Denis_Radenkovic Posted December 2, 2005 Report Posted December 2, 2005 Upravo videh istu stvar na mi3dot, pa me interesuje kakva je situacija i ovde na forumu. :)
Ilija Studen Posted December 6, 2005 Report Posted December 6, 2005 Bez tabela već godinu i po dana. Kad počinjete sa naprednim CSSom (layouti, pozicioniranje i slično) treba neko vreme da se stvari slože (par meseci rada), ali kad se sve ispovezuje onda skontate koliko je taj pristup prirodan i jednostavno ispravan. Prava stvar!
Kec Posted December 6, 2005 Report Posted December 6, 2005 Mislim da ovdje nece niko reci zasto je dobro jedno a zasto drugo, npr. da neki browseri nisu podrzavali neke css specifikacije pa da su tabele ostale tako dugo koristene kod dizajnera a da je danas sve manje i manje potrebe za njihovim koristenjem jer svi iole ozbiljni browseri danas, trebali bi veci dio css-a da podrzavaju. Umjesto toga ovdje ce se ljudi kao i puno puta prije, prepucavati koji je bolji a samo zato sto to doticni radi, znaci CSS ljudi ce se zakleti u css a HTML 'tabelasi' :) ce reci da samo taj nacin valja jer jos uvijek css nije podrzan kako treba... i sl. E pa ja bi bez prepucavanja volio cuti vise o tome svemu od nekog ko zna vise od mene !
kai Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 3 Slova: CSS Takođe već oko godinu dana. Tabele služe za tabelarno prikazivanje podataka, semantički je neispravno koristiti ih za organizaciju strukture, za to su namenjeni blokovi (divovi). Osim toga, lakše je promeniti dizajn čitavom sajtu izmenom samo jednog CSS style fajla, što ume da bude korisno ako je projekat obiman i ima veliki broj strana. Što se tiče IE-a poznato je odavno kako on čita kod. Međutim gotovo uvek postoji rešenje i za neki problem kod prikazivanja u IE-u. Pri tome kod je neuporedivo čistiji, pregledniji, bolji za pretraživače, stranice se znatno brže učitavaju, itd.
Gremlin Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Ja već duže vremena, svjesno i nesvjesno, imam i nema vremena... da se prešaltujem. Tj. css koristim od ranih dana ali samo kao pomoćnu alatku stilova, ne kao potpuno rješenje. I need good tutorial... anyone?
kai Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Eventualno preporučujem neku knjigu, ne baš tutorial jer nije toliko koncizno, pogledaću šta imam od CSS knjiga u elektronskom formatu pa ću ti poslati pm, ako želiš.
Gremlin Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Kai... ti si brat... ;) šibni mi to na mail ako nije veće od 20ak MB, ako je veće digni ga na neki ftp... ili gmail il... Thanx...
kai Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Ok našao sam dve, al ovaj drugi ne znam kako da otvorim rar je iz više delova, poslaću ti sutra to, u svakom slučaju to je nekih 6 mega a ova druga je isto tu negde. ;)
buger Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 baci i vamo kad vec saljes bgr.gyk@gmail.com
nixa Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Najbolji vam je nauk ako radite :) ništa više neću da dodam .. jer css koliko je dobar toliko ponekad može da vam zagorča život ( nije da se žalim ) ali ponekad ( dok ne proguglujem jedno 5 sata ) pomislim da sam našao novi css bug .. .ako se zanemari ta cross browser problematika css je pravo rešenje ko hoće da radi pravilno web .. jer logično gledano ako imate layout logično uradjen <h1> je naslov <ul><li></li></ul> navigacija ,<p> paragraf u textu ...sve lepo složeno u divove ... i kasnije želite jednostavno ( ali bukvalno )da promenite skin sajtu , to možete uraditi uz isečen layout za manje od pola dana ...dok sa tabelama ne bih rekao da je to slučaj .... my 2 cents ...
syndrome Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Ja sam jednom čuo strašnu priču kako je jedan mladi coder oporukom dobio u naslijeđe golemu svotu novaca i zamak uz uvjet da preživi noć sa trojicom kolega codera u istom radeći tableless verziju negog sajta, ali skoro nitko se nije vratio živ! Shocked Danima kasnije našli su samo jednoga u šumi kako tumara - jadnik je poludio, šenuo pameću, i nikad nije više taknuo CSS za layoute jer kad bi došao na tableless site počeo bi vrištati i gristi... Nitko ne zna što se zaista desilo u tom zamku:lol: Glasao za css..
Ilija Studen Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 CSS je ništa ako je markup (XHTML) loš. To dvoje jednostavno idu u paru. Zato svima preporučujem knjigu koja obe stvari pokriva sa istom pažnjom (plus je više okrenuta rešavanju konkretnih problema nego teoretisanju): Web Standards Solutions. Nemam PDF, ali se verovatno može naći negde na P2P mrežama.
DamirK Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Ja koristim CSS gde god mogu, odnosno koliko umem. Ali da odradim sve bez tabele nemogu. Nece ni DCC++ ni eMule da mi radi na kucnom kompu, videcu sa posla sta se moze naci. Pa Ivanhoe, Gremlin... ako mogu pomenute knjizice na mail. "dkdesignz"majmunce"gmail.com" Hvala
vili Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Skinut sa tabela posle duge i mukotrpne borbe. Tabele koristim kada treba mi treba neki tabelarni prikaz ;)
Ilija Studen Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Nego, koji je najkompleksniji CSS dizajn koji ste do sad odradili? Čisto da vidim sa kakvim "kalibrom" problema ste se do sada sretali.
passion8 Posted December 7, 2005 Report Posted December 7, 2005 Pre nešto više od godinu dana sam se prebacio sa tabela na div layoute i trudim se da se maksimalno pridržavam web standarda. Tabele ne treba kompletno izbaciti, već ih treba koristiti za ono za šta su osmišljene, a to je prikaz tabelarnih podataka nikako za layout. Sem toga, kada se čovek malo ušemi sa div-ovima shvati koliko je lakše raditi na taj način, koji je na kraju krajeva i jedini ispravan.
DamirK Posted December 8, 2005 Report Posted December 8, 2005 Puno hvala LyoShi! za ovaj prvi i poslednji. Jesi pregledao ovaj za Intermediate Dreamweaver? Koliko detaljno ulazi u CSS sekciju? Davno sam ga skinuo, ali nisam pregledao sve, pa cu to odraditi dok se ovo skida.
LyoShi Posted December 8, 2005 Report Posted December 8, 2005 Sasvim dovoljno. Za sitnice ćeš lako kasnije. Siguran sam da će i iskusniji korisnici CSS-a saznati nešto novo...Evo, ovako izgleda raspored časova {sorry Lynda :}. Preporučio bih ti da tutoriale koje sam pomenuo gledaš sledećim redosledom: 1.XHTML 2.CSS2 3.CSS2 + DW intermediate ...idealan kurs za "baciti tabele u kantu"... i koristiti ih samo u "tabular data" whatever... A koga zanima, može da vidi spisak video tutorijala, pa da ih juri na p2p-u. Ima tu za svakog po nešto... Nego, koji je najkompleksniji CSS dizajn koji ste do sad odradili? Čisto da vidim sa kakvim "kalibrom" problema ste se do sada sretali. <{POST_SNAPBACK}> Ako ja dam moj najkompleksniji primer, smejaćete se :D Uglavnom sam se trudio da ne komplikujem, jer i onako jedva nateram sajt da radi u glupom IE-u... Sa tim sam, između ostalog imao najviše problema...
Ilija Studen Posted December 8, 2005 Report Posted December 8, 2005 Ajd ja ću prvo. Definitivno najkompleksniji je bio I-Kanal, ali on nikada nije dospeo online (klijent otkazao projekat u sred posla). Osnova od 4 kolone gde se iste prepliću. Nije baš jednostavno rečima opisati, ali zamislite situaciju kad vam je dokument takav da se broj kolona kreće od 2 do 4 i da se to međusobno prepliće. Ludilo :) Rešeno sa dosta plutanja, bez apsolutnog pozicioniranja... Jedan od kompleksnijih je i Zepter Banka. Nije ekstremno kompleksno, ali je definitivno daleko od jednostavnog. Dosta apsolutnog pozicioniranja i prilično kompleksan content blok na naslovnoj stranici. Ima tu još par projekata, ali oni još ili nisu gotovi ili su rađeni pre dosta vremena pa bih ih definitivno preradio da mogu i da imam finansijsku inspiraciju (FTN na primer). PS: Nije valjda da niko neće da se hvali šta je radio? Po anketi ima dosta CSSaša...
Denis_Radenkovic Posted December 8, 2005 Author Report Posted December 8, 2005 ^ Nisam citao temu :). Do sada, mislim da je ovo najkompleksniji - http://www.mssociety.org.uk/ Ja sam radio samo CSS. Nije sjajan, ali je bio obiman, i cini mi se sada, malo messy - morao sam da ucim i Coldfusion (naravno niceg se ne secam vise :) ).
sara37 Posted December 8, 2005 Report Posted December 8, 2005 Koristim i jedno i drugo. Web standardi su smaranje, napravljeni samo da bi se otvorilo još radnih mesta. Desilo mi se da mi je jedan "stručnjak" teoretičar palamudio o validatorima za već napravljen sajt, koji se normalno vidi u svim brauzerima. Da li zato služe veb-sajtovi?
ivanhoe Posted December 8, 2005 Report Posted December 8, 2005 tja, ja nisam pravio nista komplikovano, izuzev kao probu, sebi za dushu... pretpostavljam da je fluid dizajn najzeznutiji, ali istrenirao sam srecom dizajnere da paze sta prave :D Evo recimo http://www.customelectronicsshack.com/ (nije nas dizajn casna rec, to je neki gotov templejt po zelji klijenta ;) ) Nije neki komplikovan primer, ali da sam to morao da radim sa tabelama, umro bih. Pogotovo sto su mi naknadno par puta menjali raspored nekih elemenata. Sa tabelama je promena layouta smrt, ovde sam naprosto uradio drag&drop dela texta i sve super... ps. Poslao sam Zeldmana svima koji su trazili, ako nekom nije stiglo cimnite me na PM
ivanhoe Posted December 8, 2005 Report Posted December 8, 2005 Web standardi su smaranje, napravljeni samo da bi se otvorilo još radnih mesta. Desilo mi se da mi je jedan "stručnjak" teoretičar palamudio o validatorima za već napravljen sajt, koji se normalno vidi u svim brauzerima. Da li zato služe veb-sajtovi? Tja, a da li ce se videti i kroz 2 godine na nekom PDA ili telefonu ili sta vec tad bude aktuelno za surfovanje po netu ( kako je krenulo verovatno frizideru ili mikrotalasnoj :) )
sara37 Posted December 8, 2005 Report Posted December 8, 2005 Tja, a da li ce se videti i kroz 2 godine na nekom PDA ili telefonu ili sta vec tad bude aktuelno za surfovanje po netu ( kako je krenulo verovatno frizideru ili mikrotalasnoj :) ) <{POST_SNAPBACK}> Meni kao radniku na izradi veb sajtova odgovara da se ne vidi za dve godine. Opet ću imati posla. ;)
Recommended Posts