Jump to content

Recommended Posts

Posted

ekipa pozdrav,

molio bih da mi netko preporuči nekakvu dobru literaturu, knjige, link, tutoriale i slično po kojima bi mogao krenuti sa učenjem grafičkog dizajna...

Sa softverima sam izuzetno dobar (cijeli ADOBE-ov paket jako dobro poznajem). Nekoliko godina sam radio po tiskarama unutar odjela grafičke pripreme, dosta toga sam sam dizajnirao međutim nikada nisam prošao obuku/školu za grafičkog dizajnera već sam se oslanjao na (nazovi ga tako) "vlastiti talent" koji je sasvim solidan al nepredvidljiv.

Volio bi krenuti studiozno, onako - od nule, školski, kroz literaturu gdje bi prošao i naučio nekakve zakonitosti vezane za graf. dizajn i na taj način učiti i ići naprijed postepeno al ne sporo.

Znam da se kreativnost ne može naučiti al se može poboljšati i unaprijediti, isto tako tek nedavno sam čitao o dizajniranju uz pomoć grid-ova, stvari na koje bi ja gubio sate tražeći gdje ću koji element pozicionirati tako da to ok izgleda, školskim pristupom se za 5x manje vremena ista il bolja stvar napravi (a to je samo jedna od stvari koje dizajneru mogu olakšati posao).

Zamislite osobu koja ima "talenta" za crtanje al je u potpunosti samouka a sa druge strane nekoga tko je manje talentiran al je prošao tečaj, školu, knjige, razne tutoriale o crtanju u kojima je naučio kako postaviti motiv na list papira i još puno toga čime je, unatoč limitiranosti talenta, konačnim radom daleko iznad onog prvoga. Ista stvar se na dizajn (sport, glazbu i još puno toga može primjeniti) pa me zanima sav onaj put - trening kojega bi kao dizajner trebao proći da "školski" odrađuje posao.

Napominjem da grafičke programe jako dobro poznajem, grafiču tehnologiju također (prije 4 godine sam diplomirao na grafičkom fakultetu),

havla za svaku informaciju, pozdrav

Posted

Prosao sam slicnu pricu kao ti. Nemam nikakve skole, kada sam konkurisao za srednju dizajnersku, bio sam ispod crte, dok su se raznorazni poupisivali preko veze. Zavrsio sam nesto sasvim deseto posle toga. Poceo sam karijeru u stampariji, prakticno sam znao samo photoshop, corel sam jedva 3 puta otvorio pre toga, i to mi je bila najveca skola. I evo, deset godina posle toga jos uvek nisam procitao ni jednu knjigu iz dizajna. Ubijam se od posla, i zaradjujem bolje nego vecina dizajnera. A neke koje poznajem, a ubacili su se preko veze u dizajnersku, sada rade u trgovini.

Eto tako, znam da ti nisam puno pomogao sad, ali shvatas poentu.

Posted
Prosao sam slicnu pricu kao ti. Nemam nikakve skole, kada sam konkurisao za srednju dizajnersku, bio sam ispod crte, dok su se raznorazni poupisivali preko veze. Zavrsio sam nesto sasvim deseto posle toga. Poceo sam karijeru u stampariji, prakticno sam znao samo photoshop, corel sam jedva 3 puta otvorio pre toga, i to mi je bila najveca skola. I evo, deset godina posle toga jos uvek nisam procitao ni jednu knjigu iz dizajna. Ubijam se od posla, i zaradjujem bolje nego vecina dizajnera. A neke koje poznajem, a ubacili su se preko veze u dizajnersku, sada rade u trgovini.

Eto tako, znam da ti nisam puno pomogao sad, ali shvatas poentu.

hvala na odg,

apsolutno se slažem sa tobom u tome da je praksa najveća škola. Konvencionalno obrazovanje nažalost često ima izuzetno puno manjkavosti (od nekompetntnih predavača, zastarjela programa, tromosti ustanove, malo praktične rađe, do monotonosti, klišeizma, sve se svede na to- daj mi prolaznu ocjenu itd.).

Unatoč minusima predavača, samim programima, obrazovnom sustavu itd. koncept koji je zamišljen za osposobljavanje jednog graf. dizajnera je često izuzetno dobar (samo što se on rijetko kao takav primjenjuje), posebno u današnje vrijeme kad je uloga "obrazovnih" ustanova- da pokupe lovu. Mene zanima taj program, preporuke, literatura, knjige, tutoriali i sl. koje bi sam prešao i tako se lišio dobrog dijela dizajnerskih nedostataka koje imam.

Ono što mi ide na ruku jest da stvarno dobro poznajem programe, da sam radio nekoliko godina u grafičkoj stuci, da poznajem tenologiju tiska, dorade i posebno pripreme međutim fali mi ovaj dio kojeg sam u prvom postu spominjao da bi bio "kompletan" i da bi mogao ići naprijed kao grafički dizajner.

Drago mi je čuti da netko danas govori kako se ubija od posla, svako dobro na daljnjem poslovnom putu ti želim!

lijep pozdrav

Posted

Vrlo je čest primjer gdje se ljudi koji nisu pročitali ni jednu jedinu knjigu ubijaju od posla... :D

šalu na stranu na šta god od literature staviš ruke, čitaj! I najlošija knjiga je dobra knjiga... ;)

na torrentima imaš brdo nekih knjiga o dizajnu... ja sam nekad skupljao te PDFove i povremeno čitao, al ko što kolega gore reče, više se nema vremena za knjigu od posla heheheh.

http://cl.ly/AFdK

možda pomogne ;)