Jump to content

Recommended Posts

Posted

Meni je pre dva dana stigao 6d.

Nakon godina fotkanja sa 5di....displej u boji :) ...ne mogu da se nagledam.

Iako mi je plus manje i lakse telo, a mozda i zbog navike, cini mi se da 5-ica bolje lezi u ruci...potovu kad se nakaci neki veci objektiv, cak i blic 430ex kad nakacim nekako mi je daleko bolje bilo sa 5d.

Onaj tockic koji objedinjuje i dzojstik mi ja malo nepraktican....nikako da se naviknem....cini mi se da ako cu vec na jednom mestu objedinili vise komandi trebalo je da ga dosta kvalitetnije urade. Nekako je tvrda plastika da bi bez gledanja cisto na osecaj pod palac :) moglo da se upravlja njime.

Uopste, odmah je vidljivo da je izrada losija u odnosu na 5d, ne mnogo ali vrlo je moguce da.ce.vremenom poceti da krcka.

Sve ostalo je veliki pomak za mene u odnosu na 5di. Visoki iso je fenomenalan, kao sto neko rece ne samo sto ima manje šuma nego mu je i struktura nekako drugačija, na bolje naravno.

Dok sam sa starom peticom i 85/1.8 cesto imao problema sa fokusom na 1.8...sada, bar ova dva dana, je mnogo bolje. (koristim samo centralnu tacku, ove (kvazi)spoljasnje nisam isprobavao). Da li je to zbog te osetljivije centralne tacke ili neceg drugog neznam.

Kad se fotka u jpeg-u treba smanjiti ono ostrenje jer nekad ume da izgleda bas ruzno na 100%. Isto vazi i za NR kada se fotka na visokom iso, treba ga smanjiti, meni licno se vise svidjaju malo manje upeglane.

• Replies 624
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 3 weeks later...
Posted

Stigo 6D. Ne valja ništa.

Tačan je fokus, al samo na centru i to na statičnim scenama, nema tu mrdanja, znači odma problem fotkanja dece na velikim blendama. Fajl je lep za rastezanje u PS-u, ima prostora kolko oćeš, dinamika pozamašna, visok iso mekan, veri najs. X sinhro je tuga, mada to i piše u specu, pa sad nema iznenađenja, selekcija fokus tačke je malo čudnjikava, mada i ne treba, jer je ova centralna više nego odlična. Ko je imao 5Dc razumeće, centar je centar.

Kontrole su ok, brzo sam se snašo, ima "my menu", ko što je bio i na 40D pa na dalje, dugmići su čvrsti, daju onako solidan otpor tako da kad nešto menjaš, prihvatio je, zna se.. Kvalitet izrade iznenađujuće korektan, moje šake su srednje veličine lego je odlično. Ono što mi se dopalo je selekcija rafala na tihom shutter-u, taman negde oko 3fps (nisam čito spec ali tu je negde) ako treba 2. snimak nakon prvog samo ostaviš prst malo duže, ako ne treba, ima dovoljno vremena da se prst podigne i ne ispali 2 snimak koji ne treba. A što je tih, jaooo - like ! Prednost na terenu, sa teletom fotkanje a mladenci se pomere kad čuju shutter, ovako nema pomeranja, par metara od aparata.. Ne čuje seeee.. Odma iz kutije neki setup koji radi uz neki nivo osnovnog predznanja čovek se veoma lako snađe.

EOS Remote, ko ga izmisli daj mu bože 2 plate na 1 mesečnu. Koja super fora, odma sam našo primenu, ha! fantastična fora, 5 bambija za Canon odma! Aparat može da pokrije neke kadrove za koje se nekad samo sanjalo, neću sad da pričam propašće mi fora :) najbolji dokument je fotkica.

Posle 1d3, servo je tuga, ne znam što su ga i stavljali na aparat, verovatno bi bilo sramota da ga nema, pa aj nek ima.

Na konto toga je valjda single shot central AF boles', brz, tačan, vidi tamo gde i ne treba, realno brutalan je.

Lep je aparat, lagan, veoma lagan da dodam, ne znam dal ima lakših, ali prvi utisak je da nosim objektiv sa nekim plastičnim dodatkom sa dugmićima - ruke sam odmorio, a meni to znači, kad se radi drži se skoro čitav dan.

Aparatić je prepun kompromisa, te nema ovo te kratko mu ono, te drž da nabijem xsinro.. Međutim na kraju kad iz moje perspektive podvučem crtu, šta će meni bolje..

Jeftin je, dobio sam 2 godine garanciju od lokalne foto prodavnice, daje kvalitet fotkica zadovoljavajuć za mene, ima mane ima i prednosti i to poprilično, FF za ove novce.. Drago mi je da nisam uzeo 5d2

-ukratko pravi aparat za mene.

** nekih fotkica iz okruženja, klinac je moj, i ovo malo goluždravo, devojčica je komšijina od preko puta. Uglavnom lokal ekipa.. msm da popunim priču i da ne kačim ovaj gif od posta iznad..

th_IMG_0080copy_zpse031c23f.jpg th_IMG_0111copy_zps6485df6e.jpg

th_IMG_0126copy_zps829bcc2c.jpg th_IMG_0145copy_zpsea21e076.jpg th_IMG_0210_zpsdb378329.jpg

da se zahvalim ekipi koja piše testove, nesebično odgovara na pitanja, ovde i na POTN-u, zahvaljujući Vama sam našo to što sam tražio, a ostalim članovima - kačite ljudi fotke, ne ujeda niko ovde

pss mrlja i dicky brodić pod hitno :D

Posted

@SpinneR.sr

Joj kako si tripozno počeo... taman pomislih da sam Te zaebo. :D

Čestitam!

Ja sa servom doduše nisam imao problema... možda zato što nisam očekivao 1D3, nego nešto sasvim, puno slabije :lol:

Konačno neko ko sada kapira zašto me je oduševio WiFi... priča je totalno drugačija od one koju svi zamišljaju kad im se pomene WiFi u aparatu. Naravno, bitna je izvedba, a ona je na 6D skoro pa savršena. Zaista ne znam šta bih još mogao da dodam na ono što već ima, a da to bude baš korisno.

Pozdrav

Posted

@spiner na kom uredjaju koristis eos remote? Ja na blackberry-u ne mogu da installram eos remote, jer aplikacija postoji samo za android i ios. Pa cu najverovatnije uzeti neki android mob, te me interesuje da li to fino radi i sa ovim "jeftinijim" ili treba kupiti neki jachi model telefona?

Inace wireless opcija nije losa, ali bi bilo jos bolje da fajlovi mogu da se.prebacuju i na racunar ili tablet koji nema instaliran canonov softver. Takodje koliko sam procitao, jer jos uvek nisam isprobao povezivanje sa mobilnim telefonom, ne moze se poslati fotka u punoj rezoluciji na mob ili tablet, vec je 6d automatski smanji pa posalje, takodje onemogucen je transfer raw i video zapisa.

Posted

Radi, tj ja sam isprobao na Telenor Smart telefonu. Transfer fajlova nisam čačkao ali ajd ako dobijem vremena da isteram i to. To što je meni bilo zanimljivo je da može da se okida aparat daljinski, možeš da vršiš pregled fotkica sa aparata, da zumneš tačku fokusa radi provere oštine i tako to.. u toku fotkanja omogućeno menjanje parametara (iso, blenda, exp, fokus mesto)

Ne može video.

Inicijalni setup se pravi prema smartphone-u po MAC adresi tako da nakon toga na telefonu biraš WiFi nickname-a aparata.

Fin opis svega ima ovde:

http://www.canon.co.uk/For_Home/Product_Fi...eos_remote.aspx

Posted

ma sve te je ok... bezicno (preko mobilnog telefona) kadriranje, podesavanja parametara, ... fenomenalna opcija.

ali...npr. nemozes da prebacis fotke na tablet u punoj rezoluciji, vec samo do rezolucije S2 (1920x1280).

ako pozelis da prebacis raw, aparat prvo konvertuje raw u jpeg (rezolucije 1920x1280) pa posalje. ne moze transfer video fajlova.

Mislim ok...verovatno mnogima to nece da znaci bas puno, ali ja sam bas planirao da tablet koristim za skladistenje fotki na jednom veoma skorom, malo duzem putovanju. a ono moracu da kupim jos neku sd karticu, koje mi usput budi receno uopste ne ulivaju poverenje :unsure:

e da, ova informacija da eos remote fino radi i sa jeftinijim mobilnim me bas raduje :D

Posted

Tablet je možda najgori način za skladištenje fotografija sa putovanja - crkne/padne/ukradu - ostaješ bez fotki iz momenta.

Ali ideja za ugradjeni wifi u aparatu desetka ko Kuća!

Posted

Nisu ocekivali da ce neko da koristi tablet kao storage :)

Ako je ipad ili android 4+ imas opciju da nakacis karticu na njega i prekopiras slike...

mada slazem se da nije bas sjajno resenje, ali kad zagusti...

Posted
a ono moracu da kupim jos neku sd karticu, koje mi usput budi receno uopste ne ulivaju poverenje :unsure:

Pre neki dan sam kupio 3 komada

Type 1 i 2 su brže, međutim meni ta brzina nije potrebna, jer je read speed manje više identičan..

Posted

ma ok...tablet mozda nije najsretnije resenje za skladistenje....ali eto npr. putujem nosim jedino tablet... medjutim ono sto je bila moja poenta je da su ogranicili upotrebu wifi-ja.

a sto se tiche kartica, ja kupio jednu skupu sandisk ne samo zato sto je brza, nego i sto ima neke kao waterproof, shockproof, temperatureproof, itd.proof , jer nakon godina koriscenja CF, sd kartice stvarno deluju nepouzdano...bar dok se ne naviknem....i jednu jeftinu koja je nema te proof-ove :D

@spiner a da li si probao neku zamensku bateriju?

Posted

Sa Sandisk Extreme pa naovamo/naviše nema greške. Čak ni sa starim Pro niko koga znam nije imao problema.

Za tablet, čekaj, ima li on opciju da bude USB host? Nakačiš mu eksterni disk, neki ninijaturni passport i prebacuješ...

Bilo je i onih strašno korisnih stvari: mali enclosure za 2.5 disk sa portom za CF karticu, ubodeš je i on kopira sve na disk, varijanta sa baterijskim napajanjem. Do jaja, potpuno si nezavisan. Danas MORA da postoje i oni koji čitaju SD.

Ima čak i fensi varijanti sa malim kolor ekranom :)

Posted
Bilo je i onih strašno korisnih stvari: mali enclosure za 2.5 disk sa portom za CF karticu, ubodeš je i on kopira sve na disk, varijanta sa baterijskim napajanjem. Do jaja, potpuno si nezavisan. Danas MORA da postoje i oni koji čitaju SD.

Ima čak i fensi varijanti sa malim kolor ekranom :)

Ja imam Archos 404 plejer s hard diskom, i dodatak za USB host. Staje u džep, ima 1.8" disk od 30GB i ekran od 3,5", i odlično radi s card readerima. Milion puta sam ga koristio za backup na putu, mnogo je zgodniji od laptopa i tableta, plus pregleda JPG bez problema, sa EXIFom osnovnim.

Posted

Vecina Sony i Samsung (mozda jos neki, HTC i LG sigurno ne) Android telefona ima podrsku za USB OTG, tj prikljucivanje USB uredjaja na micro USB port. Javlja power consumption error sa eksternim hdd ali savrseno radi sa citacima kartica i flash memorijama. Par onih flasheva sa 32gb i problem je resen. :)

Posted

Ja da apdejtujem sa zamerkama... LCD je neupotrebljiv po suncanom danu ... mislim da je bio bolji na 550 D , za ostale ne znam... veliki smor ako se koristi LV i puca neki macro gde se minca focus... shjeeee, s druge strane ko mashina i ono sto izlazi iz nje bez zamerke... :P

Posted

Pa koliko to gigabajta imas na tabletu a da nemas toliku karticu (ili 2-3 komada)?

Ako ti fali 8 ili 16GB prostora, tol'ko kod mene moze da stane i na telefon, pa bi bilo dobro da moze da se preko USB-a poveze sa fotoaparatom :)

Na srecu, dovoljno sam uznapredovao da mi je i 4GB dovoljno (plus nekoliko rezervnih od 1 i 2GB) na koju moze da stane oko 250 fotki RAW+JPEG. Ztreba mi rezervna kartica samo kad sam ovu od 4GB zaboravio da ispraznim.

Posted

Kod ovakvih diskusija vidim koliko su fotografski problemi smesni u odnosu na video :) Ako su ti fotke toliko bitne, imacesh aparat sa dva slota i bar 2x32GB kartica sto je dovoljno za bilo koje putovanje sa duplim backupom, i ne trebaju nikakvi laptopovi ili Archosi koji kostaju ko laptop :D A ako vec ne moze, stvarno ne vidim vise od jedne prilike gde je problem nositi laptop, a to je neko planinarenje :) Za bilo kakav put, laptop nosis svejedno...

Posted

Ma poenta je bila da je moglo malo vise sa tim wifi-jem.

Pa sam naveo ono sto je meni palo na pamet za ovo naredno putovanje. Taj disk sa citacem kartica kosta, laptop je preglomazan, itd. Druga stvar kada putujes na duze, pogotovu onako backpackerski, gledas da sto manje otezas ranac. Druga je stvar ako imas profesionalno, komercijalno fotkanje negde pa ces poneti i laptop i prebacices fotke odmh da se osiguras i da proveris rezultat, ja govorim o travel varijanti.

A i ovi tableti su sve bolji, pa za neko vreme ce moci stvarno na njkma da se ozbiljno radi. Ja imam neki blackberry playbook 32gb koji ekstra radi, i ima extra ekran ali npr. Za njega nema opcije da se prebace fotke sa 6d jer eos remote moze da se instalira samo na android ili ios, ali i cak ni tamo nemozes da prebacis fotografiju u punoj rezoluciji. Takodje za windows 8 tablet i mobilne nema podrske. Niti ima najave da ce bii, kako sam negde procitao.

E sad nije ovo neka presudna stvar, nego eto neka sitnica sa kojom bi zivot bio laksi.

Inace za pohvalu je wifi u aparatu i ovako, juce sam bas isprobavao malo kako preko telefona radi sve to...i ono ok je skroz....stavis aparat na statv i podesavas i pucas (zavaljen u fotelju pored :) ), nema potrebe da gvirkas stalno kroz aparat :)

Sto se tice ekrana, tacno je da nemoze po jakom suncu nista da se vidi kako kaze stelya, ali ja sam do pre par nedelja fotkao sa 5dI tako da mi je ekran sad kao najbolji i najveci lcd tv da imam na aparatu.