Jump to content

KAKO I ZAŠTO JE OVAJ PODFORUM (arh) na DZ

zklop

Recommended Posts

Da li ste primetili da je, ...pa ima već, rekao bih 2 godine, ovaj deo Dzone postao potpuno NEkonstruktivan, NEprijateljski raspoložen, NEsolidaran, NEdruželjubiv.....ne, ne ....i sve neko NE!

Gde nestade ono što smo mislili da je/su stvari koje bi bile automatski povezane sa pojmom arh...

Ili je to sve i dalje u mojoj imagination about moja struka.

Ha?.. WTF ..

ps: ajd' da ne spominjemo sujetu..izlizano..

Ne znam sta ti nije jasno. Ovaj podforum samo oslikava ono u sta se pretvorila struka i poziv arhitekte u Srbiji, u jedno veliko nista. Ne postoji propisana minimalna cena rada, ljudi naplacuju po kvadratu/kilogramu kao da priodaju paradajz, arhitektura se svodi na copy/paste, a vecina ozbiljnijih konkursa, ako ne i svi, su namesteni i tu vlada BG profesorska/salonska ekipa. A sama domaca struka je galaksijama udaljena od svega onoga sto se danas smatra savremenom praksom, ArchiCad je bog, tako da je i svu tu akademsku ekipu odavno pregazilo vreme, i nemaju sta da prenesu studentima.

Arhitektura sa Archdaily i Dezeen blogova svugde u svetu i Evropi i domaca su nebo i zemlja,paralelni univerzumi. Ajde da ne guramo glavu u pesak nego vise da pricamo o toj realnosti i kako je izmeniti.

Ako ti imas neki predlog ili neki lep objekat koji si mozda skoro isprojektovao i pristojno naplatio, ili slicno pozitivno iskustvo, jel bi mogao da ga objasvis kroz slike ovde nad podforumu da imamo o cemu da vodimo konstruktivnu debatu?

Ja sam u pocetku studentskih dana kacio prve projekte. Onda se stalo. Mozda jer su se sve takve teme uvek zavrsavale negativnom atmosferom. Ne komentarima, bas atmosferom. Al bilo je dobrih radova. Slazem se sa prvim postom, i najavljujem svoj doprinos - da cu za 7 dana okaciti svoj diplomski projekat. Sad cu morati. :) Rec je o konkursu za biblioteku, a rezultati posle 7 meseci stizu sl nedelje. Bice zanimljivo prodiskutovati i o pobednicima. Zanimljiv im je i nacin raspisa, ziriranja, moci ce dosta paralela da se izvuce.

ja jesam sujetan , i ovakav i onakav, ali bih uvek ukazao, pomogao, predlozio..

toga ovde nema, a da se ne bacamo odmah u dubiozu oko -kol'ko po m2 ili po kg- ili ko je namestio , a ko pokupio.

ma jebe mi se.....

ajmo mi na tenane da diskutujemo van cena, van ljudi koji nam smetaju, da odjebemo pitanja 'sefe posto sargarepa' u startu.

Ja licno imam neke projekte, zavrsene, nezavrsene, cak nisam ni diplomir'o...nicim nisam zadovoljan. Ili je investitor zeznuo, ili sam ja propustio da budem autoritet, ili je .....mozda su u kukuruzu.

Meni treba- posto sam van svakih zbivanja- konstruktiva diskusija, dobronamerna, iskrena...

Takvo nesto uvek ocekujem ovde, nadam se da cu na 3 postu doci do neceg drugog osim da na tom istom 3. postu na svakoj temi krenu bezvezne upadice i off....

eto meni se desilo pre par dana da posle godina i godina sumnjanja u moju sposobnost i znanje i i afinitete, polako uvidjam, na raznoraznim arch...dejl...njuz....i ostalim svakojakoim archiiiima da ja BRE imam te ideje, odavno.Ne treba meni neki japanac i kinez da uradi kucu na koju ce svi da svrsavaju na tim nekim sajtovima tipa dejli.....k***c-palac ja sam bre to imao u glavi jos pre 5-6-10-20...ma 100 godina.

E moj je problem sto sam ja sumnjao u sebe, kao sto se sumnja u svakog od nas od 218-230...

Da su nas gurali i cenili, oni jadni (86% asistenata i demonstratora sujetnih i po koji jadni kekovic i djuric

kad naleti..) svi svetski sajtovi bi bili puni nasih imena!!!

Ideje su mi na usi izlazile, a ja ih krio pod tepih misleci da su bezveze, neodrzive, ....setih se opaske na moj sintezni3 : "kome ovo treba" kada sam na krov zgrade postavio solarne panele koji se pomeraju sa trajektorijom sunca.....eee moj profesore jadni..dao mi je 7 na kraju krajeva.....pre 100 godina..

Takav isti sada po Nisu (mislim) projektuje i prodaje i kurci se...neke jadne objekte koje zovu investitorska arh.

imena......imena.... ruza bi isto mirisala da se i drugacije zove...nesto takvo rece Sekspir.

Poenta je.....

Arhitektura je pecat ili otisak dometa jednog drustva u prostoru. Sa milion bespravnih objekata, vidimo gde nam je mesto - na marginama, jer su oni koji su time trebali da se bave (ministarastvo gradjevina, inzenjerska komora) svet za sebe, bez dodira sa relanoscu i onime sto se dogadjalo na terenu. Selo gori a baba se ceslja. Koliko je samo materijalne stete naneto nasoj struci zadnjih dvadesetak godina...

Ovo je i primenjena umetnost, pa kako nam je klijentela tranziciona i tajkunska sa svim pripadajucim manirima, takvi su i rezultati. Retki su oni arhitekti kojima nije iskasapljen ili unakazen projekat, kome investitor nije objasnjavao sta je arhitektura i sta je sve on video itd.

Kako nema institucije ni mehanizama koja brani autorski rad arhitekata, nema ni ozbiljne arhitekture.

Ako je i ima vise uopste u ovoj zemlji nemastine.

Al ako je forum bezvezan i to je glavni problem daj da ga ugasimo :ph34r:

Ako mene neko pita problem je što posla nema i biće ga još manje i što je arhitektura generalno obezvređena. a to je kod nas ovako nekako:

Što se fakulteta tiče:

1. obezvređen je onaj koji je završio pre bolonje time što nema posla ili ne može da naplati ili bude plaćen shodno znanju

2. obezvređen je fakultet sa bolonjom jer studenti sada polažu ispite ko vozački da polažu, na zaokruživanje

3. profesori se ustoličili i fakultet im je stepenica za poslove a asistenti su tu negde

Što se struke tiče:

1. klijenti i poslovi su neviđeno neadekvatni (krimosi klijenti ili džiberi ili legalizacije)

2. poslovi gde struka može da dođe do izražaja su namešteni

3. poslodavci mogu da računaju da malo plate školovanog arhitektu i obezvrede ga potpuno.

Uglavnom, kome se ne dopada ili će da pliva u ovome ili da ode negde preko gde nije kao kod nas.