tester Posted May 22, 2012 Report Posted May 22, 2012 Uputstvo je ovde Nisam imao vremena da nadugačko isprobavam (ćirilicu - za latinicu je dovoljan i hrvatski modul u indesignu), ali čini mi se da radi. Uzgred, "ras" mi se nikad nije sviđao, a i ovo manje košta. :)
henrik Posted May 22, 2012 Report Posted May 22, 2012 Nego, kako si preimenovao one varijante? sr_šta? Imam sad jedan sr_SR, u ID mi ga izbacuje kao Serbian (Suriname) :D Ne kontam ni kako da ih razdvojim na CIR i LAT, kapiram da će da ga čita kao kod ko zna koje zemlje :)
tester Posted May 22, 2012 Author Report Posted May 22, 2012 Ja sam radio samo sa ćirilicom - nisam dirao latn fajlove. sr_RS.aff sr_RS.dic hyph_sr_RS.dic izmenio Info.plist i to je to. edit: u arhivi u prilogu je folder "sr_RS" koji se prekopira u : Win %ProgramFiles%\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries tj. Mac /Library/Application Support/Adobe/Linguistics/6.0/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents/SharedSupport/Dictionaries i izmenjeni Info.plist fajl koji se prekopira preko postojeceg na Win %ProgramFiles%\Common Files\Adobe\Linguistics\6.0\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin Mac /Library/Application Support/Adobe/Linguistics/6.0/Providers/Plugins2/AdobeHunspellPlugin.bundle/Contents
TotalitariuM Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 Tenks, dakle sr_RS je ime. Ако би могао неко поближе да ми објасни о чему се овде ради. Ја све капирам али ми је приближнији народни језик, још ниса толико искусан да баратам скраћеницама и специјалним терминима :)
TotalitariuM Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 Ево скапирао сам самостално.... Дакле прекопирам ове фајлове у директоријуме програма Дизајн и шта се онда дешава?
TotalitariuM Posted December 18, 2012 Report Posted December 18, 2012 Reseno U karakter stajl sam promenio u Russian i sve mi je lepo odradio, EFEKTNO! Ako je to TO, onda sam prezadovoljan.. :)
tester Posted December 18, 2012 Author Report Posted December 18, 2012 nije to. hunspell treba da pise u preferences/ dictionary, a serbian (serbia) u kontekstnom meniju. i mislim da vazi samo za 5.5 i 6 verzije indesigna.
TotalitariuM Posted December 19, 2012 Report Posted December 19, 2012 resio sam sve!! Hvala na pomoci Iam jos jedno pitanje ne znam da li je za ovu ovde temu ali svakako ima veze za Indizajnom Naime kada hocu neku vektorsanu ilustraciju da prebacim u Indizajn ona mi postaje resterska, nema visoku cistocu slike. Sta da radim po tom pitanju? Jel treba da vektor koji nacrtam u illustratoru da snimim u neki poseban format ili sta? Hvala na odgovoru :)
Vladica78 Posted September 29, 2013 Report Posted September 29, 2013 Da li je moguće da se ubaci hifenacija i za ćirilicu i za latinicu, vidim da ima da se skine http://devbase.net/dict-sr/? Kako da nazovem fajlove da bi oba radila?
jovbranko Posted September 30, 2013 Report Posted September 30, 2013 A zašto za latinicu ne izabereš hrvatski? Mislim da ti je to jednostavnije. Pozdrav.
Vladica78 Posted October 1, 2013 Report Posted October 1, 2013 hifenacija je ok al kako radi spelling sa hrvatskim?
tester Posted October 1, 2013 Author Report Posted October 1, 2013 evo, srpski (cirilica) i srpsko-hrvatski (latinica). uputstvo je gore srpski.zip
Vladica78 Posted October 2, 2013 Report Posted October 2, 2013 hvala.. izgleda da sve radi kako treba:)
leonardo Posted January 24, 2014 Report Posted January 24, 2014 Hvala! kakav help u radu. RAS me je smarao.
AleXa89 Posted June 4, 2014 Report Posted June 4, 2014 Ovaj dodatak koristio sam u InDesign CS6, a funkcioniše i u InDesign CC. Dobro je što umesto ruskih slova (б, г, д, п i т) automatski prebacuje na naša ako u samom fontu postoje alternative, što je veoma korisno.
tester Posted June 4, 2014 Author Report Posted June 4, 2014 fino je adobe uradio podrsku za srpsku cirilicu. adobe digital editions, npr. ispravno prikazuje srpski kurziv zavisno od definisanog jezika epuba. za ruski jezik - ruska slova, za srpski - srpska.
sir_oliver_bg Posted July 7, 2014 Report Posted July 7, 2014 Ili sam ja lud pa ne vidim, ili nesto nisam uradio kako treba, ali razliku ne vidim. Pojavi mi se i Serbian i Serbo-croatian, i pod recnicima postoji, ali ne vidim da ista radi drugacije nego pre.
baneog Posted September 25, 2014 Report Posted September 25, 2014 Ovaj dodatak koristio sam u InDesign CS6, a funkcioniše i u InDesign CC. Dobro je što umesto ruskih slova (б, г, д, п i т) automatski prebacuje na naša ako u samom fontu postoje alternative, što je veoma korisno. Ubacio sam ovaj dodatak u InDesign CS6, radi mi dobro podela reči na slogove, i u ćiriličnom i u latiničnom tekstu. Ali mi ne prebacuje automatski u italiku sa ruskih na naša slova iako ih u fontu ima kao alternative. Probao sa mnogim fontovima i ne radi automatski. Ručno preko palete Glyphs radi, ali automatski ne. Kod drugara koji ima instaliran InDesign CC, posle ubacivanja dodatka, radi i automatski. Kako si ti uspeo da to pokrenes i u CS6?
Vladica78 Posted April 21, 2017 Report Posted April 21, 2017 ja nikako ne uspevam da namestim srpsku hifenaciju za CC2017.. u CS6 mi je radila ova hifenacija, iskopirao sam sada iz gornjeg posta info.plist fajl u program files (jer mi je sad 64-bitni id) > adobe > adobe indesign cc2017 > resources > dictionares > lilo > linguistics providers > plugins2 > adobehuspellplugin, i sr i sh fajlove u istu putanju + dictionares i ne radi :( jel treba da skinem možda neke nove fajlove umesto ovih starih? latinica mi i nije toliko bitna, prebacim tekst u hrvatski, ali ćirilica mi treba..
Bukira Posted July 21, 2017 Report Posted July 21, 2017 Ja sam podesio srpsku ćirilicu i u InDesignu CC 2017. Probaj sa ovim fajlom: Info.zip To je promenjeni Info.plist fajl, kopiraj ga preko postojećeg koji se nalazi u folderu: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign CC 2017\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\ A stare foldere „sh_RS” i „sr_RS” kopiraj u folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign CC 2017\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries Sve radi isto kao u CS6.
Marijan Posted April 11, 2020 Report Posted April 11, 2020 Koristim Adobe InDesign CC 2020. Uradio sam sve kako ste naveli. Srpski kurziv (ćirilica) je tu, ali pravopis i hifenacija ne rade. Zna li neko u čemu je problem?
Vladica78 Posted April 12, 2020 Report Posted April 12, 2020 Da li si ubacio novi info fajl? Jel ti se u jezicima latinica prikazuje kao Serbo-Croatian ili sr_RS? Ja imam cc2019 a na poslu cc2018, na oba mi radi hifenacija sa ovim fajlovima..
Recommended Posts