Jump to content

Joomla publish site?


obi_van
 Share

Recommended Posts

Pozdrav svima,

 

imam pitanje vezano za publish Joomla sajta. Prvo da li je moguce postaviti sajt da bude vidljiv spolja sa svoje lokal kucne masine (ima staticku IP)? Brat me cima da mu uradim site za njegovu firmicu (adaptacije, namestaj...).

Radio sam sa SharePoint sajtovima tako da mi je ovo totalno strano, ili sam ja nesto prevideo.

Podigao sam Joomla sajt na WAMP serveru, kuci na Win 7 masini. U lokalu site radi ok. Znam da treba neke konfig fajlove da editujem, ali koje i kako? Imam onaj configuration.php i jedino sto mi ima veze sa imenom sajta ili nekim domain name-om je linija $sitename. Tu kada stavim www.mojsite.rs i u hosts fajlu zadam toj adresi 127.0.0.1, otvara mi localhost, prvu stranu WAMP servera, a ne pomenuti sajt?

 

Ako neko moze da me uputi u par koraka sta da editujem da bi gadjajuci public name dobio zeljeni site, ako je to moguce naravno sa lokalne masine. Hvala u napred na odgovoru.

Link to comment
Share on other sites

Pogresno mesto za temu. Ovo treba u "Server scripting"

 

(citajte opise foruma i pravila pre postovanja)

 

Forum "Interaktivni dizajn" je galerija radova clanova foruma - teme kao sto su "Imam problem...", "Šta raditi", "Jel zna neko", linkovi, JavaScript, PHP, ASP, HTML, CSS, WTF itd... postavite u njima odgovarajuci forum. Ako niste sigurni gde, potrazite pomoc nekog od urednika ili administratora putem privatne poruke.
Link to comment
Share on other sites

Da li je i koliko pametno da sajt ozbiljne firme drzish na kucnom rachunaru? Ne kazem da to nece raditi, ali kako ce raditi ostaje pitanje. Prvo dostupnost sajta 24/7, pa zatim transfer sa rachunara ka posetiocu, hocu reci zaboravi da cesh ti raditi kakav DL/UP za vreme dok sve to "radi"... Ima tu josh gomila stvari...

E sad jedino ako nisam pogreshno razumeo pokretacha teme koji razmishlja o nekom test serveru, onda je to OK.

Link to comment
Share on other sites

@ Trunks

 

Hvala Trunks za link, ali trebalo mi je resenje kako da dobijam odredjeni site po domen name-u, da ne ulazim u admin (localhost) wampa prvo vec kad trazim neki site taj i dobijem po imenu, jedan ili vise njih. U svakom slucaju hvala!

 

@zlatiborac

 

Upravo tako, ovo je "na prvu loptu", samo dok se ne odradi site, e sad sve je to moglo u lokalu znam, ali hteo sam da probam samo kako postaviti Joomla site live, jer nisam nikad radio sa joomla-om. Sve ce to ici na hosting jednog dana. Ovo je mala firma mog brata, radi adaptacije enterijera, namestaj, itd, itd...i ne treba mu za sada hosting sa ne znam kakvim protokom.

 

 

Inace da odgovorim na tvoje pitanje, nije pametno da radi sajt sa kucnog racunara, ali radice sasvim dobro. Imali smo u firmi 6 sajtova na SharePoint-u na zasebnoj ADSL mrezi (10240-1024Kb/s ako se ne varam). Svi su bili live par meseci i imali su prilicno poseta, inace sajtovi su bili za strane klijente i to je bilo privremeno resenje. Dakle sve je radilo kako treba, bez "gusenja" prilikom otvaranja samih sajtova.

 

I cisto da dodam resenje, ako nekome bude zatrebalo ubuduce:

 

Ukratko u httpd.conf fajlu skloniti "#" i odkomentarisati liniju vezanu za VirtualHost. (Inace sve ostalo ostavljeno po Default-u)

 

465 # Virtual hosts

466 Include conf/extra/httpd-vhosts.conf

 

Sacuvas fajl i onda otvoris httpd-vhosts.conf iz "C:\wamp\bin\apache\Apache2.2.11\conf\extra" foldera. U njemu izmenis ili dodas kod vezan za VirtualHost:

 

<VirtualHost *:80>

ServerAdmin nebojsa@moj-domen.rs

DocumentRoot "C:/wamp/www/mojSajt"

ServerName moj-domen.rs

ServerAlias joomla.moj-domen.rs

ErrorLog "logs/moj-domen-error.log"

CustomLog "logs/moj-domen-access.log" common

</VirtualHost>

 

Link to comment
Share on other sites

Ako zelish ovakvu gimnastiku digni sajt na zasebnu mashinu i na njoj digni neki linux server, mnogo ce bolje raditi i bice dosta sigurnije, na linuxu je pesmica postaviti name based host, dosta lakshe nego na windowsu. To shto kazesh da nije bilo gushenja znachi samo da nije bilo prilichno poseta, ili si servirao statichke strane, tom sluchaju je ok.

Apache na windowsu ume da bude rupchaga u sigurnosnom smislu.

 

Jedan savet, uzmi neki hosting koji ce ti sluziti za privremeno drzanje sajtova, poshto vidim da se vec bavish izradom sajtova isplatice ti se, stvarno nije skupo, u kucnoj varijanti toliko stvari moze da podje naopako, a zivci su neprocenjivi.

 

Link to comment
Share on other sites

Znam sve, hvala na savetima. Ne bavim se izradom sajtova, igrom slucaja na poslu imam dodira sa serverima, sajtovima, itd... Ovo sam uzeo bratu da napravim sajt, a verovatno i njegovoj devojci koja je slikarka. Tako da cisto "domaca" varijanta za sada :).

 

Link to comment
Share on other sites

@ Trunks

 

Hvala Trunks za link, ali trebalo mi je resenje kako da dobijam odredjeni site po domen name-u, da ne ulazim u admin (localhost) wampa prvo vec kad trazim neki site taj i dobijem po imenu, jedan ili vise njih. U svakom slucaju hvala!

Aha sori, nisam razumeo da ti trebaju virtual hosts.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...