Jump to content

Unutrasnje stepeniste

diktivan

Recommended Posts

Pozdrav,radim jednu tehnicku dokumentaciju za vecu legalizaciju objekta , pa me interesuje da li se unutrasnje natkriveno stepeniste racuna samo u povrsini prizemlja , a na spratu ne.Ili ulazi u oba slucaja u ukupnu neto povrsinu objekta tj racuna li se i na spratu i u prizemlju?Hvala.

Pozdrav,radim jednu tehnicku dokumentaciju za vecu legalizaciju objekta , pa me interesuje da li se unutrasnje natkriveno stepeniste racuna samo u povrsini prizemlja , a na spratu ne.Ili ulazi u oba slucaja u ukupnu neto povrsinu objekta tj racuna li se i na spratu i u prizemlju?Hvala.

???

:blink: :blink: :blink:

Evo zbog ovakvih stvari propada ovaj podforum. Sta vam ove snishodljive upadice znace? Sta tebe cvetaljka briga koga sta uce i cemu tako maliciozan komentar a i ti okmijun. Ako vam se pitanje ne svidja zaobidjite ga. Ovo ne da je ruzno nego nemam reci. I tako ja za svaku temu i svako pitanje. Jel poenta da ustvari pokazate kako vi sve znate pa onda ovakvim omalovazavanjem to cinite?

Uopste nije cudno sto ljudi nista vise ne pitaju i ne kace nista !!

Meni je cvetjkin komentar najtuzniji jer je ubedjena da je takvo znanje esencijalno za studenta arhitekture. Da joj se oprostiti ako nije arhiekta.

Ruku na srce, Cvetjkini projekti su vintage "investitorski stil", koje je kacila ranije,i cije projektovanje naplacuje na kub/kvadrat, pa mislim da je poslednja osoba koja nekom nesto treba da kaze u vezi arhitekture, jer su njeni projekti zgrada sto sam video daleko od toga da se nazove arhitektura. Slazem se da je ovaj forum umro zobg malicioznih komentara.

Slazem se potpuno, nemam problem sa tim, moji projekti jesu investitorski jer moram to da radim u svojoj firmi, imam 26 godina i stambeni kredit, u suprotnom ne bih imala od cega da zivim. Ima li neko od vas problem sa tim? Za neki dan kacim nesto sto radim za svoju dusu kad stignem, a blago vama ako mozete da radite samo sto vam prija... Mislim da je osnovno da arhitekta od drugog semestra fakulteta ume da izracuna neto povrsinu objekta ako nista drugo.

Slazem se potpuno, nemam problem sa tim, moji projekti jesu investitorski jer moram to da radim u svojoj firmi, imam 26 godina i stambeni kredit, u suprotnom ne bih imala od cega da zivim. Ima li neko od vas problem sa tim? Za neki dan kacim nesto sto radim za svoju dusu kad stignem, a blago vama ako mozete da radite samo sto vam prija... Mislim da je osnovno da arhitekta od drugog semestra fakulteta ume da izracuna neto povrsinu objekta ako nista drugo.

Nije, to se na fakultetu ne uci...ne secam se da je bilo ko od profesora pomenuo pojmove tipa "bruto neto step do 90cm"

bilo sta tome slicno, od cega nam, ruku na srce i zavisi hleb...blago onome kome ne, da je sreca da je svima tako, ali nije

u tom svetlu i treba tumaciti Cvjetkin komentar...ni u jednom drugom...

....

i sta bi, jel odgovori neko coveku?

Jeste, u drugom postu Cijovic Vuk, covek mu lepo odgovorio i ponudio literaturu.

Cvetajka ako nisi znala forum je mesto gde se postavljaju pitanja i razmenjuje misljenje a taj ko ne zeli da odgovori na "glupo" pitanje ne mora, niko ga ne prisiljava. Da smo sveznajuci na forumu ne bismo ni bili nego bismo sve sami radili zar ne?

Jos zamisli decko se izvinjava sto je bilo sta pitao. Eto kako ste ga docekali. Ko kada sam ja pitala sta je BIM. Kod nas na fakultetu pomenuo niko nikada nije tako nesto i umesto da budem pozitivno prihvacena jer se uopste interesujem da nesto saznam oni raspalili po meni kao odakle sam ja pa ne znam. Pa zato i pitam jer ne znam a zelim da saznam. Mislim da neki jos ne kontaju sta je uopste forum i cemu sluzi. Sve je besplatno tek da se zna da se ne pokrecu opet rasprave sto je neko nekome odgovorio nesto a nije mu naplatio. Ovo je FORUM ne trziste rada pa kome se ne svidja ne mora da ucestvuje. Kao da neki nikada nisu bili ni na jednom drugom forumu, mislim stvarno je zalosno. Umesto da se medjusobno pomazemo i podrzavamo mi se ponizavamo !?!

Ne znam na sta ciljas, sustina je da je pozitivno kada neko nesto zeli da nauci a na nama je da podelimo medjusobno to znanje. Kada kazem da ima bitnijih stvari od toga da znas da izracunas neto povrsinu mislim na to da si savladao projektovanje , konstrukciju i ostale stvari za koje ti je potrebno mnogo vise vremena nego za jedan odgovor da racuna se.

Napisao sam ovo skroz nevezano za temu stepenista nego uopsteno. Za mene nema bitnijih i manje bitnijih stvari kad je rec o struci, sve je bitno.

Al ajde ovako da ucinimo stvar malo zanimljivijom kroz jako ekstreman hipoteticki primer. Imamo dvoje arhitekata. Jedan je jako kreativan, zna da smisli super stvari, proizvodi skice, koncepte, ume da isprojektuje itd. Zatim drugi arhitekta... nije toliko veseo kao ovaj prvi, ali ume da napravi investitoru projekat od A do Š, od idejnog, do izvodjackog, zna kako izgleda projekat, zna sta treba da sadrzi, drzi projektovanje u malom prstu, normative, propise, uslove... zna koje dozvole su potrebne i odakle se nabavljaju, zna da izracuna neto povrsine itd itd itd itd itd.

Prvi ce verovatno da smisli mnogo lepsu zgradu, cudo arhitekture. Ali meni licno (mozda i subjektivno) je ovaj drugi bolji i kompletniji arhitekta. Ljudi cesto zaboravljaju da posao arhitekte nije "da isprojektuje objekat" nego da "uradi projekat", ako me kapiras.

Prvi ce verovatno da smisli mnogo lepsu zgradu, cudo arhitekture. Ali meni licno (mozda i subjektivno) je ovaj drugi bolji i kompletniji arhitekta. Ljudi cesto zaboravljaju da posao arhitekte nije "da isprojektuje objekat" nego da "uradi projekat", ako me kapiras.

@ReMeDy

Mislim da imas dosta konfuzan stav, i dosta logicki nekoherentnih zakljucaka. To sto je po tebi neko "bolji" ne sledi iz premisa koje si naveo. Pobogu, prvo, ne radi arhitekta sam projekat, dizajnira, pa onda u slobodno vreme "juri papire", razmilslja o uslovima, dozvolama, kvadratima, i bavi se birokratijom. Ovako mozda razmisljas zbog toga sto si naveo jos ranije da ti je otac arhitekta, pa si gledao kako on radi u Srbiji, a ovo je srbija, ne postoji ovde ozbiljan studio sa ozbiljnim timom, koji bi i radio ozbiljne projekte. Kada bi otisao na praksu negde preko mozda bi shvatio da se radi drugacije. A i ta situacije se odnosi samo na male studije, a ne na velike ozbiljne, a i arhitektura se ne odnosi samo na investitorske zgrade

i takve gluposti, ili jednoporodicne kuce.

Jel mislis da sada negde u svetu npr. jedan partner u studiju Renza Piana i glavni projektantski tim jure papire i bave se birokratijom? Naravno da ne, i postoji precizan menadzment koji odredjuje poslovnu strukturu firme, ko se cime bavi. Problem je kod nas sto arhitektre da bi sto vise smanjili troskove rade iskljucivo sami, sve faze i delove posla, jer naplacuju jako malo za svoj rad, pa je besciljno pricati o ozbiljnom vodjenju posla sa vise zaposlenih. A arhitektura je uglavnom copy/paste, i zato izgleda tako kao sto izgleda.

I posao arhitekte nije da "uradi projekat", (ako me kapiras), vec da ga isprojektuje od idejnog do glavnog + posmatranje i pracenje gedjenja. Na izvodjacu/kontraktoru je da "uradi projekat", to znas i sam. A domace DIY situacije necu ni da komentarisem.

Tako da to sto su domace arhitekte,primorani da zbog situacije u kojoj se nalaze rade i poznaju sve i svasta u vezi administracije i birokratije licno, ne opravdava to sto im je losa arhitektura ili nemaju talenat na prvom mestu.

Pa ja upravo o tome pricam. Zato sam i naveo da je to moje subjektivno misljenje.

Cenim nase "oldskul" arhitekte koji su se skolovali po oldskul programima i sistemima.... koji znaju SVE da urade. Znaci kad mog oca pitam za bilo sta, covek u malom prstu drzi sve. Od toga kako se racuna kvadratura, preko potrebnih dozvola, do najboljeg nacina da se isprojektuje nesto, metoda, sistema, preko estetskih i likovnih stvari boje, proporcije, odnosi,... konstrukcija, vezivanje i postavljanje armature, detalji itd... on jeste bio u situaciji da je "primoran" da zna sve, ali je primoran iz nekih drugih razloga... pre svega ga je sve to interesovalo i sve je shvatio kao deo profesije.

Tako i ja shvatam sve kao deo profesije. Za to sto si rekao da se napolju radi drugacije, jeste tako, i dosta dugo je tako. Bilo je tako dok se i generacija mog oca skolovala na fakultetu. I onda on tako potkovan SVIME, ode na praksu po evropi, Irsku, Svajcarsku, Nemacku... i kad vide sta radi, kako radi, sta sve ume, ponude mu da bude na chelu projektantskih timova. Upravo zbog toga sto covek zna sve.

Ova bolonja sto se danas shatro primenjuje kod nas unistava generacije arhitekata. Ja se i sam osecam osakacenim zbog toga posto sam se skolovao po tom sistemu i nekad me je blam da kazem da sam arhitekta kad se nadjem u drustvu nekih starijih majstora struke koji ne projektuju kako je mene Vlada Milenkovic pokusao da nauci na fakultetu preko imaginarnih bilijarskih kugli u posluzavniku nego preko zdrave logike, razuma i ZNANJA.

Nije ni tvoj otac znao sve nakon zavrsetka fakulteta to je totalni nonsens. Ja sam studirala po starom sistemu i daleko je od toga da takav sistem nema svojih nedostataka. To sto je on mozda znao sve, mada iskreno sumnjam vec verujem da je to doslo sa godinama i iskustvom, je posledica njegovog licnog truda i zalaganja a ne sistema jer imas ihaha arhitekata iz tog doba koji pojma nemaju. I tada se polagalo na prepisivanje, muljanje i ko zna sta sve ne, nije to od juce. Normativi se menjaju, propisi i zakoni i tako dalje i ja licno smatram da se to uci u hodu kada vec krenes da radis. Ako ti nemas ideje, ako ne znas da napravis funkcoinalno, kontruktivno i estetski dobar obejkat dzaba tebi poznavanje svih normi. Norme mozes da naucis vrlo brzo i vrlo lako ako ti bude trebalo a za ovo drugo ti je potrebno mnogo vise vremena i a talenta. Tako da ovaj prvi arhitekta u primeru koji si dao opet ima bolje predispozicije da uspe jer vrlo lako moze da skopca sve sto ovaj drugi zna a obrnuto tesko, makar je to moje misljenje. Generalno kreativci ne vole da se bave birokratijom pa ako je moguce da je preskoce i da to odradi neko drugi vrlo rado ce mu je prepustiti. Ali sustina je da danas kod nas jedan arhitekta radi sve tako da treba sve da poznaje a i poznavace, ne vidim nista tu mnogo tesko i komplikovano za savladati.

Uzmes lepo jedan gotov projekat pa pogledas sta sve sadrzi i imas ugledni primer i radis sve po njemu i lepo skontas sta je potrebno nije to neka sada velika nauka. A ovo sto pricas o armaturi i ostalom se uci kroz praksu i nikako drugacije jer se podaci lako zaboravljaju a slike i procesi ostaju u glavi kada ih jednom vidis.