Jump to content

Siroki ugao u arhitekturi? Za i protiv?!

Epitaph

Recommended Posts

Kod velikih objekata, ja licno volim siroki ugao, 25 ili 28mm (na mojim 3D renderima - ne bavim se fotografijom)...

Manji objekti ispadnu smjesni i prenaglaseni, tu mi je ok 50+mm.

Cinjenica je da je ne moguce pregledati sve detalje velikog objekta na sirokougaonom snimku, zato uvijek napravim i standardni snimak "iz daljine".

Kod velikih objekata, ja licno volim siroki ugao, 25 ili 28mm (na mojim 3D renderima - ne bavim se fotografijom)...

Manji objekti ispadnu smjesni i prenaglaseni, tu mi je ok 50+mm.

Cinjenica je da je ne moguce pregledati sve detalje velikog objekta na sirokougaonom snimku, zato uvijek napravim i standardni snimak "iz daljine".

25 i 28mm i nije nesto narocito siroki ugao, ja radim sa 20 xD. 50 mm je previse. 35 mm mi je neki optimum. Toliko imaju i point and shoot aparati od prilike.

Jos nikad nisam koristio ispod 25mm, previse mi smetaju distorzije. Npr. kad hvatam ugao, on se pocinje ispravljati, a obicno gledam da uhvatim obje strane, (sjenka i direktno sunce).

Probacu 20mm na redneru na kojem trenutno radim, ali ne iz ugla, vec samo jednu stranu. Zgrada je ogromna i moglo bi izgledati zanimljivo, ali tek za par dana kad zavrsim.

Ako vam nije mrsko postavite jednu fotografiju ili render <21mm, neku koja dobro izgleda, da vidim...

Renderuj kojim god "objektivom" hoćeš, samo pazi da krajnji rezultat ima ispravnu perspektivu. Kako ćeš to postići apaolutno nije bitno, bitan je krajnji rezultat. Nadam se da si položio nacrtnu geometriju.

sve fotografije su radjene sa 1.5x crop senzorom (Nikon D300)

stock-photo-19297530-madrid-post-office.jpg

10mm (15mm) ne ispravljana perspektiva

stock-photo-19275242-sevilla-city-square-and-banco-credito-de-espanol.jpg

10mm - "pazi kako fotkaš", ne ispravljana perspektiva

stock-photo-19250274-placa-majur-casa-de-la-panader-237-a.jpg

10mm - ispravljana perspektiva

stock-photo-19091690-cuattro-torres-busines-district-of-madrid.jpg

10mm - ne ispravljana perspektiva

stock-photo-19709928-st-tryphon-s-cathedral-in-kotor.jpg

10mm - ispravljana perspektiva

stock-photo-19709582-saint-tryphon-cathedral-in-kotor.jpg

17mm - bez ispravljanja perspektive

stock-photo-19671653-the-staircase.jpg

10mm -

stock-photo-17766756-senior-tourists-in-kotor.jpg

10mm

i tako dalje ...

uglavnom pogledaj ovde je uglavnom sve širokougaono, pa ako ti treba objašnjenje šalji pp

Renderuj kojim god "objektivom" hoćeš, samo pazi da krajnji rezultat ima ispravnu perspektivu. Kako ćeš to postići apaolutno nije bitno, bitan je krajnji rezultat.

Hvala na odgovoru, nemam vremena sad da pisem, ali bih veceras rado da ti postavim jos jedno pitanje i da malo prodiskutujemo na tu temu. Cini mi se da znas mnogo vise od mene. Interesuje me teorija kompozicije, kad je u pitanju arhitektonsko fotografisanje. Npr. ja imam opcije u Vray-u za ispravljanje perspektive ali ih do sada nisam koristio (sto je mozda bila greska. Ja uvijek gledam da jednu karakteristicnu liniju (na fasadi objekta), poravnam sa horizontalnom ili vertikalnom stranicom okvira slike. i to sam naucio iz jedne fotografske knjige, uglavnom daje dobar rezultat (ne uvijek), zanimaju me i ostali nacini da se napravi dobra kompozicija...

Nisam bas siguran da je dobar rezultat uvijek "ispravljena perspektiva"(??!!), (ja ne radim tehnicke rendere/crteze) npr. cini mi se da tvoja prva fotografija jednostavno nebi bila ista sa ispravljenom perspektivom, ova koju si postavio je premala da je uvucem u photoshop i "ispravim", ako imas malo vecu postavi je (ostavi watermark - to nije bitno, posto vidim da je prodajes), a ja cu je ispraviti da vidimo kakva ce biti.

Napravicu i ja dva tri primjera, "ispravljena/iskrivljena" perspektiva da vidimo koja bolje izgleda.

Nadam se da ce ovo jos nekome pomoci...

Ako ispravljaš, ispravi do kraja. Ako treći nedogled postoji, onda ga izrazi kako treba ali ako se onako malo pojavi, ukloni ga jer izgleda neozbiljno tj. kao da se slučajno pojavio. Ako pogledaš primere arhitektonske ilustracije videćeš da su uglavnom ispravljeni treći nedogledi (sem ako nisu naglašeni), na stranu što se tako lakše crtalo dok nije bilo računara. Čak i ako objekat ima nepravilne linije, ukidanjem trećeg nedogleda mogu bolje da se sagledaju forme.

• 2 weeks later...

@Ji 4Tze Hvala!

Odluka je otisla u pravcu ispravljene perspektive.

Bolje izgleda, problem je stosu u pitanju dva objekta, jedan pored drugog, prvi objekat dobro izgleda u oba slicaja, ali drugi objekat je uzasno iskrivljen u slucaju bez vertikalne ispravke, preblizu je ivicu slike...

Nisam ih jos predao pa nije uredu da ih razvlacim po netu. Postavicu manju verziju samo da se vidi problem...

• 4 weeks later...

Par komentara za rendere:

Kul je, samo, osvetli scenu nekim hdri fajlom, imas i besplatnih po netu koliko hoces zbog refleksije na staklima, druge dve slike gde je upaljeno svetlo unutra nema potrebe ali na prvoj fali.

Ove biljke manje, neku smanji, neku povecaj / rotiraj malo cisto da ne bude sve isto.

Gelender neki, nema? :)

Cheers

• 5 weeks later...