Jump to content

Sony RX1

DjordjeJ
 Share

Recommended Posts

Ovo više deluje kao tekst iz nekog našeg časopisa koji živi od lažiranih opisa. Ili je čovek dobro plaćen, ili ga je stvarno fotoaparat raspametio.

Što se šuma tiče, SONYjevi senzri su poznati što ga imaju više od konkurencije da bi postigli veći dinamički opseg itd...

A što se fiksne žižne daljine tiče, to je već stvar ukusa. Raditi sa zumom i bez zuma su dva rasličita iskustva. Ja se i dalje sa setom sećam kada sam se lomio sa Zorki 6 da uhvatim kadar kakav želim. I dan danas većinu vremena držim objektiv na 24mm na APS-C senzoru ( a skoro ni jedna na toj žižnoj daljini mi ne valja :D )

• Replies 149
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Što se šuma tiče, SONYjevi senzri su poznati što ga imaju više od konkurencije da bi postigli veći dinamički opseg itd...

Na sum uticu jos neki fizicki parametri (EM oklopljenost, parazitne struje, DA konverzija). Medjutim, citao sam o kompromisu koji Sony radi vezano sa sum, ali ne radi povecavanja DR-a, vec precizanosti kolor odziva.

Tu se radi o implementaciji Bayer filtera. Kazu da Sony tu insistira na sto boljem filtriranju, tj. da npr. sto manje zelene prodje kroz crveni filter. Na taj nacin se olaksava separacija boja na racun ukupno prikupljenog svetla, sto povecava sum. Iz tog razloga ce recimo monohromatska Leica M6 imati oko duplo manje suma od one sa RGB filterom.

U svakom slucaju, vec par godina koristim NX10 skoro iskljucivo sa 30/2.0 objektivom, pa bih mogao vrlo lepo da zamislim sebe sa RX1, samo kad bih mogao da ga priustim..

Klasičan "plaćenik" tj. klasičan plaćeni review u kome se sračunato ističu sve dobre strane foto-aparata a prikrivaju (ili previđaju) sve negativnosti ili se iste umanjuju nekakvim lepo sročenim "opravdanjima" i momentalnim navodima kako to on ipak bolje radi od konkurencije.

Evo jedan primer (koji me je odmah nasmejao):

"... the manual focus implementation is good. Very good. It easily beats the Fuji X line with manual focus."

Ovde je naravno poredio ovaj objektiv sa Fuji-jevom "starom" serijom koja ima by-wire kontrolu fokusa a namerno prećutkuje da je novi objektiv 18-55mm napravljen sa "klasičnim" sistemom pokretanja fokusnog prstena (usm motorima) i da on fokusira perfektno precizno.

Što "volim" (mrzim) ovakve "paljevina" testove/prikaze.

Jao bre sto padas u vatru zbog gluposti, Huff je placenik pa sta, ko pa to nije. Jel to razlog za nerviranje ili za "voleti"/mrzeti necije testove ili review-e. Nemam ni vremena a ni zelju da procitam Huff-ov review, dosao sam samo do one fotke i odmah je postavio, samo iz jednog razloga, ne znam da li sam ikada video vise detalja u ocima sa sirom otvorenom blendom na 35/2. Mozda neki makro eventualno, ali brza 35-ica!!!

Ma ne padam ja u vatru ... samo sam izneo svoje mišljenje.

A ova cura na slici ... definitivno bi trebala ODMAH da poseti lekara (ja bih, da sam na njenom mestu) jer ovoliko krvnih sudova vidljivih u očima - može samo da znači: nešto nije u redu!

A što se tiče oštrine objektiva, jeste dobar - bez dileme.

Mada sada istu oštinu (možda i veću) možeš videti kod ovog novog Sigma Artisan-a 35mm F1.4.

ma salim se...nego to ime se samo pominje i pominje, a marketing ga prodaje sve vise i vise... a tu mucninu mi prvenstveno izaziva pomisao da se na kompaktnim sonijima potpisuje zeiss

Evo jos jedan sa osetljivim zelucem. Znam da se salis, ali zar mislis da kapitalista treba nas da pita na sta sme da se potpise. Ili da ne sme da se potpisuje ni na sta sto nije sam proizveo... ili nesto trece? Pa profit je glavna poluga svemu ovome sto se desava na bilo kom trzistu, emocije (i moje i tvoje) su potpuno potpuno sporedna stvar.

Evo jos jedan sa osetljivim zelucem. Znam da se salis, ali zar mislis da kapitalista treba nas da pita na sta sme da se potpise. Ili da ne sme da se potpisuje ni na sta sto nije sam proizveo... ili nesto trece? Pa profit je glavna poluga svemu ovome sto se desava na bilo kom trzistu, emocije (i moje i tvoje) su potpuno potpuno sporedna stvar.

ma jeste da imam jako osetljiv zeludac, bas zato sto jako dobro znam kako funkcionise trziste. zato sam to i rekao. jedino sto gresis u vezi emocija. one su jako bitne u iskoriscavanju tog trzista, jer je mnogo manje onih koji ih imaju negativnih nego pozitivnih (u slucaju koriscenja imena firme, npr.). i kao sto rece maxer gore (iako je to misljenje ne potkrepljeno iskustvom iz prakse), ta sigma je mozda i ostrija od zeissa. ali zeleo bih da zavrsim pricu o tome. ja necu da je nastavljam svakako

;)

zeiss za sony pravi cosina tako da....

Cosina pravi i Zeiss za Zeissa.

Takodje, Zeiss brended stakla za Sony A sistem su izvanredna.

Jos jednom - ovo je divan aparat i cena je zapravo relativno korektna za ono sto jeste. Jedini je, i to ne samo moj, problem sto nemam para za ovaj aparat. Sve ostalo je 'kiselo grozdje'.

U donjoj polovini linka imate i poredjenje sa OM-D (sa novim 17/1.8) i M9. Malo je problematican test (i nije pravi test) jer nisu sve na istim blendama (odnosno ekvivalentnim za OM-D), ali sve jedno vidi se da je RX bolji od Oly-a, da ima vise detalja i manje aberacija, ali vise nego solidan je i Oly. Leica je cudna, negde ostrija negde meksa, moire ubija a coskovi su daleko slabiji. Doduse ko zna gde je uostreno, verovatno tamo gde se javlja moire - Leica nema liveview, pa je nemoguce sva tri aparata uostriti na istom mestu. Interesantno je da se na mestima gde je moire na Leici strasan, javlja se samo u mnogo manjoj meri i na RX1. Kod Oly-a ovako na brzinu ne vidim ni naznake moirea, ali njegov piksel je sitniji te i nema potrebe za jakim AA filterom.

Sony Cyber-shot DSC-RX1 - Reviews New Products

Meni se jos vise svidja sto za za jedno 1300-1500 evrica manje dobijes (u vecini situacija) skoro isto (OM-D +17/1.8). Razliku ces videti jedino na printu megalomanskih razmera i/ili na ISO preko neke cifre koju je sad tesko odrediti (lupam > ISO 800). Istina i dof na zeissu je podosta manji a blur veci kada je sirom otvoren i to je ono sto ce vise odvojiti RX od MILC konkurencije. Sad drugo je i pitanje dal ima konkurencije, ipak je RX unikatan.

Proširili su svoj preview (uskoro izlazi i pun review).

Dodati su uporedni prikazi kvaliteta slike .jpeg .raw i HI-iso.

http://www.dpreview.com/previews/sony-cybershot-dsc-rx1/

P.S.

Na žalost ovakav test nije relevantan jer Sony-jev senzor strašno brlja-šumi kada slikate u mraku (skoro kao bolji kompakt) a kada je prisutno neko svetlo tj. predmet snimanja osvetljen - onda senzor briljira i šum može i da nestane samo ako ima dovoljno svetla (bez obzira na iso3200/6400 i više).