Jump to content

New age library


Ganga

Recommended Posts

Finska ima jedan od najrazvijenijih sistema obrazovanja i biblioteka na svetu i želi da se pozicionira još bolje. Prilikom posete Helsinkiju i Turku, u sred ciče zime koja je bila ledena i u Srbiji, videli smo nasmejane ljude u krcatim bibliotekama. Videli smo penzionere koji pretražuju internet, tinejdzere koji gledaju klipove i filmove, bebe koje vršljaju kroz lavirint polica obazrivo birajući koju knjigu će sledeću da prevrću.

Lokacija za biblioteku je u centru Helsinkija, za koji je Alto predvideo da bude popunjen objektima izrazito autorske arhitekture. Okružena je Kiazmom, Parlamentom, Finlandiom i muzičkom kućom.

prikazacu plakate koji su predati, i izvlačiću kao tekst samo glavne crte

Biblioteka je planirano da bude izgradjena 2017 godine. Šta je 5 godina za jednu knjigu? Šta je pet milenijuma bilo za informaciju, kako se širila? Ovo je biblioteka iz daleke buducnosti

 

KaG9P.jpg

 

Kako se tradicionalna knjiga uklapa u biblioteku novog doba? Ne uklapa se. Da bih objasnio koncept krenuću od kraja.

Daleko u budućnosti, mesta ima samo za suštinu. Sve ostalo se urušilo. Od biblioteke, ostao je samo zid znanja, baza podataka, server, hab, neuništiva crna kutija koja je upila sva znanja. Projekat se sastoji isključivo od “crnih kutija” i kostura koji ih drži na okupu.

Negde u ne teko dalekoj budućnosti, kostur je pupunjen i privremenim programskim celinama – radionicama, čitaonicama, istraživačkim laboratorijama. Odatle, informacije se skupljaju i skladište u crne kutije. Kako vreme odmiče, tako broj crnih kutija raste, a potreba za radionicama ovakve vrste se smanjuje.

 

M6xGj.jpg

 

2017, godina

 

9QqH4.jpg

 

 

Dalje, pokušajte da pročitate iz panela.

 

A7PRx.jpg

 

fC7cR.jpg

 

XqgBx.jpg

 

KJw29.jpg

 

Xe1Zw.jpg

 

TxZCW.jpg

 

57yOA.jpg

 

 

Krajnje smo ignorisali raspis konkursa, osim lokacije i urbanističkih uslova sa kojim smo se jedino sližili. Odatle i ova forma. Izbacili smo knjige, ubacili server sobe. Smanjili smo površinu biblioteke sa 15000m2 na nekih 2500m2. Time smo ostavili prostora za natkriveni trg ispred biblioteke koji se greje server sobama. Više o tome na poslednjem plakatu.

Anegdota za kraj: Kada smo u Helsinkiju, pri poseti jednoj crkvici ugledali jato pataka kako se u moru leda i snega baškare u jednom jezercetu, saznali smo da se one tu uvek skupe pocetkom zime i prvih ledenih dana. Tu ostanu do proleća a posle beže dalje. Radi se o tome da je to izvor termalne vode i jedno od retkih nezaledjenih mesta – pravi raj za njih. Tako se i mi nadamo da će naša biblioteka tokom duge zime pružiti slične uslove, ali ljudima.

 

Drugi deo se odnosi na razradu dela projekta. Ja sam se bavio natkrivanjem trga ispred biblioteke i korišćenjem toplote koju emituju server sobe. Ovo sam dobio kao rezultat.

 

qtD1a.jpg

 

neIXP.jpg

 

 

Pocetkom januara je raspisan konkurs, sredinom aprila predati radovi, a evo tek sutra ćemo videti ko je prošao u drugi krug. Stiglo je oko 550 radova. Ovaj konkurs je ujedno bio i moj diplomski rad. Prvi deo – konkurs, sam radio zajedno sa dve lepe vodolije, i samostalno - dogradnju za odbranu diplomskog. Mislim da je ovih deset plakata dovoljno za pocetak. Odbrana projekta je umesto planiranih 15 minuta trajala pet puta duže, razvila se lepa debata. Tako i sada ne mogu reći sve a da ne ugušim.

 

Da, za kraj, juce su objavili odabranih 6 radova koji su prosli u drugu fazu konkursa - razradu. Link je ovaj:

http://competition.keskustakirjasto.fi/sta...he-competition/

 

Pozdrav i slede komentari

Link to comment
Share on other sites

Editovao sam post. Na dnu ima link sa odabranih 6 radova. Mi smo pucali na mention, ali nije ih bilo. U komentaru zirija, jedan pasus kaze da se vremena menjaju, al dok postoje knjige, one ce se i izlagati u biblioteci.

I odbarana je prosla, u julu jos. I bilo je lepo.

Da, ja zaboravih da sam kacio blok 39. Hvala, proslo je 2 god, svasta moze da se uznapreduje pa i prezentacija

Link to comment
Share on other sites

Okmijum, ako mislis na konkurs - nista. Objavili su samo 6 radova koji prolaze u drugi krug. Trebalo bi da u junu izadje katalog svih radova pa mozda vidimo i komentar.

 

Radio sam u Archicad+Artlantis da izvucem geometriju i par materijala za mnogo, mnogo fotosopa preko.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima!

 

Bukinjo, razumem te za formu. Pri prvim razmisljanjima iskristalisao se ZID, sediment, talog. Kasnije, kada je doslo na red naci sistem za pakovanje crnih kutija zakljucili smo da i formu treba svesti na sustinu i da ne sme da bude dominantnija od koncepta.

Planiram da uradim i rad sa slicnim konceptom, ali koji ce u pitanju forme otici u skroz drugom pravcu. Jednog dana :)

Link to comment
Share on other sites

Vraćam se treći put na ovu temu.

 

Ono što mogu da kažem da je sistem grejanja pomoću servera, dosta inovativna stvar (bar za mene). Trebalo bi možda to dalje razvijati, jer je trenutno u svetu veliki problem skladištenja digitalnih podataka. Za nekoliko godina ili vekova te server farme će biti brojne. Zašto ne razmisliti o tome kako ih učiniti korisnijim. Svet se menja - arhitektura to prati.

 

Sviđa mi se ideja, sviđa mi se i prezentacija, ali po odabranim radovima vidim da su više išli na interesantnije forme, funkciju biblioteke poput one koju ona ima danas. Ne mogu da vidim osnove i koncepte tih radova. Vi ste više išli na neku vrstu utopije, koja se meni u ovom slučaju sviđa, ali ja nisam žiri.

 

Nisam provalio da je Artlantis uopšte.

 

Samo napred!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...