Jump to content

O BOJI, ICC PROFILIMA I SLIČNO


Recommended Posts

  • 6 months later...

Dobro. Ovo je sad malo, u ovom trenutku, previse informacija za pocetnika kao sto sam ja. Mene interesuje najjednostavnijim jezikom receno sta su ICC profili, kad ih koristiti, i kako kompletnu priremu npr. u PDF-u provuci kroz odredzeni ICC profil, da li je to neophodno, sta cu dobiti time i koju aplikaciju koristiti? Ustvari gdje mogu naci aplikaciju koja je namijenja samo za rad sa ICC profilima?

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

"Dobro. Ovo je sad malo, u ovom trenutku, previse informacija za pocetnika kao sto sam ja. Mene interesuje najjednostavnijim jezikom receno sta su ICC profili, kad ih koristiti, i kako kompletnu priremu npr. u PDF-u provuci kroz odredzeni ICC profil, da li je to neophodno, sta cu dobiti time i koju aplikaciju koristiti? Ustvari gdje mogu naci aplikaciju koja je namijenja samo za rad sa ICC profilima?"

____________________________________________________________________

 

Ajde da probamo, najjednostavnijim jezikom dakle.

 

1. Sta su ICC-profili?

 

Prosto receno, ICC-Profili predstavljaju tabele koje kolorimetrijski opisuju stanje nekog ulaznog ili izlaznog uredjaja u procesu obrade slike. To Ti dodje kao otisak prsta recimo skenera, monitora, kamere, stampaca ili stamparske masine.

 

2. Sta je potrebno za rad sa ICC-profilima?

 

a) Operativni sistem koji podrzava ICC-tehnologiju. Ta tehnologija se kod Mac-a zove ColorSync, a kod PC-a ICM (Image Color Matching). U principu nista vise nego jedna naizgled prosta sistemska ekstenzija.

 

B) Softver koji omogucava upotrebu ICC-Profila

-Sto su *svi* Adobe-ovi programi koje treba *pravilno* podesiti

 

3. ICC-profili

a) Standardni RGB-profili za Photoshop (i sve ostale Adobe-programe)

 

B) Standardni CMYK-profili za offsetne i ostale tehnike stampe. Govori li nam ISO 12647-2 nesto? Bitna i veoma pozitivna promena koja se u evropskim zemljama desila tokom poslednjih 5 godina, posebno na podruciju ofset-stampe. Za download svih relevantnih profila iz standarda ISO 12647 preporucujem www.eci.org. Tamo ces naci i detaljnije informacije o radu sa ICC-tehnikom. Posebno preporucujem *svima* koji se interesuju za ovu vrstu tehnologije, da procitaju ECI White Paper, u kome su primerno obradjene osnovne radne tehnike.

 

c) Korisnicki profili, posebno za monitore, skenere i eventualno stampace. Ove profile korisnici u pravilu racunaju sami, sto znaci da moraju imati:

-Spektralni fotometar

-Softver za racunanje ICC-profila

-Monitori moraju biti kalibrisani, a takodje mora postojati i vazeci monitor-ICC-profil.

 

4. Kada koristiti ICC-profile?

Postoji iskljucivo jedan odgovor na to pitanje. Uvek. To je pitanje standarda i standardizacije. Dosta veliki broj stamparija u Srbiji vec aktivno primenjuje ISO 12647, pogotovu u podruciju tabacne stampe. Ovaj standard nije medjutim samo prost nacin stampe, vec opisuje citav rezim radnog toka. Kao takav se moze i mora koristiti vec prilikom izrade dizajna, preko pre-press-a, probnog otiska i finalnog otiska.

 

5. Sta se sve moze ICC-profilima?

a) Ostvariti maksimalna proizvodna sigurnost u vidi predvidljivog i kontrolisanog upravljanja bojom.

B) ICC-profil se moze koristiti kako za softproof na dobrom monitoru, tako i za izradu pravog, pravcijatog contract-proof-a.

c) Tagg-ovanjem ICC-profila na neki fajl (dakle njegovim "upisivanjem" u fajl) slika, koja sama po sebi predstavlja poprilicno "glup" skup pixela, ona dobija vizuelni identitet u pravom smislu reci.

d) ICC-tehnologija takodje predstavlja i osnovu PDF/X3 standarda. PDF-fajlovi se mogu prebacivati ICC-profilima iz jednog (npr. ofset) u drugi sistem boja (npr. duboka stampa). U zargonu se koristi izraz "colorspace", meni je ipak drazi izraz "opseg boje".

...

 

ICC-tehnologija, posebno njen teoretski deo je izuzetno komlikovana i slozena stvar. Ima tu jako mnogo fizike, matematike, optike, fiziologije,a Boga mi i psihologije. Njena primena je, medutim relativno jednostavna stvar. Ovde preporucujem strucni konsalting u svakom slucaju. Posle pocetnih teskoca, kada dodje do onog najznacajnijeg "klika" u glavi, stvari postaju izuzetno lake, kapacitet i sigurnost proizvodnje se rapidno penju, useri koriste mogucnosti o kojima ranije nisu mogli ni da sanjaju. Ovo su moja licna iskustva. Bavim se vec dobrih 15 godina na razvoju i implementaciji ove tehnologije, kao i strucnim konsaltingom. Mogu reci da bez nje ne bi bilo moguce razviti ISO 12647. Nikada.

 

Puuh! Nadam se da sam barem donekle uspeo da odgovorim na neka pitanja, ili da Ti barem dam neku ideju u sta se upustas. Ako si i pocetnik, dobar ti je prvi korak...

 

O ovoj temi su napisane jako debele i teske knjige. Ako posle ovog "blagog" uvoda imas nekih konkretnijih pitanja, izvoli. Ovo se, naravno odnosi i na sve ostale forumase.

 

Linkovi:

www.color.org -Zvanicna prezentacija International Color Consortium-a (ICC)

- Dobra stranica, samo jako strucna. Pre za developer-e nego za korisnike, pogotovu za pocetnike.

 

www. eci.org - European Color Initiative - Ali babina pecina. Postoji i jako dobra mailing lista (nemacki i engleski). Ovo je najznacajnija evropska organizacija, cijom je zaslugom ICC-tehnologija uopste i usla u prakticnu primenu i u proizvodne tokove. Imao sam srecu da budem jedan od clanova osnivaca, tako da bez lazne skromnosti mogu najtoplije da preporucim ovaj izvor.

 

Inace, Google loves you.

 

Pozdrav svima

Link to post
Share on other sites
  • 11 months later...

Radim novinski prelom i slike obradjujem u PS CS3.

 

Snimam ih kao tiff sa iskljucenim kolornim profilom.

 

Pri default instalaciji Ps, kolor profil je neki Notrh America..

 

Kad god snimam sliku moram rucno da decekiram icc profil.

 

Sad sam promenio color settings na Monitor i icc je automatski decekiran.

 

Zanima me sta stamparu znaci ukljucen ili iskljucen kolor profil.

 

Moj zavrsni fajl je PDF i onako kako ga ja vidim trebalo bi da izadje i u stampi...

Link to post
Share on other sites
Radim novinski prelom i slike obradjujem u PS CS3.

 

Snimam ih kao tiff sa iskljucenim kolornim profilom.

 

Pri default instalaciji Ps, kolor profil je neki Notrh America..

 

Kad god snimam sliku moram rucno da decekiram icc profil.

 

Sad sam promenio color settings na Monitor i icc je automatski decekiran.

 

Zanima me sta stamparu znaci ukljucen ili iskljucen kolor profil.

 

Moj zavrsni fajl je PDF i onako kako ga ja vidim trebalo bi da izadje i u stampi...

 

Kolor profile ne bi trebao da izbegavas. Ako stamparija ima napravljene svoje profile trebao bi njih da koristis, a ako nemaju najbolje je koristiti standardne. Profile za novinsku stampu skini sa www.ifra.com. Profili su ISOnewspaper26v4.icc i ISOnewspaper26v4_gr.icc za crno/bele fotografije. Ostale profile skini sa www.eci.org. eciRGB_V2 koristi za RGB working spaces, a ISO Coated v2 koristi za kvalitetniju ofset stampu na kunstdruku.

 

Profil nema uticaja na CMYK fajl koji neizmenjen ide na osvetljivac filma/ploca. On zapravo sluzi za prevodjenje boje iz jednog sistema u drugi. Na primer iz RGB fotoaparata/skenera u CMYK stamparske masine ili iz CMYK fajla u RGB monitora, itd. Tako i prilikom prebacivanja u photoshopu iz RGB-a u CMYK obavezno treba da koristis neki profil. U ovom tvom slucaju koristio si americki standardni profil za visokokvalitetnu ofset stampu. To nije dobro. Pored problema sa netacnom konverzijom boje, mogao si i napraviti problem stamparima. Oslojeni papiri, npr kunstdruk mogu podneti vecu ukupnu kolicinu boje u procentima od novinskih papira. Kunstdruk moze trpeti i do 340% boje dok sve vrednosti preko 240% u stampi na novinskom papiru mogu dovesti do prezasicenja bojom i do raspadanja same podloge. Profili imaju u sebi tu informaciju i njihova upotreba u sprecava probleme te vrste.

 

Prebacivanje iz RGB-a u CMYK radi opcijom convert to profile..., i za rendering intent probaj Relative i Perceptual, pa koji ti bolje izgleda njega odaberi. Fotografije konvertovane u CMYK sa profilom za novinsku stampu izgledace verovatno malo isprano, ali to je realnost novinske stampe.

Link to post
Share on other sites

Osim toga, fotku koju konvertuješ za novinsku štampu ja lično uvek malo doradim u smislu da pojačam makar crnu na uštrb drugih boja da dobijem kontrast, ako veće ne mogu saturisanost. Ali to je već stvar šta ti se više dopada, kao i naravno iskustva.

Link to post
Share on other sites
  • 2 years later...

Radim u stampariji koja se bavi stampanjem cd covera (pretezno). Pripreme za nase stvari radimo na CMYK profilu Euroscale Coated V.2, i imamo dobre rezultate sa stampom. Problem su mi fajlovi (pdf, psd i ai) koji mi dolaze sa drugim profilima (najcesce SWOP). Dali je bolja opcija da convertiram fotografije i fajlove u moj working profile (Euro...) ili da radim Assign (menja mi se kolorit na monitoru) ili da ne radim nista t.j. da nastavim i da pustim separqaciju sa njihovim profilom. Stalno pisem klijentima da rade na nasem profilu ali dzabe..niko ne slusa od dizajnera.

Pretezno pustam pdf za separaciju iz Illustratora.

Unapred hvala na odgovoru.

Link to post
Share on other sites

Euroscale Coated V.2 je zastario i vise ne koristi, slobodno predji na ISO Coated v2 ili Coated FOGRA 39 za stampu na kunstdruku. CMYK fajl je vec separisan, profil koji se u fajlu nalazi sluzi da nas informise o nacinu na koji je separacija (konverzija u cmyk) izvrsena i da simulira prikaz stampe na monitoru. Kod konverzije u drugi working profile fajl se ponovo separise sto moze biti dosta rizicno i preporucuje se samo kada si potpuno siguran da nesto nece krenuti naopako, na primer crna koja je bila samo u crnoj separaciji postace crna iz kolora itd. Sa Assign profile neces nista promeniti kod separacije, ali ces na monitoru imati prikaz onoga sto mozes da ocekujes u stampi. Na taj nacin mozes klijentima da pokazes razliku izmedju onoga sto ocekuju i onoga sto mogu da dobiju.

Link to post
Share on other sites
  • 3 years later...

Jedno brzo (možda i malo glupavo) pitanje.

Da li u Ilustratoru (CS6) u color settings i u delu Working spaces postoji veza između odabranog RGB i CMYK profila? Da li utiče taj odabrani RGB prikaz na kasniju štampu (osim toga što je RGB samo za web i prikaz na monitoru)?

Kod mene je pod settings odabran profil "Europe Prepress 3", gde je RGB "Adobe RGB (1998)" a CMYK "Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)", rečeno mi je da koristim Coated FOGRA39 ali me ovi ostali podaci brinu, da li će biti ok u štampi..

Link to post
Share on other sites
  • 4 years later...

...

Obratio mi se poznanik (koji je slikar i multimedijalni umetnik) sa idejom da mu uradim oblikovanje i prelom njegove monografije.

Radio sam već takve i slične knjige (za koje on zna), pa smo se brzo dogovorili.

Radi se o ofset štampi: više od 160 strana, format 24x30cm, tiraž 500 kom, tvrde korice, omotnica...

 

Ali... sve što sam prethodno radio u ovoj oblasti, bilo je ilustrovano (samo) fotografijama u boji,

a ovde dobijam zadatak da na NA ISTIM STRANICAMA (zbog prirode pratećeg teksta i komparacija njegovih radova iz različitih medija), smestim jedne pored drugih, fotografije kolornih slika (izvorno RGB) i SKENIRANE stare crno-bele fotografije (ili negative crno-belih filmova) u GRAYSCALE profilu... i nije ih malo (skoro četvrtina svih fotografija, koje inače pretežu u ovoj knjizi- monografiji).

 

Ustvari, strepim da će mi crno-bele slike (fotografije) "povući" neki ton posle konvertovanja u cmyk u Photoshopu, odnosno, da će mi pdf fajl iz InDesigna biti nekorektan za dobru (neutralnu) štampu crno-belih fotografija.

Napominjem da sam radio kataloge samostalnih izložbi crno-belih fotografija, takođe, sa pdf fajlom za ofset štampu,

ali nije bilo konvertovanja iz Grayscale i sve je bilo odlično.

 

Dakle, potreban mi je savet kako da pripremim crno-bele fotografije da bi one u cmyk (kolornoj) ofset štampi bile tonski neutralne?

...

 

 

 

Link to post
Share on other sites
Kad skenove tih crno/belih fotografija obradiš, samo ih konvertuj u Grayscale a ne u CMYK i tako snimi. Ako je slika Grayscale, nema razloga da "povuče" u neku boju, jer se grayscale štampa samo iz crne.

 

Pozdrav.

Skenovi (crno-belih) već jesu u Grayscale;

to znači da ih u Photoshopu ne convertujem u CMYK i da ih takve preuzimam u InDesign i kasnije exportijem u pdf za ofset štampu.

Ustvari, izgleda da nisam ni imao neki problem :rolleyes:

Ipak, dobro je kad to još neko potvrdi.

 

Hvala, pozdrav

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...