Jump to content

Sta koristite prilikom izrade sajtova?  

237 members have voted

1. 1. Sta koristite prilikom izrade sajtova?

• Tabele
      62
    • CSS
      157

Recommended Posts

Posted

<style type="text/css" media="screen">
@import url( Ovde ide relativna adresa css fajla);
</style>

Je pomalo uvrnut način povezivanja CSS fajla. Način na koji se spoljni CSS fajl povezuje sa HTML dokumentom koji ćeš sresti u 99% slučajeva je:

<link rel="stylesheet" href="adresa/css/fajla" type="text/css" media="all" />

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ja na primer koristim @import jer na taj način mogu lako da fitriram koji browseri dobijaju stilove a koji ne. Npr. IE4 ne želim da dobije apsolutno ništa od stilova, on ne razume @import, onda ima tu još nekih forica i za IE5 i 5.5.

• 5 weeks later...
  • 1 month later...
  • 3 months later...
Posted

CSS moze biti i unutar samog HTML fajla, medjutim to bi bilo kao kod programiranja sve iz *.hpp (ako je C++) fajla prebaciti u *.cpp.

Dakle, ako se radi o necemu specificnom samo za tu stranu (recimo podnaslovi, ili nesto slicno), onda se CSS instrukcija za to moze staviti i unutar HTML-a.

Jednostavnije je i brze.

• 1 month later...
Posted

evo i moje misljenje. ja iskreno ne koristim css u vecoj mjeri jer u glavnom radim sajtove koji imaju nekolike strane i nemam potrebu za naknadnom promjenom (obicno ide sve iz pocetka). problem sa css sto u poslednje vrijeme svaki csslike site mi lici jedan na drugog.. kada sam se ja "malo vise" bavio veb dizajnom islo se u potpunom drugom pravcu ( www.h73.com www.db-db.com ) [ups vidim da prvog vise i nema a da je drugi promijenjen :( mada vjerujem da se vecina sjeca ovih sajtova] to jest cini mi se da je sama grafika isla u prvi plan a sada sto jasnije prezentirati (i prostije) sam sadrzaj. nekako mi je sve uokvireno, pojednostavljeno. evo jedan sajt kod kog mi smeta csslike dizajn ali koji ipak odlicno izgleda http://www.apartmanimaslina.com/ . valjalo bi kad mi ova rasprava oslobodila ovih oogovora tipa "ja koristim ovo i bas me briga za ovo drugo, bla bla" poz svima :)

Posted

to sto css sajtovi lice jedan na drugi nema ama bas nikakve veze sa samim css-om, odnosno nije krivac css. Pomocu css-a mozes da napravis sve sto mozes da napravis i bez njega.

Ocigledno da ne znas dovoljno o css-u kada imas takvo misljenje.

Posted

nisi ti mene najbolje shvatio.. svi su presli na css a prethodno se nijesu bas pomucili oko dizajniranja, pa prave sajtove u kojima samo mozes da vidis kako dizajner ima osnovu iz css-a i nista vise

• 1 month later...
Posted

Ja radim uglavnom male graficki orijentisane sajtove. Do sada sam koristio tabele, css samo za stilove tabela formi, ne za pozicioniranje svih elemenata.

Do sada sam verovao da su tabele lakse za rad za ovo sto ja radim, mada neznam dobro css pa nemogu sa sigurnoscu da kazem, ali otvoren sam za sve novo pa cu pitati ako neko misli da bi mi ovih par random primera bilo lakse odraditi sa css-om, ajde da ucim i ja onda css ;)

http://www.travelercourses.fr/

http://www.ogsi.net/

http://www.marinasnn.fr/

Posted

Zavisi sve. CSS se razlicito interpretira, pa kod mnogoh sajtova se sadrzaj malo raspadne recimo u starijoj verziji opere. Na kraju krajeva svako programira kako ume najbolje da kontrolise elemente. Da li ce koristiti DIV ili TABLE ili ce sam osmisliti uopste me ne interesuje, samo da radi. A cesto se desi da ne radi. Ja kao nadrkani skot imam Operu 7.54 i necu da je apgrejdujem zato sto na njoj sve lepo radi sto mi treba i vidim kad se razleti sajt.

Sto lepo rece Vili, najveci je problem lenjost i neinventivnost dizajnera.Mozes da radis kako hoces komplikovan i efikasan CSS ako nemas fotografiju i dobru ideju - nista.

IE 6

ie.jpg

OPERA 7.54

opera754.jpg

Posted

Kada radim sa tabelama, osecam da pravim web "stranicu", a sa CSS-om osecam vise kontrole nad samom browser aplikacijom, i to je pravi GUI dizajn.

Neko je pomenuo da ce se u buducnosti CSS imati problema na raznim uredjajima, zamislite tek kako ce se videti tabela fiksne sirine 770px na ipodu ciji ce ekran biti sirok nekih 400-500px.

Ja dajem glas za CSS, em's i % :)

Posted
Pa, XML+XSL+DIV tagovi, glasao sam za tabele...

Kada radim sa tabelama, osecam da pravim web "stranicu", a sa CSS-om osecam vise kontrole nad samom browser aplikacijom, i to je pravi GUI dizajn.

Neko je pomenuo da ce se u buducnosti CSS imati problema na raznim uredjajima, zamislite tek kako ce se videti tabela fiksne sirine 770px na ipodu ciji ce ekran biti sirok nekih 400-500px.

Ja dajem glas za CSS, em's i % :)

Kad već niko ne poštuje predizbornu tišinu... :)

Ja glasam za koaliciju xml+html+css

• 4 months later...
  • 1 month later...
Posted
Tabele služe za tabelarno prikazivanje podataka, semantički je neispravno koristiti ih za organizaciju strukture, za to su namenjeni blokovi (divovi). Osim toga, lakše je promeniti dizajn čitavom sajtu izmenom samo jednog CSS style fajla, što ume da bude korisno ako je projekat obiman i ima veliki broj strana. Što se tiče IE-a poznato je odavno kako on čita kod. Međutim gotovo uvek postoji rešenje i za neki problem kod prikazivanja u IE-u. Pri tome kod je neuporedivo čistiji, pregledniji, bolji za pretraživače, stranice se znatno brže učitavaju, itd.

Moze li neko da mi objasni sta znaci boldovani deo?

• 3 months later...
  • 1 month later...