Trunks Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 Istina. :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barsel Posted December 29, 2007 Report Share Posted December 29, 2007 Ljudi,ja bih vas zamolio za pomoc: poceo sam da koristim dreamweaver pre 3-4 nedelje,zbog obaveza na fakultetu,tako da sam tek krenuo da se upoznajem sa ovim programom.I nisam uopste znao da je u ovom programu nemoguce namestati kursor na mesto koje zelimo,odnosno da html ne poznaje "space" ili kako vec, pa me zanima kako je najjednostavnije praviti raspored teksta na strani,pozicionirati slike u odnosu na tekst itd, jer jednostavno ne moze se manipulisati tekstom kao u wordu na sta sam navikao u prethodnih nekoliko godina... Da li da radim sa komandom Table ( to su tabele pretpostavljam,o cemu se na ovom topicu raspravlja)? Za sta CSS konkretno sluzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
UnSt{Able} Posted January 6, 2008 Report Share Posted January 6, 2008 * donji levi ugao Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amycus Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Ja mislim da nije potrebno ici u krajnost pri koristenju jednog ili drugog. Lagana kombinacija CSS i Tabela, Flasha i XMLa i covjek moze da napravi lude stavari :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stalja Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Posle vishemesechnog cimanja i skupljanja sve potrebne literature za uchenje web dizajna krecem sa jednom dilemom. Da li da krenem od ,,drevnih" tabela sa primesama css-a i samim tim da svoj rad vremenom prebacujem na css koji cu kasnije obogatiti sa flash-om? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trunks Posted January 9, 2008 Report Share Posted January 9, 2008 Zašto bi prvo krenuo lošim putem? :) Radi normalno od početka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Posle vishemesechnog cimanja i skupljanja sve potrebne literature za uchenje web dizajna krecem sa jednom dilemom. Da li da krenem od ,,drevnih" tabela sa primesama css-a i samim tim da svoj rad vremenom prebacujem na css koji cu kasnije obogatiti sa flash-om? Ne, kreni odma da ucis tableless! U suprotnom je gubljenje vremena. Tabele koristi za tabelarni prikaz, cemu i jesu namenjene i eventualno za layout u ekstremnim slucajevima kad bas moras. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amycus Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Posle vishemesechnog cimanja i skupljanja sve potrebne literature za uchenje web dizajna krecem sa jednom dilemom. Da li da krenem od ,,drevnih" tabela sa primesama css-a i samim tim da svoj rad vremenom prebacujem na css koji cu kasnije obogatiti sa flash-om? Ako ces vec raditi sa Flashom onda ti je najbolje da koristis CSS u flashu. Naravno to je stvar izbora. Mozes da pises CSS file eksterno i da ga ubacis kasnije putem loada ili mozes direktno da pises u Action Scriptu i da poveses sve u Flashu. Ako zelis da da naucis to sve moja preporuka ti je da uzmes sljedecu knjigu : Learning Action Script 2.0 for Macromedia Flash 8 ISBN 0-321-39415-1 Ako imas kakvih pitanja.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Ako ces vec raditi sa Flashom onda ti je najbolje da koristis CSS u flashu. Naravno to je stvar izbora. Mozes da pises CSS file eksterno i da ga ubacis kasnije putem loada ili mozes direktno da pises u Action Scriptu i da poveses sve u Flashu. Ako zelis da da naucis to sve moja preporuka ti je da uzmes sljedecu knjigu : Learning Action Script 2.0 for Macromedia Flash 8 ISBN 0-321-39415-1 Ako imas kakvih pitanja.... Ako naucis da koristis css u html-u, onda je logicno da ces znati da ga koristis i u flash-u. Inace, ova tema je o html-u, a ne o flash-u. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amycus Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Ako naucis da koristis css u html-u, onda je logicno da ces znati da ga koristis i u flash-u. Inace, ova tema je o html-u, a ne o flash-u. Naravno,ja sam odgovorio na njegovo pitanje. Zasto obogatiti flashom ako sve mozes da uradis u flashu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 10, 2008 Report Share Posted January 10, 2008 Zasto obogatiti flashom ako sve mozes da uradis u flashu :) E pa vidis, ja se sa tim ne slazem. A sta je stvarno bolje - raditi html obogacen flash-om ili sve u flash-u je potpuno drugo pitanje za neku drugu temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
macas Posted January 14, 2009 Report Share Posted January 14, 2009 ahahahahhah so much truth ! * donji levi ugao buhahahahahahahahah ovo je najbolji grafikon sto sam do sad video po forumima ! BTW CSS make miracles ! :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dead Man Walking Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 U čemu kucate html (css)? U običnom notepad-u ili u nečemu drugom? Link to comment Share on other sites More sharing options...
chiller Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 ja kucam u style masteru http://www.westciv.com/style_master/ od pocetka sam vezbao u njemu,pa mi ostalo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 Dreamweaver uglavnom (zbog odlicnog auto complete-a i pojedinih automatizacija), a kad radim korekcije i dopune, koristim UltraEdit ili cak samo notepad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigcat Posted January 16, 2009 Report Share Posted January 16, 2009 ahahahah odlicno! sad but true :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
banished Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 Sto se mene tice definitivno CSS! Upoznao sam se sa CSS kroz rad u Dreamweaveru... Naravno tabele su bile u pocetku ... CSS RULEZ! ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vlasterx Posted January 20, 2009 Report Share Posted January 20, 2009 * donji levi ugao Ova pita je sjajna :D So true.... >D Ne znam za ostale, ali ja mislim da je došlo vreme da se kaže - bye bye IE6, pogotovo što je IE7 potpuno besplatan za korišćenje. Što se teme tiče i ja isto kažem - CSS. Dugo sam radio i sa jednim i sa drugim i ipak je lakše na duge staze sve praviti u CSSu jer se kasnije lakše menja dizajn. Jedva čekam CSS3 sa svim što on nudi. Al džaba, opet će tu biti IE da nam svima mrsi račune :-/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
webmaster1709 Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 Ja sam u pocetku mislio da koristim tabele,nisam relativno davno krenuo sa web dizajnom pre oko 1 godine,ali onda sam igrom slucaja dosao do dreamweavera i poceo da crtam <div>ove preko tool u njemu,u odnosu na tabele 1000% lakse,da li je bolje ne znam. CSS je po meni prakticniji,sta msilte o hibridu css u tabelama?Da li je to dobro resenje? Css sam savladao skoro pa perfektno,ali jedna stvar me muci,video sam to u jednoj temi u forumu,i ja imam isti problem,koji sa tabelama mogu da odradim,ali sa <div>om ne,a radi se o centriranju sajta.Naime,u tabelei dam samo kod align="center" i sat je na centru,<div>mi to ne pokazuje,to nije veliki problem kada se ovako cuje,ali za ljude koji koriste razlicite rezolucije ekrana jeste,naimeu tabeli browser automatski postavi ceo sadrzaj na sredinu ekrana,dok div ostaje neutralan i zadrzava prvobitnu poziciju,dakle ukoliko je rezolucija veca,sa desne strane ostaje prostor,sa manjom nije problem jer se moze scroolovati,al i sa vecom jeste!Zna neko resenje ovog problema? Definitivno po meni pobednik je CSS,tabele izlaze iz mode! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 Css sam savladao skoro pa perfektno,ali jedna stvar me muci,video sam to u jednoj temi u forumu,i ja imam isti problem,koji sa tabelama mogu da odradim,ali sa om ne,a radi se o centriranju sajta.Naime,u tabelei dam samo kod align="center" i sat je na centru,mi to ne pokazuje,to nije veliki problem kada se ovako cuje,ali za ljude koji koriste razlicite rezolucije ekrana jeste,naimeu tabeli browser automatski postavi ceo sadrzaj na sredinu ekrana,dok div ostaje neutralan i zadrzava prvobitnu poziciju,dakle ukoliko je rezolucija veca,sa desne strane ostaje prostor,sa manjom nije problem jer se moze scroolovati,al i sa vecom jeste!Zna neko resenje ovog problema? Znaju mnogi ;) Procunjaj malo po delu foruma "client scripting", vec je vise puta obradjeno to pitanje, a ovo nije tema za resavanje problema u html-u i css-u. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honda Posted January 28, 2009 Report Share Posted January 28, 2009 Moras zadati parametre CSS-u za centriranje tako sto ces marginama left i right ukucati "auto". Probaj ovako. <!-- #Container { width: 800px; margin-right: auto; margin-left: auto; background-color: #6CF; } --> </style> </head> <body> <div id="Container">Glavni okvir</div> </body> </html> Link to comment Share on other sites More sharing options...
webmaster1709 Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 hval na pomoci,RADI! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bigcat Posted January 29, 2009 Report Share Posted January 29, 2009 jos krace : #Container { width: 800px; margin: 0 auto; background-color: #6CF; } kod svojstava margin, padding kada se vrednosti pisu samo sa 2 cifre (0 auto) prvi broj je odnosi na top i bottom, a drugi na left i right. naravno ovaj skraceni nacin pisanja je moguce je koristiti samo ako su gornja-donja, leva-desna margina iste. Poenta je pisati sto kraci kod zbog ucitavanja i rendera... Ovo se na malim sajtovima i ne primeti toliko, ali ako je sajt veci, vrlo lako se dogura do preko 1000linija koda u css fileu, a onda sto manji broj karaktera znaci... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Proxima Posted September 4, 2009 Report Share Posted September 4, 2009 CSS (tabeless) normalno! Eh, kad se setim kako sam i ja pre 2-3 godine imao 1001 ZA za tabele, jer tada nisam znao CSS pa sam vreme trošio na argumente za tabele umesto da naučim tabeless dizajn. Srećom, ima dosta vremena kao se opametih :) Nem atu mnogo polemike ... tabele služe za prikazivanje tabelarnih podataka, ostalo ide kroz (što manje) DIV-ove i vešto pozicioniranje CSS-om Da se nadovežem na poslednji post, shorthandovi su jako bitna stavr i mislim da svako treba njima da ovlada. KOd konkretnog primera si zaboravio reći d apostoji slučaj kada možeš da napišeš i sa 3 brojke, gde označavaju: top, right & left, bottom Link to comment Share on other sites More sharing options...
KZL Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Odličan grafik :) Još su ovi novi Exploreri malo zahvalniji kakvi su bili pre :P Bar radi transparentni PNG bez fix-a ----- Nazad na temu, definitivno CSS! Posle kraćeg učenja, shvatićeš da je mnogo lakše nego sa tabelama... Najlakše ćeš naučiti sa nekim prog. koji ima i Designer View, tipa Macromedia Dreamweaver , pa lepo odeš na freecsstemplates.com, skineš neki , otvoriš ga u DW i gledaš strukturu strance.. Čim vidiš div ti pogledaš u css kod. Shvatićeš da sve ide na istu foru, za početak će ti trebati samo margin, padding, float, align, backgroung, color itd a posle ćeš unapređivati svoje znanje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts