Jump to content

Recommended Posts

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ACDSee quickview je mozda brz ali je horor jer ne prikazuje boje kako treba (kolor kalibracije bla bla bla) plus previse kompresuje tamne nijanse.

Kada se slike ne gledaju u quickview rezimu onda je boze sacuvaj spor i boje ... je lutrija da budu kako treba ... budu tu negde blizu, ali nikada BAS BAS kako treba. Plus ... jos uvek kompresuje tamnije nijanse pa ima nenormalan banding.

Posted
AMomcilo,

čudi me da se za ovolike godine bavljenja fotografijom nisi navikao/navukao na neki od browser-a za pregled digitalnih slika?

Koristim ja IrfanView jod od 90-ih i srodio sam se sa njim.

Fastone sam probao vise puta, jako je mocan i sve je super sem jedne stvari koja me uvek iznova iznervira - rotiranje slike levo/desno. Em je sporo em kad prelazis na sledecu fotku krene da smara sa pitanjem da li hoces da snimis promenu. Koja bre promena, samo rotiram sliku na prikazu, mani me se! I posle par puta lepo pokrenem IrfanView.. Ako neko zna da li ovo moze da se negde podesi, bio bih zahvalan i verovatno bih poceo da ga koristim. Ovako pampur.

Ali meni treba nesto ovako - prvo da prodjem kroz ogromnu masu fotki i da fotke grupo procenim i obrisem ocigledan skart. Onda da prodjem sve iznova, ocenim finije, proberem duplikate i krenem da ih premesta u foldere konacno po nekom redu. Posle toga jos jedan prolaz, gde se formira katalog, unosim grupne tagove (npr. Letovanje Grcka 2006) i na samom kraju da par stotina odaberem za razne albume, nekoliko tuceta za krupnu stampu, pa da radim na njima.

Svestan sam da je to sve ogroman posao i trajace mozda i mesecima i ako neko ima slicno iskustvo, trebaju mi saveti kako sve to najlakse da obavim, kojim alatima itd.

Posted

@AMomcil

Hehehe... evo tvog resenja. U FastStone-u odes u Settings (F12) i na prvom tabu (viewer) samo iskljucis opciju "Remind me to save changes" i gle magije, vishe te nista ne pita kad rotiras fotku pa stisnes next... :D

Izgleda da niko osim mene nema problem sa FastStone-om i histogramom? :huh:

Posted

Pa pogrešno koristiš fast stone - jedino gde ima smisla gledati histogram je PS, sve ostalo je čak ni opšteg informativnog karaktera. Čak LR ima problema sa histogramom!

Ako je potreban samo grubi pregled fotografija, pokazivanje JPG prijateljima, rodbini - onda je dovoljan FS, Irfan, ACDSee... Čim je potrebno bilo šta raditi sa RAW fotografijama, svi ovi programi su samo za grubu selekciju onoga što je pre-pod eksponirano i grdno uništenog kadra. Sve ostalo - LR, Bridge, PS...

Nije mi jasno kako možete da imate >20k fotki koje nisu sortirane i složene...

Znate šta je maksima bibliotekara?

"Knjiga koja nije vraćena na mesto je izgubljena knjiga."

Posted
Nije mi jasno kako možete da imate >20k fotki koje nisu sortirane i složene...

Tako sto obozavam da fotkam, ali mi se ne da da sredjujem posle. Volim da kuvam, ali mrzim da perem sudove. Radije bih mesao beton, nego da vracam stvari po kuci na mesto.

Da sam bibliotekar izgubio bi posao za nedelju dana..

Zagore, sekira ti se pozlatila, pa to je to! Hvala puno. Igrao sam se malo i za pregledanje fotki FS rules! Irfanview i dalje ima svojih prednosti, ima mesta za oba :).

Posted

Jedno, veoma kratko vrijeme, sam volio Fast stone.

Sa tim programom je zapravo sve ok, osim sto mene treba malo "siri" "pregledac".

Naime, batalio sam fast stone kad sam primijetio da NE CHITA preview thumb-ove sa .eps fajlova, sto mi prilicno cesto treba u poslu koji radim.

Mada, odavno nijesam gledao, mozda je sada ok??

U svakom slucaju, koristim acdsee, jer ima sve sto mi treba, a kako nema alternativu, moram preci preko cinjenice da ima previse toga sto mi ne treba ... sto uostalom zagusuje rad.

Mada moram da priznam da mi se to odavno nije desilo - da acd see zablokira ili uspori ... Ono, koristim ga SAMO za brzi pregled. I import sa kartice (navikao na acdsee za to)

Sto se irfana tice, vrlo lijep program, no, nerviralo me alajniranje fotki u gornji lijevi cosak, te komplikovana dostupnost informacija o fotografiji koju gledam ... (exif). Ali je bio dosta brzi od acdsee-ja ...

Posted
Pa pogrešno koristiš fast stone - jedino gde ima smisla gledati histogram je PS, sve ostalo je čak ni opšteg informativnog karaktera. Čak LR ima problema sa histogramom!

Ako je potreban samo grubi pregled fotografija, pokazivanje JPG prijateljima, rodbini - onda je dovoljan FS, Irfan, ACDSee... Čim je potrebno bilo šta raditi sa RAW fotografijama, svi ovi programi su samo za grubu selekciju onoga što je pre-pod eksponirano i grdno uništenog kadra. Sve ostalo - LR, Bridge, PS...

Ok, to donekle daje odgovor... ali recimo poenta je i bila u brzini, znaci kad vec na brzaka pregledam fotke, zelim i tu informaciju isto tako brzo kao i sve ostale, a ne, cekaj da otvorim ovu u PS-u, pa malo kasnije opet, ovu, pa ovu itd... (doooobro de) ne traje ni otvaranje toga vecno, mogu i da ostavim PS otvoren pa da ubacujem samo fotke i to direktnim prevlacenjem iz FS-a, ali je ipak dosta udobnije kad je sve u milisekundama na dohvat ruke umesto u sekundama, koje ponekad znaju da budu i pola minuta... no nebitno, to sam mozda samo ja, kome je sve sporo cak i na danasnjim racunarima. :D

Nisam znao da i LR ima problema sa histogramom... korisna informacija, obraticu paznju malo i na to.

Zagore, sekira ti se pozlatila, pa to je to! Hvala puno. Igrao sam se malo i za pregledanje fotki FS rules! Irfanview i dalje ima svojih prednosti, ima mesta za oba :).

Eh, i mene je to odavno mucilo, da sam popizdeo pa sam resio da pregledam malo opcije... i tako... :D

Ma da FS je vrh stvarno, samo eto, za mene ima tu jednu manu... Cu da im pishem pa mozda srede i to u nekoj novijoj verziji.

Naime, batalio sam fast stone kad sam primijetio da NE CHITA preview thumb-ove sa .eps fajlova, sto mi prilicno cesto treba u poslu koji radim.

Mada, odavno nijesam gledao, mozda je sada ok??

U svakom slucaju, koristim acdsee, jer ima sve sto mi treba, a kako nema alternativu, moram preci preko cinjenice da ima previse toga sto mi ne treba ... sto uostalom zagusuje rad.

Mada moram da priznam da mi se to odavno nije desilo - da acd see zablokira ili uspori ... Ono, koristim ga SAMO za brzi pregled. I import sa kartice (navikao na acdsee za to)

Sto se tice FS-a OVDE pise da uredno cita EPS-ove, nemam ni jedan da bih mogao da probam, ali mozda si mogao da instaliras poslednju 4.7 verziju pa da probas, ako ne radi, uninstall i gotovo.. :)

Sto se tice ACDSee-a delim misljenje o tome da ima previshe toga sto mi ne treba sto moze i dovesti do usporenja rada samog programa (dok ucita sve sto ima u memoriju)... ali cenim da je to samo stvar navike i da u danasnje vreme sa ovim procesorima i kapacitetima memorija to vishe nije problem...

I opet hvala svima za ukljucenje u temu. :)

Posted

Korstio sam ACDsee dok niej postoa komercijalan. Tada sam preošao na FastStone koji mi je tada bio odličan program. Međutim, pokazalo se da je imao ozbiljne probleme sa otvaranjem velikih datoteka, tolike da je to postalo žestoko smaranje, neretko i sa nasilnim restartom rčaunara pa sam našao XNView koji i danas koristim.

Sudeći po vašim komentarima, moramo opet probati FastStone, jer mi je on stavrno dobro legao.

Posted

workflow za fotke je jako jednostavan

LR -> Import into folder -> i dok ubacuje fotografije imaš već mogućnost da grube greške pobacaš. zatim sledeća gruba ruka su promašeni kadrovi.. zatim obrada

Sa Q6600 i 4 giga rama fajlovi od 50+ MB nisu preterani problem za pregled, obrada je već drugi par opanaka...

Posted

Na PC-u Fast stone - roditeljka! Jedino što mi je malo smetalo je to što ubacuje svoje dodatno oštrenje, pa fotke izgledaju malo bolje nego što zapravo jesu (možda i još nešto popegla pride). Na mac-u sam plakao za FS-om, al´ ne vredi. Najpribližniji mi je nikonov VievNX.

Posted

Nista za te stvari .... imam neki FastPicture View Codec i lepo kroz explorer vidim sve kao tumbnails ...i Ai, Eps, PS ......super cool stvar ...u uglu svakog tumbnail-a ako nije JPEG vidi se mala ikonica koji je fajl u pitanju tako da znam sta treba da otvorim

Posted

Ja koristim http://free.zoner.com/ od kada mi se desilo da me zezao ACDSEE i mogu da kažem da sam prezadovoljan. Konkretno na kompu sam nstalirao Zoner Photo Studio 14 i ne vraćam se na nešto drugo. Dozvoljava i obradu fotki (do određene granice) i ima brz pregledač fotki sa mogućnošću da se pritiskom na srednje dugme miša slike otvaraju preko celog ekrana.

Photo studio je verzija kao ACDSEE PRO.

Posted

Meni je za brzi pregled sasvim dobar Irfanview.

Ima sve što mi treba i dosta je brz - thumb viewer, stalno prisutan exif, batch convertor, osnovne manipulacije fotkama... MESSmedia, irfanview sada radi centralno prikazivanje fotki.

EDIT: Upravo sam malo poredio IrfanView sa FastStone-om i iznenadilo me to što IrfanView čita moje 24MB NEF fajlove više nego duplo brže od FastStone-a. Mada, dosta je "umiveniji" FastStone, iako se nije mijenjao otkad sam ga poslednji put koristio.

Posted

koristim ja, jer nekad sredim RAW-ove pa ih ostavim tako, onda u njemu lepo vidim sta je sredjeno sta ne, jer prikazuje sve sto si cackao u ACR-u. Onda ako je ostalo nekih nepotrebnih fotografija lakse mi je vidim sta moze u kantu, sta ostaje. A i te sto su sredjene, da se jos malo srede ako su nabrzaka odradjene pa mi se ne svide u drugoj turi gledanja.

Posted

Prebacim sa kartice u folder, folder otvaram u fast stonu, tamo vrsim odabir, sta je za kantu, sta ostavljam i onda otvaram cist folder u LR-PS-u. Znaci ne uvozim nista sto mi ne treba u LR-PS..

Posted

Pa, od kad sam presao sa ACDSee 3.2 na FastStone Image Viewer nisam ga menjao. Probao sam u medjuvremenu sve i svasta (da i dalje imam sindrom hrcka :) ali za klasican pregled fotki koristim Fast i dalje. Mada od prosle godine, kad sam poceo da snimam vise u RAW formatu, otkrih FastPictureViewer Professional (trenutna "dostupna verzija" 1.9 build 288) koji JEDE moje NEF fajlove od 17-18 mega.

Posted

Ja sve u 'бридгеу' šestici, ne sumnjam da su drugi brži ali... izgleda da ću jopet parafrazirati profesora krivičnog (slučajno Crnogorac :) ) fotografija nije zec, da nam utekne :D