Duh sa sekirom Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Nekada (davno) sam koristio ACDSee (cak i u DOS-u) dok je bio free verzija i dok je bilo dovoljno mali da zauzima nekoliko MB, brzo radi i ne opterecuje masinu previshe. Doduse, tada ni fotke nisu bile velike pa je sve islo glatko... a onda sam cuo za FastStone Image Viewer koji zadovoljno koristim vec dugi niz godina, mali je, besplatan, ima puno alata za "na brzinu" obraditi fotku, veoma je brz, logican... Zatim se tu pojavio i IrfanView, koji sam tako reci samo probao... Vidim da i sada ima neka verzija ACDSee-a koja je free i verovatno mogu da instaliram jos gomilu slicnih pa da vidim kakav je koji, ali, em bi to trajalo em me zanimaju iskustva korisnika kao jedna vrsta kvalitetnije informacije o mogucnostima, prednostima i manama programa namenjenih pregledu fotki. Na ideju za temu sam dosao iz razloga sto sam primetio da FastStone i pored svih mogucnosti koje ima, takodje poseduje i jednu manu, a to je da lose ocitava histogram na fotkama. Npr. otvorim fotku u FastStone-u pogledam histogram, ono ravna linija, neki mali pik u tamnim i jos manji u svetlim, na oko, ok fotka, otvorim je u PS-u, histogram nikad bolji, ono, sve "kako treba" (zvono). Ponovim to na 10-ak fotki, sve isto. Do sad to nisam primecivao, iako sam cesto gledao histogram. Ili sam ja nesto pogresio, ukljucio iskljucio, ili poslednja verzija ima neki bug. Svejedno, zeleo bi da cujem predloge programa za pregled fotki i iskustva sa njima.
maxer Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Nisi naveo ali vidim da više puta spominješ "free" ... da li to znači da baš mora da bude besplatan (zbog odgovarajućih okolnosti instalacije istog) ili ti je samo važno da bude "lagan" za mašinu ? Ja na poslu koristim FastStone, za vrlo nezahtevno pregledanje slika (sa nekih poslovnih događaja i sl.) ... ali kod kuće ne bih mogao da zamislim život bez ACDSee-ja (koristim ga od kada se pojavio). Na mom računaru (Q6600 + 8GB RAM) on radi brzo koliko je to potrebno tj. nikada mu nisam zamerio (ni pomislio) da nije dovoljno brz. Sve one udobnosti koje on nudi u maniplaciji fotografijom prilikom pregleda velikog broja slika (brzinu i lakoću prikaza full size fotografija, slide iste, komande za full size/monitor size, zoom, podaci preko slike o osnovnim EXIF parametrima i sl.) su za mene nezamenjivi i nikada nisam našao program koji to isto može tako logično i lako da obavi/pruži. U samom ACDSee-ju mi je namešten PS-6 kao externi editor (vrlo retko to radim iz samog ACDSee-ja mada je i u tome dovoljno dobar). Takođe mi je važan i realan prikaz boja u samom ACDSee-ju (jednak onom u PS-u). Slike govore za sebe: (izgled mog setup-a) (dvoklikom ulazim u gore selektovanu sliku) (klikom je otvaram u full size, mesto na kome sam kliknuo je u centru monitora - to mi je jedna od baš korisnih opcija) (Ctrl+D i u Developer modu sam malo "izvukao" tamne detalje bez uticaja na one svetle ... čisto da vidiš šta sve može) P.S. Svaka od ovih aktivnosti se dešava u deliću sekunde.
istankov Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Ako ti Fast stone i Irfan nisu dobri, onda je jedino rešenje Lightroom. A on nit' je lagan nit je brz.
Goran St. Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Moja kombinacija je ACDSee Pro 4 za brzi pregled (isto navikao na ACDSee od kad znam za PC :) ) i PS za obradu fotografija.
lvuletic Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 +1 za Photo Mechanic, posebno za ultra brzi pregled raw fajlova, ali nije besplatan. Od free varijanti, što se mene tiče, samo xnview zbog potpune podrške za IPTC tagove.
FFFF Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 +++ photo mechanic za raw, inace faststone
NShappy Posted February 23, 2013 Report Posted February 23, 2013 Korisitm ACDSee od kada postoje slike na računaru.... Ali ova tema ti neće pomoći. Svako ima svoje mišljenje. Moraćeš da probaš sve.
AMomcil Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Mene isto ovo zanima, ali imam i konkretan problem i treba mi savet: Treba da pregledam i organizujem jedno 30-40.000 fotografija (skupilo se za 10 godina). Sad sve lezi razasuto u folderima, uglavnom kao dampovi sa kartica. Najveci posao, koji odavno odlazem je da se sve pregleda, obrise sto ocigledno ne valja, grubo sortira i sl. Fotke treba i ispremestati, grupisati logicnije po folderima. Sledeca faza bi bila katalogizacija, tagovanje, obrada itd, to cu lagano do kraja godine. Znam da ce mi trebati nedelje samo za prvi grub pregled i treba mi savet sta da koristim od SW-a i kako da se organizujem?
rastamon Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 meni pos'o radi Picasa + LR ... prvi je džabe, a drugi po meni vredi svaki ojro koliko košta ...
maxer Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 AMomcilo, čudi me da se za ovolike godine bavljenja fotografijom nisi navikao/navukao na neki od browser-a za pregled digitalnih slika? Ukratko: SVE ono što smo svi gore naveli - važi i za tebe! Nema čudesnog softera, moraćeš da se sam opredeliš za jedan koji Tebi bude najviše legao a mi ostali te samo možemo ubeđivati da je A bolji od B ili C ... . Moj savet tebi lično je da se opredeliš za najrasprostranjeniji i najpoznatiji (ACDSee) jer, razmisli i sam, tolike godine se razvija i toliko ljudi ga koristi ... da mora u njemu i biti nečeg vrednog kada tako opstaje na tržištu.
sinisha Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 @ Duh sa sekirom Daaavno sam probao ACDSee i Irfan. Irfan je bio znacajnno brzi i ostao sam pri njemu. @AMomcil Ja za editovanje koristim Fotosop, pa kod mene to funkcionise ovako: Total Commander spada u super programe kada je organizacija fajlova u pitanju, a moze i RAW fajlove da prikazuje kao thumbnailove. Dakle, njime vrsim grubu selekciju i sortiranje fajlova. Ako hocu neki fajl krupnije da pogledam startuje se Irfan, a ako hocu da ga obradim skracenicom iz Irfana startujem Fotosop. pozdrav
Duh sa sekirom Posted February 24, 2013 Author Report Posted February 24, 2013 Hvala svima na ukljucivanju u temu. @maxer Ne mora da bude besplatan, nemam problem sa nalazenjem "narodskih verzija" programa koji nisu free, nego je laksa instalacija a i ne postoji mogucnost od kasnijeg bagovanja ili ponovnog trazenja aktivacije i slicnih problema koji mogu da se jave kod koriscenja krekovanih verzija. Vazno mi je da bude brz i lagan kao FastStone i da mu opcija za histogram radi kako treba, jer to je jedino sto mi u njemu smeta, sve ostalo je pizzicato. Takodje vidim da ti koristis ACDSee PRO, sto verujem da nije isto sto i ACDSee free koji je samo viewer isto kao i FastStone, zar PRO ne bi trebalo da je za lestvicu vishe od ova dva? U svakom slucaju hvala na iscrpnom odgovoru, uzimam ga u razmatranje (citaj: instaliram radi testa). @istankov Irfan sam samo probao, shvatio da mi je FastStone bolji i od tad samo njega koristio, LR koristim, naravno, ali kao sto i sam kazes nit je lagan nit je brz, kazem, problem mi je u FastStone-u samo u tom histogramu koji iz nekog razloga ne radi kako treba. Inace odlican je za brz pregled, kako kompresovanih tako i RAW-ova, ima odlicne alate za resizovanje, crop, rename i ostale alate za "na brzaka". Te je to bilo i skriveno pitanje, znaci da li svi vi koji koristite njega imate slican problem? @NShappy Da da. Bas ta misljenja sam i hteo da cujem. Nisam ni mislio da mi tema pomogne za koji da se odlucim, nego da mi pomogne koji da probam iz mora takvih programa a i hteo sam da cujem misljenja i iskustva ko sta koristi, mozda se pojavi npr. neki manje poznat program koji neko koristi, a bude jako dobar. Na osnovu svih odgovora probacu samo ACDSee, kao njegov stari korisnik, a kopkaju me Photo Mechanic i Proengineer sta su i kakvi su. Samo da ponovim - da nije problema sa histogramom u FastStone-u verovatno mi ne bi ni palo na pamet da pokrenem temu :)
crnamrlja Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 shortcut nije skraćenica nego prečica :D
maxer Posted February 24, 2013 Report Posted February 24, 2013 Da, koristim PRO verzije od kada su se pojavile (logično). One imaju u sebi dva načina otvaranja slika (kada startuješ neku sliku iz nekog file browser-a): 1. "Quick View" - kao brzu-laganu verziju pregledača slika 2. Full ACDSee browser ... ja koristim njega jer ništa naročito ne gubim na brzini. Podešavanja su u prozoru (Alt + O) Options/View Mode, parametar "Use ACDSee Quick View". Ako hoćeš da na svakoj slici ugradiš u zaglavlju podatke o slici (EXIF, file ... etc.), dok gledaš neku otvorenu sliku - pritisni: Ctrl+Shift+Q i pojaviće ti se prozorčić "Viewer Header/Footer" u kome možeš odabrati šta će se prikazivati od podataka preko slike. Evo ti za primer moj izbor (ovo samo copy-paste u pomenuti prozor): <Maker Notes - Nikon:Lens> <Camera Info:Focal Length> <Camera Info:F-Number> <Camera Info:ISO> <Camera Info:Shutter Speed> <Maker Notes - Canon:Focus mode> <Maker Notes - Nikon:ISO setting> <Camera Info:Model> <File Properties:Filename> <Image Attributes:Image Dimensions> <File Properties:Size (KB)> <Image:Date/Time Original> P.S. Kad sam već počeo, da dodam još i ove najčešće korišćene funkcije (da ti skratim posao upoznavanja): - Follow focus: dok gledaš sliku koja je cela "spakovana" na ekranu, klik na neko mesto na slici ti zumira upravo tu taču u 100% preview ... ponovni klik te vraća na pogled cele slike - Zoom lock: dok gledaš slku, odaberi stepen uvećanja (ili sa (+) ili sa Ctrl+scroll taster na mišu) i pritiskom na Alt+\ zaključavaš taj stepen zuma za sve slike koje gledaš na dalje - Pan Lock: dok gledaš slku koja je veća od veličine ekrana, ako pritisneš L zaključaćeš pomeranje slike i sve ostale će prikazivati to isto mesto Ako hoćeš da sve vreme vidiš i histogram preko slike (u malom prozoru) onda pritisni Ctrl+Shift+H Eto to su neke od najčešće korišćenih opcija.
Recommended Posts