Jump to content

Venice Biennale 2012: Serbian Pavilion

Rapidograf

Recommended Posts

Zanimljivo.

Citam komentare ispod i svi imaju poentu

I like the ambiguity of this.

It’s a thin line between a good humor and a good tragedy.

If this is a “Serbian” pavilion, why the entrance sign says “Yugoslavia”? And is there a subliminal political message in calling a pavilion with a huge empty table inside with the the name of a no longer existing country?

mada, mogli smo i prazan prostor da ostavimo onda, ili, ne znam, da se napravi zurka jedne veceri pre bijenala i da se ostavi stroka, case i ulepljeni podovi od piva, i to je fora... :)

a da je hipsterski, skroz.

Meni vise brine cinjenica da ni ne znam kada je bio ovaj konkurs, i gde se mogu videti ostali radovi, predlozi (ako ih je bilo uopste). Ili je provucan kao javna nabavka, pozivni. A Sto se tice projekta, da, hipsterki, ali nikakva ideja, sa pseudo-intelektualnim objasnjenjima.

Meni licno, vrhunski...

Minimal, neat, clear. I ne ostavlja ravnodusnim. Odlican intro za razmisljanje, za debatu, beskrajnu debatu. Cak i detalj Jugoslavija, kao intriga, kao na zalost i dalje nemanje svasti o tome ko, sta, kako. Arhitektonski, konceptualno i marketinski 10/10.

Odlican intro za razmisljanje, za debatu, beskrajnu debatu.

Jedino sto pomalo ostavlja (gorak utisak) isto za debatu oko objektivnosti sto je "Assistants to the curator : PhD Arch Vladimir Milenković"(i clan zirija) bio mentor na diplomskom pre toga barem troje clanova pobednickog tima: Mariji Mikovic, Nebojsi Stevanovicu i Nikoli Andonovu:

http://ssstepinto.wordpress.com/marija-mikovic/

http://ssstepinto.wordpress.com/all-inclus...vina-n-andonov/

http://ssstepinto.wordpress.com/nebojsa-stevanovic/

http://www.arh.bg.ac.rs/code/navigate.asp?Id=2338&nId=99

Zasto se onda uopste raspisuje konkurs, i zasto bi ostale arhitekte gubile uzalud vreme ako je pobednik vec favorizovan.

Jedino sto pomalo ostavlja (gorak utisak) isto za debatu oko objektivnosti sto je "Assistants to the curator : PhD Arch Vladimir Milenković"(i clan zirija) bio mentor na diplomskom pre toga barem troje clanova pobednickog tima: Mariji Mikovic, Nebojsi Stevanovicu i Nikoli Andonovu:

http://ssstepinto.wordpress.com/marija-mikovic/

http://ssstepinto.wordpress.com/all-inclus...vina-n-andonov/

http://ssstepinto.wordpress.com/nebojsa-stevanovic/

http://www.arh.bg.ac.rs/code/navigate.asp?Id=2338&nId=99

Zasto se onda uopste raspisuje konkurs, i zasto bi ostale arhitekte gubile uzalud vreme ako je pobednik vec favorizovan.

Zato sto je konkurs uvek i apsolutno uvek samo zakonski paravan za vec izvrsenu selekciju. Ruka ruku mije...ne treba se loziti na to nikada. Gubljenje vremena. Postoji mnogo drugih nacina za usavrsavanje i promociju sebe. ume da bude veoma deprimirajuce nakon par neuspeha. Covek se nada, misli da ima neke kosmicke pravde, ali kad je novac u igri, sve se unapred zna.

Jel to vazi samo za teritoriju balkana ili ceo svet? Jer onda ispada da se konkursi namestaju i za Bjarke Ingelsa, Fostera, Zahu, Piana....

Za Zahu ovde u Nikoziji namesten multi milionski posao, milijardu posto pouzdana informacija. Iz prve ruke. Mislim da, pisao sam vec o tome, masa onih koji zele da uloze milione u nesto ne zele da rizikuju i uvek daju posao oneome ko je vec dokazan i sigurno ce plasirati novac pravilno, brzo i dobro. To je poenta. U Srbiji je poenta da se svi rastale i da opljacklaju kakav fond, o efektu i estetici, kvalitetu ko jos prica...

Wall of Text

Ovo sve stoji, tu ima desetak imena i V.M. im je bio sto mentor, sto profesor na vise studija za redom....

Sta hocu da kazem?

Ja sam na master studijama dva puta bio kod Djordja Stojanovica. Prvi i drugi semestar cetvrte godine. Tad su manje vise svi mentori vodili studente na nekakve ekskurzije, a Djordje je prethodne godine vodio ljude u Sloveniju ako se ne varam, i bilo je jako interesantno jer su posetili mnogo biroa koje vode mahom ljudi koji su zavrsili AA.

Znam da su tad neki birali studio i na osnovu te ekskurzije, Djokic je valjda vodio ljude na more u CG, i to besplatno pa je bila opsta pomama.

Elem, mi nismo isli na prvom semestru nigde, te je trebalo to nadoknaditi u drugom i to je bila prva tacka dnevnog reda, prvi dan drugog semestra.

Pao je predlog za Belgiju, sto me je odusevilo. Cini mi se da tada jos nije bilo leffe piva kod nas. Tako da ono, povrh slikarstva i sl, odma su mi pali na pamet abbey ale, dobri sirevi, front 242, EBM muzika i sve to upakovano u paket ekskurzije gde bi smo posetili dosta biroa, jer profesor direktno poznaje dosta ljudi po Briselu ili gde je vec trebalo da idemo.

Na to se javila hipsterska cetvorka, Marija Mikovic, Marija Strajnic, Aleksandar Hrib i Marko Salapura (cudi me da i oni nisu u ovoj ekipi).

"E pa znate, jeste da je vas 25 tu i svima se ide u Belgiju, ali nas troje (cetvoro) smo vec bili tamo pre dva meseca, pa ono.... ajde da zbog nas svi idemo negde drugde."

Na sta je profesor rekao "ajde"

Nedelju dana kasnije, predlog je da se ide u London, to je maltene sad i jedino sto mozemo jer profesor tamo ima neke obaveze, posle cemo valjda biti zauzeti sa radom, te sad mozemo samo to.

London, da, funte, sve pet puta skuplje nego bilo gde drugde, daleko, ne moze se autobusom pa da se ustedi, ali bolje ista nego nista.

Moj dobar drugar, vec 6 meseci studira i radi u birou. Sam je naucio 3d grafiku, sve programe, dolazi iz malog mesta, placa kiriju, zaradjuje svoj novac, i stedi. Bio je srecan da dobije priliku bilo gde da ide, i da plati svojim novcem.

Medjutim, prethodno pomenuta ekipa sada ima drugi argument "E, jeste da ste zbog nas promenili destinaciju, ali ono... London, funte, daleko, avioni, nemamo mi para za to".

Profesorovo resenje za taj problem je bilo da od fakultetskih sredstava obezbedi 1500 evra i da se njima plati put. Nikakvi dokazi o primanjima roditelja, nista. Njih cetvoro, ide na racun fakulteta, mi ostali placamo. Ili mi ili nasi roditelji.

Primera radi, za belgiju nam nisu trebale vize, za Englesku, nikako nisu mogle da se izbegnu, iako smo isli na studijsko putovanje, te je svako od nas morao da plati 80 evra vizu. Trebale su i za belgiju, ali su za studente bile besplatne.

Pravedno i fer bi valjda bilo da, ako je vec obezbedjen budzet, i ako idemo na tako skupu destinaciju, da nam bar mozda olaksaju to sa vizama.

Onda da bi smanjili troskove, istrazili smo opciju letenja iz Bukuresta, ali za to su nam trebale tranzitne vize, pa smo i to morali da vadimo. Ovoj pomenutoj gospodi, upravo zbog toga sto su isli u Belgiju, nisu trebale vize, jer su imali sengenske na po 6 meseci.

Zatim, posto im je obezbedjivanje tog budzeta malo potrajalo, propustili su karte za 60-100 evra koliko smo mi placali, te su njihove kostale skoro pa ko da se letelo JAT-om iz Beograda. Bez trunke obraza i srama, momak je ladno predlozio:

"Pa znate profesore, skoro isto kostaju, ako bi fakultet platio jos 20 evra vise za nas, mislim, kad vec placa 800 nase karte, mogli bi ste malo da nas postedite da ne moramo da se cimamo sve do rumunije vec lepo iz Beograda da letimo".

Srecom, ni Djordje nije bio toliko lud, te mu je rekao da ako ustede i 5 evra odlaskom iz Rumunije, to ce uraditi.

Zasto ovo seosko tracarenje? Pa taj put u Belgiju je isto bio neki specijalan zahvaljujuci profesoru Milenkovicu. Da li je bila neka radionica ili nesto, ali u svakom slucaju njih nekoliko probranih je islo tamo opet na racun fakulteta i samo su oni mogli da idu. Neki nisu bili kod njega ni na studiu.

Ovaj jedan momak nije hteo u London jer je planirao vec put u Norvesku koji mesec kasnije, ovaj jedan je proveo celo leto radeci u Holandiji negde, jedna devojka (mikovic) je za divno cudo bila fer i isto nije htela da ide (na kraju cak ni kad je besplatno bilo za njih) jer je valjda imala obezbedjenu praksu upravo u londonu, ali na kraju se to nije desilo i malo mi je bilo zao.

(Cela ekskurzija se zavrsila sa dramom na aerodromu Luton, gde je moja, iako ogorcena malenkost, iskoristila svoje iskustvo (papreno skupo iskustvo) da spasi guze ovoj elitnoj grupici studenata da im se te belgijske vize ne obiju o glavu posto ih nisu pustili nazad na avion... ali to je vec ozbiljna digresija :)

Ovo nije bilo prvo iskustvo da studenti kod prof. Milenkovica dobiju tako neki bonus, ili neki insider information. Tako na primer, dok niko nije znao sta je EASA, njihovi studenti su se uredno prijavljivali i isli na internacionalne festivale alkohola, orgijanja i arhitekture.

EASA je otvoren skup studenata arhitekture, na koji verovatno niko ne ide jer svi po zapadnoj evropi imaju preca posla i bolje destinacije, ali kod nas bi verovatno bio pokolj. Ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa ustanovama i profesorima ali eto kod nas je imalo.

Zakljucak:

Ne verujem da je neka ozbiljna namestaljka u pitanju. Dovoljno je bilo samo znati za ovaj konkurs, i razumeti temu. Ako se ne varam, dobar deo od ovih 10 studenata ima i neke veze sa predmetima koje vodi prof Milenkovic (asistenti demonstratori i sl.), nisu ovo studenti, svi su uveliko diplomirali pre par godina.

Tema je cini mi se bila prilicno konceptualna, a prof. Milenkovic to jako dobro razume. Dovoljno je bilo konsultovati ga, i dovoljno je bilo da ih usmeri kako treba. Iako mi se ne svidja rad mnogo, samo sudeci po naslovu "common ground" deluje mi kao dobar odgovor. Odmah me asocira na taj pojam.

Nije ovo cak ni jedini tim kojima je prof. Milenkovic bio mentor, ali cini mi se da niko iz tog drugog studija nije zavrsio kao asitent kod njega.

Tako da zaista sumnjam da je konkurs bio namesten, mislim da nije. Ali verujem da su svi nekako radili zajedno na tome, mozda cak ne ni samo oni, mozda je vise timova bilo usmereno, ali ako se to desilo, mislmi da ni to nije bas fer, ali avaj.

Da li bih ja isao o trosku fakulteta na ekskurziju, samo zato sto me favorizuje neko od profesora? Ne. Nisam uzeo ni stipendiju kad sam imao pravo na nju jer sam tad radio 3d i fantasticno zaradjivao, te sam mislio da je nekom drugom potrebnija. Danas bih je uzeo, ali bih novac dao nekome.

Da li bih, prihvatio pomoc prijatelja, mentora, profesora, ali i ucesnika zirija na konkursu na koji sam se prijavio? Ne bih ni to.

Zasto?

U svetu postoji jedan pojam, na engleskom je "moral" . Taj pojam ne postoji u Srpskom jeziku, i tesko ga je objasniti.

Razlog zbog kojih se ne rade ovakve stvari koje sam napisao gore je upravo taj da posle ljudi mogu da posumnjaju u tvoj integritet. Nazalost, imao sam prilike da budem svedok svih ovih desavanja (a ko zna koliko ih je jos bilo) i imam dobar razlog da sumnjam u nekakve nepravilnosti u konkursu kao sto je ovaj. Jednostavno, isprlja ti ime.

Jos jednom, ne verujem da je namestaljka u pravom smislu, ali sami su kolektivno krivi za svoju reputaciju. Sto je steta, jer su mahom prilicno talentovani. I studenti, a za divno cudo i profesor.

Sve u svemu, zamislite da je Vasilije Milunovic pobedio.

Pozdrav Srbiji.

Pail, svaka cast na detaljnom i strpljivom objasnjenju. Mada si ovo o ekskurziji i favorizovanju studenata opisao vec na jednom threadu ranije, s tim sam upoznat. Ranije sam citao tvoj blog o tvom iskustvu studiranju arhitekture i jasno mi je o cemu se radi.

Problem uopste ove struke, sto ne postoji jasno odredjeni postulati sta je bolji projekat a sta losiji, vec se sve moze pausalno interpretirati i zato na tim apstraktnijim projektima i ne moze se utvrditi dali je u pitanju namestanje ili ne. Iako su u medijima predstavljeni kao studenti arhitekture, svi su kao sto se vidi diplomirali, i bas je cudno da ih se 10 skupilo da smisle jedan prost sto. To moze jedna osoba za 2 dana da zavrsi. I cudno mi je sto nema ni jednog drugog BG profesora da je radio konkurs, kao npr. Lojanica, jer im je izgleda bilo dojavljeno da ne rade (Brana je bio u komisiji isto).

Govorim to zato sto je npr. na konkursu za narodni muzej gde je opet Brana bio u komisiji, pobedio Lojanica, a u komisiji je bio i neki Dragan Buđevac koji je strukturni inzenjer u Masinprojekt-kopringu, firma za koju je i Lojanica vezan isto, i u sklopu koje je isto radio. A nedelju dana pre toga sam na beogradnja sajtu citao o coveku koji je rekao da ce na konkursu pobediti Lojanica, i da je njegov tim zato odustao od konkursa. A taj Djordje Stojanovic je ispao naivan pa je radio konkurs, ali je njegov tim izgubio. Kao i pijacu senjak (Vasilije), kao i Beton halu (Redzic), kao i skoro sve sto su radili.

A sto se tice inace paviljnona i Vasilija milunovica, njegov je bio "pobedio" za expo u Kini, ali su valjda dozvolili da ode onaj sa "Paracinski cilimi" temom, valjda da ih bas ne provale. Jbg, to je sto je, mislim da je ova struka jedna od najtragicnijih u Srbiji, bas iz svih ovih razloga, i da nam nazalost zbog toga arhitektura izgleda tako kao sto izgleda.

Jeste vi videli milunovicev paviljon?

Ali su ovaj poslali na kraju, sarenica: http://www.youtube.com/watch?v=pBzNYRu5x7o

Glupost, takodje. Na istom expo-u je bio i onaj cuveni Bjarke Ingelsa, onda od Thomas Hetherwicka i Fostera.

http://www.evolo.us/architecture/all-the-p...hai-world-expo/

Jel je moguce da 21.veku dva kuma crnogorca drze za cajones celu domacu struku i dalje. Zar Brana nije jednom propustio da bude u ziriju za paviljon?