Jump to content

Recommended Posts

Posted

Shalu na stranu, sta ti tacno treba?

Da od nekih postojecih klasa generises UML dijagrame?

Jer to mi jedino ima smisla, kao, uzmes nepoznat projekt, odstampas to pa gledas..

To sad nesto da ti u UMLu crtas, pa posle implementiras, to je ono.. napusten koncept iz 90ih...

Posted
Shalu na stranu, sta ti tacno treba?

Da od nekih postojecih klasa generises UML dijagrame?

Jer to mi jedino ima smisla, kao, uzmes nepoznat projekt, odstampas to pa gledas..

To sad nesto da ti u UMLu crtas, pa posle implementiras, to je ono.. napusten koncept iz 90ih...

Uvijek se nacrta, makar papir i olovka :-)

Posted

jedino za sta ja znam je Enterprise Architect, ali to je onako suvo, korporativno, i bas kako bi tvorci UMLa voleli: prekomplikovano. ali radi posao kada je neophodno... i definitivno nije besplatno :/

@kodi

zapanjio bi se koliko su devedesete u modi u sarlatansko-univerzitetskim krugovima :(

zivela akademija

jbg a mi smo njima kao sto su neskolovani glumci likovima sa FDU -- bagra, diletanti, itd...

UML je majka svakog rotten koda.

a opet, to je realno zamisljeno samo kao standard za zvrljanje medju developerima, dok netalentovani lozaci na tehnolosku maglu nisu to izmutirali do nivoa autogenerisanja konacne implementacije. BLASPHEMY

• 2 weeks later...
Posted

samo da se ogradim (for the record):

verujem u UML u smislu univerzalnog sredstva komunikacije, i standarda za istovar apstraktnih dijagrama i koncepata koje svaki developer drzi u glavi.

ne verujem u UML u smislu shtake za mozak i/ili abnormalno komplikovane skele iz koje ce volsebno da se izrodi tehnicka implementacija.

interesantno je kako neki ljudi misle da UML sluzi uglavnom za projektovanje koda, a time u stvari (verovatno) kompenzuju nesposobnost da koncipiraju, razviju, i stvore sistem koji udara po finom preseku izmedju skupova usable, optimal, i maintainable.

ovo je naravno offtopic, ne solim nikom pamet, cisto da se dopunim na onaj rant gore.

Posted

Ja sam mozda jedan ili dva puta pokusao da koristim UML i nisam bio odusevljen, to me je samo usporavalo.

Obicno imam koncept u glavi kako bi nesto trebalo da izgleda, i onda polako sve sastavljam.

Ili bacim na papir neki generalni plan i idem polako.