TEDDY Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 (edited) 1. Ajde da ja pocnem.... Na sledecoj adresi na vasem racunaru se nalazi preference i keyboard shortcut fajlovi... Napisani su u tekstualnom obliku... Preko njih moze da se naprave zanimljive izmene interfejsa i samog rada u afteru.... C:\Documents and Settings\user (na svakom racunaru je drugaciji)\Application Data\Adobe/After Effects/ Ovim sam resio moju najvecu frustraciju u afteru... Sada su mi default maske crvene... (inace su zute) After treba da je ugasen kada menjate fajlove... inace vam izmene nece raditi... 2. Ponekad se desava kada radite sa gomilom kadrova i lejera, da se After pri duzem renderu zakuca. To je stariji afterov problem da slabo prazni memoriju... Zato postoji skriveni meni medju opcijama... idete na edit/SHIFT+opcije... unutar opcija ce te dobiti secret meni... U njemu imate opciju PURGE... koji namestite na odredjeni broj frejmova... ja stavljam na 15 frejmova... tako resavam problem zakucavanja pri duzim renderima... Edited December 18, 2005 by Alexandro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Johnatan Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Nedavno sam u AE saznao jednu veoma korisnu stvarcicu... Posle zavrsetka nekog projekta uglavom nam final treba u nekoliko formata (DV, DivX, Xvid, Bez komp...) Kada odete na Composition/Make Movie (ctrl+m) samo pritisnite ctrl+d i mozete odmah kreirati onoliko comp-ova u zavisnosti u koliko zelite formata da render-ujete animaciju. Znaci, odmah se sve zavrsava tj. ne mora se cekati zavrsetak svakog render-a kako bi se comp podesavao za sledeci... Ovim sam resio moju najvecu frustraciju u afteru... Sada su mi default maske crvene... (inace su zute) hehe au teddy kakv si lik :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sashmir Posted December 18, 2005 Report Share Posted December 18, 2005 Zato postoji skriveni meni medju opcijama... idete na edit/SHIFT+opcije... unutar opcija ce te dobiti secret meni... U njemu imate opciju PURGE <{POST_SNAPBACK}> Nisam ovo bas skontao, mozes li malo da pojasnis? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEDDY Posted December 19, 2005 Author Report Share Posted December 19, 2005 U pravu si... lose sam objasnio... Pisao sam napamet.... Odes na edit/preferences/general.... Kad klikces na general, moras drzati SHIFT KEY... U meniju ces na zadnjem mestu naci "Secret" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEDDY Posted December 19, 2005 Author Report Share Posted December 19, 2005 Kada radite sa vise kompozicija... Umesto da u kompoziciju ulazite desnim klikom pa Open Composition, drzite ALT key i dvaput kliknite na zeljenu kompoziciju... Direktno ulazite u istu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEDDY Posted December 19, 2005 Author Report Share Posted December 19, 2005 Verovatno vam se desava kada pretrazujete efekte, da ne mozete da nadjete zeljeni efekat... Ne znate u kojoj kolekciji se nalazi... Niste sigurni ni celog imena... (Meni se redovno desava)... Idite na Window/effects & presets (ctrl+5)... ukljucice se prozor sa poljem za unosenje teksta (contains)... Ako imate vise kolekcija pluginova, moze se desiti da vam pod istim imenom pronadje efekte u razlicitim kolekcijama... Korisna opcija... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEDDY Posted December 19, 2005 Author Report Share Posted December 19, 2005 U slucaju kada hocete postojeci video/grafiku iz kompozicije zamenite, a da ne idete preko Replace Footage opcije... Ucitate novi video/grafiku... U kompoziciji izaberite layer koji zelite da zamenite... Predjite na project window... Izaberite i drzite levo dugme na ucitanom videu/grafici... Pritisnite ALT key... Prevucite na selektovani layer u kompoziciji... Tako ste zamenili samo jedan layer u kompoziciji... Kada se ovo upotrebljava...? Zamislite da imate vishe kompozicija sa odredjenom grafikom koja je animirana, ili sa videom koji na sebi ima dosta efekata... Hocete da zamenite odredjeni layer, a ne sve layere koji su nastali od od jednog footage fajla.... Cesto koristim ovaj proces... vrlo je koristan... Znaci... sa ALT+Left Mouse Button iz project window-a prevucite na izabrani layer u kompoziciji... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sashmir Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 Ovo sa zamenom lejera ti je mnogo dobra fora. Korisno. Sto se tice purge opcije, da li treba da otkacim i ono disable layer cache? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sashmir Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 Kada imas vise keyframeova za odredjeni property, recimo position, i skontas da se sve previse brzo desava i hoces sve da usporis ali da odnos izmedju keyframeova ostane isti, uradis sledece. Selektujes sve keyframove, pritisnes Alt i drzis, levim dugmetom misa kliknes na poslednji keyframe i povlacis ulevo ili udesno u zavisnosti da li zelis da stvar ubrzas ili usporis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEDDY Posted December 19, 2005 Author Report Share Posted December 19, 2005 Da biste se odbranili od gubitka podataka prilikom dugog rendera, renderujte u png ili targa sekvencama... Sekvence slika se daju nastaviti u renderu... Nastavlja se tako sto prvo namestite output module na targa, png... sekvencu... U Render Queue prozoru kliknite na best settings... U donjem desnom uglu iskljuciti "use storage overflow" i ukljuciti "skip existing files" "Output to" namestiti na vec renderovanu, a prekinutu sekvencu... After ce preskociti sve izrendane frejmove... i nastaviti da renda... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TEDDY Posted December 19, 2005 Author Report Share Posted December 19, 2005 Kada vam se after zagushi zbog manjka memorije... koristite CTRL+ALT+/... Skracenica za Purge Memory... ili praznjenje memorije... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sashmir Posted December 22, 2005 Report Share Posted December 22, 2005 A zna li mozda netko kako da resim sledecu situaciju. Imam deset lejera i hocu sve da ih produzim za recimo dve sekunde. Logicno bi bilo da ih sve selektujem sa ctrl, uhvatim za desni kraj i povucem udesno, ali se na zalost produzi samo jedan lejer, dok ostale moram da produzavam jedan po jedan. To ponekad ume da iznervira coveka :angry: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cole Posted December 22, 2005 Report Share Posted December 22, 2005 Desni klik na timeline(pogledaj sliku) izaberi out.... Selektuj sve lejere i misem menjaj vrednost na jednom od lejera..Out svih ostalih lejera bi trebalo da se offset-uje zajedno sa tim lejerom.... Ako zelis da je kraj svih lejera na odredjenom frejmu, postavi kursor na taj frejm, selektuj lejere i alt+}....Obrnuto ako zelis da menjas in point....alt + { Ako zelis da strech-ujes lejere mozes uraditi preko duration-a.. Na taj nacin ce se strecovati lejer kao i svi kljucevi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sashmir Posted December 22, 2005 Report Share Posted December 22, 2005 Jes, vala si u pravu. Pa ovo je divno. :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
[neks] Posted December 24, 2005 Report Share Posted December 24, 2005 Imate recimo 'path' iscrtan u Photoshop-u koji zelite da koristite bas kao masku u AE-u[recimo za 3d stroke]. Morate prvo selektovati zeljeni path u PS-ovom Path panelu idite potom na edit/copy [ctrl+c ne pali], prebacite se u AE i idite na edit/paste i eto maske sa kojom se mozete igrati u AE-u. POZDRAV!!! ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cole Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 ,Dec 24 2005, 03:26] Imate recimo 'path' iscrtan u Photoshop-u koji zelite da koristite bas kao masku u AE-u[recimo za 3d stroke]. Morate prvo selektovati zeljeni path u PS-ovom Path panelu idite potom na edit/copy [ctrl+c ne pali], prebacite se u AE i idite na edit/paste i eto maske sa kojom se mozete igrati u AE-u. POZDRAV!!! ;) <{POST_SNAPBACK}> Isto mozete raditi i sa krivama iz Ilustratora....BTW do pre neki dan nisam znao da isto moze i iz PS-a... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucidni Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 Boga mi meni to ne radi iz Illustratora samo iz PS.I nikad mi nije ni radilo mozda jer je Illy CS a AE 6.0. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cole Posted December 26, 2005 Report Share Posted December 26, 2005 Boga mi meni to ne radi iz Illustratora samo iz PS.I nikad mi nije ni radilo mozda jer je Illy CS a AE 6.0. <{POST_SNAPBACK}> Meni radi sa CS2 i AE 6.5...Moguce da After 6.0 ne radi sa CS-om.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tra-la-la Posted December 27, 2005 Report Share Posted December 27, 2005 dakle drzish Ctrl + Shift i idesh na Help\About After Effects... ovo inache radi na svim Adobe produktima ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cole Posted December 28, 2005 Report Share Posted December 28, 2005 dakle drzish Ctrl + Shift i idesh na Help\About After Effects... ovo inache radi na svim Adobe produktima ... <{POST_SNAPBACK}> HM...i sta biva onda.....probao sam ovo u After-u, Photoshop-u, Illustrator-u.... i nista drugacije ne biva.... :huh: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bobansky Posted December 28, 2005 Report Share Posted December 28, 2005 Da bi ste brzo odredili koji deo kompozicije rendate, dodjite na IN poziciju i pritnisnite B, a zatim na zadnju poziciju i pritisnite N. Da brzo i lako dodjete na pocetak layera, selektujte ga u kompoziciji i pritisnite I, a za odlazak na kraj layera pritisnite O. Da podelite layer na 2 layera na odredjenoj poziciji u kompoziciji dodjite na tu pozziciju (recimo 00:02:12), selektujte layer i pritisnite CTRL+SHIFT+D. Seticu se josh fora, pa cu ih postaviti.... pozzz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kops Posted December 29, 2005 Report Share Posted December 29, 2005 Ako imate video lejer , animaciju ili bilo sta i zelite da "ide " unazad samo selektujte lejer pritisnite ctrl,alt i R zajedno i dobicete lijepi zebrasti lejer a video ide u rikverc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tra-la-la Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 "HM...i sta biva onda.....probao sam ovo u After-u, Photoshop-u, Illustrator-u.... i nista drugacije ne biva...." ... pa drugojaciji splash Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cole Posted January 31, 2006 Report Share Posted January 31, 2006 "HM...i sta biva onda.....probao sam ovo u After-u, Photoshop-u, Illustrator-u.... i nista drugacije ne biva...." ... pa drugojaciji splash <{POST_SNAPBACK}> Radi samo u Photoshop-u.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tra-la-la Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 radi svugde samo je poneka drugacija kombinacija Ctrl+alt, Alt+shift ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts