Bukinjo Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 taj ko misli da zna sve je budala, bez uvrede. ni taj bjarke ni foster ne znaju sve. oni imaju nešto što se na fakultetima ne uči. a i to merilo "sve" je tako relativno. možda se tebi remedy čini da matori zna sve, a to možda samo znači da ti znaš jako malo. U svakom slučaju, te stvari koje ti pominješ kao znaje su čisto tehnička znanja, koja su samo 5% onoga što čini dobrog arhitektu. upravo zbog toga, daleko si od istine. Vladu ne volim preterano, a pored toga sto se isprdjuje na fakultetu, tip ima par jako dobrih objekata i enterijera iza sebe... a siguran sam da zna sve to što zna i tvoj matori jer je završio ATŠ... Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReMeDy_ Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Mislim da selektivno citate moj post. Kada kazem "zna sve"... naravno da ne mislim 100% bukvalno sve, ali mislio sam da nema potrebe da naglasavam to zato sto mu to dodje kao zdrav razum (posto niko na planeti ne zna sve, jelte). Osim toga, niko nije spominjao svetske mega arhitekte, za njih ne sumnjam da znaju da naprave projekat kad bi morali sami solo da urade sve. Znaci tu je razlika, Foster Norman NE RADI PROJEKAT SAM.... ALI UMEO BI DA TREBA. Umeo bi od A do Š da napravi ceo projekat, to bih potpisao iako ne znam coveka. Druga stvar, ako je sve sto sam pomenuo 5% onoga sto cini dobro arhitektu, zanima je sta je ostalih 95% ? Pri tome cu naglasiti da sam pomenuo sve osim nekog "urodjenog talenta". Posto smatram da taj urodjeni talenat neko mozda ima, a neko ima dovoljno znanja da taj talenat izvuce iz logike i prakse, iz direktnog procesa projektovanja i da taj neko svoju vestinu ni ne zove talentom jednostavno. Takodje se ne slazem da je bilo kakvo tehnicko znanje 5% struke ni po jednom parametru. Tehnicko znanje je tu da neciju kreativnost pretvori u projekat i taj projekat pretvori u realnost.. da li je to znanje crtanje, ili opis konstrukcije nije bitno. Bez tog tehnickog znanja je nemoguce napraviti jedan projekat. Znam ja o cemu vi svi pishete ovde. Arhitektura je umetnost, arhitektura je vise od peglanja crteza, nabavljanja dozvola itd... sve to stoji, ali da izvinete, arhitekta koji ne zna da napravi glavni projekat, jednostavno nije arhitekta. Moze da bude kreativan kolko god hoce, zna se sta mora da poznaje i koja znanja mora da ima neko ko je licencirani arhitekta. Na kraju krajeva, na glavnom projektu stoji pechat, potpis i broj licence glavnog i odgovornog arhitekte. Sto se Vlade tice, vise sam spomenuo to zbog te kvazi-pedagogije koju smatram potpuno pogresnom za jednog mladog coveka zeljnog da nauci da projektuje i da bude arhitekta, a onda dobije kugle u posluzavniku (mogu jos ovakvih apsurdnih tehnika, i izjava da navedem ako je potrebno) u prvom semestru na fakultetu, a ne zbog njegove prakse u projektovanju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rapidograf Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 @Remedy Ne moze tvoj otac "sve" da zna, baveci se u karijeri pretezno visestambenim zgradama za domace investitore. Nije TO arhitektura. To je nesto sto uglavnom rade arhitekte koje je ili pregazilo vreme ili nemaju drugog izbora u Srbiji. Gde su tu terminali, muzeji, biblioteke, stanice, i svi ti veliki konkursni projekti na kojima se primenjuje savremena tehnologija? Gde je ta arhitektura u malom prstu? Hajde da razdvojimo visestambene zgrade i jednoporodicne kuce i ostalu daleko ozbiljniji arhitekturu... EDIT: Foster Norman NE RADI PROJEKAT SAM.... ALI UMEO BI DA TREBA. Umeo bi od A do Š da napravi ceo projekat, to bih potpisao iako ne znam coveka. Koji epic facepalm. Sad si pokazao koliko imas neznanje. Pa Foster a ni Zaha ne znaju ni da ukljuce racunare. Sta mislis da nema firmi kao Arup ili Buro Happold, da strukturno razradjuju i resavaju projekte sta bi bilo od svih njihovih ideja. Veliko nista. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReMeDy_ Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 @Remedy Ne moze tvoj otac "sve" da zna, baveci se u karijeri pretezno visestambenim zgradama za domace investitore. Nije TO arhitektura. To je nesto sto uglavnom rade arhitekte koje je ili pregazilo vreme ili nemaju drugog izbora u Srbiji. Gde su tu terminali, muzeji, biblioteke, stanice, i svi ti veliki konkursni projekti na kojima se primenjuje savremena tehnologija? Gde je ta arhitektura u malom prstu? Hajde da razdvojimo visestambene zgrade i jednoporodicne kuce i ostalu daleko ozbiljniji arhitekturu... EDIT: Foster Norman NE RADI PROJEKAT SAM.... ALI UMEO BI DA TREBA. Umeo bi od A do Š da napravi ceo projekat, to bih potpisao iako ne znam coveka. Koji epic facepalm. Sad si pokazao koliko imas neznanje. Pa Foster a ni Zaha ne znaju ni da ukljuce racunare. Sta mislis da nema firmi kao Arup ili Buro Happold, da strukturno razradjuju i resavaju projekte sta bi bilo od svih njihovih ideja. Veliko nista. Ja mislim da si ti pobrkao malo loncice. Nije arhitektura ekskluzivno muzej, biblioteka ili terminal... nego SVE. Znaci projektni zadatak > arhitekta projektuje... SVE. Ja uopste ne vidim sta moze da bude ozbiljnije od covekovog prostora za zivot. Stanica? Ne bih rekao... ako ulazimo sad u tu vrstu filozofiju, za mene je najozbiljnija stambena arhitektura, a ne neki megalomanski projekat opere. Za nesto ce se ocigledno specijalizovati kroz praksu, zato sto se nigde na svetu ne zida sve. Kod nas igrom slucaja je to stambena arhitektura u 99% slucajeva. Da ne spominjem vise mog oca, koja poshtujem mnogo (sad mi je glupo sto sam ga uvukao u ovaj razgovor ni krivog ni duznog), neka bude neki random oldskul arhitekta. Sad zamisli da se random oldskul arhitekta bavi stambenom arhitekturom poslednjih 30 godina, a Norman Foster radi te opere, muzeje itd. Jel to znaci da je oldskul arhitekta bolji projektant od Normana Fostera kad je u pitanju stambena zgrada ? To samo kao tema za razmisljanje. I moram da ja fejspalmujem na tvoj fejspalm iskreno, posto ti argument "ne zna da ukljuci kompjuter" ono... sta znaci to? Jel si ti siguran u to? Druga stvar, covek je rodjen 1935. godine. Pa ti izracunaj kada je on krenuo da se bavi arhitekturom, pa da li su postojali ti kompjuteri i taj cad/bim softver koji je toliko vazan za izradu projekta? Ne? Pa arhitekta ne mora da zna da ukljuci kompjuter da bi mogao da napravi glavni arhitektonski projekat. Takodje, konstrukciju razradjuju firme koje se bave konstrkucijama, izvodjaci itd, i to je oduvek bilo tako... ali glavni arhitektonski projekat iako sadrzi projekat konstrukcije, taj projekat konstrukcije ne potpisuje arhitekta nego gradjevinac. I ponovicu, iako mu neko drugi razradjuje projekte, to nije zato sto on ne ume, nego zato sto nece i zato sto mu se moze. Dokazi suprotno i verovacu ti... ovako ipak verujem njegovom obrazovanju i njegovoj master diplomi. I uopste ne znam odakle vlada taj trend da svi misli da su te najbolje arhitekte samo neki konceptualisti koji prave skice i nista drugo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Opet stav da se na fakultetu sve nauči, i da u zavisnosti od programa neko zna manje ili više (stari vs bolonja, a oni su ustvari kod nas ista stvar, ne bih imenovao jer bi bilo vulgarno). A slabo se pominju neprospavane noći zbog rada van faksa, usavršavanje softvera i jezika i desetine urađenih stranih konkursa. Fakultet je tu da pruži neke uvodne smernice, pogotovo u Srbiji. Sve ostalo zavisi od individualnog rada, kreativnosti i drugih životnih okolnosti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReMeDy_ Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Da se ja ogradim. Nisam nigde napisao da se na fakultetu sve nauci. Vise sam komentarisao stari vs novi sistem... i tu mislim da niko nece da ospori da se postarom sistemu nauci vse (da li je to i bolje, po meni subjektivno... ja volim da imam znanje sa svih strana). Takodje, naravno da se kroz praksu nauci najvise. Diplomirao sam 2010. na masteru, i negde oko pocetka 2011. sam bio autor projekta za svoju prvu zgradu. Tu sam naucio vise prakticnog znanja za tih nekoliko meseci nego sto sam naucio za vreme studiranja (a pri tom sam bio redovan student, i jos krpio se i sa strane kolko sam mogao po knjigama i internetima). Takodje... ovde se ne diskutuje stara skola vs nova skola... nego da li arhitekta ume da izradi projekat ili ne. Igrom slucaja, stara skola je bolja u tome posto se u novoj skoli ne baca akcenat na to i tretira se kao nebitno "zato sto se lako uci". Link to comment Share on other sites More sharing options...
zklop Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 tema je bila jedno..a opet ste sj..li sa odlaskom u sasvim drugu dimenziju!!! pa dokle bre ljudi? hajde od sada bez kuknjave, nego odgovarajte na pitanje, dajte doprinos coveku koji pita i pomozite time svima nama koji su ovde da bi napredovali kroz saznanja koja se u odnosu 1/66 podele od onih koji znaju. hvala Link to comment Share on other sites More sharing options...
GAF_Marija Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 Na svim fakultetima ucis i trebao bi da savlada nacin razmisljanja a dimenzije i ostalo ces lako procitati gde treba. Bitno je da naucis kako sve to funkcoinise, koji kriterijumi trebaju da se zadovolje itd. Koliko je noviteta vedeno od zavrsetka fakulteta pa do kraja radnog veka da se sve to moralo znati jos na pocetku karijere niko nista novo ne bi znao da isprojektuje. Znaci na fakultetu steknes osnovu, nacin razmisljanja a onda se sam nadogradjujes kroz citanje, gledanje, rad ... Ko jos moze da se pohvali da zna da proracuna betonsku gredu a da nije pogledao koju godinu kako se radi!? Prisetice se otprilike kako bese, nacice neku staru svesku, knjigu, zbirku i odradice posao. Niko ne znam napamet stvari koje je ucio pre 5-6 godina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cvetjka Posted December 3, 2012 Report Share Posted December 3, 2012 "A slabo se pominju neprospavane noći zbog rada van faksa, usavršavanje softvera i jezika i desetine urađenih stranih konkursa. Fakultet je tu da pruži neke uvodne smernice, pogotovo u Srbiji. Sve ostalo zavisi od individualnog rada, kreativnosti i drugih životnih okolnosti." Slazem! Meni samo nije dobro kad vidim radove kolega koji tresnu stub po sred bazena bez ikakve svrhe, kao, eto, bas je dobar fazon... ili nacrtaju temelje da izgledaju kao krov shed-hale (zivota mi, i to sam videla) ili raspale raspon od 15 metara gde i nije neophodno, pa se posle bune sto im je velika greda... ajde! A da se preko ne radi tako - ne radi se, tamo jedan tehnicar crta osnove, drugi preseke, treci izglede, peti markice, deseti stolariju, dvadeseti tehnicki opis... A glavni arhitekta ima tu cast da razmislja samo o konceptu, strukturi, formi, svaka cast onome ko se izbori, svi streme ka tome. Hajde stvarno kraj, nepotrebno prepucavanje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts