Jump to content

Katalozi kuca?


okmijun

Recommended Posts

A za sta katalog? Investitor dodje i kaze ocu ovakvu kucu i onda mu to arhitekta napravi? Tj udari pecat i svoju licencu?

 

To mi nije opravdano ni za frizure a kamoli za arhitekturu.

 

Jednom mi se u rukama naslo nesto tako, uglavnom sa tim americkim kucama koje si naveo, i stvarno nisam video svrhu postojanja jedne takve knjizice. Voleo bih da mi neko objasni.

Link to comment
Share on other sites

To mu dodje ko slusanje muzike za muzicara ili citanje klasika za pisca.

 

Može biti. Mada verovatno sam došao do nakaradno prevedene (u grafičkom smislu) američke masovne arhitekture u srpskom izrazu.

 

Manje bih da gledam, više bih da radim, iz straha da nešto ne ponovim. Kad dođeš ispred problema naučiš mnogo više, jer te on tera da ideš napred. Kad čitaš klasik ne vidiš iscepane stranice u rokovniku pisca. Vidiš samo krajnji proizvod.

 

A možda sam ja mlad i zelen, još dosta godina je ispred...

Link to comment
Share on other sites

vidi, tih planova ima na tone, treba ih naci samo, naravno, JAKO JE korisno, da u trenucima kada mozes, ih prelistavas i gledas, vecina nisu uopste losi, to se sve pakuje negde u dzepove mozga, i po potrebi vadi u datim okolnostima, nema to veze sa plagijatorstvom itd...

a te jenki kuce, su dosta dobre, u odnosu na nasu masovnu gradnju /prilaz garazi, kuhinji, ostave, sporedni ulazi, organizacija spavacih soba na spratu, itd.../

Link to comment
Share on other sites

...posle mnogo godina sam shvatio da mnogo stvari sto sam cuo na faksu nije bilo uzaludno (steta sto sam propustao mnogo dobrih pr(e)davanja( bilo ih je ipak...'-)). Cak i posle toliko vremena- kada sam u nekoj nedoumici- samo klikne i vrati se iz dubine memorije neka korisna informacija.

naravoucenije: Ja sam kao hrcak sada - skinuo sam stotine web magazina, pdf-ova i sl. e-knjiga- neke prelisato , mnoge jos ne... mislim da je korisno smestati sve to u neke vijuge, tunele i zabiti sive materije koju nosimo iznad obrva i po potrebi one ce same naci izlaz i kroz ruku se preliti na papir. ( ^ na osnovu navedenog od kolege iznad).

 

Nista procitano i vidjeno nije uzaludno i protraceno vreme.

Kao "strucna literatura" sa oznakom "R" iz teenage dana....;-) kada se stasalo postala je i vise nego od koristi! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

da li bi da pokazes nekom to pa da imas kao usmerenje prilikom projekta. tipa pitas klijenta kakav tip mu lezi pa nesto na tu temu...ili hoces za sebe da imas primer zbog tipologije i sl?

 

imas na torentima odlicnih knjiga sa probranim kucama...sa osnovama presecima i fotkama naravno...

cesto ih ima bulk torrenti oni po 20gb knjiga pa se svasta nadje...

Link to comment
Share on other sites

Evo, Velimiru Ilicu se ne svidja nova arhitektura pa je formirao tim za projektovanje prave srpske nacionalne kuce ciji 'projekat' ce gradjanima deliti besplatno. Dodaje da su mu one iz doba Obrenovica najlepse, a sada previse uzimamo od stranaca.

 

Tako da ne moras da se cimas da trazis kataloge, zivecemo u jednoj pravoj SRPSKOJ Veljinoj kuci!

Link to comment
Share on other sites

ministar

 

"To Srbija odavno traži i radim na tome. Napravio sam tim ljudi koji se time bave" "umesto što pravimo neke bezvezne kuće koje nisu naše". "Sada imamo jedan arhitektonski bućkuriš." On je napomenuo da su najlepše kuće u Srbiji sagrađene u doba Obrenovića, kao na primer konaci po našim manastirima.Ilić je rekao Tanjugu da je ovih dana zaživela ideja o projektovanju srpske nacionalne kuće i da se u taj posao uključuje i Srpska akademija nauka i umetnosti i mnogi zainteresovani za taj projekat.

 

"...ističući da bi čitave ulice, pa i naselja, mogli da budu izgrađeni pravim srpskim kućama, na kojima su nam nekada zavideli u svetu. "

 

Pa vi verovali ili ne.

Link to comment
Share on other sites

Mislio sam da je sa Njuz.neta, ali sam takodje potajno u dubini duse osecao i da je istina.

 

Il da si upotrebio ironiju a da je na kraju ispala realnost.

 

Ne bih ulazio u politiku, to je to, realno stanje ovde.

 

EDIT. Od čega li ovako dobro haluciniraju, da mi je da znam, pa da probam malo...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jel' odgovaraju nemački katalozi?

 

Doduše, nisu u .pdf-u ali na nekim sajtovima može i .pdf varijanta da se skine.

 

http://www.fertighaus.de/einfamilien-ferti...-hersteller.htm

Ovo je gomila linkova ka sajtovima nemačkih firmi koje se bave montažnom gradnjom.

 

http://www.danwood.de/

Ovde postoji opcija skidanja planova u .pdf formatu.

 

http://www.elbe-haus.de/fileadmin/Medienpo...me/Default.html

Primer online kataloga.

 

Osnova, tj. crteži osnova se na nemačkom kaže 'grundrisse', za Google pretragu možeš da koristiš izraz 'fertighäuser' - čvrste kuće (doslovce). Osnova prizemlja je 'erdgeschoss', a sprata 'dachgeschoss' - ako ne znaš nemački malo da olakšam snalaženje.

 

Kuće nisu neki inovativni arhitektonski pomak, u najboljem slučaju su korektno urađene, ali čini mi se da bi bile veoma popularne kod naših ljudi.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...