Jump to content

Recommended Posts

Posted

Elem, kako idem na odmor sa porodicom, 30D ne mogu da vucem sa sobom (cak ni stari Fuji s6500 fd zbog velicine), posto em putujemo avionima, em idemo lightweight, imam neki Canon A 3000 IS koji sam koristio pet puta za 2 godine unazad... i ustanovim problem sad pred put:

U kranjoj telefoto poziciji (i jednoj pre krajnje pozicije zuma) ne fokusira na daljim objektima (odnosno fokus baca na bilo sta ispred u kadru). Ako se slika pejsaz, isto je, cak i kad se ukljuci infinity fokus. Svejedno je da li je centralna AF tacka ili FAiF mod (kad on sam bira tacke za fokus).

To izgleda ovako:

Kadar:

img0159.jpg

Ovde je centralni fokus zakljucan:

img0159-crop1.jpg

A ustvarni je ostar objekat blizu mene:

img0159-crop2.jpg

Medjutim, kad iz kranje telefoto pozicije odzumiram dva koraka nazad, sve je savrseno sto se tice fokusa.

Takodje, kad su u pitanju blizi objekti, fokus je takodje savrsen u bilo kojim telefoto (i krajnjim) pozicijama!?

Evo i tog primera:

Kadar:

img0158.jpg

Savrsen fokus u krajnjoj telefoto poziciji:

img0158-crop.jpg

Sve sam probao od reseta, do rekadriranja s fokusom ali nista ne pomaze - i to vazi samo za udaljenje objekte a naravno ako slikate neki pejsaz ili bilo sta udaljeno u krajnjoj telefoto poziciji sve je mutno.

Ono sto mi nije jasno zasto i infinity mod ne radi, i zasto RADI na objektima koji su blizu?? I samo na krajnje dve telefoto pozicije zuma, ostatak raspona fokusira odlicno (i da ponovim, samo na daljim objektima).

Aparat je nov, koriscen par puta, sve vreme iskljucen maltene, nikakvih zvukova cudnih sve radi kako treba.

Edit: Da dodam da je isto sa i bez IS-a (probao sam i IS u oba moda)

Posted

Pa, vidi,

Ako idemo logikom koja bi trebalo da važi za sve objektive - kada je objektiv na foksu na beskonačno onda mu je element za fokusiranje pomeren potpuno pozadi (ukoliko je na tom malečkom objektivčiću taj sistem fokusa). Elem, znači kad zumiraš na maksimum, fokus ne može da zabode taj krajnji položaj. Ovo nagađam, imam A3100 i A520 i nisam primetio da se bilo šta pomera unutar objektiva (a i ruku na srce, na toj dužini je ionako sve u fokusu). Daklem, pošto je ekstrem u pitanju, na telefoto kraju fokus se ne može dovoljno približiti senzoru da fokusira. Egal bi bilo kao korišćenje M42 na nikonu kada ne možeš fokusirati na beskonačno zbog registracione distance.

Drug GOOOGLE je našo ovog jadnička, koji je pomenuo neke zupčanike i uključivo je i isključivo aparat, zumiro tamo vamo i sredilo mu se.

E sad, pošto je to sve sklapano u Kini, Maleziji ili gde već, treba razmisliti i o kontroli kvalitete.

Pozdrav!

Posted

@abdee:

To sam i ja pomislio :D

Hvala na odgovorima, sigurno je masovna manufaktura u pitanju, nije mi problem, ionako s ovim prdavcem necu previse zumirati bilo sta, cisto da se ponesu uspomene. Uostalom ko mi kriv sto ga nisam koristio :D Red je da se uskoro pozavim nekim kompaktom za putovanja...

Posted

Jooooj, ne staj na muku...

Evo već danima merkam Fuji X10, to mi onako deluje OK, za te pare, a još se drugar vratio iz Amerike i dono dva (jedan drugarici i jedan sebi) S95, i još ih kupio za neke smešne novce, tipa 350$...