f16 Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 Mracne i napustene lokacije su uvek bile zanimljive fotografima avanturistickog duha. Jos ako zivite u velikom gradu koji polako ali sigurno guta ovakve lokacije doci do dobrog "underground" set-a koji nije isfotkan vec 1001 put nije vise bas tako lako. Resih stoga da zapocnem ovu temu kao mali free for all vodic kroz manje znano podzemlje i nadzemlje nasih gradova Naravno bilo bi lepo da se ukljucite ali kada se odlucite da okacite fotke* neke lokacije molio bi vas, da kada smete, uz njih navedite i par smernica koje mogu da znace drugarima i drugaricama kako bi zadrzali informativni duh teme. *linkovi ka vec postojecim temama su takodje vise nego dobrodosli da ne bi duplirali fotografije Grad: ? Lokacija: gde je... Tip: urban, prirodna formacija, industrija, napustena lokacija, gradiliste... Dostupnost: kolima; peske; uz specijalnu opremu, samo nocu, samo danju ... Obezbedjenje: Javna povrsina; placa se ulaz; cuvarska sluzba; ograda, potrebna specijana dozvola... Bezbednost: Nije bezbedno; Uglavnom bezopasno, Bezbedno za fotografa i opremu; bezbedno za zene i decu... (bez uvrede deci :rolleyes: ) Oprema: fotografska i bezbednosna !!!NAPOMENE!!! NEOVLASCEN ULAZAK NA PRIVATNU SVOJINU JE KAZNJIV ZAKONOM!!! FOTOGRAFISANJE SA JAVNE POVRSINE(Sta god da fotografisete; Bilo kakvim aparatom; Sa ili bez tripoda) NIJE ZABRANJENO UKOLIKO NIJE VIDNO ISTAKNUT ZNAK ZABRANE (recima ljudi iz MUP-a: "sve sto nije zabranjeno je dozvoljeno") FOTOGRAFISANJE OBJEKATA OD "SPECIJANOG ZNACAJA"(brane, elektrane, granicni prelazi, podzemne instalacije...) JE STROGO ZABRANJENO (do it at your own risk)!!! POSTUJTE AUTORITET CUVARA I BUDITE LJUBAZNI (I ti ljudi su neciji ocevi. Ako vam cuvar kaze da ne fotografisete, izvinite se najljubaznije sto mozete spakujte opremu(osim na Kalemegdanu gde moramo da teramo inat) ali nastavite razgovor! Tim ljudima je vrlo cesto jako dosadno i casica ili dve razgovora uz obaveznu zajednicku fotografiju (na papiru)mogu da vam kupe ostanak ili ponovni dolazak, pa cak i ulaz na lokacije kojima inace ne bi mogli da pridjete. UVEK KORISTITE ZASTITNU OPREMU !!! (slem, duboke cipele, lampa, rukavice) IDITE U DRUSTVU (idealno po parovima) I UVEK NEKOME RECITE/OSTAVITE PORUKU GDE IDETE !!! BUDITE SPREMNI DA SE ISPRLJATE (vlazne maramice i flasa sa vodom su +) !!! I za pocetak malo industrijal-a Fabricki kompleks iza Airport city-a Grad: Beograd Lokacija: Izmedju NBG i Bezanijske Kose Tip: industrija Dostupnost: Kompleks je uvek otvoren za prilaz kolima i pesice Obezbedjenje: Neke fabrike imaju svaka svoju cuvarsku sluzbu Bezbednost: Uglavnom bezopasno uz obaveznu dozu zdravog razuma i upotrebu zastitne opreme Oprema: preporucujem slem i duboke cipele. Ultra siroki objektiv, stativ i daljinski okidac su must. 1. startrail 2. Metroline :o 3. Filteri frad 4. fabrika 1 5. fabrika 2 6. fabrika 3 360 VR panorama LINK 7. 8. U praksi se pokazalo da je najlaksi nacin da dodjete do zanimljive fotografije da ispozirate sami sebi 9. merdevine 10. ghosted 11. red button ali su fotografije drugara u akciji meni uvek draze. 12. smoked 13. kalupi 14. kalupi 2 15 kalupi 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorroz Posted December 22, 2011 Report Share Posted December 22, 2011 Neka neko nadmasi ovo ... ;) Uruseni tuneli podno petrovaradinske tvrdjave Link to comment Share on other sites More sharing options...
djole_ Posted December 23, 2011 Report Share Posted December 23, 2011 ^ Verovatno Ladislav mada cenim da bi se on sada zaglavio u tom delu hodnika :lol: @f16 Оdlična tema, fin uvod i odlične fotke, svaka čast. Kad je Zorro već tutnuo fotku iz podzemlja tvrđave da i ja okačim koju, nisu baš neke niti je to podzemlje toliko egzotično više ali može da bude interesantno onima koji još nisu bili dole. Dakle: Podzemni hodnici i galerije Petrovaradinske tvrđave (kontraminski sistem) Grad: Novi Sad (Petrovaradin) Lokacija: Petrovaradinska tvrđava Tip: vojni fortifikacijski objekti Dostupnost: dostupno svima Obezbedjenje: nema Bezbednost: prvo što može da vam se desi je da se izgubite, dakle obavezno vodič jer ima jedno 16km isprsecanih hodnika na nekoliko nivoa, neki delovi mogu biti vlažni i klizavi, možete upasti u neku rupu ako ne gledate gde idete u svakom slučaju - idite sa vodičem Oprema: obucite nešto što ste spremni da isprljate, vlaga, dosta prašine, blato, itd. stativ, blic(evi) i bilo šta čime bi mogli da osvetilte hodnike (sveće npr). baterijska lampa obavezna (poneti i rezervu) Info o galerijama: Wikipedia Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogor Posted December 23, 2011 Report Share Posted December 23, 2011 dobre fotke, borise naročito mi gode 7, 8 i 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted December 23, 2011 Report Share Posted December 23, 2011 Samo jos jedna sitna napomena.. ok.. par sitnih napomena: Za one koji se prvi put susrecu sa terminom Urban Exploration , molba je da se ne pita kako se do nekog objekta doslo. Doslo se, sta je napisano - napisano je. Sva dodatna pitanja u vezi sa temom mozete da pricate u nekom kafanchetu do prekosutra. Postujte zakon, a sto je jos vaznije, pripadnike obezbedjenja (ukoliko ih ima). I jedna ponovljena: Sigurnost pre svega Ni jedna fotografija nije vredna povrede, ili jos gore - ljudskog zivota. Ni jedna. Ovo za informaciju da bar neko zna gde ste, shvatite jako ozbiljno jer na samo 2-3 metra izpod zemlje, telefon moze eventualno da vam posluzi kao baterijska lampa, ali od signala tesko da ce pomoc stici. Ko je jednom morao da prehoda samo 200ak metara sa uganutom nogom zna koliko je bolno. Nikada, ali nikada ne idite sami. Ne postoji razlog. Ni jedan. Ozbiljno. elem... isti fabricki kompleks sa pocetka teme: The Foundry I by Vladimir Krzalic, on Flickr The Foundry II by Vladimir Krzalic, on Flickr The Foundry II by Vladimir Krzalic, on Flickr The foundry by Vladimir Krzalic, on Flickr i jedan startrail spolja :) The Foundry by Vladimir Krzalic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
amaNS Posted December 23, 2011 Report Share Posted December 23, 2011 @ f16; 3, 10, 9 i 11 - odlican za makinom, samo da te nije "zasenio" aparat...:). A ova tema u VR panorami, sve pohvale! Kao da sam u nekoj igrici, samo s vise detalja - bolja rezolucija.. Dok se vrtim u krug drzi me onaj osecaj da ce neko pripucati, pa ugledam ona dva frendly lika i izadjem iz tripa, sjajno! Odlicna tema! @Jo Husafet; 1. briljantna, ostale odlicne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
f16 Posted December 28, 2011 Author Report Share Posted December 28, 2011 Zorroz, Djole odlicno, XY puta sam se setao iznad njih a da nikad nisam provirio unutra... sad bar znam sta cu raditi sledeci put u NS-u Iz arhive: Grad: Beograd, Topcider Lokacija: Letnja pozornica (iznad restorana Topciderska Noc) Tip: Napustena lokacija / prirodna formacija Dostupnost: dostupno svima, tokom dana planinari/alpinisti/spleolozi koriste ovu lokaciju za vezbe penjanja Obezbedjenje: nema Bezbednost: uglavnom bezopasno (zardjali metal i (vidljivih)par rupa) Oprema: standardna [LINK] Grad: Beograd Lokacija: Novi Most Tip: Gradiliste Dostupnost: za sad samo uz specijalnu dozvolu Obezbedjenje: sa gradske strane Bezbednost: kao i na svakom gradilistu (potrebna paznja!) Oprema: standardna [LINK] + otom potom ili ti spec. bonus za z! Link to comment Share on other sites More sharing options...
nemanjad Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Odlicna tema i fenomenalne fotografije industrijskih objekata, bilo bi super ako bi se prikljucili i stavili slike na ovu facebook grupu za UE: http://www.facebook.com/#!/pages/Urban...354443884566963 Link to comment Share on other sites More sharing options...
L.E.D.E.N.I. Posted March 21, 2012 Report Share Posted March 21, 2012 Grad: Ub Lokacija: Deo grada pod imenom "Talovi" Tip: Infrastrukturni objekat Dostupnost: Dostupno svima Obezbedjenje: Nema Bezbednost: Potpuno bezbedno, osim podozrivih pogleda stanovnika ka fotoaparatu :) Oprema: Ništa od dodatne opreme. Obično se postavi pitanje: "Šta je tu prvo bilo - put ili stub?", ovih dana sam došao do saznanja (nepotvrđenog) od školskog druga mog oca, da je tu prvo bio stub, a tek kasnije građeno naselje. Inače, ovo nije slepa ulica, iza mojih leđa (u momentu slikanja) je dvosmerna raskrsnica). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Kraljević Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Pazi kad nisam ni primetio da ima ovaj podforum :) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boskombo Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Za Bocky-a i Jo-a klasika dobre fotke! Odlicna tema, za koju sam skroz zaboravio! A btw Milak: 1,3 i 4 jako dooobre! Moze li hint za lokaciju? :) Evo malog doprinosa i od mene... Kastel Engelman, podzemne odaje Castles Of Vojvodina 007 by Djordje Boskovic, on Flickr Kastel Baba Pusta Castles Of Vojvodina 003 by Djordje Boskovic, on Flickr Castles Of Vojvodina 004 by Djordje Boskovic, on Flickr Castles Of Vojvodina 005 by Djordje Boskovic, on Flickr Letnjikovac Pece Castles Of Vojvodina 001 by Djordje Boskovic, on Flickr Castles Of Vojvodina 002 by Djordje Boskovic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Kraljević Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 ^Lepa ti je ova serija, prva i poslednja mi se bas svidjaju. Sto se mojih fotki tice, Rakvica je u pitanju. A ovde imas i malo opsirnije: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=92764 Link to comment Share on other sites More sharing options...
boskombo Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Ma sa prvom si bas razvalio! Nikada nisam ulazio u njihov posed ali sam imao pregovore sa cuvarima za fotkanje... Nazalost bezuspesno... <_< Link to comment Share on other sites More sharing options...
f16 Posted July 12, 2012 Author Report Share Posted July 12, 2012 Svaka cast momci!!! i na fotkama i na ozivljavanju teme evo konacno i davno najavljene lokacije Grad: Beograd Lokacija: Kompleks Tasmajdanskih pecina Tip: Pecina, rudnik, prostorije SS-a i Gestapoa Dostupnost: samo uz specijalnu dozvolu Obezbedjenje: Obezbedjenje sa gradilista Bezbednost: Manje vise bezbedno uz dozu zdravog razuma. Ocekujte da cete se isprljati Oprema: lampe, blicevi, siroki objektiv, stativ 1. Ulaz 2. VR 3. Prva prostorija 4. Tour guide 5. deep 6. Bocni ulaz u prvu prostoriju (nekada glavni "pesacki" ulaz u kompleks) 7. Nazalost stepeniste za slilazak na donje nivoe je zatrpano 8. Druga prostorija (betonirana od strane Nemackih okupacionih snaga tokom drugog svetskog rata, sa ciljem da sluzi kao skloniste za Nemacku vojnu komandu) 9. ''bali te gelovi 10. AP 11. Iza Lerovih vrata (hodnici i prostorije Nemacke komande) 12... 13. Lift? 14. Rucni generator 15. Treca prostorija 16. in action 17. on the top 18. VR Patuljak? 19. VR hodnici (Stariji deo kompleksa, trenutno su svi hodnici koji povezuju ovaj deo sa ostatkom zatrpani) 20. lasered 21. scaned 22. vrata za potpun dozivljaj preporucujem da sacekate ostatak fotki koje su napravili drugari Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajfile Posted July 12, 2012 Report Share Posted July 12, 2012 fenomenalna tema od samog početka, a ove zadnje fotke su totalno zanimljive al 8. mi je favorite (evo je desktopu, mada bi već bolje legla:) ps. nešto nevidim puno komentara - pa ako ste zamislili temu da bude čista brišite moju poruku, rispekt Link to comment Share on other sites More sharing options...
boskombo Posted July 13, 2012 Report Share Posted July 13, 2012 Samo mogu da kazem sto mi je zao sto nisam bio u ekipi! Odlicne fotografije! Pretpostavljam da je ovo od pre vise meseci? Ajde jedna mala dopuna! Ista lokacija + bonus vinski lagumi u Karadjordjevoj. U Tasmajdanskim pecinama sam bio nazalost nepun sat efektivnog fotkanja. Tasmajdanske pecine: 1. Belgrade Underground 003 by Djordje Boskovic, on Flickr 2. Belgrade Underground 004 by Djordje Boskovic, on Flickr 3. Belgrade Underground 005 by Djordje Boskovic, on Flickr 4. Belgrade Underground 006 by Djordje Boskovic, on Flickr 5. Belgrade Underground 007 by Djordje Boskovic, on Flickr Vinski lagum u Karadjordjevoj 1. Belgrade Underground 008 by Djordje Boskovic, on Flickr 2. Belgrade Underground 009 by Djordje Boskovic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted July 13, 2012 Report Share Posted July 13, 2012 Ista meta - slicno odstojanje. Tasmajdan Cave by Vladimir Krzalic, on Flickr Tasmajdan Cave by Vladimir Krzalic, on Flickr Obelix by Vladimir Krzalic, on Flickr Ima ih jos, samo sto ja nem' pojma trenutno gde su mi po HDD-ovima..bice ih jos uskoro :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stelya Posted July 13, 2012 Report Share Posted July 13, 2012 Vidi ga Hulk :) Ja necu ni da se trudim da kachim jerbo su vase fotke objasnile... :) al moz ova drugarska coporativna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted July 14, 2012 Report Share Posted July 14, 2012 ps. nešto nevidim puno komentara - pa ako ste zamislili temu da bude čista brišite moju poruku, rispekt Ma jok bre... ne smeta komentar, nego kapiram da je narod ovdasnji totalno zaboravio na postojanje sticky tema pa ni ne gledaju kad se pojavi nesto novo :) Usput... kad sam vec u kancelariji: The General Lehr hallway by Vladimir Krzalic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
f16 Posted September 19, 2012 Author Report Share Posted September 19, 2012 Evo jos par akcionih pa da zvanicno zavrsimo sa ovom lokacijom Link to comment Share on other sites More sharing options...
zorroz Posted October 13, 2012 Report Share Posted October 13, 2012 Evo i moj prilog za ovu temu... Stopića pećina, Zlatibor Link Link to comment Share on other sites More sharing options...
boskombo Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Kad je vec zorroz pomenuo Stopica pecinu. Da se prikljucim i ja sa jednim mestom za koje retko ko zna. U pitanju je Kadjenica - pecinska crkva, tj nekadasnje skloniste gde su se od Turaka krili zene i deca. Mesto je postalo sveto iz prostog razloga sto su Turci gustim dimom pogusili sve koji su se u njoj i krili. Kadjenica se nalazi u sklopu Ovcarsko - Kablarske klisure. Kadjenica 001 by Djordje Boskovic, on Flickr Kadjenica 002 by Djordje Boskovic, on Flickr Pristup ovoj pecini je problematican samo po pitanju prelaska preko ovog mosta. Nature Fights Back - Old Railway Bridge At Ovcar Banja by Djordje Boskovic, on Flickr Poprilicno je star, koriste ga samo putnici namernici i pecarosi, po vracanju zamalo nisam ni propao kroz grede i ujedno upao u Moravu. A koliko sam upucen jedini nacin da se dodje do Kadjenice je bas ovim putem preko mosta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amaNS Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Dobre su mi obe iz Kadjenice Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts