Jump to content

pomoc studentu u izradi crm-a

cvelle89

Recommended Posts

Pozdrav.

Nov sam u php-u i u radu sa bazama. Naime, isplagijao sam (za seminarski), ultimate client manager (kucajte ovo u guglu, odmah ce vam izaci, imate i live demo). CodeCanyon je autor ove web aplikacije.

Pomocu firebug-a, sam kopirao css-ove, php fajlove i sve je to lepo. Ali za sada me muci povezivanje svega ovoga sa bazama.

Pocetnu stranicu sa log in formom, sam uspesno primenio i ona mi radi.

E sad, u opciji Customer, ima Create new customer. Meni nije jasno kako taj deo da povezem sa bazom, da bi se baza punila sa musterijama, njihovim rodjendanima i slicno. I da li sve mogu da trpam u jednu bazu ili u vise njih? Hvala.

Evo druze, ako mi objasnish kako si sa firebug-om uspeo da skinesh php fajlove ja cu ti uradim ovo sa sve upustvom, step-by-step.

e pa ne znam. ja sam skinuo SAMO 1 php fajl :D , a i izgleda da taj jedan upotrebljen kao css.

ali, u sustini, to je i jeste fora, da se samo napravi php, koji sve to povezuje. Ja staticke stranice imam, mislim mogu da ih skinem, i mislim da je za ovo najvaznija ideja, koju, opet imam od tog sajta. e sad je fora da se to ispoveze. :)

Kako sam pametan..ccc... haha

Za vikend idem kod nekog baje na casove iz php/sql. jer ovaj projekat svi daju nekome da uradi za kintu. Ja cu barem da idem da pokusam nesto i da naucim...ako taj bude znao ovo :D

P.S. Iskreno razmisljam da uzmem to za 30$.

Mislim ne znam sta mi se vise isplati, da uzmem to za 30 dolara pa da se ganjam po forumima sa vama, i drugima (:)) ili da idem kod coveka pa da izvaljujemo deo po deo..

Evo ako neko hoce, mogu da mu dam licencu, za ovaj prog,a zauzvrat da ja to isplagijam uz njegovu strucnu pomoc :)

Mozda ti je to prevelik zalogaj, uzevsi u obzir da do sad nisi radio sa php-om i mysqlom (ili pak bilo kojim programskim jezikom).

jeste prevelik zalogaj. Ali ja mislim da je to sve sablon. Jer ja ovde baratam u bazi samo sa get, post, delete i eventualno sa update funkcijom. Samo je fora kako ja da povezem, npr. da mi izlista iz baze brojeve telefona mojih kupaca ili slicno nesto. Tako isto, kako da napravim invoice formular da mi bude u bazi, i tako te stvari. verovatno se svodi na jedno te isto, ali dzaba :)

Cvele Cvele, nesh se ti leba najesti sa takvim razmishljanjem. Post, get u bazi, ti na zalost ni osnove ne znash ali ti se vec chini da je to extremno lako. Sa srecom prvo sa chasovima a onda i sa poslom :)

evo prosao sam kurs php with my sql. Dosta toga mi je jasno. Uradio sam i CMS aplikaciju. kapiram kod skroz, samo sto se to nikad sam ne bi setio da napisem :)

e sad, jel mogu ja vama da okacim moj sajt sa bazom, ili samo da mi kazete kako da ubacim jos par stvarcica i ja sam zavrsio:

1.pretraga sajta,sortiranje, upravljanje greskama (nista profi, samo da radi neke osnovne stvari)

2.AJAX - pojma nemam kako i gde da ga implementiram. jedva sam se pohvatao sa html tagovima <a href=\"\" . "..i tako dalje :)

3.Javascript - ovo kidam. Ali ne znam sta bi mogao da ubacim? Validaciju forme sam odradio preko php-a.

evo ja cu da vam upload-ujem sve u paketu pa ako neko zeli da pomogne. I mislim da ne trazim neku veliku pomoc, znaci samo sitnice, neke ideje, pa cu ja sam da cukam :)

https://rapidshare.com/files/959694899/domaci.rar

hvala za info mysql sajt.nisam znao da tamo postoji neki tutorial kako se to radi i sl.

AJAX lici na js, ali nije bas da ako znas js, znas i ajax. Ili tako uce nas na faksu, javu posebno, pa onda radimo xml dom, pa tek onda ajax..i uopste nije slicno. tu ne mogu da se slozim s tobom.

JS i java nemaju veze jedno sa drugim. Neko je nekom nesrecom dao JSu to ime java inache to im je jedino slichno.

Shto se tiche AJAX-a ti cesh u svom radu JSom "pitati" PHP da ti ishchupa neshto iz baze, "sazvace" i vrati nazad ka JSu koji ce to prikazati. Kao shto vidish u ovom procesu jedino onaj deo sa PHPom nema veze sa JSom. Tako da sa dozom sigurnosti mogu reci da je to to :)

I velish xml DOM :) ili si se ti ovde malo zaj*** ili si propustio koje predavanje :) ili neshto nije bash po redu radnje kako se uchi :)

JS i java nemaju veze jedno sa drugim. Neko je nekom nesrecom dao JSu to ime java inache to im je jedino slichno.

Shto se tiche AJAX-a ti cesh u svom radu JSom "pitati" PHP da ti ishchupa neshto iz baze, "sazvace" i vrati nazad ka JSu koji ce to prikazati. Kao shto vidish u ovom procesu jedino onaj deo sa PHPom nema veze sa JSom. Tako da sa dozom sigurnosti mogu reci da je to to :)

I velish xml DOM :) ili si se ti ovde malo zaj*** ili si propustio koje predavanje :) ili neshto nije bash po redu radnje kako se uchi :)

naravno da javascript i java nemaju veze :) to je prvo sto sam naucio :)

posto se mnogo interesujem za ovo, pa stoga budem i na svakim vezbama,veruj mi na rec kad ti kazem da je to redosled bio.

nasao sam na php Freaks, detaljno uputsvo kako se pravi search i sve. Ali sta da radim ako vec imam postojecu bazu?

Ja sam dakle napravio menu, preko php-a i sql-a. E sad ja bih zeleo da za bilo koju rec (bilo subjects ili pages), da mi da rezultate.

Ne znam da li da napravim novu tabelu, odakle bih vukao te tabele (kao npr. search_table).

Subjects su ovi glavni hiperlinkovi bez kvadratica,

pages su sa kvadraticima

Naravno,pages ima vise polja (id,subject_id,menu_name,position,visible,content), ja bih zeleo da omogucim pretragu, logicno, samo po menu_name i po content-u.

A subjects ima sledeca polja (id,menu_name,position,visible). Ovde bih zeleo da ukljucim pretragu samo za menu_name recimo.

E sad:

1.da li ima potrebe da se pravi nova tabela, pa da se pozivaju nekako ova polja iz drugih tabela?

2. ako pod 1. ne mora, onda bih bas voleo da mi se to podjednostavi, u smislu da napravim formu (koju sam vec napravio), i da samo odradim php. u sustini znam da treba da se kucaju funkcija tipa mysql_connect,close, query i sl. ali ne znam kako da uguram tu negde find?

za sada ne bih zeleo da imam uslove tipa blanko polje i sl. zelim samo da radi!

Hvala svima koji su imali strpljenja da procitaju ovo :)

Vidim ja da si ti zeljan znanja i sve, al ne ide sve preko noci. :) Mnogo brzas, a to ce ti se o glavu obiti tako sto ces bataliti sve ovo od nerviranja. Po tvojim recenicama vidim da dosta toga ne znas, a pokusavas neke ozbiljnije stvari da radis. Nije da ti pametujem i to, pricam ti za tvoje dobro.

Za search ti ne treba da pravis novu tabelu. Sve je to moguce pomocu jednog sql upita. Za pocetak probaj prvo da uradis pretragu jedne tabele. Pa onda probaj da za istu unesenu rec uradis pretragu u vise tabela i istampas na jednoj strani. A na kraju probaj sve to da sklepas u jedan sql upit.

Sta se koristi za pretragu trebao si da naucis na tom kursu, al evo ti LINK pa pogledaj. :)

Ma slazem se ne moze nista na brzinu, al daj bar da uradimo nesto. A ne ko neke babe samo da pricamo kako to ne moze odma'i ostalo.

Ako neko hoce nek pomogne, ako ne i to postujem.

Dakle zapeo sam oko search-a.

U HTML delu sam napravio formu sa action="welcome.php" name="k",

u welcome.php delu:

hocu za pocetak da proverim da li je baza povezana ali non stop dobijam gresku..kod je sledeci:

http://pastebin.com/GgCrMvW7

ali nece da radi i izbacuje mi non stop gresku:

mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, null given in C:\wamp\www\domaci\welcome.php on line 9

U danima kada i sami tvorci PHPa savetuju da se koriste PHP Data Objects (link) momka na faxu/kursu uche da se "kachi" na bazu korishcenjem mysql_connect i da zatvori konekciju sa close znachi da ili je fax sranjce opako ili mu je kursista opako ostao u 90im. A ja sada zelim da mu pomognem ali ne mogu da gledam shpageti kod, da mu objashnjavam da uchi pogreshno i da se tako ne radi vishe... To su trebali na faxu da mu objasne a nash posao ovde bi bio da mu ukazemo na greshku. Ne mogu ja sada nekoga nauchiti za sat vremena OOP, a ako zeli da nauchi Kodi je u sticky temi lepo objasnio osnove. Kada savlada to sve ce biti dosta lakshe.