bvlada Posted November 4, 2011 Report Posted November 4, 2011 Cao svima, kako se resava problem sa senkama, da objekat "lebdi" iznad tla u mental ray-u? Mislim da sam to nekada znao za Vray, ali nisam nista pravio godinama, pa sam zaboravio. Slika: i ostali saveti dobrodosli pozdrav
WhiteWolf Posted November 16, 2011 Report Posted November 16, 2011 Da li si ubacio skylight ako koristis 3d studio max? Bez njega tesko da ce mental ray uraditi uopste dobru aproksimaciju gde treba skylight senka da padne, bar koliko ja znam :P
bvlada Posted November 17, 2011 Author Report Posted November 17, 2011 da 3ds max je u pitanju, imam skylight, FG i GI. secam se da to "lebdenje" postoji i kada se radi u vrayu, ali se ne secam kako se resava
WhiteWolf Posted November 18, 2011 Report Posted November 18, 2011 Proveri da li ti model llezi dobro na podlozi i da li koristis 2sided materijale. Ako nije to moguce da ti GI solucija nije u redu. U krajnjem slucaju ukljuci na materijalu patosa ambient occlusion u architectural materials.
bvlada Posted November 18, 2011 Author Report Posted November 18, 2011 Promenio sam materijal na podu, stavio AO i resio problem Hvala! :)
bvlada Posted November 24, 2011 Author Report Posted November 24, 2011 Potrebna mi je pomoc oko HDRi environment slike. Pokusavam da izgleda kao car studio render, ali se bela rfleksija iz HDRa nekako vidi samo sa predjnje leve strane automobila (blize kameri). Car paint je default mental ray-ov, a HDR slike su poslednje u drugom i cetvrtom redu sa ovog linka: http://zbyg.deviantart.com/art/HDRi-Pack-1-97402522? i ima li neko savet kako da poboljsam rendere? hvala!
bvlada Posted November 25, 2011 Author Report Posted November 25, 2011 evo posto je tema 3d car tuning :) :
WhiteWolf Posted November 25, 2011 Report Posted November 25, 2011 Kako si tacno ubavio HDRi. Nekako mi "smrdi" da prostis da si stavio hdri u bitmap materijal pa nalepio u enivoirment slot? Ili u gorem slucaju da nisi ubacioo mozda na geometriju HDRi mapu? Usput postavi setove materijala, nisam siguran al cini mi se da si nesto totalno naopacke ubacio :) i ako mozes slike geometrije, kao da si zaboravio na debljinu nosecih zidova oko stakala.
bvlada Posted November 26, 2011 Author Report Posted November 26, 2011 Kroz bmp material pa u environment. Koji je pravi nacin? evo seting materijala: ima li jos nekih komentara ili saveta? bas bih voleo da poboljsam render
WhiteWolf Posted November 27, 2011 Report Posted November 27, 2011 Moras ubaciti HDRi u enviroment probe/chrome ball shader tek tada ce ti raditi iole kako treba, kad ga prevuces u material editor otvoris rollout maps i tamo ubacis bitmapu sa hdri (pazis da ti u bitmap shaderu bude podeseno na environ i izaberes spherical). Taj isti shader koji ti se nalazi u enivoirmentu prekopiras u skylight u map slot. Sad ces imati i pravilne refleksije od hdri i pravilno osvetljenje. Sad ovaj materijal.. uf... Ajd ovako: - light facing color treba uvek da je iste ili svetlije boje od base color - posto mi se cini da pokusavas napraviti perla belu boju proveri sta ti je namesteno u unit setup, treba da ti je namesteno na centimetre i da ti je auto realnih velicina (ubaci ga u box 1.8m sirine, 5m duzine, 1.5m visine pa vidi da li odudara previse) razumes me valjda za ovaj deo - flake weight ti je u direktnoj vezi sa stavkom iznad - sledece flekice ti se ne vide ako nemas pravo svetlo u sceni (dal fotometrisko dal standardno dal mray) moraces da ubacis to rucno na mestima gde HDRi pada kako bi se primetio efekat koji proizvode flake ili da ubacis koristenjem nekog od softvera za to (misilm da se ILB zove ili tako nekako) Generalno ako zelis dobar studiski rendr bolje ti je da sam napravis studio u 3d studio maxu i rendas kola. Ovo ti moze pomoci: srecno :) p.s. u drugom tutorijalu ces videti da covek koristi obicnu loptu na koju lepi hdri to je ok, ali ja licno ne preferiram (ne mozes koristiti enviroment probe).
bvlada Posted November 27, 2011 Author Report Posted November 27, 2011 uffff mnogo hvala na iscrpnom odgovoru!! :) kad odradim sve, javljam se opet pozdrav!
Recommended Posts