Ih, Dunav. To volem i naravno preferiram al rekoh da ne preterujem u prvom postu :)

U svakom slučaju ako se neko pronalazi u prethodnom pasusu slobodno neka me kontaktira pa da se dogovaramo.

- Finansije, za stvarno smesne pare mozes kupiti odlicnu vikendica-kucu, dodatni radovi zavise od tebe, uvodjenje parnog grejanja ces verovatno platiti nesto vise nego u NS, racunaj da svaka kuca ima skrivenih mana, ali nesta strasno. Dodatni troskovi i sekiracija nikad nisu na odmet, tek da ostanes u formi.

Ovo mnogi pričaju ali ja nikako da naletim na neku stvarno ozbiljnu ponudu...

Ajde ljudi, razmašite se, dajte neke primere... Prodajte mi nešto :)

Gledao sam ja i Kamenicu i Kać, imaju i svoje prednosti i mane (kao i naravno sva mesta).

Kamenica je jako čudna. Drže cenu čak i straćare bez imalo dvorišta. Možda je to baš zbog blizine Novog Sada a ipak totalne izdvojenosti.

Jel ima neko vikendicu na prodaju?

Ja sam otišao na 2 meseca odmora od civilizacije a ostao 10, i verovatno bih se vratio ili pronašao neku drugu, sličnu postavku. Doduše, otišao sam kao gost ali sam se vratio iz kompletnog saživota, sa domaćinima, prirodom, životinjama...

Iako sam otišao sa namerom da budem čak i bez net-a, net je bio dostupan u par varijanti... i adsl je u međuvremenu došao a meštani su već imali svoje wireless provajdere u par varijanti.

Bio sam nešto dalje, 115km vazdušnom linijom niz Dunav, uz Dunav, gledano od ns-a, naravno.

Da skratim, apsolutni mir i izolovanost od frke, uz povremeno učešće na net-u, koliko se moralo... Jer, ispade da je prijatnije baviti se obavezama samoodrživog domaćinsta i imati fizičko zadovoljstvo nekog završenog posla, nego postovati nešto ili nešto videti.

Naravno, mix net/priroda je moguć u svakoj mogućoj meri, ali je meni vremenom prevagnuo u gotovo 95.62% ka prirodi.

I skroz je feeling kada do sledeće net/egzistencija obaveze dojašeš na konju iz šume ili sa dunavskih plićaka, recimo, da opišem jednu sliku.

Elem, pošto znam cene napuštenih kuća, pa u zavisnosti od upotrebivosti i veličine placa, recimo od 5.000 pa do 10.000 za solidna domaćinstva, obično kuća sa dvorištem, baštom, voćnjakom, dodatnim prostorijama - ambarima, garažama... Nedavno je jedna "vila" prodata za rekordnih 44.000.

Ljudi su prijatni, bave se svim i svačim, poljoprivreda, stočarstvo, ribarenje, zanati svih vrsta - ali nisu van "dešavanja". Lično mi je bilo zadovoljstvo biti fizički aktivan i baviti se svim i svačim. Koristiti po prvi put svo znanje i sve veštine u praksi, upoznati životinje svih vrsta i baviti se njima, etc.

A kraja i nema jer su zapravo mogućnosti samo koliko fizički možeš da postigneš u toku dana.

Godina je posle dugo vremena imala svoje vremenske sezone, priroda je udarala na sve strane. Meni lično, kompletni kontrast prethodnog urbanog života - bez slobodnog vremena, "mogućnosti", i ispostaviće se, smisla.

Eto, ukratko.

Kad sam krenuo da se skidam, vratio sam se na porodično imanje na selu (10 hektara u krugu :D). Najbolja stvar koju sam uradio u životu! Ranč :rolleyes: je relativno odvojen od sela pa ako ne želim, ne viđam ljude i po mesec dana :) Net je sad svugde dostupan, tako da ti to, kužim nigde neće biti problemo. Što se tiče grejanja ne preporučujem parno ili sl. kerefeke. Dve godine sam se drndao sa parnim i ondak pronđem u šupi neke stare nabudžene peći i vratim im puni sjaj. Miris založene peći je nezamenljiv - a tek buđenje u prohladnoj sobi (ako ne istempiraš dobro zalaganje pred spavanje ;) ), sidu leči a za moje podrndane kosti pravi melem. Spremanje drva s jeseni je majestralna avantura svake godine, a tek što muskulaturu nabudžiš. Jedini zajeb je što lokalne prodavnice imaju prilično mali asortiman robe, pa moram da motam bićiklo po 10km do grada zbog Winstona. Ali, sam i to rešio - posadio sam prosečan (duvan). Kida uši - kad sam zamotao prvu cigaru počele da mi suze oči i dobio sam tepmeraturu, a pušim dve pakle Decoubice dnevno. Općenito, jedino što me vezuje za ovu dražavu je plaćanje računa za net i struju ( i to sad rešavam sopstvenom aeroelektranom, nego me drakaju ovi klošari iz EPS-a) a sve ostalo što mi treba sam proizvodim.

Nego, moram da nahranim životinje, inače bi mogao da tipkam do sjutr + strane života u prirodi. Ovo selo se gasi (jug Srbije) pa se domaćinstva prodaju u bescenje, tako da ako hoćeš da ppogledaš nešto ovamo imaš free smeštaj i hranu. Ako te nešto interesira ne ustručavaj se da pitaš. i da, još nešto: obeležavanje teritorije je carski osećej (kad se navikneš, shvatiš koliko je gledanje u WC šolju u stvari depresivna rabota). I da, što kaže the; rad definitivno oslobađa :)

Bogami, respect za sve vas.

Ali je čudno kako referentni sistem utiče na percepciju posmatranog. Kad odem u Novi Sad imam utisak da sve stoji i da su ljudi beskrajno spori :) Što nije loše, za promenu, ali eto, tebi i to smeta.

Mislim da je i Kristijan već dugo u tako nekom povučenijem okruženju, ako vidi ovo, verovatno i on ima šta da kaže.

Radule iz Atheista ima studio na salašu 20km od Novog Sada, snimali smo tamo svojedobno. Zaboravio sam kako se zove selendrica, al mogu da vidim.

edit: ne znam kakva je situaciji po Vojvodini, jerbo je razvijenije/traženije, ali niže od BG opušteno kupuješ top kućicu u selu za max max 5 soma evra.

Ali je čudno kako referentni sistem utiče na percepciju posmatranog. Kad odem u Novi Sad imam utisak da sve stoji i da su ljudi beskrajno spori :)

:lol: I kod mene isto. Jbg, sve je relativno.

Inace, ja vec neko vreme ozbiljno razmisljam o povlacenju u neko ruralno mestasce na obodu Beograda (pozeljno Vojvodina). Samo da ima dobru povezanost sa gradom (u slucaju potrebe). Da sam freelancer, verovatno bih to vec uradio ;)

Da Kamenica je skupa, ja imam vikendaju na Popovicu, uh milina, cim otopli pravac gore. Internet, voda, struja. Mislim da ne moze gore tako brz internet, rekao bih 4mb max, ADSL jedino, nema SBB. Cene jesu paprene, mada u poslednje vreme nize nego sto su bile cini mi se. Prodaju se neke kuce gore, idi prosetaj pa pokupi brojeve.

Pitanje za The člana :)

Gde se to nalazi?

Tra-la-la KRALJU!

Imam i ja neke te čudne ideje da imam samo jedan račun i to za net a da sve ostalo bude samoodrživo.

Nego gde se to nalazi da bacim pogled na mapi. Vojvodinu baš dobro znam ali sam za donju polovinu Srbije priličan duduk.

Jel si ti več napravio tu aeroelektranu ili si tek u fazi projektovanja i šta je problem sa EPSovcima.

@Cristopher

Pa da, ja kad dođem u Beograd prvih sat vremena tražim dugme slowmotion u glavi a kad odem u Kikindu ne mogu da dočekam da neko završi rečenicu :)

Još se niko nije javio sa nekom kombincijom u Vojvodini? Nemoguće je da niko ne želi tako nešto i sa ove strane Dunava...

Inače, žena još ne zna da će da se seli :)

Moram sve da dobro isplaniram inače sve ću da upropastim...

@joes

Selo Ostrvo, ili Ostrovo, pored Kostolca.

Atar između pređašnjeg i sadašnjeg toka Dunava. Otuda i ime.

Nekada je bilo u Banatu pa je i kultura i arhitektura takva, a sada je u Srbiji.

U svakom slučaju, uradi to, otvoriće se neke sasvim nove/stare zaboravljene dimenzije života, jednostavnost i mir.

Pretpostavljam da je tek nama, ljudima iz svih ovih virtuelnih profesija, gušt imati nekakvo realno fizičko ostvarenje iza sebe.

A pritom, prilično odmoriti mozak od ovog suludog ubrzanja ka ničemu, na koje smo osuđeni profesijom i civilizacijom.

Samoodrživost je relativno lako ostvariva sa dovoljno znanja, veština, i neophodnih alata/tehnologije.

Zadovoljstvo da nakon dana u kome si uradio to, to i to, pucketa vatra koju si pripremio dok se mezi sopstveni sir i ostale đakonije, uz pijuckanje sopstvene dunje ili vina, a u glavi praviš plan za sutra - neprocenjivo.

Da Kamenica je skupa, ja imam vikendaju na Popovicu, uh milina, cim otopli pravac gore. Internet, voda, struja. Mislim da ne moze gore tako brz internet, rekao bih 4mb max, ADSL jedino, nema SBB. Cene jesu paprene, mada u poslednje vreme nize nego sto su bile cini mi se. Prodaju se neke kuce gore, idi prosetaj pa pokupi brojeve.

Nisam siguran da je na Popovici 4mb max. to prvi put cujem, za ADSL i SBB stoji.

Ja sam, (tacnije, sad su moji) od '99 godine na Popovici, i svaka, ali svaka preporuka za stanovanje.

Na 11km od centra grada, vazduh je bukvalno neuporedivo bolji od vazduha dole u NS-u.

Ako nadjes dobru kucu/plac sa dobrim polozajem kao sto je kuca mojih, za terase se vidi skoro ceo NS,

na drugu stranu pogledas a ono - suma. Neprocenjivi pogledi.

Jedino su cene otisle na gore, i po mojoj proceni nece ici dole, samo ce rasti. Vrtoglavo.

Ja tamo imam familiju i cesto idem, inace volim vojvodinu i bio sam sad skoro mesec+ dana u NS-u, stanovao. Nazalost... i NS se kvari, postaji kao sivigrad (beograd). U Beogradu ne mogu da zivim, probao sam i ne vredi, apsolutno mi se nista ne svidja i apsolutno mi nista ne prija tamo, dok je sa Novim Sadom skroz druga prica i ako nazalost ni NS vise nije sto je bio.

Meni isto prija priroda, mada ne bih (barem za sada) mogao da zivim na selu, to resevam tako sto jednostavno cesto odem na dan u neko manje mesto :), recimo od Velikog Gradista, tacnije Golubca pa na dole i uzivancija :). Mozda mozes uzeti neku vikendicu pa jednostavno vikende tamo provoditi? :)

Srecno u poduhvatu, opustices se sigurno, ali i manja mesta imaju svojih mana naravno, gledaj da budes ipak relativno blizu grada, a "zabacen" :)

Kao što rekoh, veliko imanje, na bregu. A slučaj je hteo da dalekovod prolazi na delu gde vetar najbolje šiba, pa ne smeju da se postavljaju nikakve el. instalacije u blizini.. bla bla... Enivej, ima vetra ( ! :lol: ) dovoljno da se napaja još par preostalih kuća u blizini, ali gmazovi iz EPS-a neće da kupuju struju od me (kako bih otplaćivao kredit koji mi je potreban za pravljanje elektrane). Tu sam u stvari sam kriv, jerbo se "sporečkah" sa ekipom za isključenje (kafanskom matemetikom su došli do računa od 500k RSD za par godina a potrošači su bili samo djedov radio i frižider...). A ne dozvoljavaju ni da iskoristim postojeće bandere i postavim posebnu instalaciju za željene potrošače. Inače, te bandere je djed sa svojim ocem isekao i pripremio iz svoje šume, i rupe iskopao - EPSovci ih samo pozabadali <_<

I takoć.. antidepresivi bude u čoveku ono najbolje i ono najgore.. i bi šta ćaše :D

Ova godina je krenula carski, vinograd procvetao skoro meseca dni ranije, voćke ponele domaćinski, samo, ovaj grád što za sad samo obigrava okoli da ne napravi veliki krešendo :unsure: