Jump to content

Recommended Posts

Posted

Trenutno radim na nekom projektu i potrebna mi je mala pomoć.

Klijent mi traži da mu pošaljem animirane karaktere, sa svakom radnjim posebno da bi on kasnije mogao da ih implementira u igrice, video prezentacije, tv reklame, ... itd.

Ozbiljan je posao u pitanju pa ne želim da ispanem neozbiljan, interesuje me kako da mu ih šaljem, obzirom da želi da ima transparantu pozadinu kao na PNG fajlovima? Želi da mu posebno animiram svaki pokret ( trčanje, skok, razne grimase lica ) a onda on da ih slaže kako mu odgovara. Kako to da mu dostavim a da može da ih koristi u svim medijima i da mu ne trebaju neki posebni kodeci?

Hvala.

Posted

Moraš pitati svog klijenta u kom programu ima nameru da slaže tvoje animacije, odnosno na koji način to želi da čini. Nećeš ispasti neozbiljan sa takvim pitanjem. Možeš animaciju snimiti kao *.swf fajl sa transparentnom pozadinom (flash video). Za ovo ti je potrebno odgovarajuće znanje Flash-a, ili sličnog programa. Takva animacija se može "slagati" sa odgovarajućom pozadinom u programu Adobe After Effects.

Takođe, možeš napraviti animirani gif sa transparentnom pozadinom.

To su opcije sa kojima sam ja radio.

Posted

Hvala na odgovoru.

Animaciju ću raditi u Adobe After Effects-u. Probaću ove opcije koje si spomenuo. GIF mi je najrealniji ako zadrži dobar kvalitet.

Moraš pitati svog klijenta u kom programu ima nameru da slaže tvoje animacije, odnosno na koji način to želi da čini. Nećeš ispasti neozbiljan sa takvim pitanjem. Možeš animaciju snimiti kao *.swf fajl sa transparentnom pozadinom (flash video). Za ovo ti je potrebno odgovarajuće znanje Flash-a, ili sličnog programa. Takva animacija se može "slagati" sa odgovarajućom pozadinom u programu Adobe After Effects.

Takođe, možeš napraviti animirani gif sa transparentnom pozadinom.

To su opcije sa kojima sam ja radio.

Posted

Sada stvarno trebas da pitas klijenta koji mu fajlovi odgovaraju, ali evo cisto ko informacija .TIF fajlovi takodje sadrze u sebi info o alfa kanalu a kvalitet je veci od PNG. Imaj u vidu da su .TIF fajlovi mnogo veci od PNG ili JPG. Gif ti nebi preporucio, osim ako se radi o vectorskim slikama, u suprotnom dobices vece failove slabijeg kvaliteta.

Sto se samog transfera tices imas www.MEGA.za novi MegaUpload daju ti 50G free, ja njih koristim za vece fajlove.

Posted

Probao sam ovu varijantu sa TIF-om, kvalitet je odličan, i mislim da je to ono što mi treba. Hvala.

Sada stvarno trebas da pitas klijenta koji mu fajlovi odgovaraju, ali evo cisto ko informacija .TIF fajlovi takodje sadrze u sebi info o alfa kanalu a kvalitet je veci od PNG. Imaj u vidu da su .TIF fajlovi mnogo veci od PNG ili JPG. Gif ti nebi preporucio, osim ako se radi o vectorskim slikama, u suprotnom dobices vece failove slabijeg kvaliteta.

Sto se samog transfera tices imas www.MEGA.za novi MegaUpload daju ti 50G free, ja njih koristim za vece fajlove.

Posted

Osim tif-a i psd fajlovi imaju alfa kanal i odlicno idu uz sve adobeove programe. Mnogo su "laksi" od tif-a. Tif ti je za stampu. Ali to su slike, ti si hteo video, odnosno animaciju, to jest tvoj klijent je hteo. Kada naredjas psd-ove (ili druge formate) u Pr ili u Ae, ne dobijas ono sto si trazio, snimis kao mp4, ili avi, ili mov, ili fvl, ali svi ti formati ne mogu imati transparentnu pozadinu, barem koliko ja znam (postoji opcija koriscenja chroma key, ona zelena pozadina). Samo animirani gif i swf mogu imati pozadinu koju trazis i kao takvi se mogu dalje montirati. Mozda postoji i jos neki video format za koji ne znam. Ukoliko saljes slike, a ne animacije, naravno sa providnom pozadinom, onda psd dolazi u obzir, gif ako ti nije potrebno vise od 256 boja, png, tif ima najbolji kvalitet ali je prevashodno za stampu.

pozz

Posted

andrey dali ikad proveris sta napises???

Ako radis animaciju nikad je ne eksportujes direktno u neki mp4 ili avi format, vec u image sequence. Obicno se to radi u TIF jel je kvalitet najbolji. Neznam odakle ti to da se TIF najvise koristi za stampu. Necu sada da ulazim u pricu oko stampe, ali ogromn procenat od toga sto se zove stampa ne zahteva slike visokog kvaliteta. To sto ti stampar trazi sliku visoke rezolucije u 300dpi ne znaci da ce on to i da stampa, vec je to samo seljacka fora da impresionira klijenta.

Da to slozis sve u PSD sequence je cista ludost i prvi put cujem. Cak i neznam da postoji opcija da neki program moze da eksportuje PSD sequence, ili da to importuje.

Ne kapiram ljide koji predlazu GIF, jedina prednost ovog formata je mala velicina fajla za vektorske slike, nekada se mnogo vise koristio za web jel je intenet bio sporiji pa se svaki bajt racunao.

Jedina mana TIF fajla je velicina samog fajla, pa ako saljes preview klijentu onda to uradi u JPG ili PNG.

Posted
andrey dali ikad proveris sta napises???

Ako radis animaciju nikad je ne eksportujes direktno u neki mp4 ili avi format, vec u image sequence. Obicno se to radi u TIF jel je kvalitet najbolji. Neznam odakle ti to da se TIF najvise koristi za stampu. Necu sada da ulazim u pricu oko stampe, ali ogromn procenat od toga sto se zove stampa ne zahteva slike visokog kvaliteta. To sto ti stampar trazi sliku visoke rezolucije u 300dpi ne znaci da ce on to i da stampa, vec je to samo seljacka fora da impresionira klijenta.

Da to slozis sve u PSD sequence je cista ludost i prvi put cujem. Cak i neznam da postoji opcija da neki program moze da eksportuje PSD sequence, ili da to importuje.

Ne kapiram ljide koji predlazu GIF, jedina prednost ovog formata je mala velicina fajla za vektorske slike, nekada se mnogo vise koristio za web jel je intenet bio sporiji pa se svaki bajt racunao.

Jedina mana TIF fajla je velicina samog fajla, pa ako saljes preview klijentu onda to uradi u JPG ili PNG.

Labicko, o čemu ti pričaš? Ko je rekao da se exportuje u PSD sequence?

U mojoj firmi se radi i video i animacija i uvek je krajnji format u koji se eksportuje mp4. I tako je u mnogim drugim studijima. Može naravno i avi, ali je ogroman, može i tif sequence, može i targa, naravno da psd ne može. Međutim, kada importujemo slike (kadrove, frejmove...), uglavnom je to psd i funkcioniše odlično.

p.s. kada smo kod provere šta je napisano, "dali" se piše odvojeno: da li

Posted

Hvala za info za Ae to nisam znao :)

Ako dobro procitas prvi post videces da je ko krajnji proizvod potreban image sequence sa providnom pozadinom kao finalni proizvod. To dalje ide na obradu da bi se koristilo u nekoj igrici, tako da mi nije jasno sto si spominjao video fajlove. Takodje pitanje je dali ce njihov software podrzati PSD sequence koji ti predlazes.

Uvek das fail koji podrzava najveci broj platforma i koji je najboljeg moguceg kvaliteta da bi te sto manje bolela glava, izuzetak je samo kada klijent trazi neki specificnu vrstu fajla.