Jump to content

Flesh Ring < 10Eur


Recommended Posts

Ovo smisljam vec dugo vremena, i nikako da se nakanim. I sada kada sam konacno resio da napravim ovu skalameriju - ispalo je da je mnogo jednostavnije nego sto sam mislio.

 

FRC264905.jpg

 

Moje resenje je kruzna neonka od 32W precnika nekih 30cm, i budza sa kojom se ista stvar montira i standardno sijalicno grlo [VITO Circular Fluorescent Lamp]. Tu budzu sam rastavio na deo sa kontaktom i elektronikom od dela koji je nosac. Na nosacu [u kojem su distance sa oprugama] udesio sam distance da bi kroz promer kruznog dela mogao da prodje objektiv, i naravno, otvorio sam otvor kroz koji objektiv posmatra.

 

Ovo telo od 32W je daje svetlost po jacini odgovarajucoj sijalici od 100W. Generalno, prednost ovih lampi je dugovecnost - ukoliko vise okacene na plafon, u studijskim uslovima videcemo koliko ce vremena proci dok je nesto ne drmne, zatim mala potrosnja el. eng. i mozda najbitnije - ne zagrevaju se kao drugi svetlosni izvori [sijalice, reglekori].

 

Meni je ostalo jos nekoliko estetskih detalja da privedem i fiksiram i nova rasveta moze u eksploataciju. Naravno, postoje i mane: doduse, kao i flashring, ova rasveta je uglavnom namenjena studijskom radu, a radijus primene je u ovom slucaju ograniceno kablom za napajanje [220W] - znaci, ne moze se koristiti u prirodi za makro kadrove. Dobijena svetlos je idealna za makro, portretisanje, slicno, ali je nedovoljna da se osvetli figura ili veci siri kadar. Takodje, i kod portretisanja ekspozicija je oko 1/30sec, sto ne resava svaku situaciju. Jos jedna mana je temperatura svetla, jer se radi o neonskoj svetlosti, sto znaci da ce te aparat presetovati na neonke ili nabaciti neki topli filter. Jos jedan nedostatak je dimenzija. Kada na objektiv nakacim "ovo", dobijem onaj svemirski brod iz Kjubrikove odiseje :)

 

Nadam se da cu vam uskoro pokazati sta ovaj LightRing moze da izvede, i nadam se da cu ga obilato koristiti tokom ovih ruznih dana. Za pocetak - moja zenica sa prepoznatljivim odsjajem ringa :)

 

OkoC264811.jpg

 

Ne cupam obrve (-: Preduzecu nesto i po pitanju fotkanja boljeg modela od mene, a sa ovom napravom. hehehehehehe

Link to post
Share on other sites

Ovo što si napravio nije loše ako ništa ono zbog tog odraza u očima. Nevolja je što je izvoj svijetla zaista slab, i što ćeš ako ga pokušaš difuzovati, skroz pričušiti. Da ne pričam da je 1/30 pipavo za portret koji radiš sa 50 i više milimetara. No kao dobru ideju pozdravljam, svakako da si uspio za male pare dobiti nešto što košta mnogo više.

 

Vidjeću da iskopam jedan link, bilo je pravljenje tog kružnog svijetla od seta klasičnih sijalica, čak su i neke rotirajuće verzije prezenzovane. Ne izgleda loše, a daje odlične rezultate. Tebi bi leglo k'o kec na jedanaes. Čim nađem okačiću link.

Link to post
Share on other sites

Previse? Oba elementa staju 600 i neku kintu, a montaza je trajala manje od 5min - taman namontiramo da isprobam.

 

1/30, iso 50, blenda 5.6 - u sustini nije zestoko, ali dosta objekata moze da udje u ovaj opseg - eksponati, objekti, mrtve prirode, portreti - makro-fotografija uopste. Hajd sutra cu dokaciti seriju radova sa exifovima, pa ce te bolje moci da procenite da li bi vam ova naprava sluzila. Nekome sigurno hoce :)

Link to post
Share on other sites

Razmisljam i da dodam refleks da mi svetlost ne bi osveljtavala i iza ledja - sto je sada slucaj :) - to bi trebalo da izvesno pojaca ucinak ovog izvora.

 

Sledeca stvar koju sam nameravao da pravim je upravo ovo sto Che pominje.

Link to post
Share on other sites

ma ok za 1/30 al ipak je dobra ideja.. neznam samo adame mozd aje bolje da se umesto na obican grlic od sijalice priveze direktno na uticnicu za struju

 

ne razumem se u te neonke da li postoji neka jos jaca koja bi jos skratila vreme exp.

Link to post
Share on other sites

Da, na nekom SLR sistemu, uz stativ, ovo se pretvara u ubitačnu macro-studijsku šklopociju. Posebno mi se dopalo kad sam vidio kuda je Adam provukao objektiv. Ovo definitivno postaje najjeftinije studijsko svijetlo (posebno imajući u vidu odnos uloženo dobijeno) u istoriji zone.

Link to post
Share on other sites

Samo jedna napomena - fluo cevi, a mozda cak i nasi cuveni halogeni "reflektori" (mada ovde iskreno sumnjam s obzirom na radnu temperaturu na kojoj halogene sijalice rade, ali ne mogu da tvrdim) daju svetlo ciji intenzitet se menja u ritmu koju diktira nasa energetska mreza, tj, 50 Hz. Da bi dobili prave i ujednacene rezultate, koristi se isti princip kao i kod slikanja TV, monitora i slicnih stvari : 1/25, ili 1/30. Sve brze od toga (vece brzine zatvaraca) MOGU da prouzrukuju cudne slike, s neujednacenim tonovima ( razlicita temperatura boje ) i/ili razlikama u osvetlenju scene.

 

Tek toliko ako neko naleti na taj slucaj da se ne brine da mu senzor ne radi ili nesto slicno.

 

B.

Link to post
Share on other sites

^ bravo Boki. Jedina ispravna za ovaj post!

 

Neonka se pali gasi 100 puta u sekundi. Sve brze od navedenih 1/25 do 1/30 je čista lutrija, sem ako niste tako blesavi pa da sami napravite balast za neonku koji bi radio na par kHz.

 

Drugi malo bitniji problem je boja neonke (zna da varira značajno, čak i dve neonke kupljene "jedna pored druge") i relativno teško uklapanje sa ostalim svetlom.

 

Adame tebi svaka čast na radovima i hardveru :)

Link to post
Share on other sites

Mislim da sam nasao link o kojem je che govorio. Ili nesto jako slicno. Trenutno pravim matematiko koliko ce ovo svetlo da me izadje, ali ono bi mi zaista cinilo mnogo korisnijim, jer se i trudim da preteno radim sa modelima.

 

Ocekujem da ce ovo svetlasce nece preci 50-60eur. Ne zuri sa pravljenjem jer prvo treba da nadjem novu gajbu u kojoj cu ziveti i fotkati, pa zatim ce i ovaj ring biti brzo zavrsen.

 

http://www.noestudios.com/photo/ringlight/

Link to post
Share on other sites
Samo jedna napomena - fluo cevi, a mozda cak i nasi cuveni halogeni "reflektori" (mada ovde iskreno sumnjam s obzirom na radnu temperaturu na kojoj halogene sijalice rade, ali ne mogu da tvrdim) daju svetlo ciji intenzitet se menja u ritmu koju diktira nasa energetska mreza, tj, 50 Hz. ...

 

 

Ne, halogene lampe rade na principu "apsolutno crnog tela" shto znaci da se usijavaju, a shto opet znaci da ne zavise od frekvencije struje.

Fluo cevi trepere u 100hz.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...