Umek Posted August 27, 2012 Report Posted August 27, 2012 Vidim u oglasima na fotoberzi se traze fotografi za prekookeansko fotografisanje, pa me zanima jel je validno sve ovo, na prvi pogled deluje ok, ali sam ja sumnjicav i dalje... Organizacija
NemanRa Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Za posao fotografa mozda je najbolje ici preko Carnival-a. Sa image-om su ljudi generalno najmanje zadovoljni. Previse se radi, nemas neke mogucnosti dodatne zarade... Prvo treba da kupis avionsku kartu u zavisnosti gde ce ti biti intervju, pa obuka, pa tek onda posao. Desava se da neki ljudi ne prodju intervju, pa su dz pukli novac na put. Od opreme (mada ja nisam poduze pratio) se uglavnom kupuju kompanijini Nikon D300s ili Canon 60D. Moze se desiti da ti daju neki objektiv da koristis, kao sto su poznaniku neki Nikonov. Nisam siguran za ostalu foto opremu, mada negde ima i Olympusa, tako da izbor zavisi od kompanija, mada ova 2 gore navedena su neki "workhorse". Uglavnom, vec u startu ti za troskove treba barem 1000€ (naravno, uvek pozeljno vise), pa ako prodjes, prodjes.
marvel Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Nesto slicno tome.. Prijatelj je radio za grka koji drzi sikanje po hotelima. Dobijao je aparat i auto i posao mu je bio da slika zabave po grckim hotelima, ode uvece i odradi fotke a ujutru ih izlozi na panou i prodaje gostima. Zaradio je dobru lovu ali je posao jako naporan jer je radio svako vece u drugom hotelu, isao ujutru na prodaju a uvece ponovo u drugi hotel. Samo jedan slobodan dan u nedelji. Mnogo umora i predjenih kilometara. Grk je obezbedjivao da ga niko ne dira i ne pita za papire, ali probao da ga na kraju zavrne za neki deo zarade pa je imao problema, kad je ortak zapretio policijom i sudom ovaj se primirio i isplatio ga. Moja sestra radi u turizmu i svake godine je na po jednom krstarenju, kaze da su fotografi i snimatelji dosadni, slikaju i snimaju te svih sedam dana a na kraju ti prodaju dvd a fotke svako vece. Isto je kao na svadbi neko hoce da se slika neko ti se naj.be keve. /npr. Kaze da na brodu kuhinja radi non stop osim od 4 do 6 po podne, kad su svi graknuse: `A sta cemo da jedemo od 4 do 6!?`/ Osim prolaska za posao treba biti spreman i na takve situacije sa gostima, nisu svi opusteni..
Umek Posted August 28, 2012 Author Report Posted August 28, 2012 Zahvaljujem na odgovorima :) Naravno sve je ovo u domenu teorije, ali bih sledece godine/sezone vec ozbiljno razmotrio ovu mogucnost, pa sam zeleo da cujem i tudja iskustva, posto je prevaranata puno... Kada sam dobro placen, radim sa 150% kapaciteta, i nije mi problem da izdrzim taj tempo, jer sam crncio i gore, ovo bi mi doslo kao odmor :) Ono sto me je nateralo na razmisljanje je da navodno nemam nikakvih troskova sve dok ne pocnem da radim, i tek tada placam 500$, do tada kompanija pokriva sve troskove (put itd.), navodno treba ovde otici na intervju u Temerinu par puta i imao bih troskove puta, pa ako se to prodje, ide se za SAD pa odatle na brod i tek po zaposljenju placam tih 500$. Cudno, previse dobro da bi bilo istinito...
NemanRa Posted August 28, 2012 Report Posted August 28, 2012 Fotografi često rade od jutra do ponoći. Non-stop si na nogama (prosečno 10h dnevno), ne smeš da ćaskaš sa gostima, ne smeš da praviš pauze kada ti želiš. Bukvalno nema odmora! Često se dešava da zbog obaveza legneš oko 1, a ustaješ u 6 i opet celi dan... Ponekad moraš da se prerušavaš i glumiš cirkuzanta ne bi li se gosti fotografisali s tobom. Da ne pominjem kada za vreme večere moraš da smaraš ljude za fotografisanje, a nisu baš svi raspoloženi za tu rabotu... Pa Gangway, koji isto može trajati par sati, i još ako je jako sunce... :) Ni rad u galeriji nije toliko lak. Mnogo zavisi i kakva će ti ekipa zapasti. U prvoj sezoni ne možeš zaraditi neke ozbiljnije pare. Već u drugom odlasku biće bolje, pogotovo ako se dobije neka viša pozicija, ili uspeš da se ubaciš da radiš venčanja.
Umek Posted August 29, 2012 Author Report Posted August 29, 2012 Prva sezona je sitnica, 700$, dok je druga skoro duplo jaca, oko 1200$ plus ovo sto si pomenuo. Ja na sve to gledam kao na nesto sto mi nije strano, sto se tice rada, pauza, odmora, sve me to podseca jako na moj fakultet :D Ako mogu da izadjem na kraj sa tom materijom, ni fotografisanje mi nece pasti tesko. Jedino ovo da moram da glumim dvorsku ludu mi ne pase. Da ne tupim, ovako mi je objasnjeno u poruci: Proces dobijanja posla se sastoji od 3 kruga, nesnosite nikakve troskove dok nedobijete posao. Prvi krug se radi test (IQ,Engleski...nista tesko) preko interneta.Drugi krug je takodje test (slican onome preko interneta) i interview koji se radi na Englesko jeziku + smadzing(animiranje gostiju za fotografisanje).Treci krug se sastoji ponovo od interview-a u kojem morate dokazati da ste vi prava osoba za njih.Potrebno je imati svoj fotoaparat, ako ga nemate kupujete na brodu direktno od nikonove fabrike po znatno jeftinijoj ceni i on je vase vlasnistvo.Dobijate Americku vizu u trajanju 5 godina.Pre dolaska na brod imate orientacionu obuku u Majamiju u trosku kompanije gde ce se odrediti na koji brod idete.Radi se 12h dnevno ali je iscepkano(npr. odradite nesto pa imate pauzu od dva sata)Imate STAFF akreditaciju sto znaci da mozete da se krecete po celom brodu i da izlazite sa njega.Cim udjete na brod postajete fotograf 1, sto znaci da namestate improvizovani studio i rasvetu(za ovo imate zagarantovani minimalac 700$) cim savladate osnovu(individualna stvar, ali u sustini bi trebali da savladate za mesec dana) postajete fotograf 2, sto znaci da fotografisete i prodajete slike i vasa plata iznosi u proseku 1200$.Visi polozaj mozete postici tek u drugom ugovoru.Detaljniji opis cete dobiti od agenta. Ako imate neka pitanja slobodno pitajte, a ako ste zainteresovani za posao ostavite mi podatke (ime i prezime,adresa i broj telefona) a ja cu Vas spoji sa agentom. PS: drugi i treci jrug interview-a je u Temerinu agenicija sa kojom potpisujete ugovor http://www.image.com/ Magija je u prvoj recenici i ovo mi deluje neverovatno.
-NJS- Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Image ima najlošije uslove, Umek. Oni su agencija koja rentira fotografe drugim flotama dok ostale flote uglavnom imaju svoje timove. Carnival i Princess imaju početne plate od 1150$ odnosno 1200$ mesečno plus bonuse. bonusi se dele po jednom cruise-u a zavisno od broda kojem te dodele možeš da imaš od 3 do 6 cruise-ova mesečno. bonusi variraju od 50 do 250$ po cruise-u. Ne znam za ovog tipa koga viđamo po oglasima ovih dana ali koliko znam i za Image i Carnival je glavni agent Tomislav iz EP-a i ljudi koje ja znam da rade po brodovima su preko njega išli, znaći, koga god da su ovde kontaktirali na kraju su bili upućeni na Tomislava. Princess zastupa Safe Cruise agencija iz Beograda i zavedeni su u katastru tako da njima definitivno možeš da veruješ. da ti ja dalje ne bih prevodio i parafrazirao imaš forum na kome možeš još puno toga da saznaš. Ono što sam ja iz prve ruke čuo od ljudi koji su radili ili trenutno rade su podeljeni utisci, neki su razočarani a neki opet oduševljeni, sve zavisi od očekivanja kao i samog poslodavca.
igortehno Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Da se i ja prikljucim, ne znam kako se zove ali znam da postoji domaci forum koji se bavi iskljucivo tematikom rada na brodovima! Znaci forum je aktivan, imas na njemu mnogo ljudi koji su na brodovima trenutno, koji su nekad bili i koji tek planraju da idu. Skoro sam posjetio taj forum i sjecam se da je sve dobro organizovano, lako se snadjes, sve je po kategoriajama, imas milion slika brodova, opisi svih agencija, losa i dobra iskustva, i sto se tice fotografa uglavnom koliko sam ja skontao vecina se povuce i prije isteka ugovora, a tada snose troskove sami pa zna bit nezgodno, znaci ako nisi spreman da ljude ometas prilikom rucka, vecere i slicno i bukvalno ih tjeras da se slikaju onda nemoj ni da ides :) Proguglaj malo msm da ces lako pronac taj forum, sa srecom :)
dulemare Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Mene je skoro kontaktirao neki nas momak preko fb-a... verujem i mnoge... evo ga mail... mozda pomogne Ako znas nekog ko bi radio na prekookeanskom brodu kao fotograf neka mi se javi na 064/93-23-862 ili putem FB-a http://www.facebook.com/miroslawozar uslovi i osnovne informacije: 21 - 31 god. kandidat ne sme biti krivicno gonjen dobro poznavanje engleskog jezika + pozeljno znanje jos nekog stranog jezika osnovno poznavanje fotografije minimalan ugovor na 8 meseci placanje nakon dobijanja posla (oko 500e) avio karta placena od strane kompanije obezbedjen besplatan smestaj i hrana prosecna plata 1200$ organizovane besplatne pripreme za intervju prijave do 25. avgusta ili dok ima slobodnog mesta interview 25. septembra
Umek Posted August 30, 2012 Author Report Posted August 30, 2012 ^ to je taj lik, ovo sto je quoteovano u mom gornjem postu mi je on poslao. @NJS: Hvala na informacijama. Rekao mi je da ce me proslediti agentu ako sam zainteresovan, verovatno je na njega mislio, dok je on je samo "lovac". Ovu godinu cu potrositi u informisanju o celoj toj tematici zbog obaveza na fakultetu a ionako jos uvek smatram da nisam kompetentan za izvrsavanje tog posla, tacnije nisam zadovoljan svojim znanjem. Sledece godine cu vec pokusati da dobijem zaposlenje na jednom od tih brodova, posto mi je cela ta prica interesantna. Inace, moja ocekivanja su skromna za pocetak, bicu zadovoljan i nekom "pocetnom" platom koju ovde verovatno necu nikad imati, pa kad se uigram malo, trazicu nesto bolje. P.S. Za ovo malo vremena sto sam gledao po forumu sa linka, ispade da je Image robovlasnicka organizacija :P Kod njih jedino ako sve ostalo propadne.
-NJS- Posted August 30, 2012 Report Posted August 30, 2012 Kompetentan si i te kako, nije bitno kako držiš aparat u ruci jer ionako kod njih prolaziš obuku već je bitno kako se osmehuješ i koliko si dobar trgovac. Šta da ti kažem kad je moj drugar na dan polaska na brod došao kod mene da mu pokažem šta je šta na dslr-u (ISO, blenda, brzina zatvarača).
Umek Posted August 31, 2012 Author Report Posted August 31, 2012 ^ Sto vise citam threadove sa onog foruma, sve mi se vise cini da je ovo posao za mene. Radim kao anketar za jednu marketinsku agenciju, u stanju sam da izmanipulisem ljude kao da su deca i nagovorim ih na svasta, odlicno poznajem rad na racunaru (elektrotehnicar racunara, neko vreme sam radio cak i u servisu, doduse kratko, ogranicavala me srednja), engleski govorim i razumem odlicno (doduse fali mi ta kontinuiranost u komunikaciji na engleskom, ali nista strasno sto ne moze da se otkloni za par dana), od ostalih stranih jezika pomalo govorim turski, nesto sasvim malo spanski i jos par jezika za koje bih mogao da kazem da znam po par reci, a brzo mogu da naucim jos ako sam motivi$an. Dakle, mislim da mogu da se izborim sa ovim poslom, i to lagano. Vidim da se ljudi zale na uslove... pre nekih 60tak godina se kopala njiva od jutra do mraka i to i staro i mlado, ja mislim da je ovo znatno lakse i sto je jos bitnije bolje placeno. Ono na cemu bih mogao da poradim jos je Photoshop i unapredjenje u rukovanju opremom. Tehnicki sam potkovan za polivanje kakvo oni traze, ali moram malo brze da reagujem, vise zbog sebe, nego zbog posla, za posao sam dovoljno brz. Ja planiram da ulozim svoj maksimum, jer zelim da napredujem brzo, zelim da sutra moja deca mogu da imaju obezbedjen lagodan zivot za razliku od mene. Jes' da imam 21 godinu tek, ali sam mlad odrastao, moram da mislim na buducnost. Eto price za intervju, uz pojedine detalje nasminkane i/ili izbacene.
ejsiej Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Ccc... sve i svašta se piskara po ovome netu. Evo vam informacija iz prve ruke. Ukoliko mislite da se zezam pitajte Lexa za mene, on zna da sam dobar lepi i fini momak. :) Prijavio se ja preko EP-a (gorepomenuti Tomislav) za mesto fotografa na kruzeru. Fin gospodin, sve će lepo da objasni i sve to, jedino me je iznervirao što tokom procesa dobijanja posla (koji je trajao jedno 2 - 3 meseca) nije hteo da mi kaže koliko treba da mu platim za uslugu nego je sve nešto okolišao dok mi nije na kraju rekao: dolazi mi kolega u tvoj grad za dva dana, daj mu 200 evra. Pošto ne furam 1DX i čitavu kolekciju L objektiva malo me je šokiralo ali hajde, znao sam da će se morati dati kinta pa sam štedeo. Sve ostalo: +. Dakle, znaj da ćeš morati da daš finu paricu za uslugu. Ipak, pojedini ljudi na brodu (šefovi koji rade za kompaniju) su mi rekli da ljudi iz EP-a ne treba da ti uzimaju pare jer njima već Image kompanija plaća za to. Ali hajd sada, to ne mogu da tvrdim. Neki misle da vam treba veliko znanje fotografije. NAAAAH! Bio sam sa ljudima na treningu za posao, dobili su poslove fotografa a da bukvalno nisu držali DSLR u ruke. Znanje o fotografiji - nikakvo. Ta vrsta fotografije se nauči veoma brzo ako imalo imate kefala u glavi. Kao što je već rečeno, glavno je da znate da radite sa ljudima i da se smejete uprkos što će oni da kenjaju (namerno ili nenamerno, o tome ću uskoro) po vama. Jedna cura nakon par meseci na brodu i dalje nije znala čemu služi "ono WB dugme" i kakva je uopšte white balance-a u fotografiji. Ipak, pravila je ok fotgrafije (za kruzerske standarde) i imala je dobru prodaju. To se traži. Poznavanje engleskog jezika. Ništa posebno. U mome timu su bili ljudi koji su veoma slabo baratali engleskim ali su se brzo uvežbali. Jbg, okružen si ljudima iz drugih zemalja, engleski je jedini vid komunikacije. Verujte mi, toliko mi se engleski uvukao u glavu da sam jednom prilikom razmišljao "čemu srpski jezik? Čemu italijanski? Neki drugi? šta fali engleskom? Svi možemo da pričamo engleski i treba tako da bude". :) Radio sam za Image kompaniju od septembra prošle godine do maja ove godine. 8 meseci. Poslan sam na jedan brod Celebrity kompanije. Da ne navodim sada konkretno imena. Što kažu ljudi, uzimaćeš u proseku 1200 - 1300 dolara za mesec. Sve je to relativno. Ja sam na mom brodu uzimao 1000 dolara, čak bi i to bilo dobro kada bih uzeo. Drugar sa treninga je bio na brodu sličnog kapaciteta i bila mu je otprilike ista plata. Onda se prebacio na jedan od najvećih kruzera na svetu i plata mu skočila na 2000 dolara. Tako da nemoj da se razočaraš kao ja kada sam video da mi je plata manja nego što je bila obećana. Rangovi u kompaniji: Photog1 - početnik koji je tek došao na brod. Plata je nekih 750 dolara (ovo pričam o mom brodu koji je bio neke srednje klase, 2400 gostiju). Ako si normalan i uhodaš se u posao normalno možeš da pređeš na Photog2 - za nekih mesec i po - dva. Onda ti plata ide na 1000 dolara. U to su ti uračunati i neki procenti od prodaje frejmova, fotoaparata i slično. Ukoliko dobro radiš svoj posao onda negde pred kraj ugovora dobijaš zvanje Photog3 - a inače mnogi dobijaju ovo zvanje na drugom ugovoru. Sve zavisi od tebe. Photog3 je predmenadžerska pozicija i veoma se ozbiljno posmatra na onoga ko je poseduje. Tu moraš da iskazuješ liderske sposobnosti u pravom trenutku, da donosiš važne odluke kada šef nije tu (što je malo verovatno ali se ipak dešava), podučavaš ljude koji su manjeg ranga kako da rade svoj posao. Nakon Photog3 možeš da ideš na 4 pozicije: AMS, AMP, BM, DBS AMS - Manager of Sales (zaboravio sam za šta je A skraćenica :P). Vodiš foto galeriju, vodiš evidenciju o prodaji, obučavaš fotografe kako efektivnije da prodaju proizvode, vodiš evidenciju koliko ti je ostalo koječega, naručuješ od kompanije da šalju još albuma i štogod... Uglavnom, sve što je vezano za prodaju. AMP - Manager of Production. Sve što se tiče produkcije. Obučavaš fotografe kako da prave bolje fotografije, kako da koriste svoju opremu. Zadužen si za obradu i štampanje fotografija. Obično imaš određenog asistenta koji ti pomaže oko svega toga ili se vrši rotacija među fotografima. Vodiš računa da ti se ne poplavi labaratorija pa time i gostinjski deo broda (dešavalo se mnogima :D), briga o hemikalijama, moraju da se ispunjavaju mnogi ekološki standardi... Veoma su rigorozni što se toga tiče. BM - Bussiness Manager. Glava tima. Ne moram da detaljno ovo objašnjavam, dakle podnosi reporte HQ-u u Majamiju (isto rade i AMS i AMP ali je BM tu glavni), rešava probleme vezane za njegov tim ukoliko ga ima na brodu, ugovara posebne događaje sa OMM-om (Onboard Marketing Manager, glavni za revenue departmente na brodu) i slično. DBS - Deep Blue Studio. Ima ga samo na nekoliko brodova od 44 broda u floti (možda 42, ne sećam se tačno, uglavnom je 40-45 brojka). Radiš kao samostalan fotograf, imaš svoj studio i juriš klijente oko broda ili ti klijenti sami dolaze i nudiš im razne pakete - ponude. Gospodskiji posao od običnog fotografa, mislim da je i bolje plaćen ukoliko imaš posla. Paketi idu od tipa 500/1000 dolara pa do 20000. Na 20000 dolara uzmeš procenat od 2000, tako su mi pričali. Ipak, treba naći budalu koja će dati 20000 za fotke. :) A tu je i VPS iliti videografer. Snima događaje po brodu, trpa ih na DVD i prodaje u galeriji sa fotografijama. Plaćen je koliko Photog3 čini mi se, dobija se pozicija nakon Photog2. Tako mi rečeno barem, nisam se mnogo raspitivao oko toga. sledi nastavak...
ejsiej Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 A ono glavno što te najverovatnije interesuje a koje sam možda trebao na početku da stavim - a šta bi ti tamo tačno radio? Pa, kako najlakše objasniti... Recimo da je posao 97% isti kao što rade naši svadbarski fotografi samo što se tamo predstavljaš za velikog profesionalca dok je ovaj naš čovek koji "slikava" običan Radosav iz obližnjeg sela. Mrtav sam ozbiljan. Fotografisaćeš ljude u restoranima dok traje Formal Night - veče na koje se svi gosti obuku u gospodska odela i prave se neka gospoda, idu na večeru i šta ti ja znam. Nakačiš blic na aparat, M mod, 1/60, F 5.6, ISO 200, blic snagu otprilike 1/16 (ako se dobro sećam) i samo rokaš. Cilj je da što pre odradiš posao i da bežiš iz restorana jer te čekaju druge obaveze. :) Fotografisaćeš ljude u studijima. Najviše fotkaš na Formal Night-ove. Kada su ljudi lepo obučeni hoće i to da bude zabilježeno. Imaš Pozadinu, dva softboksa sa fleš glavama postavljenim u kvadrat poziciji (ne znam ima li neki stručan naziv za ovo) - sličica setapa koje daje flat svetlo. Ako išta znaš o fotografiji znaš i kakvo je flat svetlo, nema šta mnogo da objašnjavam ovde. Pitao sam šefa čemu tako, zašto se ne igramo malo sa osvetljenjem i dobih odgovor da je to svetlo generalno najbolje za goste. Pozadine koje će biti na raspolaganju - bela, crna, braon, nekakve zelene apstrakcije, Titanik stepenice, fensi prozori (nikada nisam mogao da razumem tu pozadinu), brod na kojem si, grand foyer (mislim tako da se zove, svaki brod ima neke svoje velike fensi stepenice gde ljudi vole da se fotkaju; otprilike je to kao oznaka broda, šta znam) Fotografisaćeš ljude dok se ukrcavaju na brod. Prvi dan kruza, stari gosti su otišli i dolaze novi. Imaš dve pozadine - jedna je plaža a druga zalazak sunca. Na aparat nakačiš blic i samo biješ u vugla. Ljudi brzo prolaze, putovali su 10 sati da dođu do broda i sada ti treba da ih zaustaviš i da ih fotkaš ispred pozadine. Nećeš verovati kakvih sam situacija imao. :) Fotografisaćeš ljude dok izlaze sa broda (iliti Gangway). Kada brod pristane u luku (što je kod mene slučaj bio oko 07:30) moraš da budeš jedan od prvih ljudi sa broda da izađeš na gengvej i da fotkaš ljude dok izlaze da idu na plažu, šoping, ekskurzije, štogod. Obično vani bude 3 - 4 fotografa. Jedan će da bude fotograf, drugi će da bude u kostimu (delfin, kornjača koja liči na žabu, kit, pirat, tukan...). Kostim juri (smudging - mami goste) da se fotkaju sa njim a fotograf, je li, fotka. Druga dva fotografa su zadužena za rail. Rail je kao ograda od broda dužine metar i po na njoj je zakačena zastava od mesta u kojem se nalaziš. Vičeš na goste i smadžuješ da ih fotkaš. :) Desi se da su tu i neki posebni događaji pa se isfotka neka žurka ili šta ja znam. Uglavnom je ovo generalno šta bi se fotkalo. A pored fotkanja... Kada je brod na pučini onda galerija može da se otvori da prodaje fotografije. Visiš u galeriji, stavljaš odštampane fotografije na zidove, prodaješ, pomažeš ljudima da nađu svoje fotografije, družiš se sa njima (ali samo iz biznis razloga, je li, možeš da se zezaš sa njima samo ako nemaš šta drugo da radiš što znači skoro nikad). Skokneš do labaratorije, tu uvek ima nešto da se pomogne AMP-u. Ja sam inače više voleo da radim u labaratoriji nego u galeriji, nisam voleo da se cimam sa gostima. Rećiću i zašto. :) sledi nastavak...
ejsiej Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Gosti. Eh, gosti su jedna posebna sorta ljudi. :) Većinom su državljani SAD-a, nađu se i Kanađani, pa i ponešto Evropljana. Iako ne volim generalisanje sada ću da izgeneralizujem tako da pametno protumači šta pišem: To je jedna stoka od naroda, to su debili, imbecili. Glupi, nesposobni, neinteligentni, bezobrazni, drski, misle da su najpametniji, misle da mogu da te jebu u zdrav mozak ako su dali tričavih 400 dolara za kruz, žale se na sve i svašta. Nećeš verovati koliko sam poniženja dobio od njih... I mi imamo glupe, neobrazovane, drske ljude ali su barem ljudi a ne kao ovi Amerikanci... Mi, Balkanci, smo super nacija (ili nacije) za njih. Nije što sam Balkanac nego što je tako. Ovo ti je mišljenje 99.99% posade na svim brodovima sveta. Gost će mnogo puta hteti da te zajebe i da ti napravi sranje a kompanija neće da ti stane iza leđa nego će sve gostu da ugodi. Zašto? Zbog rejtinga. Ako gost nije zadovoljan on će to da kaže svojim prijateljima, kolegama, na internetu... I onda kompaniji opada rejting. A kompanija ne želi da gubi rejting, hoće da joj se gost vraća iznova i iznova i da uzima pare. Srećom, ja sam imao dobre šefove, normalne ljude pa mi nisu pravili probleme kada bi neka frka iskočila između mene i gosta. Mnogi kažu kako su svi oni debeli. Nije baš tako. Isto kao kod nas, imaju i mršave i normalne i debele ljude. Ali... oni koji su debeli... majko mila. E to se zovu specifični primeri homosapiensa. Ne bih da pričam šta sam gledao jer mi mnogi ne bi verovali. :) Dakle, ovo iznad je generalisanje. Upoznao sam pametne, inteligentne, normalne goste koji te ispoštuju na svaki način. Na žalost, malo ih je. 99% slučajeva ćeš se sretati sa ovim kretenima. Ipak, ako znaš malo "spiku" možeš i ti njih da uhvatiš i da vrtiš oko malog prsta. Meni to nije bilo interesanttno toliko, ja sam samo hteo da ih što pre otkačim i odem da spavam. :) Kanađani su super kul ljudi, ljubazni, kulturni... sve reči hvale. Dakle, generalno, je li. Evropljani... tu i tamo, iz mog iskustva sam sreo dosta kretena ali je bilo i dosta ok ljudi. A Portorikanci vole da se cenkaju ali su zato opušteni za zezanje... A Portorikanke... Uh, kada budem rešio da se ženim idem tamo da tražim mladu. :) DOBRE: - Vidiš nešto sveta. Ja sam u toku 8 meseci video istočnu obalu SAD-a, Kanade i istočne Karibe. Teško da bih to ikada uradio da sam išao bez posla na brodu. - Upoznaš divne ljude. Na brodove dolazi mnogo nekvalifikovanih ljudi za svoje poslove. Zašto? Više se traži dobar karakter. Posao se nauči usput. Možeš i nešto da ukenjaš (da 'prostiš) pred gostima ali ako imaš dobru karizmu onda ti to neće predstavljati problem. :) Kada kažem divne ljude onda mislim na posadu jer ćeš imati dovoljno vremena njih da upoznaš dok gosti dolaze i odlaze svakih nedelju dana. Neki kruzevi su i po 15 dana ali standard je nedelju dana. - Zaradiš nešto love. Plata i nije neka kao što sam ti rekao ali ipak sve zavisi od tebe. Ako si dovoljno dobar možeš brzo da napreduješ i da uzimaš ozbiljnu lovu. Smeštaj i hrana obezbeđeni. Nema režija. - Brz život. Možda dobro možda loše, meni je ovo bilo dobro. Radiš ceo dan k'o crnac i onda uveče, mrtav umoran, odeš na žurku sa društvom do 5 ujutru a moraš u 7 da ustaješ da ideš na gengvej na kojem ćeš ostati do podneva. Po vrelom suncu. Mamuran. Sa dve pauze od po 15 minuta. Užas. Ipak, mnogo je puta vredelo. :) Osećaš se na neki način ispunjeno jer non stop radiš nešto, nema stajanja. - Životno iskustvo. Nema šta da se opisuje. - Poslovno iskustvo. Isto tako. - Vidiš kako izgledaju kruz kompanije "iza zavese". Nemaš pojma koliko gostiju ima želju da idu u odeljke gde je posada, da vide šta se to tamo dešava. :) LOŠE: - Radiš k'o rob. Plaćen si k'o rob. Dok ne odradiš barem koju godinu i dok ne dobiješ promocije ne očekuj neku značajniju lovu. - Veoma stresan posao, kako fizički tako i psihički. Radiš od 10 do 14 sati dnevno, nemaš slobodnog dana. Desi se negde da se namesti skedžual pa da imaš slobodno popodne ili slično ali nemoj da očekuješ to, veruj mi. U toku celog ugovora dobio sam jednu slobodnu noć jer sam bio najbolji fotograf u timu za tu određenu sedmicu. Svakih sedam dana (ako uzmemo u obzir da je kruz 7 dana) sve je isto, samo se face gostiju menjaju. Svi su oni isti sa malim razlikama. Svi isto funkcionišu. Gore napisah ukratko o njima. - Psihički stres - pošto radiš ovako mnogo i nemaš odmora, zatvoren si u kabini koja je 2x3.5 metra uključujući kupatilo, gosti kenjaju po tebi, nemaš podršku kompanije psihički stres se nagomilava. Internet na brodu je veoma skup i spor, veoma si umoran da ideš vani i imaš ograničeno vreme od nekih 3 - 4 sata. U to uračunaš vreme spremanja za posao koji te čeka. Izgubiš kontakte sa prijateljima na kopnu, sa porodicom. Mnogi te zaborave. Ljudi misle da se samo zajebavaš i da ideš po karibskim plažama dok tebi hoće noge da otpadnu od posla. Niko ti ne veruje kada im kažeš pavu istinu. Ne izlaziš po nedelju dana sa broda jer si toliko umoran da ne možeš da izađeš da popiješ piće sa društvom ili da vidiš nešto vani, da kupiš suvenir. Šef te bije (psihički) po glavi jer nisi napravio dovoljno fotografija u toku prošlog kruza. Uvek pritisak da se probija target. Gledaš da uštediš svaku paru za nešto za šta si namenio pa odvajaš od nekih potrepština zato što ti je obećano da ćeš imati veću platu nego što imaš. - Fizički stres - Dakle, radiš 10 - 14 sati dnevno. Obećano ti je manje da radiš, postoje zakoni koji to regulišu ali avaj, niko se ne cima oko toga. Kada stižu isporuke novih fotoaparata, albuma i štogod hoćeš da sse oteliš kada prenosiš robu do storidža. Stojiš 5 sati u plišanom kostimu jebenog delfina (evo, iznerviram se kada se setim) na karibskom suncu koje je... ne može se opisati koliko je vruće kada si samo u šorcu za kupanje a ne još u krznenoj imitaciji morske životinje. I to sve da bi zabavljao debele babe u kolicima i dede koji furaju infuziju sa sobom... Ovo isto može i u psihički stres da se ubaci. Nosiš na Formal Night-ove pozadine od četrdesetak kila plus ostalu studijsku opremu, bukvalno trčiš sa njima po brodu jer nemaš dovoljno vremena da sve odradiš na vreme. Mnogo puta sam imao takve bolove u leđima da sam bukvalno mislio da će kičma da mi se prepolovi na pola. Ali bukvalno da se prepolovi na pola. sledi nastavak...
ejsiej Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Neko pre reče da su neki ljudi oduševljeni poslom a neki nisu. Nakon malo analiziranja i priče sa društvom, evo kako to stoji: Oduševljeni: nubovi koji nikada nisu držali DSLR u ruke. Šef im je rekao da u studiju mora da puca 125/1 F8 i oni prave PROFESIONALNE OU EM DŽI FOTOGRAFIJE!11!!! Gledali su po filmova neke seksi kul fotografe i sada se oni osećaju tako. Ispuca 700 fotografija u jednu noć, neki deo toga će biti prodat sutra i oni misle da to što rade je super. Ti ljudi su glupi i neobrazovani i ne znaju za kvalitet i njima se te fotografije sviđaju. Fotografi dobijaju pozitivan feedback i njima ego raste. To ti je to. I oni se opet i opet vraćaju na brod misleći da rade nešto pametno. Neoduševljeni, u koje i ja spadam: pa jbt, jesi li čitao šta sam pre napisao? Blic u vugla? Studio u obliku kvadrata koje daje flet svetlo? Koristiš 5 standardnih poza tokom 8 meseci svaki dan? Pa daj, brate, ako imaš imalo mozga u glavu i ceniš fotografiju kao umetnost onda nema šanse da ti se ovo dopadne. I kao što sam napisao gore, radiš dosta nekih sranja za neke mrčene pare. Sav proživeni psihički i fizički stres... A nisam jedini, jedna cura iz Srbije koja je bila samnom na treningu je završila ugovor kada i ja i ona se isto ne vraća više, imala je dosta povreda zbog nošenja svih tih velikih i teških stvari. Znao sam od početka da ta fotografija nije za mene ali sam ipak hteo da odem zbog nekih svojih razloga, da ne nabrajam sada... Iako spadam u ove neoduševljene ljude moram reći da uopšte ne žalim što sam otišao i proveo tamo 8 meseci. To iskustvo... to je neverovatno. Život nije život ako nisi doživeo neko sranje, to će ti potvrditi mnogi. :) Da razjasnimo, nije meni bilo 8 meseci kao one stotine godina Dark Ages-a, imao sam i mnogo dobrih trenutaka, čak se više njih sećam. Kada se sve stavi na crtu, nisam ništa izgubio, samo sam na dobitku. :) Ne vraćam se ukoliko ne bude baš neophodno (ne daj, Bouze) ali videćemo. Za sada završavam studije za koje sam štekao lovu. A da li da ideš ili ne, to ti ja ne mogu reći, to moraš sam da vidiš. Ovo je samo posao fotografa na brodu iz mog ugla, neko drugi će ti reći da je drugačije, sve je stvar percepcije. Ako te još nešto interesuje pitaj pa će ti odgovorim. ;) Pozz.
Umek Posted August 31, 2012 Author Report Posted August 31, 2012 Ejsiej hvala na icrpnom odgovoru, imas pivo od mene ako se ikad vidimo :) Nece mi smetati da polivam ljude i ubijam pande, to mi je posao i od mene se to trazi. Dovoljno je da znam da to sto se radi nema veze sa fotografijom, ali iskreno, briga me, dokle god je i njih briga. Meni trebaju pare, njima trebaju skart fotke, molim lepo. Sinoc sam bas gledao fotke nekih staraca sa Princess, pa ljudi ja sam slicno telefonom radio kada jos nisam pojma imao o fotografiji. Da se ne zanosim, daleko sam ja od nivoa fotografa koji posecuju ovaj forum, ali garant sijem 90% ljudi koji ce biti na brodu. Od kako sam poceo vise da istrazujem, ispada da sam ekspert u poredjenju sa drugima koji se za taj posao prijavljuju Vidim magicnu rec Image, i citam mnogo iskustava da je Image generalno los sto se poklapa sa onim sto sam ovde procitao, i ne zelim da se petljam sa njima osim ako nemam izbora. Carnival i Princess, kao sto rekose NJS i NemanRa. Posto imam milion pitanja, da krenem od pocetka. 1. Koji su to troskovi osim tih 200 evra i koliki su, sta si sve jos platio pre nego sto si dospeo na brod i poceo da radis? Sada vidim vaze neka nova pravila i vecinu stvari placa firma a ti si isao skoro, pa mozes da mi das pravu informaciju. 2. Da li moram da platim za taj D300(s) od svojih para ili postoji varijanta da mi odbiju od plate? 3. Koliko je to jeftinija oprema na brodu i sta sve moze da se kupi uopste, citam 20% ili tako nesto na brodu, ali sam citao da negde moze da se kupi jos jeftinija oprema, da li na kopnu kada brod pristane? 4. Kada sam u galeriji, citam da ljudima uvaljujem osim slika i neku foto opremu i sl. i ako uspem da im uvalim tako nesto dobija se dodatni kes? 5. Na sta se svodi obrada fotografija? Posto oni hoce skart, sta ja to u stvari radim u labu osim sto sortiram fotke? 6. Da se nadovezem na prethodno, posto odlicno baratam elektronikom, jezik me odlicno sluzi, brzo ucim a narocito sam vredan, dokle mogu da se probijem tokom prvog ugovora, sta je neki maksimum koji mogu da postignem, osim da zaradim $ustecu valutu naravno? 7. Ovo je bitno iz mog ugla :D Da li smem da se petljam sa drugim clanovima (tacnije clanicama) posade? :) Ovo pitam jer bi mi jedna takva zanimacija bila dovoljna da preguram tih 6-8 meseci. Neka bude za sad ovo, seticu se jos neceg verovatno :) Unapred hvala na odgovorima :) P.S. Podrzavam Tihomira, +1. Mogao bi i neko od moderatora da promeni naziv teme u "Rad na brodu kao fotograf", posto se interesovanje prosirilo sa Image i na ostale firme.
Umek Posted August 31, 2012 Author Report Posted August 31, 2012 Da dodam jos jedno, jer je meni vrlo bitno. 8. Moracu da zamenim 40D za Nikon D90/D300 ako idem preko Image, a kakva je politika u Carnivalu i Princessu?
-NJS- Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Carnival i Princess ti obezbeđuju opremu sa kojom slikaš, obično su to d70/80/90 za početnike.
ejsiej Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Fri bir? Nema ako se vidimo, definitivno se vidimo. :) Bolje odmah da ti kazem sto i kako stoji jer meni nisu toliko opisivali sav taj brodski zivot pa sam posle bio malo razocaran. Ali nije sve lose, imas dosta povoljnosti kao clan posade. 1. Troskovi. Trening mi je bio u Zagrebu, tamo sam imao i neke intervjue i cuda. Tu racunaj troskove puta. Kada sam isao na konkretan trening za posao to mi je sve bilo refundirano na brodu. Na brodu: 500 dolara depozita. Ako te u nekom slucaju sutnu sa broda zato sto si napravio neku frku ili jednostavno hoces da odes onda ti se ne vracaju pare. Ako nakon prvog, sedmog, dvajesiosmog ugovora napustis kompaniju trazis pare nazad i oni ti to refundiraju. Oko 250 dolara je bila uniforma. Uniforma za gengvej, za casual night, za formal night, sve zajedno. Moraces da kupis neke bele patike (poput onih obicnih Nike) bez ikakvih isticajucih logoa. Kupices Nikon D90 ili D300s od njih kao svoj licni aparat. Taj aparat ces da koristis na gengveju i na fotkanje u restoranu dok ces za fotkanje u studiju da koristis D200 ili D300s u studiju. U oba slucaja koristis objektive od kompanije. Ako zelis da ides vani i da fotkas za svoju dusu moraces da imas neki svoj objektiv, generalno nije dozvoljeno da koristis kompanijske objektive za svoje potrebe. Ja sam uzeo D90 i kostao je 650 dolara dok je u BH-u u to vreme bio 850 ako me secanje dobro sluzi. Garancija godinu dana. D300s je bio oko 1250 dolara cini mi se. Veruj mi, bolje je da ides sa D90. :) U toku jednog kruza od sedam dana ispucao bih sa njim oko... pa jedno 2000 fotografija. Pa izracunaj koliko ti do dodje fotki na 8 meseci. :) Kompanija ti placa karte u oba smera tokom prvog ugovora, svaki sledeci put ti placas u jednom smeru a kompanija u drugom. 2. Sve ove troskove sto imas (depozit, oprema, uniforma) ti se odbija od plate. 20 dolara svakog dana. Tako da racunaj da ce ti trebati jedno mesec i po - dva dok ne krenes normalno da zaradjujes. E sada, kada sam ja odlazio dobili smo nove uniforme, ne bih znao da li se ta nova uniforma placa ili ne, to ces morati da pitas agenta. 3. Na brodu imas samo nekoliko modela kompaktnih aparata. Neki obicni, neki vodootporni. Nema DSLR opreme niti znam da li ce je ikada biti. Od kompanije inace mozes da narucis neku Nikon opre mu po jeftinijoj ceni od standardne ali ima da se nacekas za nju. Pojedini ljudi su cekali po par meseci na obican SB900. Imas velike popuste kao clan posade. Kao prvo ako dobijes poverenje sefova (sto je veoma lako) imaces mogucnost da stampas svoje fotke za svoje potrebe. To ti je jedna, ako ne i jedina, dobra strana biti fotograf na brodu. :) U shopu mozes da kupis super sat po bagatelnoj ceni. Npr. na mom brodu Citizen satovi su bili snizeni za 40% plus popust za posadu od 20%... Sat koji je bio skoro 400 dolara ja sam mogao da ga uzmem za nekih 160 ako se dobro secam. Naravno, imas tu i mnogo fenerajsijske modele poput Tag Hauera i sta ti ja znam, nisam poznavalac satova. U lukama postoje mnoge prodavnice, kafici, restorani koji daju popuste za posadu. Pokazes im karticu broda i ostvarujes popust. Inace, u Karibima, gde sam najvise bio, je raj za soping. Evo ti poredjenja: kada je izasao 5DMk3 u prodavnici gde sam uzimao foto opremu su ga prodavali za 3200 ili 3300 dolara. A kod nas? 3500 evra. Zadnji dan aprila, kada sam odlazio, uzeo sam 5Dmk2 i 24-70 za 3330 dolara. Da, tacno se secam cifre. :) Garancija standardna, sve je tu... Dosta ostrva nemaju poreze pa je zbog toga sve jeftinije. Ako te zapadnu ostrva St Maarten i St Thomas javi se pa cu ti dati upute gde da gledas. 4. Ahm. Dobijas bonus ako prodas frejmove za slike, fotoaparate, canvase... U onu platu koju sam rekao pre uracunao sam sve te bonuse. Ipak, ako se malo potrudis, imas dobru spiku i sve to mozes mnogo vise da dobijes. Sve zavisi od tebe. 5. Obrada fotografije je veoma prosta. Ima neki poseban program u kojem sredjujes kontrast, boju, svetlinu, krop. To ti je to. Ako neko od gostiju zeli dodatnu obradu poput uklanjanja bubuljica i sta ti ja znam onda se koristi fotosop. Ipak, ti slucajevi su retki. Ovde ti je cilj da se posao sto brze odradi i da se izbacuju fotke. Nema tu previse nekog zanata. 6. Mnogo. :) Dakle, Photog3 postajes ili na kraju prvog ili u toku drugog ugovora. Ipak, bio je jedan fotograf iz Jamajke koji je tokom prvog ugovora dobio zvanje AMS-a. Covek, skidam mu kapu, znao je i dobro da fotografise i da radi sa gostima i sve... Tako da je od drugog ugovora radio kao AMS na nekom drugom brodu. A cak ga je kompanija zezala, par meseci nije htela nesto da mu prizna to zvanje... Ne znam celu pricu pa ne bih da nagadjam. Uglavnom vidis da je moguce da se brzo probijes ako zelis i ako imas kapaciteta. 7. Sa gostima nema petljanja. To ti je no zero tolerance policy. Sa posadom radis sta god hoces samo dok to ne radis pred gstima. :) Nekada je zeznuto za... "petljanje" u kabini (posto ne smes na drugim mestima da se "petljas", je li) jer zivis sa cimerom ali ako ti je kul cimer to se lako da iskombinovati. I veruj mi, iz mog ugla, mnogo mnogo lakse se gura taj brodski zivot kada imas nekoga pored sebe. Cak mozes da zatrazis od broda da imate zajednicku kabinu. Ja do toga nisam dosao ali brat jeste (radio je kao konobar za Carnival) pa on to potvrdjuje. :) Inace ne ocekuj da ces naci lepotice kao sto su nase Balkanke. Nema ih nigde u svet. :) Naravno, uvek ima izuzetaka, ovo samo generalno pricam. 8. Na Image-u se koristi Nikon oprema. Ne moras ti da bacas svoj Canon, samo ces u poslovne svrhe morati da koristis Nikon opremu. Ako imas neki svoj Nikon aparat onda ne moras da ga kupujes od kompanije. Vazno je samo da imas Nikon DSLR, je li. Sto se tice drugih kompanija ne bih ti znao. Bio sam nekoliko puta u luci sa Princess-om i kod njihovih fotografa sam video Nikon opremu. Ne znam da li je to na svakom brodu tako ili sto pa necu mnogo da pricam.
ejsiej Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Sto se tice "cijoj kompaniji je veci". Da napomenem da je vecina ovde stvari "seks je dobar, rekao mi jedan sto je gledao" fazon. Image - ovo mogu iz mog ugla da pricam i sa ugovorom sa samo jednog broda srednje klase. Na mome brodu kiosci (gost ubaci svoju karticu u kompjuter i izlaze mu njegove fotografije) su uvek bagovali, oprema je bila u veoma losem stanju. E sada, jedan od sefova koji radi jedno 7 godina za kompaniju rece da je Image tehnoloski najnaprednija foto/video kompanija u svetu kruzera. Kiosci, ovo ono, sta ja znam... Ne bi me lagao, to sam siguran. Ipak, to je mozda iz njegovog ugla samo. Na drugim brodovima sam cuo da to sve radi perfektno, izgleda je moj brod bio baksuzan. :) Ipak, kao sto sam rekao, samo 2 broda drze kompaniju da ne bankrotira (kako sam cuo) tako da nisam siguran u sve to... 'bem li ga. Uglavnom moje iskustvo nije toliko dobro bilo s njima. Bilo je dosta nekih zajebancija koje nisam mogao da smislim, da ne nabrajam sada. Dobra stvar je sto na kojem god brodu da si imas status staff membera - imas povoljnosti da se setas po gostinjskom delu broda, jedes u restorane sa njima, koristis spa i sve to... Naravno, za cenu. Carnival - najbolji crew life od svih kompanija. Opustencija. Ipak, tu si crewmember, dakle uskracena su ti neka prava kao kod staffmembera. Kako mi brat prica (bar waiter, 3 ugovora odradio) koristio je zajednicka kupatila sa ostalim ljudima... Bilo je svakakvih sranja (protumaci ovo kako hoces :)). Cuh da su bolji uslovi za fotografe (osim sto si crew) i da se vise zaradjuje. 'bem li ga. Princess - Najbolji uslovi koji postoje na kruzerima za fotografe. Ne nosis kostime na gengvejima, za to su zaduzeni muzicari i ko zeli da zaradi dodatnu lovu. Nama je na Image-u to bio opis posla. Plate mnogo bolje od drugih kompanija. Primaju samo iskusne fotografe koji su vec radili na kruzevima. I kako sam nacuo od Princess kolega sa kojima smo bili zajedno u luci radili su manje (ili lakse?) od nas na Image-u. Jos jednom, ne mogu da potvrdim sve ove informacije jer sam dosta njih samo cuo a iskustvo mi je samo jedan brod na Celebrity-u. Mozda je drukcije na Royal Caribbean-u (isto Image tu posluje), sta znam. Ipak, valjalo bi uzeti ih na razmatranje.
ejsiej Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Ako mogu jos sta da reknem pitajte... I Umek, obavezno to pivo da pijemo. :) I jos nesto... Kako najlakse opisati profesiju. Na treningu za posao bio je jedan od glavnih ljudi iz Image-a i rekao nam je u fazonu "This is McDonalds of photograhy" To je to, nema vise objasnjavanja. :)
IronStar Posted August 31, 2012 Report Posted August 31, 2012 Idi covece kako iscrpan odgovor. Imas i od mene pivo. ;) Mene zanima koji su troskovi kad si na brodu osim aparata i uniforme?
Umek Posted August 31, 2012 Author Report Posted August 31, 2012 Ma gajba pada, makar morao da dodjem u Budvu, samo da me prime, tvoje je samo da izaberes marku :) Za taj izraz "This is McDonalds of photograhy" sam saznao sinoc, citao sam do pola 4, oci su mi ispale :D Najvise bih voleo da se gurnem na Princess, ali teze da ce to iz prve, zato cu pokusati na Carnival prvo. Procitao sam negde da imaju 5 nivoa plate, a krece se od tih 1200$ i na petom valjda 2000$, cini mi se fiksna plata + bonusi... Ja mislim da vredi sve to truda. Pitao bih ja jos stosta, al' mi frka da te ne udavim pitanjima... Siguran si da zelis jos maltretiranja? Naravno proporcionalno povecavam litrazu piva :D
Recommended Posts