Ganga Posted June 9, 2012 Report Share Posted June 9, 2012 Mogao si 3 puta da napises za svaki slucaj! :P Slazem se za to sto je rekao za faks u Beogradu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxtedler Posted June 10, 2012 Report Share Posted June 10, 2012 O razlikama kvaliteta obrazovanja u Nišu i Beogradu svoj sud je donelo tržište i mislim da je on sasvim merodavan. Tome svedoče i sami rezultati konkursa gde niški studenti nesrazmerno često u odnosu na sopstvenu brojnost dobijaju poslove i/ili nagrade, a može se reći i da u mnogim oblastima sasvim dominiraju (praktično većini izuzev donekle urbanističkih). Pogledajte sami rezultate raznih kompeticija poslednjih nekoliko godina u režiji uglednih preduzeća kao što su Tondah, Holcim, Knauf, Rigips... ili naših opština i gradova: Vranja, Novog Sada, Kragujevca... da ne pominjem ostvarenja na postdiplomskim studijama u (pre svega) Gracu i drugim centrima... A kada još znate da je u Nišu po starom programu koji je bio aktuelan do pre par godina diplomiralo maksimalno do 30 studenata godišnje sve ovo će delovati još impresivnije. Ne želim da ovo neko shvati kao prepucavanje, ali pošto smo na niškom GAF-u imali i predavače koji su paralelno radili na beogradskoj arhitekturi moram da kažem da je poređenje kriterijuma i nivoa te dve ustanove sasvim nemoguće. Znam da će ovo opet nekome zvučati uvredljivo ali je jednostavno to bilo tako. Naravno, i u Nišu je bilo studenata koji se iz uglavnom finansijskih razloga nisu školovali u Beogradu a želeli su. I to je sasvim legitimno - jednostavno odsustvo želje za saznanjima van svog polja interesovanja. Da ponovim, koga privlači arhitektura kao umetnost ili nešto što liči na beogradsku, pa donekle i sarajevsku školu, i ako ga građevinarstvo apsolutno ne zanima - u Nišu nemaš šta da traži. Od kako je novi program uveden vidim da su se stvari u Nišu promenile - studiranje je ubrzano a iscrpljujući tempo rada je umnogome ublažen. E, sada, da li se isplati i to dodatno angažovanje radi sticanja nekog kvalitetnijeg znanja - svako će individualno i prema svojim sklonostima proceniti. Realno, mislim da će većina odabrati Beograd. Individualna je i ocena vrednosti svakog pojedinačnog inženjera arhitekture te se sigurno ne može generalizovati - a posebno se ni na čemu ne može temeljiti zaključak da je niški student znanjem inferioran beogradskom. :) E, sada - u Srbiji se zaista poslednjih godina štedi na svemu pa je tako i u građevinarstvu. To cicijašenje na, pre svega, kvalitetu će nam se pre ili kasnije obiti o glavu, no to nije razlog da neko promeni odluku o tome šta će studirati... dok prođe tih 6-7 godina do diplome izdešavaće se još mnoštvo stvari koje niko ne može predvideti. Ipak, posao u građevinskoj struci tradicionalno sa sobom nosi neku sigurnost tako da po tom pitanju ne bi smelo da bude mesta nekim nedoumicama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ukica Posted June 10, 2012 Report Share Posted June 10, 2012 Bez da pridodam ili oduzmem ijednoj 'čuvenoj školi', moj utisak je da se previše olako povlači po forumu i generalizuje rad i stvaralaštvo mnogih, to je negde i društvena boljka, lek je kažu u toleranciji, znanju, i razumevanju. Škole postoje, imaju osnove, armaturu, vrata, prozore, sve ostalo je u satima, danima, i godinama autorskog, imenom i prezimenom. Pružiti konkretnu pomoć, znanje, i informaciju / grupne razlike u (ne)znanju ostaviti za tribine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okmijun Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 "skole" u balkanskim arh, ne postoje jos od 70s, postoji samo atmosfera koja vlada fakultetom, a to nije skola... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukinjo Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 O razlikama kvaliteta obrazovanja u Nišu i Beogradu svoj sud je donelo tržište i mislim da je on sasvim merodavan. obrazlozi ovo molim te. Pre svega, kada se gleda neka obrazovna ustanova, gledaju se reference predavaca koji ce predavati studentariji. Koliko referentnih profesora ima na jednom a koliko na drugom? Ja za niski ne znam iskreno ni jednog profesora, ima tu po neki lik se provuce da obecava, ali generalno to su 2-3 coveka koji opet od tih ljudi stvaraju klonove i sva studentska produkcija koliko sam imao prilike da vidim izgleda jako slicno i u odredjenom formalistickom maniru koji moju da uporedim sa skopljanskom skolom... Koliko je produkcija jadna u nasoj zemlji uopste, i kolike su potrebe za arhitektima s obzirom na nasu arhitektonsku kulturu, sasvim je ocekivano da imas 1-2 coveka po generaciji koji su solidni, i njih ti uzimas za primer. Ti likovi generalno ulazu jako veliki napor i bili bi kvalitetni gde god da su. To je opet minorno i ne znaci da je neki faks ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rapidograf Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 "skole" u balkanskim arh, ne postoje jos od 70s, postoji samo atmosfera koja vlada fakultetom, a to nije skola... Hvala Bogu da je neko vec rekao nesto racionalno. Domace arhitektonske skole su smejurija, kakav tek crni Nis, u istoriji tih ustanova ne postoji ni jedan profesor arhitekta da je napravio bilo kakav znacajniji internacionalni uspeh. Kod nas u Srbiji je jedan mediokritet kao Brana Mitrovic primer najboljeg arhitekte. Te sve ustanove sluze da profesori koji ne mogu profesionalno da se ostvare uzimaju fine pare na fakultetu preko plata a prodavajuci maglu studentima. Shvatite da arhitektonski fakulteti postoje zbog profesorskih i asistentskih plata a ne zbog znanja i arhitekture koja je kod nas u tragicnom stanju. Tome svedoče i sami rezultati konkursa gde niški studenti nesrazmerno često u odnosu na sopstvenu brojnost dobijaju poslove i/ili nagrade, a može se reći i da u mnogim oblastima sasvim dominiraju (praktično većini izuzev donekle urbanističkih). Pogledajte sami rezultate raznih kompeticija poslednjih nekoliko godina u režiji uglednih preduzeća kao što su Tondah, Holcim, Knauf, Rigips... ili naših opština i gradova: Vranja, Novog Sada, Kragujevca... da ne pominjem ostvarenja na postdiplomskim studijama u (pre svega) Gracu i drugim centrima... A kada još znate da je u Nišu po starom programu koji je bio aktuelan do pre par godina diplomiralo maksimalno do 30 studenata godišnje sve ovo će delovati još impresivnije. Jedino racionalno objasnjenje tvog posta, je da si mozda asistent negde na GAF-u, pa prodajes "sales pitch" skole po forumu. Kakvi crni konkursi u reziji uglednih preduzeca? To je sve neozbiljno,l gde su ozbiljni uspesi na ozbiljnim konkursima? Gde je jedan domaci ekvivalent Bjarke Ingelsu sa GAF-a? Knauf, Rigips ne predstavljaju nikakve reference, daj da se uozbiljimo malo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sxtedler Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 Hajd'mo redom, ali na brzinu... Slažem se da se prevelika pažnja poklanja nekim više-manje virtuelnim pojmovima kao što je škola arhitekture u Srbiji - mada se ne može reći da ne postoje izvesna pravila i karakteristike na kojima neki temelje preizraženu želju za generalizacijom. Ako insistiramo - lično mislim da je sarajevski fakultet dao najupotrebljivije i najbolje obrazovanje u regionu. Sam pristup radu koji najčešće karakteriše nišku arhitekturu sam ranije u kratkim crtama opisao. Bukinjo, nisam uzeo u obzir najuspešnije arhitekte iz Niša već sve. Naravno da ne postoji takmičenje za najprosečnijeg ili najgoreg, ali ove rezultate nije postigla jedna osoba. Želeo sam akcenat da stavim na sistem studiranja koji je postojao i u jednoj je meri i dalje aktuelan u Nišu, a koji iz ugla nekog ko želi da upiše arhitekturu (kao pokretač ove teme) ima svoje prednosti i mane. Ako malo bolje pogledaš moj prvi komentar videćeš da sam se više koncentrisao na upravo nešto što bi manje upućeni u situaciju na GAF-u doživeli kao nedostatke. Dakle, da upozorim na moguća razočarenja. Naravno da sam kasnije istakao i prednosti školovanja u Nišu. E, sada, nešto što su za mene pozitivne osobine za drugog može predstavljati upravo faktor odvraćanja... Evo, poimenice imate spisak nastavnog osoblja na sajtu GAF-a, pa sami možete proceniti nivo stručnosti. http://www.gaf.ni.ac.rs/kontakt/profs/profesors.htm Spisak nije sasvim kompletan, ali se može stvoriti nekakva slika... i da, verovatno će vam se učiniti na prvi pogled indikativnim da i pored dobrih stručnjaka iz oblasti arhitekture na fakultetu više dominiraju velika imena građevinarstva. Iako posle par godina stagnacije sada jača i projektantski uticaj na fakultetu, ovo je verovatno još uvek tačno. O razlikama fakulteta ću samo primetiti da se u Beogradu Konstruktivni sistemi smatraju statičkim, a u Nišu projektantskim predmetom. U Beogradu tokom celog studiranja imate sumu od dva semestra slušanja statičkih predmeta, a u Nišu deset - i to prema lokalnim merilima. Karikiram, ali iz BG ugla je verovatno svaki niški predmet statički... kao što bi obrnuto u obrnutom slučaju važilo. Rapidografe, kakvi god da su - to su konkursi sa nekakvim merljivim razultatima na kojima su učestvovali i beogradski studenti. Nisam zaposlen na GAF-u. Na osnovu čega misliš da svako može da stavi primedbu na rad GAF-a a samo radnik te ustanove može da je povremeno pohvali? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ukica Posted June 12, 2012 Report Share Posted June 12, 2012 @sxtedler, neke stvari se nekima mogu dokazivati doveka, opet će biti sumnjive:) dobio si položaj asistenta na GAF-u, verovatno će te unaprediti u profesora, možda istapaciraju i neku fotelju u nekom ministarstvu, posle je ceo svet tvoj:) vidiš kako se napreduje u granicama 'racionalnog'. Ko kaže da forumi ne oslobađaju najbolje u nama:) ključ je raditi u svakoj prilici, naročito na granicama, brže ćemo stići tamo gde smo krenuli:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rapidograf Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 @sxtedler, neke stvari se nekima mogu dokazivati doveka, opet će biti sumnjive:) dobio si položaj asistenta na GAF-u, verovatno će te unaprediti u profesora, možda istapaciraju i neku fotelju u nekom ministarstvu, posle je ceo svet tvoj:) vidiš kako se napreduje u granicama 'racionalnog'. Tvoji postovi su najsmesniji i najbizarniji deo foruma. Napises gomilu texta u ne kazes nista, sem sto pozivas mlade buduce arhitekte da rade za dzabe jer "njima (arhitektama) je najvaznije da vide svoje umetnicko delo izvedeno umesto novca", jer arhitektura po tebi nije posao od koga treba da izdrzavas porodicu i placas racune, vec besplatna zabava/hobi za svoju dusu. I drugo, zasto uopste trolujes po forumu arhitekture, ako sam nisi arhitekta, i direktno te ne pogadjaju problemi struke koje ocigledno ne razumes jer si jos naivan klinac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ukica Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Ako neko zna gde ima povoljno da se nabavi dobra kamperska oprema, ostao bih malo duže da pričam o problemima struke, i u granicama racionalnog nagađam o zrelosti, i mogućem društvenom angažmanu svojih sagovornika, međutim posvećenost zahteva vreme, prosto je izvesno da treba podići jedan kamp, da se obuhvate sve teme o kojima sam želeo da vodim neprikosnoveni monolog, i kažem svim drugarima šta mi je na srcu, kad već to ne mogu da saopštim kroz svoja dela :) ne ja ipak nisam arhitekta Link to comment Share on other sites More sharing options...
arhnikola Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Pozdrav za nagradu, lep rad svidja mi se... pozzz ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
arhnikola Posted August 24, 2012 Report Share Posted August 24, 2012 Greska ovaj gore post... Ja sam zavrsio fakultet u Nisu i realno to je vise gradjevina jer se dosta rade konstrukcije i tako ti, onaj deo koji se tice arhitekture su malo zaobisli... Ako hoces da budes inzenjer arhitekture upisi nis stvarno mozes dosta da naucis... Ako si umetnik onda stekaj pare uci, radi, zajmi se i tako to i upisi u Bg-u.. Za arhitekturu u Srbiji nemam reci osim propalo.. Moras malo da se snalazis na druge nacine i da to znanje sto si stekao naplatis a moze da se zaradi... Ako su ti roditelji bogati opredeli se i bezi u inostranstvo, Italija je ok, Amerika ima dosta dobrih fakulteta, Holandija i td.. To ti je cisto da znas... Ako si talentovan i vredan uspeces u bilo kom poslu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts