Jump to content

Predlog za kucishte


zlatiborac
 Share

Recommended Posts

Dugo godina sam rabio Chieftec kucishte kodne oznake :) DG-01WD-D

Chieftec%20Dragon%20DG-01BD-U.jpg

Izuzetno robusno, teshko, solidne konstrukcije, pod chim podrazumevam da nema vibracija kao kod onih od 300gr kucishta.

3 slota za CD-DVD uredjaje (ne treba mi vishe), 3 mesta za 3.5 hardove (e ovo je problem pogotovo ako se hardovi greju i dugo i naporno rade, shto zna da se desi), napajanje se montira na vrhu kucishta...

Uglavnom sluzilo je ali vreme kada je ono bilo dovoljno za plochu i resto opreme koja stoji unutar kucishta je proshlo (generalno vec 9 meseci mi je panel sa strane uklonjen shto zbog hladjenja shto zbog vrucine letos u sobi :)

Definitivno sam prelomio da se mora menjati i taj segment rachunara pa sam malo gledao shta ima u ponudi.

Prvo da razgranichimo, nemam vishe 18god da mi posedovanje Disco Light Mashine odgovara. Te budalashtine tipa LED dioda u ventilatorima, neonki i "prozora" me ne interesuju i ne zelim da se osecam kao da sam na party-ju. Treba mi mir i koncentracija dok radim stoga...

Treba mi kucishte solidne konstrukcije, prostrano, sa mogucnoshcu instaliranja dodatnog ventilatora sa manjim brojem obrtaja a vecim prechnikom (ne zelim helikopter u sobi), lako dostupno za instaliranje DVD uredjaja, max 3 komada, i hard diskova, min 4kom.

Ukoliko imate neke predloge sa slikama i gde ste ih kupili bio bih zahvalan.

Link to comment
Share on other sites

Pitanje je zašto bi menjao Chieftec. Pošto je bilo promena u dizajnu, a većina njihovih kućišta izleda kao ovo tvoje, ako imaš pozadi mogućnost kačenja 12x12 cm ventilatora, nemaš potrebe da ga menjaš.

Kod ovog kućišta njegova osnovna prednost, a to je robusnost, nakon dužeg perioda počinje da smeta i to bi bio jedan od razloga za zamenu. Treba mesta da ga smestiš, preveliko je za postavljanje na sto, kad treba neka intevencija na komponentam unutar njega, treba prostora za to.

U zadnje vreme je neka od verzija ovog kućišta imala odlično rešenje za HD-ove, iza njih je bilo mesto za ventilator koji ih je hladio. To zadnje vreme je nekoliko godina, pošto je Chieftec već dugo na našem tržištu.

Jedan od predloga:

http://www.thermaltakeusa.com/Product.aspx...465&ID=2029

 

caseupto7fan.jpg

 

casemassivestoragecapab.jpg

 

 

TT kućišta su dosta lakša od ovog Chiefteca, pošto su uglavnom aluminijumska. Završna obrada im je odlična.

Ono što se meni svidelo kod ovog kućišta je:

- Odlično rešenje za položaj napajanja. Na linku koji sam dao ima dosta slika i vidi se svaki detalj. Napajanje u dnu kućišta i ventilator uzima vazduh izvan kućišta i izbacuje ga opet vani. Napajanje koje u savremenim računarima ima veliku snagu i trpi velika opterećenja ne dobija topao vazduh iz unutrašnjosti kućišta, već svež iz okoline i njegovo hlađenje je efektnije u odnosu na klasičan raspored kad je napajanje u vrhu kućišta.

- U delu gde je trebalo da dođe napajanje je veliki ventilator sa malom brzinom , a time i manjom bukom. Kućište ne gubi ništa što se tiče izbacivanja toplog vazduha vani. Taj ventilator ima rasvetu, koja se tebi ne sviđa, ali u ovom slučaju ona nije dekorativna što ću objasniti kao sledeću prednost

- Sa strane postoji otvor prekriven providnom plastikom i zadnji ventilator osvetljava prostor oko procesora čime se non stop može nadgledati ventilator procesora i ploča oko njega koji sa najbrže zapraše u cilju njihovog pravovremenog čišćenja. Ako se ovaj prostor ne čisti, procesor se pregrejava pa se povećava brzina okretanja njegovog ventilatora a time i buka. Otvor i rasveta imaju funkcionalnu rasvetu, a TT ventilatori su odličnog kvaliteta i dugotrajni.

- Sam naziv pokazuje mogućnost kačenja SATA diskova bez otvaranja kućišta i bez korištenja eSATA.

- Kućište je dosta lakše od Chiefteca, ali nisam primetio da ima bilo kakav nedostatak što se tiče mehaničke zaštite komponenti računara, efikasnost u hlađenju, povećanoj buci ili nešto slično.

 

Ovo kućište je za preporuku.

Pogledaj TT sajt i ponudu domaćih firmi, ima još dosta njihovih modela u ponudi. Sva njihova kućišta su odlična.

Link to comment
Share on other sites

Računar koji si sklopio ne bi trebao da pravi neku veliku buku iz sledećih razloga:

- Procesor se ne greje puno, brzina njegovog ventilatora je dosta niska, ispod 1000 i prelazi nešto iznad 1000 o/min. Zna da se poveća kad prašina začepi hladnjak, što malo povećava buku. Uz redovno čićenje kulera i povremenu zamenu paste nema puno buke. Stari 754 i 478 procesori i odgovarajući ventilatori su imali brzinu u rasponu 3500-4500 o/min što je bio veliki izvor buke.

- Ventilatori boljih napajanja su uglavnom 12x12 cm i i sa malom brzinom

- Većina kućišta je predviđena za korištenje dodatnih ventilatora dimenzija 12x12 cm.

Što se tiče smanjenja buke koju ti proizvodi novi računar, postojeće kućište je odlično.

Pištanje napajanja, ako ga nisi rešio, nećeš rešiti ni jednim napajanjem. :)

Link to comment
Share on other sites

Ja samo oduvek gajio specijalna osecanja ka Chieftec-u BX serije... valjda ih zato i imam 3 komada u kuci :D

 

Volim ga sto je robusno, tesko, jako, prostrano... sto mogu da se popnem na njega da zamenim sijalicu, sto ga ne pomerim ni mm kad ga "slucajno" sutnem, ... itd :)

 

106219_chieftec_bx-02b-b-b.jpg

 

chieftec_2_small.jpg

Link to comment
Share on other sites

@Alexey

:) stoji da izgleda i da je uradjeno vrhunski, dodushe cena od 150e je malkice :) premda pomishljao sam i na ovaj model

 

@DataS

Problem koje ovo kucishte ima je 3 mesta za HDD u kavezu, shto znachi da ako hardove stavim jedno do drugog ima da izgore, a ako ih razdvojim kao sada jedan se celom gornjom povrshinom naslanja na metalnu ivicu kaveza. Drugi problem je taj shto je j*** grafichka duga 24cm i shto kad se stavi jedva u hard udje naponski i sata kablic.

E sad, kucishte ima otvore za 2x8*8cm ventilatore na panelu sa strane i 2x8*8cm na zadnjoj strani kucishta, a cenim da moze josh jedno da se ubaci i napred. E sad, 5 ventilatora, morao bih da stavim kamen na kucishte da ne poleti, ali ne koshta da probam i to, samo moram naci neke kvalitetnije ventilatore koji ne arlauchu kao prasici pred klanje. Probacu da nabavim 2 ventilatora za bochni panel i mozda jedan za pozadi pa da probam shta ce reci ceo sistem na tu soluciju. Ne plashim se toliko zime koliko leta...

Link to comment
Share on other sites

Nisam baš siguran da li je sve što si rekao, osim dimenzija, rečeno za Chieftec.

Grafička koju si uzeo, ranije smo raspravljali o tome je komponenta koja em troši, em je velika, pa još njen ventilator. Po meni ona nije imala razloga da se nađe u tvojoj konfiguraciji.

To sa ventilatorima na starom kućištu koji su 8x8 cm ćeš teško uspeti da rešiš. Kvalitetniji ventilator, znači da će dugo trajati.

Smanjenjem veličine ventilatora, povećava mu se brzina da bi proterao što više vazduha a samim time i buka. Ako ćeš njih kupovati, probaj da nađeš onaj dodatak za kontrolu brzine vrtnje ventilatora pa da ih rasporediš više, ali da im regulišeš brzinu i time svedeš buku na najmanji nivo.

CM je ranije imao odlične Al fioke koje su služile samo za hlađenje HD-ova i 5,25", ili adapter 3,5" na 5,25" pa ako imaš mesta prebaciš neki disk gore.

Možda bi ti se najviše isplatilo da uzmeš polovno Chieftec kućište koje prihvata 12x12 ventilatore. Na Limundu ih često ima, samo treba proveriti koje prihvata navedene ventilatore. Napajanje koje dobiješ je nebitno.

Npr. sledeće, liči mi da je zadnji ventilator 12x12

http://www.limundo.com/kupovina/Racunari-i...kuciste/3760606

 

Dat ćeš puno para za neko TT (pogledaj i ostala njihova kućišta, ima ih većih) ili CM, a nećeš dobiti ništa bolje od Chiefteca.

Ja sam jedno vreme imao kućište od nekog HP-ovog servera. Za klasu je bilo bolje od Chiefteca, ali sam ga na kraju bacio, dosadila mi njegova "robusnost". :)

Link to comment
Share on other sites

Dat ćeš puno para za neko TT (pogledaj i ostala njihova kućišta, ima ih većih) ili CM, a nećeš dobiti ništa bolje od Chiefteca.

Ne znam kakva je sada situacija, ali ranije je TT kucista pravio Chieftec (usluzno).

 

Ja sam jedno vreme imao kućište od nekog HP-ovog servera. Za klasu je bilo bolje od Chiefteca, ali sam ga na kraju bacio, dosadila mi njegova "robusnost". :)

Oduvek sam obozavao serverska kucista :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...