Jump to content

Rekonstrukcija kuce


Commandant Carlos

Recommended Posts

Trebao bi da izvrsim rekonstrukciju porodicne kuce u Sremskom selu, koja je gradjena u stili tipicnom za 70-80' ( kocka stil ili pogrdnije ""krmaca"") struktura je prizemlje + sprat + potrovlje - koje bi rusio tako da bi objekat sveo na p+s. Za izradu projekta angazovao bi aritektu, pa bih pre toga zeleo da uradim domaci. Naime kako se formira cena takvog projekta, da li taj posao mogu ponuditi bilo kome- da me slucajno ne bi odbio u fazonu ne bavimo se tom buranijom.Da li dobijam prvo par resenja na papiru kao ideje, koliko puta imam pravo da trazim izmenu. I ako mozete preporucite neki studio.

Link to comment
Share on other sites

Pa uvek moze neko da te odbije, nema tu pravila, mada tesko u danasnja vremena da neko bilo sta odbija da radi :)

 

Sto se tice izmena i to verujem da zavisi od biroa-arhitekte a po meni bi imao pravo da menjas i vise puta ako ima osnova za to. Ali moguce je da bi ti neko dizao cenu za ulozeno vreme, nemam pojma.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zavisi šta ti je konkretno potrebno.

 

Ukoliko želiš samo idejni projekat na bazi kog ćeš raditi to je danas izuzetno jeftino - možda i do 3 evra po metru kvadratnom (samo snimanje/ crtanje postojećeg stanja je oko 1,5E/kvm).

 

Kompletan projekat je skuplji, pomenutih okvirnih 10 evra po metru kvadratnom mi se čini kao dobar orijentir. Ovde već možeš očekivati i kompletne projekte instalacija, proračune konstruktivnih elemenata koji bi eventualno bili izmenjeni i slično.

Kod elemenata koji su već izvedeni može neko da ih uradi ali teško da će iza toga moći da stoji bez skupih ispitivanja - a veliko je pitanje da li ti uopšte želiš te radove (i da li su oni potrebni).

Pominjane proračune rade i građevinski inženjeri.

 

Ako intervencije nisu velike mnogima su dovoljni i samo saveti arhitekte koji se naplaćuju paušalno.

 

Ako se, opet, nešto konstruiše i crta - naravno da jesu dopuštene izmene koje mogu biti i radikalne, ali pre svega dok je još sve na nivou skica i analiza i razuman broj puta (obično je ovo predmet dogovora).

 

 

 

 

 

Sve u svemu cena projekta se preciznije može odrediti tek kada utvrdiš šta od dokumenata/ priloga želiš i nakon uvida u postojeće stanje. Neke naznake u ovom pravcu uz fotografije bi pomogle da steknemo širu sliku i procenimo troškove...

 

Angažovanje arhitekte svakako preporučujem - projekat će biti kvalitetniji i sigurno jeftiniji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...