Jump to content

Urbane. . . (otvoreno za sve)

ivan959

Recommended Posts

^ Plus jos sedam lica ljudi u guzvi koja vidimo cela, profili i polu profili u cijim se izrazima moze tragati za odgovorom na intrigantno pitanje cemu to oni prisustvuju. Onaj transparent okrenut natraske ne daje momentalni odgovor ali se iz njega naslucuje... Polozaj i raspored aktera u kadru, njihova okupacija tj. paznja koja je rasuta u razlicitim pravcima kao i emocije na licima me privlace da poduze gledam i pokusavam da razumem je li to skup podrske ili protesta. Glavni subjekt visestruko naglasen, polozajem u kadru, vrstom odece i stilom koji ne pripada ostatku grupe, bojom - tonom odece koja je uz manje izuzetke u jakom kontrastu sa ostalima i jos nam gestom daje informaciju o bucnoj atmosferi u okruzenju, daje ton slici! Jos samo nekoliko elemenata da su se bolje poslagali bila bi "epska", ali i ovako je veoma zanimljiva! Hvala na deljenju 🙂

14 minutes ago, amaNS said:

^ Plus jos sedam lica ljudi u guzvi koja vidimo cela, profili i polu profili u cijim se izrazima moze tragati za odgovorom na intrigantno pitanje cemu to oni prisustvuju. Onaj transparent okrenut natraske ne daje momentalni odgovor ali se iz njega naslucuje... Polozaj i raspored aktera u kadru, njihova okupacija tj. paznja koja je rasuta u razlicitim pravcima kao i emocije na licima me privlace da poduze gledam i pokusavam da razumem je li to skup podrske ili protesta. Glavni subjekt visestruko naglasen, polozajem u kadru, vrstom odece i stilom koji ne pripada ostatku grupe, bojom - tonom odece koja je uz manje izuzetke u jakom kontrastu sa ostalima i jos nam gestom daje informaciju o bucnoj atmosferi u okruzenju, daje ton slici! Jos samo nekoliko elemenata da su se bolje poslagali bila bi "epska", ali i ovako je veoma zanimljiva! Hvala na deljenju 🙂

Naucio sam vise o kompoziciji iz tvoga komentara nego iz tone materijala kojeg sam procitao u zadnje vrijeme,HVALA TI.

• Thanks 1

Još jedna odlična, bilo bi lepo da je izlog sa desne strane ceo ako je to moguće. Tonski sjajno.

Ovakvi snimci su obično ''režirani'', u tom slučaju bi se moglo poigrati i sa plićim''DOF-om''

Ovde je bukvalno jedina zamerka ovo sto je @simazoran naveo... Kada se kadriranjem gemotrija lepo uklopi ovakve scne i glavni motiv maksimalno dolaze do izrazaja.
Samo si trebao ovaj stub na koji je naslonjen da upakujes u kadar tako da preklopi sa stubom u pozadini izmedljiu vrata i izloga i bilo bi savrseno.

Odnesi čoveku fotografiju i zamoli ga da ti ispozira.....

Kompozicijski bi bilo bolje da se stub preklapa sa onim u pozadini, ali tada bi se odelo suviše stopilo sa pozadinom, tako da je za mene ovo ipak optimalno.

Možda bi mogla da se pokuša varijacija fotografije pomoću Ai. Nisam nikada probao, ali to nas čeka u skoroj budućnosti.

• Like 1

Treba ce ti malo vremena da skontas kako da svaku od ovih fotki na adekvatan nacin sredis obradom kada je prebacis u B&W... Bukvalno ne postoji sablon nego sve ide po jednom i jedinom ispravnom principu a to je likovno estetski sklad primeren sadrzaju, a tu najamnje ima presetovanja, a ima dosta selektivne obrade ceticama prvo u LR jer najbolje je sto vise toga odraditi direktno na raw fajlu, pa zatim jos malo selektivne obrade u PS.

26 minutes ago, Foto turista said:

Treba ce ti malo vremena da skontas kako da svaku od ovih fotki na adekvatan nacin sredis obradom kada je prebacis u B&W... Bukvalno ne postoji sablon nego sve ide po jednom i jedinom ispravnom principu a to je likovno estetski sklad primeren sadrzaju, a tu najamnje ima presetovanja, a ima dosta selektivne obrade ceticama prvo u LR jer najbolje je sto vise toga odraditi direktno na raw fajlu, pa zatim jos malo selektivne obrade u PS.

Znam u pravu si,ali ima toliko toga sto moram da popravim u svojoj fotografiji,editovanje mi je bas obimno,pokusacu da nadjem nesto na youtubu o editovanju uskoro.Hvala

^
Nije obimno, zapravo je mnogo prosto u osnovi a da bi se nesto savladalo provo trebe da se uprosti... Kako kadriranje tako i obrada uvek se sve vrti oko glavnog motiva i kako kadriranjem na najbolji nacin da se zabelezi glavni motiv pa zatim i kako isto da se uradi obradom, i to je to... Mozes da pogledas kako se koristi koji alat, sta moze da se postigne nekim alatom, i to je sve sto treba da te zanim. Mozes i nista da ne pogledas jer nije tako tesko da se izvali u PS, LR je vec boza sa svakog.

Nisam pogledao niti jedan tutorijal od kad se bavim fotografijom niti mi to treba u zivotu jer svako pokusava u tim tutorijalima pored toga sto objasnjavaju kako se koriste alati pod obavezno namecu svoj nacin percepcije kako bi nesto trebalo da se uradi, i samim tim nenamerno namecu svoj likovno estetski pogled na sveto oko sebe, a to je zamka u koju ne treba upadati.