drazha Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Siguran sam da je bila slicna diskusija o ovome ranije, medjutim jako bi cenio ako bi neko mogao da mi da neko misljenje o ovih dva objektiva: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II Lens sprocu... Sigma AF 70-300mm f4-5.6 DG APO Macro Znam da nisu iste zizne daljine, medjutim nemogu da se odlucim koje da kupim. Da stvar bude jos gore, da me neko sada pita: a za sta ce ti, nebi umeo da mu odgovorim. U sustini imam 50mm II f/1.8 i onaj stock 18-55m. Ono sto bi voleo da radim bolje sa novim socivom jeste da izvlacim bolje makro fotografije, i bolje portrete sa solidnim bokehom. Koliko sam apsolutna neznalica u svemu ovome svedoci i cinjenica da kad god uzmem 50icu, obavezno odvrnem na 1.8 i onda kad slikam sina, pola glave mu je can fokusa zbog plitkog DoF. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cvele001 Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Ako imas crop senor, onda uzmi canona. Ima IS a to toliko znaci na vecim ziznim daljinama da ne mogu da ti objasnim. Drugo, dorbo crta, fokus je brz i taca. Koliko god da ja volim tu Sigmu, u tvojoj dilemi ja glasam za Canon! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Uzmi Canon 55-250 IS i to bas zbog onog IS. Oba objektiva su dovoljno "spora" tj mailh maksimalnih otvora blende da ce ti stabilizacija trebati vise nego sto mislis. Do 200mm brilijantan, posle nesto malkice meksi ali i dalje najbolje sto moze za te novce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stelya Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 55-250... ja se iznenadio kolko dobrog zuma za male pare Link to comment Share on other sites More sharing options...
drazha Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 U ovoj filozofskoj raspravi ima jedna cinjenica koju smatram bitnom: * kao pocetnik, najbrze cu uciti ako idem "full manual" * Canon je apsolutno go, nema nikakvih obelezja... * Sigma je kompletno istetovirana, samo sto nema jos i za blendu da se menja, al dobro, to se kontrolise preko aparata. Ja sam licno vise u fazonu Sigme jer cu "navodno" imati bolju kontrolu u manual modu, pogotovu kad sve okacim na tripod, i cini mi se da cu imati vecu kontrolu nad situacijom. Dali ovo menja misljenje/savet? Izvinjavam se za mesanje raznih jezika, "srpski lengvidzh mi je svetinja" :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
istankov Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 "tetovirani objektiv" ništa ti realno ne donosi, jer ako znaš da čitaš svi parametri su zapisani u fotografiji. Razlika objektiv sa stabilizacijom / ne stabilisani je ogromna. Ako možeš da priuštiš IS -a kupi Link to comment Share on other sites More sharing options...
cvele001 Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Drazo, da ne ispdne da popujem, ali to sto si napisao nema veze sa zivotom. To sto na Sigmi imas milion kukica i kvakica nista ti nece pomoci. Realno, svi novi aparati otvor blende kontolisu preko tela, ziznu daljinu odredjujes gledanjem kroz trazilo, nikad gledajuci u objektiv, a fokusnu distancu najcesce i ne analaiziras sem ako ne trazis hiperfokalnu distancu pa da bas pratis gde si sa pozicijom fokusa.... uzgred, i te oznake najcesce ne pokazuju tacno na novijim objektivima... Znaci, IS, OM proizvod, dobar raspon su definitivno mnogo korisniji nego malo pisanija po objektivu... a da ces nauciti naucices i ovako i onako.... I jos jednom da ti se izvinim ako sam zvucao grubo, samo zelim da ti skratim slatke muke :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
drazha Posted November 28, 2011 Author Report Share Posted November 28, 2011 Drugari, (tata-tatira) hvala vam puno na savetima, diskusiji i argumentima. Poslusacu vas i uzeti Canona. PS: Sto se tice "grubotsti", evo idem da placem malo u cosak :) Salim se. Radije bi direktan, no bullshit razgovor nego uvijeno, okolo pa na cose... Imam toga i previse ovde sa ovim Ircima Link to comment Share on other sites More sharing options...
KizaTheDeath Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 55-250 IS sam koristio dugo... od dolaska u nase krajeve (pa i ranije - eBay & GuruStore). Objektiv je stvarno odlican... dobacuje fino, stabilizacija odlicna, a uz sve to je i lagan (nije ga smor nositi u torbi). Koristio sam ga i za neke koncerte - odlicno se snasao. A kad jos dodamo i cenu, ne postoji nista povoljnije/bolje za te pare (tih 150ak evradi). Pozdrav! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Buck Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 I ja bi da dodam koju ... Četiri godine sam se oslanjao na Canon 75-300 dok nisam konačno shvatio da mi je skoro beskoristan na fokalnim dužinama preko 150 mm. Onda sam ga radosno utopio novopečenim entuzijasti, koji tek treba da stekne slična iskustva, a ja sam preskočio upravo na dotični 55-250 IS. Posedujem i tripod i monopod, ali realno: monopod još i ponesem katkad, ali tripod baš kad moram. A bez toga iole pristojan snimak na rasponu 300 mm možeš dobiti samo teoretski. Stabilizacija na tele staklu je više nego korisna. Osećaj je kao kad skineš tesne cipele u uskočiš u patike :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
zeka1dz Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 55-250 IS je malo brljav kada padne mrak ali opet se može lepo koristiti dok je preko dana fenomenalan uzimajući cenu u obzir. Makro sa njim takođe nije loš samo što mu je minimalna udaljenost od objekta snimanja malo preko 1 m ali opet nije straško (odmakneš se od bube i max zumiraš i eto snimka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
unique93 Posted November 29, 2011 Report Share Posted November 29, 2011 jos ako imas tube ili close up filter, moze jos bolji macro da ispadne...ili da se okrene objektiv :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts