Chaotic Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Pozz svima :) Celo vece vrsljam po forumu i netu u cilju da nadjem sto konkretnije utiske ljudi koji su zavrsili kurs za 3D Studio Max u Beogradu. Ono sto sam izdvojila kao najzanimljivije je kurs u SoftLine-u i u skoli Vinca u Beogradjanci, pa me zanima da li je neko bio u nekoj od navedenih skola i kakvi su utisci? Koliko su njihove diplome priznate? Ako neko zna, opet, i neku trecu skolu, u tom cenovnom rangu kursa, a da je bolja i priznatija - bila bih zahvalna da cujem. I da, nemojte me odmah istovariti kako bi trebalo da gledam tutorijale i tako ucim, jednostavno - ne mogu to, makar ne bez ikakvog predznanja. Probala sam, i shvatila da mi je tesko da kontrolisem paznju video klipom koji u svakom momentu mogu da prekinem "samo ovo da zavrsim", ma koliko me zanimalo sve to, i ma koliko volela to sto radim. Pritom, kad god negde 'zapne', izgubim mnogo vremena da skontam sta i kako da ispravim, i to me onda smori i odustanem. Da ne pricam o pocetnickom gubljenju u moru novih informacija, mnogo lakse bi mi bilo kada bih nekog konkretno mogla da pitam 'e ja sam to ovako skontala/uradila - jel to ispravno?' itd.. Kontam, gledanje tutorijala i to ce mi biti mnogo lakse kada budem vec imala neku osnovu, koju cu tako nadogradjivati. Hvala unapred. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Koliko su njihove diplome priznate? Ja ti mogu samo iz iskustva reci da ti takvu diplomu niko nece ni traziti, nigde. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Te diplome ne vrede nista, tako da o nekom priznanju tih diploma je smesno pricati. Ali posto je tebi bitan koncept konsulatacije nije lose da probas jedan, u sustini nije bitno koji, bacaj novcic. Kao sto si rekla moze biti dora osnova. Posle toga ces ipak morati gledati video tutorijale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benzin Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Moj savjet ti je knjiga... Max biblija za početak (jedeš, spavaš i s...š sa njom 24h/7) i to u štampanoj formi, ne pdf ili nešto slično, (pod uslovom da znaš Engleski). Ta knjiga je interfejs i osnovni tutorijalčići, pređi je par puta dok ne budeš znala interfejs napamet.... onda se nećeš gubiti u praćenju video tutorijala... sumnjam da su ovdašnje škole daleko odmakle od tog nivoa... možda bi ti tamo neko pokazao neki napredniji fazončić (ako bi htjeo i ako bi bila dobra sa njim). I tek onda udri po video tutorijalima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Ja iz tih biblija nista pametno nisam nikad naucio, veliko je i pitanje cemu tacno tezis u profesiji jer mozda ima boljih skola, ili pojedinaca koji drze privatne casove ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 madji bre nekog ovde na DZ da te uputi malo i to je to on/ona zaradi neki dinar, tebi dobro i to je to....a vise ce se potruditi sigurno nego te skole posle ides sama i zavrsen poso Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 Ljudi, pre svega hvala na odgovorima i savetima. :) Sto se diplome tice - kad sam napisala 'priznata', nisam naglasila da ne mislim na to da cu ako uletim kod Zahe Hadid da se ozare od srece jer je imam, nego, prosto, da li uopste nekom nesto znaci sto cu je imati kad budem aplicirala za posao - moja greska, ali u svakom slucaju, dobih odgovor. :D Sto se knjiga tice - isti mi djavo knjiga/tutorijal, princip je isti, tkd. to odpada. Pro Engineer sam pokusala da ucim tako i batalila posle trece strane i otisla na casove. Doduse, on me nije nesto specijalno zanimao, samo sam morala da ga naucim, pa mi je bilo svejedno da li ce to biti putem kursa ili privatnih casova, samo da sklepam sta mora i teram dalje. E sad... Sta mene zanima - zanima me enterijer i arhitektonska vizuelizacija. Zavrsavam visu vezano za to i trebalo bi da se opredelim za nesto sto cu 'specijalizirati', a to me najvise zanima, skroz vidim sebe u tome. Posto ni od individualnih casova ne bezim, i oni dolaze u obzir - samo sto tu (za razliku od kurseva o kojima imam bar neku predstavu) nemam ni najblazu predstavu kome bih mogla da se obratim, a gle cuda, volela bih da to bude neko ko se bas bavi ovim sto me zanima, a ne klasican predavac 3d-a. Kad malo bolje razmislim, u pravu ste, to je jos i najbolja opcija. :D Sad jos "samo" da nadjem nekog adekvatnog za to... :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReMeDy_ Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Ja sam davno isao (pre mozda 5,6 godina) na kurs u SistemPRO, a casove mi je drzao Ivan (?) Apostolski. Videlo se da drzi max u malom prstu...casovi su nekim vecim naglaskom na modelovanje pre svega arhitekture (zato sto je na kursu bilo mahom studenata i arhitekata), i na naprednom kursu se ucio Vray sto je dodatno pomoglo. Pre toga sam probao sam s knjigama i tutorijalima, ali ovo je ipak bilo pun pogodak sto se tice ucenja max-a. Ali to je samo pocetak, na koji god kurs da odes, niko nece sve da te nauci, moraces sama. Na primer, ja i dan danas ne znam unwrap da uradim u maxu (: pa se krpim tutorijalima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 Hmm... Potrazicu i njihov kontakt, pa cu se raspitati. :) Hajde da ne otvaram temu i za ovo, da li mozete da mi preporucite neku konfiguraciju za lap top koju mogu u Beogradu da kupim, a da je od 50-65000? Pritom, volela bih da ima i5 (videh da za te pare moze da se nadje), ali ne znam na sta bih jos trebalo da stavim akcenat a da mogu da radim u Maxu nesmetano? Sad me zeza komp samo tako, zakucava i gusi se na svako malo... <_< Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyBug Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Nemoj laptop ako bas bas ne moras. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddd s Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Ono sto trazis nalazi se ovde: arhitektonski 3D kurs ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted September 21, 2012 Author Report Share Posted September 21, 2012 Imam desktop (koji jeste bzvz, ali ae kao imam ga), treba mi nesto sto cu moci da vucem sa sobom kad god zatreba i da u hodu sa ljudima doradjujem sta treba. E sad, znam da bi najbolje bilo da imam desktop koji grmi i laptop cisto da moze da posluzi svrsi usput, ali to mi je trenutno previse (citaj - stavice me u top matorci jer oni finansiraju celu 'zurku'). Link to comment Share on other sites More sharing options...
morder Posted September 21, 2012 Report Share Posted September 21, 2012 Sto se tice kursa najbolje je da saznas koje ces znanje steci istim, nego da se brines da li diploma vredi nesto. Drugacije je pravilo vezano za skolu vs kurs. Sa skolskom diplomom upadnes u firmu pa ucis, a sa kursom vec stices znanje koje ces upotrebiti (i naravno nadogradjivati) cim upadnes u "masinu". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted September 22, 2012 Author Report Share Posted September 22, 2012 Da, da, skontala sam sta hocete da mi kazete. :) Sad sam u fazi trazenja da mi neko preporuci nekog, ili da se neko ko se bavi tim javi... Uh, ne mogu da docekam da mi se zavrse ispiti da pocnem da se petljam oko toga. :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
mi1osev Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Gugluj arhiviz. Pozdrav ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honda Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Spremi 2000e, a sto se kursa tice gledaj da ima sto vise casova. Tek posle kursa udaras po tutorijalima. Knjiga je za one koji hoce da uce mesecima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Ja mislim da bolji tutorijal od onog Everovog Arch Viz traning neće imati. Imaš ga po netu, oko 8-9 giga je i vredi svaki megabajt. Lično se nosim sa mišljenjem da ga kupim, čisto iz rispekta. Obrađeno je od kompletno modelovanje naselja, do pripremanja tekstura u fotošopu i kasnije implementacije na model. Vray je odlično pokriven, objašnjavajući za šta koristi opcija, gde ga najbolje podesiti i sl. Kasnije postprodukcija u fotošopu still rendera ili u after effectsu sa magic bullet-om. Odlična stvar za početnike, a i one koji hoće da usavrše skill sa renderom i postprodukcijom kasnije. PS: Ako išta znači ja znam jednog od kidača odavde koji je završio kurs pre par godina u SistemPRO i sad radi ozbiljan 3D. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Za 2000e evo ja cu da te drzim kod mene kuci u Kragujevcu pon-pet, imas stan i hranu i kurs pride! i to mesec dana po ceo dan! Ti samo da peres sudove, i da pazis na casu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
ReMeDy_ Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Ja mislim da bolji tutorijal od onog Everovog Arch Viz traning neće imati. Imaš ga po netu, oko 8-9 giga je i vredi svaki megabajt. Lično se nosim sa mišljenjem da ga kupim, čisto iz rispekta. Obrađeno je od kompletno modelovanje naselja, do pripremanja tekstura u fotošopu i kasnije implementacije na model. Vray je odlično pokriven, objašnjavajući za šta koristi opcija, gde ga najbolje podesiti i sl. Kasnije postprodukcija u fotošopu still rendera ili u after effectsu sa magic bullet-om. Odlična stvar za početnike, a i one koji hoće da usavrše skill sa renderom i postprodukcijom kasnije. PS: Ako išta znači ja znam jednog od kidača odavde koji je završio kurs pre par godina u SistemPRO i sad radi ozbiljan 3D. :) E malo da hijackujem da pitam. Vidim po nekim warez pekarama ima taj evermotion archiviz training ... i stvarno je oko 8-9 gb. Kod njih na sajtu pise da ima 6,5 GB. Jel ima tu neke razlike? Neko ubacio nesto jos? Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Kapiram da su rarovali max scene i šta su mogli da bi stalo na 2 DVD. Ima sve što piše na sajtu, uključujući i HD filmove sa animacijama tog izmodelovanog naselja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hawk Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Za 2000e evo ja cu da te drzim kod mene kuci u Kragujevcu pon-pet, imas stan i hranu i kurs pride! i to mesec dana po ceo dan! Ti samo da peres sudove, i da pazis na casu! Aaa to je znaci, ostavila te zena pa pokusavas da nadjes nekog da ti pere sudove, kuva rucak i cisti :lol: :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted September 25, 2012 Report Share Posted September 25, 2012 Aaa to je znaci, ostavila te zena pa pokusavas da nadjes nekog da ti pere sudove, kuva rucak i cisti :lol: :lol: ...i jos zaradim dvije tisuce, malo li je na ovu krizu :) PST-sto se tice zene, lagao bih ako bih rekao da nije :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hawk Posted September 26, 2012 Report Share Posted September 26, 2012 ...i jos zaradim dvije tisuce, malo li je na ovu krizu :) PST-sto se tice zene, lagao bih ako bih rekao da nije :( Eh jbg, ja sam mislio samo da se nasalim...sorry :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted September 26, 2012 Author Report Share Posted September 26, 2012 Hmmm, ukoliko sutra cu da potrazim taj(te) tutorijal(e) o kojima pricate... Neka stoje na kompu, mozda se i nekim cudom nateram da ih gledam i primenim (moram priznati da sto vas vise citam, sve vise razmisljam da stvarno pokusam da sednem i to sama odradim). Hawk, vidi prijatelju... Moje pranje sudova kosta 100e dnevno. Za mesec dana, to je 3000e. Popust na mesecnom nivou je 30%, sto mu dodje 2100e. Da ne cepidlacimo, zaokruzicu na 2000e - tkd. samo na nuli. Samo jos da se dogovorimo oko pocetka kursa. :P B) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hawk Posted September 26, 2012 Report Share Posted September 26, 2012 Hawk, vidi prijatelju... Moje pranje sudova kosta 100e dnevno. Za mesec dana, to je 3000e. Popust na mesecnom nivou je 30%, sto mu dodje 2100e. Da ne cepidlacimo, zaokruzicu na 2000e - tkd. samo na nuli. Samo jos da se dogovorimo oko pocetka kursa. :P B) Skupo, skupo, vidim ja da tu od udaje nema nista :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts