Jump to content

Plagijati u domacoj arhitekturi

Rapidograf

Recommended Posts

BIG isto nije alergican na kradju. Hotel u stokholmu, ima fasadu koja se iz daljine cita kao slika. Isti koncept je iznela australijska firma par godina pre.

Da, ali jedna stvar je uraditi slican motiv ili pattern, a druga je brutalno i bez premisljanja,svog pecata, iskopirati oblik, krovove, osnove, stvarno je tragedija sta rade ovi nasi domaci arhitekti. Ako te mrzi da smisljas sam nesto svoje, ti ukradi.

*edit*

Ja sam vise mislio na svu ove ekipu profesora i asistenata sa Bg fakulteta Redzic, Lojanica, MItrovici i ta Grozdana Sisovic.

Taj stariji clanak nije ni toliko vazan, vec ovo sada iz 2011, pre koji mesec. Koja su farsa domaci konkursi, i jos su dobili 2. mesto.

The-Cloud-MVRDV-1-537x405.jpg

Mene ovo nimalo ne asocira na 9/11, ali dobro, nisam odatle pa OK.

Svake dve kule, jedna pored druge, pomerene za ćošak, liče i asociraju na bliznakinje WTC. Ako to odvraća arhitekte od takvih ideja, onda šteta. I pre WTC-a je predpostavljam bilo sličnih građevina, samo što su ove kule bile impozantne veličine.

(edit)

Zaboravih da kažem da mi se mnogo sviđa. Liči mi na neki tumor ili srastanje.

Ne asocira te nimalo na ekslpoziju?

Cim sam video setio sam se 9/11

Pa dobro, asocira, ali nisam pomislio na to.

To mu dođe kao one mrlje koje pokazuju psiholozi. Neko vidi leptira, neko mrtvačku glavu.

Zavisi kakav ti je bio dan. :D

• 5 weeks later...

''Nothing is original. Steal from anywhere that resonates with inspiration or fuels your imagination. Devour old films, new films, music, books, paintings, photographs, poems, dreams, random conversations, architecture, bridges, street signs, trees, clouds, bodies of water, light and shadows. Select only things to steal from that speak directly to your soul. If you do this, your work (and theft) will be authentic. Authenticity is invaluable; originality is nonexistent. And don’t bother concealing your thievery – celebrate it if you feel like it.'' ---Jim Jarmusch

Генијална изјава о дизајну и уметности уопште...наравно ако се узме са резервом!

Slazem se sa duhom misli, ali je velika razlika izmedju inspiracije koju uneses u svoj rad i blatantnog plagijata, kao kod nas sto se vidi(T. Heatherwick kiosk).

“Eventually you should try to expose yourself to the best things

that people did, then try to implement these things out of what you do I mean the saying of Picasso “Good artists copy, great artists steal” And we never were ashamed to steal great ideas”

Steve Jobs

Па да, то је очигледно и срамно, зато сам и рекао са резервом треба да се узима. А код рецимо оног пројекта који симболише исти/сличан унос светла у ентеријер као ''Црква Светла'', мислим да нема говора о плагијату као што већ неко рече већ само о доброј инспирацији.

• 4 weeks later...

Aj pošto su i bili radovi van naših prostora (ovde se kao nešto i radi) da priupitam kolege da li se vidi izvesna sličnost koju ja čitam. Ili sam samo postao paranoičan!

http://www.dezeen.com/2010/03/23/jean-nouv...llery-pavilion/

http://www.guardian.co.uk/artanddesign/gal...813&index=3

i

http://www.ac-ca.org/en/london01winners

Slična namena objekata, al prvenstveno mislim da je iskopiran ovaj horizontalni deo objekta. Na Nouvelovom paviljonu i na trećenagrađenom rešenju ovaj deo trake koji se diže u visinu. Da li je to isto, slično, različito?

*isti grad, isti kolorit...

**Plus što mi Novelov paviljon liči na Čumijeve iz parka La Vilet.

Pa mislim po tebi onda ko god ponovi nesto pa i banalno kao ravnu plocu odmah je plagijator, znaci ko god smisli nesto novo drugi ne sme da pokusa ili intrepetira slicno; ne slazem se. Ako i podsecaju na La Vilet neka je, to je dobro, omaz velikanima.