baobab Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 Cao svima,pozdrav zemljani Imam jedno konkretno pitanj,shodno tome da nisam iz branshe odma da se pohvalim i time :) Naime,moja shveca hoce da se preshaltuje sa zidnog slikarstva koje je zavrshila i totalno je neprofitabilno i neexistencijalno,i krenula je da uci naravno Photoshop i Illustrator.E sad,zavrsila je one neke kurseve Lynda,ali svakako da smo i ja ona svesni da to nije dovoljno ,i da se sledeca faza ucenja svodi na rad kroz primere ili neki konkretan posao. Ali pitanje je sledece.Jel ima neki dobar kurs u BGu koji bi mogao da se upise,makar i cena bila jacha(nemam nista ni protiv povoljnih cena) iukoliko i ima da li ima neki koji nudi ucenje po nivoima.Konkretnno mislim na Illustrator najvise.Ipak je savladala osnove illustratora i recimo to bi glat mogla da preskoci. Pitao sam u shkoli Vincha,i oni imaju naravno kurs illkustratora ali nesto mi ne izgleda da se bave kroz predavanja nekim "tezim" illustrator dometima.Jel smo osudjeni na self education iskljucivo sto je ok ako je vec tako,ili ima i neko dobro mestasce za tako nesto.Ili mozda i neki private opcija,neko ko daje pprivatne casove i pravi male dizajnere.Naravno,svesna je da je ipak sve na njoj,ali ipak da olaksa malo taj put do statusa Grafickog dizajnera. Pozdrav i hvala unapred,Baobab
Miki07 Posted March 19, 2013 Report Posted March 19, 2013 Cini mi se da je ovakvih tema bilo jos na forumu pa potrazi malo.. Ja znam da leve3 skola drzi takve kurseve. Po zavrsetku kursa ima i graficka radionica. Evo ti adresa njihovog sajta,tu ima plan po kome se radi,za sve programe posebno pa pogledaj..:) http://level3.rs/graficki-kurs.html
CortoM Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Iskrena preporuka - najbolje da koristi on-line video tutorijale, jer za sva ima dobre primere. Sama zna šta bi želela i šta je najviše interesuje da radi i uči. Ako dobro zna engleski, bolje je da uči od najboljih na svetu i njihove cake, umesto od domaćih dunstera. Da neko od njih stvarno vredi i zna da radi, radili bi nešto konkretno, ne bi predavali u kurs školama. Bolje je i da plati neke video tutorijale ako nema free na piratskim linkovima, i ovako će bez obzira na ma koju školu morati posle sama da radi i da priprema dobar porfolio. Najolje da počne odmah, vežbajući, osnove ima. Nisam protiv škola, naprotiv, ali ako imaju smisla i vrede. Ja sam sve što sada radim naučio van i posle školovanja, a osnove naravno tokom škole i studija. Sve najbolje, B)
LuckyBug Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 To je tek delimicno tacno jer ima dosta dobrih domacih predavaca, isto tako i previse netacnih podataka u vecini video tutorijala jako mali broj ih valja. Za op mozda bi tvoja sestra bila zadovoljna i nekim drugim kursevima koji nisu vezani iskljucivo za ilustraciju, logotipe ... mogla bi npr. da se oproba u vizuelnim efektima i sl. Ima solidnih i ne preterano skupih kurseva u crateru, spring onionu ...
Supsup64 Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Na sta mislis pod netacnim podacima u vecini video tutoriala? Kao sto CortoM kaze, lik koji na Lindi objasnjava AI i PS - http://en.wikipedia.org/wiki/Deke_McClelland tesko da ce da napravi gresku a da neko kod nas na predavanju nece. 99% kurseva kod nas ni ne zagrebe osnove programa, a kamo li da te upozna sa svim opcijama. Cak ni da kazu koje su sve mogucnosti programa, koje nisu imali vremena da objasne na kursu. Nije problem platiti ali da te oni stvarno za nesto spreme. Kod nas nazalost to nije slucaj, oni te ustvari pripreme za ucenje tog programa :). Po meni je najbolje resenje, sto se tice pomenutih programa, lynda.com tutoriali, naravno ne odatle jer se tu placaju :D. Krenes lepo od pocetka, a onda kasnije imas one "...in depth" tutoriale, da pokrijes u sicusne detalje samo oblasti programa koji te zanimaju, a mozes i sve ako ti treba/hoces. I naravno Google. Kada vidis da ti ide i da mozes samostalno da radis sve sto sama sebi zadas i sto ti neko drugi zada, onda ide profesionalna praksa/volonterski rad u nekoj kompaniji kod nas radi sticanja rutine i iskustva (jer je 100 puta bolje kad radis za drugog pod pritiskom nego sama sebi da zadajes nesto. Pod time ne mislim da ides i da cimas ljude da ti pokazuju gde je koja opcija u programu i za sta sluzi, nego da ubrzas proces rada, upoznas se sa njihovim nacinima rada, naucis po koji trik, i na vise nacina da obavljas iste stvari. A postoji sansa i da te plate. Ako ti se vec bacaju pare, ima 100 boljih nacina nego upisivanje kursa, tipa da se casti monitorom vredim za ovaj rad.
LuckyBug Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Deke ti i nije neki primer, on zna tehnicki sve iako uopste nije umetnicki nastrojen, zapravo njega i nije lose pogledati da b znao gde sta da kliknes, al to ima i u bibliji za photoshop i illustrator. To da na kursevima nista ne naucis apsolutno nije tacno i generalizovanje je do granice apsurda, naravno nije ni tu uvek sjajno ali daleko od toga da svi ne valjaju. P.S. Naravno ne treba bezati od video tutorijala ali da je svo znanje u njima, nije.
CortoM Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Sad je pitanje ko u kom veku živi. <_< U ovom trenutno ima baš sve što poželiš da nađeš i naučiš on-line a mnogo je primerenije savremenim zahtevima. Fakultete i to dobre možeš tako da završiš, kamoli li ne tehnike koje devojci trebaju. Škola ti je potrebana za osnove a ona to svakako ima sa završenim zidnim slikarstvom, ostalo je tehnika i bolje da uči od najboljih ono što želi i što misli da može da radi. XXI century...foxes B)
LuckyBug Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Well svacije pravo je da zivi u svom ubedjenju, kurseva ima i to odlicnih i za svaciji dzep. Po prirodi stvari navikli smo i da nam sve pa i video tutorijali padaju sa neba, kada bi svako platio sve sto je odgledao shvatio bi da nisu nista jeftiniji od kurseva, iz mog iskustva mnogo znaci neko ko ce ti dati push, makar za prvi korak. Sto se tice mojih iskustava sa video tut/ skola prosao sam oba, i moja preporuka je da se prodje ma koliko banalno zvucalo. Osim toga ja cenim neke online instruktore ali isto tako znam i one kojima su ti ljudi predavali uzivo, steceno znanje je neuporedivo.
Supsup64 Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 Pa ne znam sta ocekujes drugo od tutoriala, ne moze on da te inspirise ili da ti prenese kreativnost. Ako je devojka zavrsila slikarstvo verovatno joj treba samo da nauci da koristi program, ne treba joj kurs koji ce da plati 300e da joj neko 1/3 casova prica o kompoziciji boja i dosta drugih stvari koje je vec slusala i polozila. A nisam ni rekao da nista ne naucis na kursevima, ne znam odakle ti ideja da izvrces moje rekao sam da veoma malo naucis, odnosno cak ni blizu da kazes da si spreman za nesto. Posle tog kursa spreman si da uzmes kuci i da slusas Deke-a one-on-one intermediate (to je drugi od cetiri :P). I to sam ogranicio na nase kurseve, i ne na sve nego na vecinu.
baobab Posted March 21, 2013 Author Report Posted March 21, 2013 E havla vam na detaljnim savetima...i generalno se slayem sa vama,ali svima.Naiime ja sam upisao pre par godina kurs 3D maxa i posle yavrsenog kursa na kome sam naucio maltrene gde koja alatka stoji i malo se igrao oblika,dovatio Lyndin kurs na disku koji mi je ortak dao i maltene sve to sam imao na disku a sto je bilo na predavanju.Dakle mogao sam i sam,ali sam bio skeptican prema tim online kursevima i malo i lenj i raymayen.Od tada mi zao para i inat mi radi i sve sam naravno sam ucio,i Cad detaljnije,i revit,i Photoshop,i V ray,Corel,Illustrator....Mada nisam uspeo svemu da se posvetim kao arhitekta po vokaciji otisao sam na CAD i Revit....ali da,moze to i od kuce pa online.. Ali njena je situacija takva da ipak i pored zavrsenih osnovnih samoedukacija,ipak nema samopouzdanja u toj sferi,i odbijala je da se bavi digitalnim pozivom sto je greska od starta,i lakse ce se "primiti" ako bude POLAZNIK takvog kursa.I naravno,mora pre svega a se ukaci u nekoj firmi i da volontira i uci kroz rad pre svega.Naime,ima neki kesh koji je planiran za kurs,ocigledno joj je psiholoski lase tako,da se probije barijera...ali da reko sam joj i sam da mora da posle sedne i vrti video tutorijale&primere i ostale izvore pretrese. Ali nama je jos i lako da se on/lineishemo kad smo manje vishe vec usli u srz,i kad ucimo nesto novo a ima veze sa softverima sledimo logiku...ima dosta slicnih i logicnih momenata u photoshopu,illustratoru,corelu...kao i Maxu i Cadu i Sketchupu da banalizujem ovu pricu....Dakle bitno je rpobiti led,a shvester ga i dalje probija. Tnx na savetima,neka vas iscita sama pa neka vidi sta ce ;)
ikomnen Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 @baobab Da nisi u poslednjoj recenici napisao da je graficki dizajner u pitanju ne bi znao na sta oce da se preshalta. Ne znam sta znaci to naprednije tehnike ilustratora dok ne pokazes neki primer,zvuci relativno. Koliko se secam ima tutoriala i za to sve,ako ne kod Lynde,pogledaj Digital Tutors,ili redom vec potrazi knjige ako nema video klipova. Realno nesto ni ne znam domace neke kompanije,reklame,...,da odskacu kvalitetom ilustracija ? Verovatno bi joj vise koristilo za domace trziste da zna da radi nesto u InDesignu,neku obradu i pripremu za stampu i slicno,cak mozda neke osnove Flasha ili AfterEffectsa za osnovne animacije,bannere,...,sve to spada u posao graf.dizajnera. A ako mene pitas skoro uvek ce nesto da joj fali kod domacih gazdi - ako ima fakultet falice kurs taj,ako ima fakultet i kurs falice iskustvo,ako ima sve ovo onda mozda malo kreativnije i modernije radove traze,drugaciji stil,...,cisto da bude spremna na to,uvek ce neko njoj davati "sansu" koliko god dobro radila. Tako da treba sto pre krene da juri posao ako zeli negde da se ubaci kod nas ili da prati online freelance sajtove za posao i konkurise i tamo bez ikakvog pritiska i sa cenama za koje ona misli da su realne,ne obaziruci se na ostale. Cisto da udje u pricu i vidi da li zeli i moze to da radi,da ostvari neke kontakte,... Evo ti link nekih poslova za graf.dizajnere,pa nek baci pogled,sta se trazi od softvera,iskustva,pogledas te firme i njihove sajtove kakvi su im radovi,...,to ti je po meni realno najbolje da proceni gde se nalazi i na cemu treba da radi: http://poslovi.infostud.com/kategorija/20/...tvo-izdavastvo/ Mislim da ima jos tih poslova u IT sekciji a neka pogleda i na zoni sta se nudi i da zna sta da ocekuje. Slicno je i za freelance sajtove,ako provali da ne moze realno da odradi ni jedan posao od 100 tamo ponudjenih na freelance sajtu,videce koliko je sati.
LuckyBug Posted March 21, 2013 Report Posted March 21, 2013 A nisam ni rekao da nista ne naucis na kursevima, ne znam odakle ti ideja da izvrces moje rekao sam da veoma malo naucis, odnosno cak ni blizu da kazes da si spreman za nesto. Posle tog kursa spreman si da uzmes kuci i da slusas Deke-a one-on-one intermediate (to je drugi od cetiri :P). I to sam ogranicio na nase kurseve, i ne na sve nego na vecinu. Nista nije bilo upuceno tebi niti se ni odnosilo na tvoj komentar, samo i jedino prva recenica oko Dekea. ----- Generalno ljudi misle da nauce nesto na tim likovnim akademijama al to je cista laz, onda se desi zivot i ili ucis celog zivota ili se zabijes u profesorsku sobicu da predajes sto si naucio pre 30,40 itd godina.
nova88 Posted March 22, 2013 Report Posted March 22, 2013 Pozdrav. Mene interesuje isto sto i OP-a. Za sad sam pogledao SAE i Level3. Ako ima neko iskustva sa time neka podeli ili ako ima neku preporuku. Inace slazem se sa svima. Lynda, digital tuts jesu dobri i besplatni, ali kad god krenem da radim sa time uvek zavrsim na Elance / oDesk :D , dobijem neki poslic i nikako da krenem da radim to sto sam planirao , uostalom lakse mi da ucim kad mi neko pokazuje.
baobab Posted March 23, 2013 Author Report Posted March 23, 2013 Nista nije bilo upuceno tebi niti se ni odnosilo na tvoj komentar, samo i jedino prva recenica oko Dekea. ----- Generalno ljudi misle da nauce nesto na tim likovnim akademijama al to je cista laz, onda se desi zivot i ili ucis celog zivota ili se zabijes u profesorsku sobicu da predajes sto si naucio pre 30,40 itd godina. Ma slazem se,generalno ti fakulteti su smesni...zapravo da se izrazim,mislim da je pristup ljudi koji zavrse te skole krajnje neozbiljan,mnogo lete i tripuju da im je to dovoljno,pa se okrenu za 15 godina cekanja da se neso desi i sta onda.....i nema posla za njih,osim ako se ne presaltuju kao i svi ostali koji rade.Mora da se napravi kompromis...ali za njih je jedan od boljih komplromisa da se bace na taj digitalni design,tu jos uvek ima nekog posla,barem ima na freelance sajtovima.Ja inace osim sto radim arhitekturu na poslu,radim i Elance i Odesk od kuce kad uhvatim nesto,i pratim i taj graficki design...ima tu poslica za njih,nije to uvek neka para,ali za onog ko hoce ima da se nadje...... Ali dakle vidim da je vecina saglasna da kurs moze i ne mora(mislim da nije lose ako neko pocinje da se malo ohrabri i prohoda),ali da je ipak magija u online tutovima i samoedukaciji.Probacu da nadjem te Digital Tutors,a ima i na youtubeu nekih koji su verovatno ok za nekog ko je rooky. Jedno vreme sam uzgred radio samo freelance na Elanceu,trajalo je par meseci izmedju 2 posla,i ok sam prosao,mada sam bi extremno uporan.A tek za dizajnere ima tu opcija,iako ih ima daleko vise,tako da i ako nema mnogo opcija u domacim firmama(ne tvrdim da nema,ne poznajem to polje,samo razmisaljm naglas),ima barem na online mrezama.I drugar moj cepa 99 design,i dobro mu ide,i onih par mreza poput Shutterstock i drugi i to konzumira i ima ok prodju.Dakle,reklo bi se da onaj ko je ozbiljan,i hoce da uci i da se posveti tom pozivu na dnevnoj bazi po 5-8 sati moze da se usreci.... ;) pozz
CortoM Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Gomila korisnih proverenih linkova koji su sakupljeni na domaćem blogu! Besplatno obrazovanje na internetu za XXI vek: http://logoetika.blogspot.com/2012/12/besp...-internetu.html
LuckyBug Posted March 28, 2013 Report Posted March 28, 2013 Ne znam ko je pravio blog ali vidi se da sam nije mnogo naucio o dizajnu, organizaciji i sl.
Zoks Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 Ne znam ko je pravio blog ali vidi se da sam nije mnogo naucio o dizajnu, organizaciji i sl. Da li moras uvek da ides kontra?
lvuletic Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 Ne znam ko je pravio blog ali vidi se da sam nije mnogo naucio o dizajnu, organizaciji i sl. Ja ne vidim da je iko postavio link da bi se ocenio dizajn sajta niti je to bila ideja.
CortoM Posted March 29, 2013 Report Posted March 29, 2013 Upravo, a konkretno i znam momka koji je to postavljao za druge! Webgraph mu nije zanimanje, ali uči sve pa će i to naučiti i deliti dalje kao što deli znanje iz svoje oblasti. Za respekt i primer! B)
Supsup64 Posted March 30, 2013 Report Posted March 30, 2013 Pa sajt posvecen dizajnu mora da ima dobar dizajn zbog kredibiliteta. Nema tu nista subjektivno niti diskutabilno :).
CortoM Posted March 30, 2013 Report Posted March 30, 2013 Pa sajt posvecen dizajnu mora da ima dobar dizajn zbog kredibiliteta. Nema tu nista subjektivno niti diskutabilno :). ??? Posvećen je znanju i besplatnom učenju preko neta i nije sajt nego blog na blogspot.com http://logoetika.blogspot.com/2012/12/besp...-internetu.html :rolleyes:
LuckyBug Posted March 30, 2013 Report Posted March 30, 2013 Da li moras uvek da ides kontra? :rolleyes: Slobodno ukazi kad ja to kontriram a da nema uporiste, ujedno slobodan si da doprineses diskusiji i nekim pametnijim komentarom. --- Sto se tice sajte lepo je sto je okacio na jedno mesto linkove koje vecina ionako zna, ali sam dizajn je uzasan, nepregledan je, tera te da ugasis 5 sec kasnije, i da pricamo o dizajnu jer ovo izmedju ostalog forum koji se time bavi a i tema topica je srodna.
Supsup64 Posted March 30, 2013 Report Posted March 30, 2013 ??? Posvećen je znanju i besplatnom učenju preko neta i nije sajt nego blog na blogspot.com http://logoetika.blogspot.com/2012/12/besp...-internetu.html :rolleyes: To sto je posvecen znanju i besplatnom ucenju ne znaci da nije posvecen dizajnu. Da nije posvecen dizajnu ne bi ni bio spomenut u ovoj temi, right? To sto je blog ne iskljucuje cinjenicu da jeste web sajt. http://en.wikipedia.org/wiki/Website :rolleyes:
lvuletic Posted March 30, 2013 Report Posted March 30, 2013 Pobogu.... neko sakupi linkove do, za onoga ko ume da gleda, veoma korisnih stvari, a jedino što umete da kažete je "Ružan ti sajt!". Mogli ste i da idete sa "Ćelava ti keva!". Na isto mu dođe. A ja sam mislio da je moja branša sujetna....
LuckyBug Posted March 30, 2013 Report Posted March 30, 2013 Ivuletic sto bi rekli lupio si i ostao si ziv, ovde niko nikog nije licno vedjao. To za sujetu apsolutno nema veze sa zivotom, evo izasto, sajt je jednostavno nefunkcionalan i nepregledan i treba da ga menja ako zaista zeli da sluzi svrsi buduci da je namenjen sirokim narodnim masama, ovako ce posluziti samo uskom krugu prijatelja. Ne zanima me da tapsem po ramenu nikoga jer je kontraproduktivno ako je nesto sranje odmah cu mu u lice reci sranje je. Ako ga to pak ne zanima vec se samo bavi arhivistikom neka nadje nekoga ko ima volje i zelje da to preradi, na kraju krajeva nije ni skupo platiti nekog dizajnera da to odradi kako treba. Moje najvece i najznacajnije iskustvo u zivotu bilo je kad sam otisao na razgvor za posao, tada su mi rekli nista ti ovo ne valja, bez umotavanja u oblande, da bolelo je al nisam cmizdreo i nisam to shvatio kao licni napad niti kao "celava ti keva". u narednim godinama uvek sam nastojao da budem samokritican, ako nekoga mnogo boli sto mu kazem ruzan sajt onda nek menja profesiju nek ide kod roditelja koji ce reci super je sine ma sta god uradio. Samo u nasoj sredini postoji taj sistem tapsanja po ramenu zato smo najgori u svemu, po mom misljenju mediokritet se ne radja vec se stvara, kritika je savrsen lek mada mozda gorak.
Recommended Posts