Jump to content

Preporuka za digitalnu stampu


mix_NS

Recommended Posts

Trazim preporuku gde digitalno stampati fotke u Novom Sadu, a da to ispadne povoljno i solidno uradjeno. Finalni proizvod je sopstvena monografija ...

2x sam to uradio u stampariji na uglu Futoskog puta i Cara Dusana (kako joj je ime?). Tamo su me glupo savetovali da radim na 150gr papiru (pa je omanja monografija kao neki prospekat koji dobijete za dz, bezveze utisak ostavlja cim je uzmete u ruke), dinamicki opseg fotografija je losiji nego na mom monitoru (mada nije kalibrisan), i crna nije onako duboko crna kao u onim (jeftinijim) monografijama koje sam mahom kupio. Takodje iako sam sve fotografije konvertovao u b/w i dalje se na nekim delovima stranica (sto stvar cini jos gorom, hajde da makar da sve stranice vuku konstantno na isti ton, celom povrsinom kako se to desava u foto radnjama zeleli mi to ili ne) vide kojekave boje ako se dobro zagledam, a i drugi su primetili. Dakle vrlo ih nepreporucujem :)

 

Plan je da nova monografija bude velicine oko 20 stranica i nadam se nekom tezem papiru (300gr?). Dodatne savete oko izbora papira, gramaze i same tehnike stampanja, o kojoj ne znam nista, rado slusam :)

 

*p.s. prijatelj koji mi je preporucio ABC stampariju, kakvi su ?

Link to comment
Share on other sites

Lepo izgleda ovako minijaturno, nadam se da je takav doživljaj i sa knjigom u rukama.

 

Ja sam uradio za sebe jednu knjižicu 20x28cm, od oko 48 strana, ovde kod nas, naručivanjem preko neta i slanjem fajlova elektronski. Koliko znam ima dve firme koje se time bave.

 

I nisam zadovoljan.

 

1. Potrebna je bar najosnovnija priprema za štampu, u smislu postavljanja fotografija na format stranice. Na primer, ja sam hteo da mi nekoliko fotografija idu bez margina, jedna fotka preko dve strane ali način poveza, tj. lepljenja stranica knjige sakrilo je deo fotke, plus su takve fotke pomalo kropovane, ne znam iz kog razloga.

2. Dinamički raspon je slabiji nego na originalima (koristim prosečan, relatifno jeftin monitor), tako da su moje fotografije, inače vrlo živahne :rolleyes: dobile neli tmurni dark-šmek.

3. Način poveza, lepljenjem stranica je totalno loš izbor za ovakav vid literature. Debljina papira je sasvim ok ali listanje ovako povezane knjige je pomalo naporno i odaje jeftin utisak.

 

Dakle, to nije orkestar koji meni treba. Ovaj svira samo svadbe.

 

Mada, uz malo truda i poneki probni otisak, dalo bi se popraviti. Bolje išta nego ništa...

Link to comment
Share on other sites

dinamički opseg bilo koje štampe je daleko manji od din. opsega bilo kog (ispravnog) monitora. To je valjda jasno?

 

"duplericu" ne možeš da dobiješ na svim stranama, samo tamo gde se dvolist otvara... za to treba praviti model knjige i pitati koliiko šivenja ima.

 

Šivena pa lepljena knjiga je najbolji mogući povez. Ako je samo lepljenje, lepak mora biti nanešen jako tanko i mora biti enormno dobar, inače će se dešavati dalistovi ispadaju.

 

Smena, mislim da nisi u pravu. Svakako unapred treba znati dosta stvari da bi se od ove usluge dobio maksimum.

 

Link to comment
Share on other sites

Većina tih digitalnih štamparija je više nekako orijentisana prema kvantitetu pa im štampanje takvih stvari gde se zahteva veća preciznost, kvalitet reprodukcije i sl. (a sve to još u samo jednom ili par primeraka) i nije baš neki posao snova. Grafomarketing (to je ta na uglu Futoške i Cara Dušana gde si pokušao) je veoma pristojna firma ali nije za posao koji ti imaš. Možda da probaš kod ovih (Pixel Print)- http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=89004 Skoro su otvorili (pa su možda raspoloženi za dokazivanje :) ), mislim da je mašina novije generacije pa bi možda i otisak bio bliži tome što ti tražiš. Odradi jedan tabak pa vidi šta/kako dalje.

 

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...