Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zašto kada ukucam reč "ribolov" moj portal http://www.trofej.info/ koji se zove Ribolov i pecanje - Ribolovački TROFEJ - Free Online Fishing Magazine Google izbaci tek na Bog-te-pita kojoj strani iako je moj Alexa rejting neuporedivo boljih od mnogih drugih sajtova iz branše, koji se pojave na prvoj strani?!

Nije mi jasno? Recimo, neki sajt je na 3.500.000. mestu po Alexi u globalu, a u Srbiji na 15.000.tom mestu, a na "ribolov" se pojavi pre mog portala?

I sa drugom bitnom reči za pretragu - pecanje - se slično dešava?

Naravno, kada se "gugla" moj portal bude među prvima za brojne pojmove iz ribolova, ali ne i na te dve ključne reči.

Gde grešim?

Zbog čega se to dešava?

Pomozite! Posetite moj sajt pa mi reci šta sam zabrljao u SEO?

Izludeću više, jer se na "ribolov" pre mene pojavljuju i neki "sajtovi" koji imaju posetu od dva usera mesečno?

Posted

Na prvom mestu kod pretrage se nalazi domensko ime. Kada u gugl ukucas "ribolov", prvih n hitova ima u samom nazivu domena tu rec i tu ne mozes nista da radis.

Za ostalo procitaj malo o SEO-u, SEM-u, google ranking-u i slicno. Jedan od najbitnijih faktora kod google rankinga je koliko sajtova ima link ka tvom sajtu... i tako dalje

Posted

Znači, kod mene je "Trofej" prva reč, to mi je jasno, ali...

Ali kako može recimo "Udica" da bude pre mene? Pa Udica je na 5.600.000 a ima 4 linka, a Trofej na 590.000 i 28 linkova?! A ni Udica nema u imenu "ribolov" ko ni Trofej.

Iako mi nije jasno zašto Alexa prikazuje samo 28 linkova, kad znam nekoliko desetina, ako ne i stotina sajtova, koji su imali link za www.trofej.info kod sebe?

Jasno je zašto je neki sajt koji ima reč ribolov ispred, ali "udica"???

Od portala iz branše www.tofej.info je ubedljivo prvi u Srbiji i u ex-YU, a kad se ukuca "ribolov" ili "pecanje" nalazi tek na 10. ili 20 strani Googla?

Hvala Vili. Čitam o SEO, trudim se... ali ovo ne kontam nikako?

Posted

Alexu sam naveo samo kao primer. Jer nije mi jasno da "Udica", "Pecaroš", Ada Safari... koji su po svim parametrima neuporedivo manje posećeni, iskoče pre mene - i to na prvoj strani - kad se u Google ukuca "ribolov"?

Nisu ti sajtovi meni ni merilo ni parametar, jedino slučajni primeri, jer su na prvoj strani za tu reč - a ne znam zbog čega.

Najzagonetnije mi što Trofej nije bar na drugoj ili trećoj - kad već nije na prvoj - nego tek na ne znam kojoj. Ko da je ribolov pojam koji se ne pominje na mom portalu.

Posted

ako sam pogresio neka me neko ispravi... kod linkova koji vode ka tvom sajtu, bolje se rangira link koji sadrzi kljucnu rec nego klikni ovde ili nesto slicno. i bitno je sa kojih sajtova ide link ka tvom, gledajuci google rank. jbg.

i cisto da ne bude zabune, ako imas gmail account, izloguj se pre nego sto proveravas rezultate pretrage, jer je google uveo personalizovane rezultate pretrage u svoj algoritam.

Posted

Hm, pitanje ti je kompleksno, tj. ima mnogo faktora koji uticu na seo. Pre svega moras imati "kvalitetan" sadrzaj, znaci sa dosta kljucnih reci, sa dosta linkova ka slicnim sajtovima itd. Gledaj da u naslovu (<h1></h1>) ubacujes kljucne reci koje zelis. Takodje jedan od najbitnijih faktora su dolazni linkovi. Jako je bitno da te linkuju sajtove iz slicne branse, ali da su ti sajtovi dobro poseceni. Nece nista znaciti ako imas link sa sajta koji ima 2 posetioca dnevno, cak to moze i da ti spusta page rank. Kada ti vec domen nije odgovarajuci za kljucnu rec za koju zelis da se probijes, moras da poradis na svim ostalim stvarima. Proguglaj malo o SEO, ima dosta clanaka na srpskom.

Posted

Hvala vam dobri ljudi. Znam da je suština u novim dobrim tekstovima, ne ulaze kod mene na sajt zbog nekih SEO trikova.

Pitao sam samo zbog jedne jedine reči - ribolov - jer se pojavi moj sajt tek na 7-8 strani, a ispred su brojni bog-te-pita koji sajtovi. No, ja sam ispred njih za sve druge reči. ;)

Bez te jedne se, očigledno, može.

Iako me i dalje kopka kako može biti ispred sajt koji nije osvežavan dve godine, a ima dva posetioca dnevno - vlasnika sajta i mene, hehehe.

Posted

Imas ovde spisak faktora koji uticu na rangiranje sajta http://www.seomoz.org/article/search-ranking-factors

U sustini sto vise kvalitetnih backlinkova (anchor u tekstu sa sajtova sa slicnom tematikom... ribolov a ne http://www.trofej.info ako ciljas kljucnu rec "ribolov" ). Takodje na poziciju na google.rs utice i to gde ti je hostovan sajt (kod tebe koliko vidim je nemacka) i da li ti je domen rs...

Ima i drugih faktora, vecina bi se mogla podvesti pod "on site seo" optimizaciju sajta za pretrazivace (joomla nije sjajan izbor za to)...

1. pojavljivanje kljucne reci u linku - mogao bi da razmislis da napises stranu koja ce se zvati ribolov i da juris da ti ta strana bude sto bolje plasirana za tu kljucnu rec;

2. meta i title tagovi, 3. kljucna rec u prvom paragrafu, 4. koliko se puta pojavljuje kljucna rec na strani... ima jos manje vaznih faktora kao sto je brzina ucitavanja sajta...

Najbitnije ti je ovo prvo, sto vise kvalitetnih linkova prema tebi; na tvom mestu, posto vidim da imas kvalitetan originalan sadrzaj, nudio bih manjim sajtovima/blogovima (mozes i sam pokrenuti par blogova na tu tematiku - bolje je neko drugi ili da google ne poveze da si to ti) sa istom tematikom da im obezbedis sadrzaj a oni tebi linkove tj. ti ih sam ubacuj u tekst.

Posted

Kao ribolovac koji je pratio još papirno izdanje mogu da kažem da je sajt imao jako dugo vreme (mislim da Glod zna tačno koliko) blokadu od antivirusnih programa i bio je na njihovim listama. Tj. nisi mogao da ga otvoriš.

Znam da se prikazivao odmah u google-tu čim bih ga potražio ali kad bi otvorio redirekciju na sajt dobiješ blokadu.

Sad nisam upučen u materiju da bih znao koliko je to uticalo na rejting u google, ali možda je i do toga, tj. treba opet da prođe vremena dok se ne vrati na svoje.

Posted

Bio virus, skinuli ga. Ali je NOD dugo drzao blokadu (iako je sajt bio cist) sve dok ih nismo licno zvali. Nije to u pitanju, nego ko zna šta.

Ja ne znam. Jer nije logično da budem na 8. ili 10 stranici a ispred "sajtovi" koji su na 10-tomilionitom mestu, i koji u imenu nemaju reč ribolov. No, nije ni bitno.

Jednostavno, dižem ruke od ribolova i prelazim na - pecanje. :D