jovbranko Posted December 16, 2005 Report Share Posted December 16, 2005 Pa evo kakav problem imam. Ako u nekom od Open Type fontova (MINION PRO, recimo) krenem da kucam kurzivni cirilicni tekst, dobijam rusko cirilicno "t", "d", i sl., a trebaju mi nase varijante. Naravno da nije problem otici u GLYPHS paletu i odatle izvuci nase varijante ovih slova, ali je to suludo raditi svaki put kad naidjem na ta slova. Znam da je u ID-u moguce definisati i svoj skup znakova, sto sam i uradio, medjutim opet ne uspevam da ih dobijem sa tastature. Verovatno nesto nisam dobro odradio. Zna li neko resenje za ovaj problem? Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted December 16, 2005 Report Share Posted December 16, 2005 Hmm, nisam ni znao da postoje srpske glife za cirilicni kurziv, posto je taj problem sa ruskom varijantom ustolichen od kada su standardizovali Unicode. Pored 't' i 'd', problem su i 'p' i 'l'. Ako nadjes resenje u ID, javi -- nisam mnogo cackao po ovom novom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrik Posted December 16, 2005 Report Share Posted December 16, 2005 Možda Miki pomogne http://www.elitesecurity.org/tema/140320-InDesign-Cirilica Link to comment Share on other sites More sharing options...
tester Posted December 16, 2005 Report Share Posted December 16, 2005 "opravis" font u fontlabu. slova kojima treba da zamenis mesta su t, p, g i d. to je jedan nacin, a valjda ih ima jos, ali je ovo najlakse. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted December 16, 2005 Author Report Share Posted December 16, 2005 @ tester Jos nisam radio sa OT fontovima u Fontlabu pa nisam hteo ni da probam. Trazio sam neko kulturnije resenje. Ipak, havala. To resenje uvek stoji. @ Henrik Nije bas odgovor koji sam trazio ali je najbolji koji sam dosad cuo. Hvala puno. Ako budem nasao neko jos pametnije resenje, okacicu ga. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tester Posted December 16, 2005 Report Share Posted December 16, 2005 @ tester Jos nisam radio sa OT fontovima u Fontlabu pa nisam hteo ni da probam. Trazio sam neko kulturnije resenje. Ipak, havala. To resenje uvek stoji. <{POST_SNAPBACK}> ne bi trebalo da bude problema - kod automatske konverzije iz type1 u opentype cirilice gubi se kerning, ali i za to postoji lek. btw. drago mi je sto jos neko ima&deli misljenje o "the newspaprer designer's handbook" - odlicna knjiga Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted December 17, 2005 Author Report Share Posted December 17, 2005 Jes' da je offtopic, al' bas sam prijatno iznenadjen da je jos neko cuo za nju. Inace, svi su se odusevili, kome god da sam je pokazao. Samo, na zalost, malo je ljudi culo za nju. Valjda ce se neka izdavacka kuca smilovati pa da je prevede... Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
deus&machina Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 [OffTopic] ... "the newspaper designer's handbook" ... Čuo sam za knjigu, ali nikako da dođem do pristojne kopije. Ako neko ima link ka nekoj „e-verziji” može da mi pošalje privatnu poruku. [/OffTopic] Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted December 17, 2005 Author Report Share Posted December 17, 2005 [OffTopic] Ja imam hardcopy ali je to losa fotokopija. A prava draz je bas u slikama. Knjiga je prebogato ilustrovana sjajnim primerima, tako da je bez slika dozivljaj znacajno umanjen. Porobacu da nadjem nesto jer bih i ja voleo da dodjem do pristojne kopije. Ako nadjem ista, poslacu ti link. Pozdrav. [OffTopic] Link to comment Share on other sites More sharing options...
tester Posted December 17, 2005 Report Share Posted December 17, 2005 vidjao sam na "mrezi" pdf nastao skeniranjem knjige, tako da bi mozda i moglo da se nadje. (ja sam pre 5,6 godina nabavio original - ny 33,50 usd) Link to comment Share on other sites More sharing options...
syndrome Posted December 19, 2005 Report Share Posted December 19, 2005 Možda Miki pomogneHihi, vidi stvarno Miki... Hahah, iMiki.. Sad cu da ga zajebavam.. [edit] Pih, to je stara tema. Nece videti :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukira Posted January 4, 2006 Report Share Posted January 4, 2006 Ako u nekom od Open Type fontova (MINION PRO, recimo) krenem da kucam kurzivni cirilicni tekst, dobijam rusko cirilicno "t", "d", i sl., a trebaju mi nase varijante. Naravno da nije problem otici u GLYPHS paletu i odatle izvuci nase varijante ovih slova, ali je to suludo raditi svaki put kad naidjem na ta slova. Zna li neko resenje za ovaj problem? Ja koristim ovaj jednostavni vb skript za zamenu ruskih kurzivnih karaktera u naše ćirilične. To radi samo sa fontovima koji imaju nače ćirilične karaktere (za sada samo nekoliko Adobe OpenType Pro fontova kao što su Minjon Pro i Warnock Pro). Presnimi skript koji sam prikačio uz ovu poruku u folder Adobe InDesign CS2\Presets\Scripts i pokreni ga iz palete Scripts kada zašavršiš pripremu dokumenta. Za sekund će zameniti ruske kurzive našim. Script_Srpska_Cirilica_CS2.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted January 8, 2006 Author Report Share Posted January 8, 2006 BUKIRA svaka cast! Bravo majstore! Dugogodisnja patnja je okoncana :-) Hvala najlepse! Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfonso Posted April 26, 2006 Report Share Posted April 26, 2006 Da! Odlican script! Samo...... postoji jedan problem! Zašto izgubi podatak o jeziku i hyphen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoranPRO Posted January 25, 2008 Report Share Posted January 25, 2008 Ja koristim ovaj jednostavni vb skript za zamenu ruskih kurzivnih karaktera u naše ćirilične. To radi samo sa fontovima koji imaju nače ćirilične karaktere (za sada samo nekoliko Adobe OpenType Pro fontova kao što su Minjon Pro i Warnock Pro). Presnimi skript koji sam prikačio uz ovu poruku u folder Adobe InDesign CS2\Presets\Scripts i pokreni ga iz palete Scripts kada zašavršiš pripremu dokumenta. Za sekund će zameniti ruske kurzive našim. Ovaj skript vrši posao. Čak sam uspeo da ga dopunim pa sad menja slova: REGULAR D,L,LJ,b,d,l,lj ; i ITALIC D,L,LJ,b,v,g,d,l,p,t,lj za font WarnockPro. Ali kada sam probao da napravim skript za obrnutu koverziju, i da kasnije te iste tekstove vrati iz srpske ćirilice u rusku, imao sam problem sa velikim slovom LJ REGULAR. Jer kod za Glyph LJ je E007, i skript treba da ga vrati u normalno LJ - 0409. Ali InDesign CS2 kod E007 prihvata kao ^$, odnosno kao ANY LETTER. I onda mi napravi haos - sva slova pretvori u normalno slovo LJ - 0409. Slučajno sam video i da kod E006 takođe tretira kao ANY LETTER. Zna li neko rešenje za ovaj problem? Očajan sam! Scripts.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
henrik Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Ima li neko taj skript u java ili applescript formatu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GoranPRO Posted January 26, 2008 Report Share Posted January 26, 2008 Evo prevedeno u JavaScript -> Srpska u Rusku ćirilicu. Samo ovako, skript pravi još više problema. Može li neko da mi pomogne? JavaScripts.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skulptorius Posted December 23, 2022 Report Share Posted December 23, 2022 Jeste da je prošlo puno vremena ali evo za svaki slučaj ako neko nabasa na ovaj topic.... Jednostavno objašnjenje i rešenje problema: http://www.stik.sirmium.org/uputstva_c.php#serbian-cirillic_italic-problem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts