Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nadam se da sam na pravom mestu postavio temu iliti pitanje jer sam prvi put ovde kod vas sto se tice weba. Ja sam fotoreporter pa sam mnogo vise bio u foto delu Zone :-)

Elem, na nekoliko mesta sam se vec raspitivao, ali uvek volim da cujem sto vise strana za ono u sta se ne razumem puno :-) pa donosim zakljucke :-) Zanima me, koliko treba vremena da se napravi sajt na kome bi se neki prozivodi nudili za prodaju, ali ne samo u Srbiji vec svuda u svetu? Da moze bilo ko da naruci i kupi sta ga zanima a da pritom na sajtu je sigurno sto se tice kupovine preko neta. Sta sve treba uraditi i sa kojim bankovnim firmama treba sklopiti ugovor itd? Da sajt bude podeljen po profilima za prodaju? To je ukratko, naravno da sajt treba da bude lepo osmisljen i na oko i za koriscenje i na kraju, koliko bi to moglo da kosta?

Mozda mnoge stvari nisam jasno napisao, ali u toku diskusije valjda ce se sve iskristalisati sta zelim :-)

Posted

Nije mi poenta da se prebrzo uradi, vec da se lepo i kvalitetno :-) pa i meseca dana. ...Treba bi svakako neko ko zna to da uradi, jer kako su mi objasnili, jedna je vrsta uraditi sajt a druga vrsta je uraditi te delove za prodaju i zastitu i da sve to funkcionise. Naravno, zaivisi i cena izrade.

Kada trazim nekoga za izradu takvog sajta, koga sve trazim ili to moze jedan covek da uradi?

Posted

Da bi se napravio dobar, funkcionalan, siguran web shop, potrebno je vise ljudi i definitivno vise od mesec dana, cak 3-6 meseci minimum. Znam nekolicinu ljudi koji su pomislili drugacije, pa su se pokajali. Osim samog developmenta, potrebno je zavrsiti i gomilu drugih stvari tipa birokratije, hostinga, administracije, ugovora... i brda slicnih stvari, koje ce oduzeti takodje ogromnu kolicinu vremena.

Moja skromna procena (a ne mora da znaci da je tacna) je da realno treba oko godinu dana da se sve zavrsi, ispolira i postane funkcionalno i to je posao za tim ljudi koji ce pokrivati razlicite strane ove price.

Mnogo bitnije je postaviti celu pricu, ostvariti preduslove, napraviti specifikaciju, nego posle svega toga odraditi development. A sve to kosta.

Web shop je OZBILJAN posao i pogresno je uopste i pomisliti da jedan covek moze sve to da zavrsi.

Posted

Sve ovo što je rekao Vili. S tim što može i ranije mnogo da se završi, ali onda i mnogo više košta. :) Takođe, sve zavisi od namene i veličine sajta, ako hoćeš mali shop sa par proizvoda, može ti jedan čovek sve uraditi uz neki gotov sistem. Ako hoćeš ozbiljan e-commerce web shop, onda je priča komplikovanija i zahteva više ljudi.

Ako ti budžet nije problem, najbolje je da se obratiš nekoj kompaniji koja se bavi web razvojem (možda sa akcentom na e-commerce).

Posted

To me je zanimalo. I ja sam skontao da to jedan covek tesko moze da uradi. Da, ozbiljnija je stvar u pitanju, mada mislim da oko papirologije moze da ide brze, mene jedino za sada zanima izrada takvog sajta, kako da skupim te ljude, i deo koji me interesuje, da li je u tom svetu normalno zakljuciti ugovor o tajnosti izrade sajta dok se ne zavrsi i ne pocne da funkcionise?

I ako moze neki predlozi web kompanija koje to rade kvalitetno.

Posted
da li je u tom svetu normalno zakljuciti ugovor o tajnosti izrade sajta dok se ne zavrsi i ne pocne da funkcionise?

Apsolutno, to se zove non-disclosure agreement (NDA).

I ako moze neki predlozi web kompanija koje to rade kvalitetno.

Probaj sa ImplemenTek-om. Oni rade jako dobra rešenja sa Magentom. Ako hoćeš da se malo više pažnje obraća na dizajn i user experience onda je preporuka HALO agency.

Posted

Pozdrav ljudi,

Hvala @tropolio na linku.

Istina je da u procesu izrade kvalitetne internet trgovine sudjeluje vise ljudi. U nasem slucaju, zaposlenici su podjeljeni u timove od 4 do 5 ljudi (osim u slucaju kada klijent zahtjeva da vise ljudi radi na projektu zbog opsega posla). Tim cine senior back-end developer, junior back-end developer, front-end developer i project manager.

Iako izrada internet trgovine može trajati mjesecima, postoje i jeftinija, brža i lakša rješenja za one koji žele kreniti kao mali te eventualno kasnije kada narastu preci na profesionalnija rješenja. Jendo takvo rješenje koje preporucujemo onima kojima je skupo platiti ~$13,000 godišnje za licencu za Magento Enterprise Edition je Magento Go. Radi se o SaaS platformi na kojoj za svega $15 mjesecno imate potpuno fonkcionalnu internet trgovinu.

Ako netko ima specificnih pitanja, slobodno pitajte a ja cu se potruditi odgovoriti sto prije :)

Toni Anicic

Marketing Manager

Inchoo

Posted

@woot, naravno da interesuje :-) zato sam i postyavio temu, da i ja saznam cene a i drugi koji bi mozda zeleli nesto da pokrenu.

Sta je ta SaaS platforma i kako moze da se vidi primer, koliko bi kostalo, odprilike, jer znam da ne mozes tacnu cenu da das ako ne znas koji je obim posla u pitanju, ako se ukljucuje tim ljudi da izradi taj sajt i pocne da funkcionise?

Ne bih nista kicarski da se radi vec vise da odise elegancijom. Vise bih da to budu 4 do 5 osnovnih strana a na kojim bi imalo na svakoj strani pod strane za svoju funkciju prodaje ili predstavljanje proizvoda?

Posted
@woot, naravno da interesuje :-) zato sam i postyavio temu, da i ja saznam cene a i drugi koji bi mozda zeleli nesto da pokrenu.

Sta je ta SaaS platforma i kako moze da se vidi primer, koliko bi kostalo, odprilike, jer znam da ne mozes tacnu cenu da das ako ne znas koji je obim posla u pitanju, ako se ukljucuje tim ljudi da izradi taj sajt i pocne da funkcionise?

Ne bih nista kicarski da se radi vec vise da odise elegancijom. Vise bih da to budu 4 do 5 osnovnih strana a na kojim bi imalo na svakoj strani pod strane za svoju funkciju prodaje ili predstavljanje proizvoda?

SaaS znaci - Software as a service - odnosno, dobiješ vec instalirano i hostano rješenje koje samo trebaš konfigurirati (dodati svoje proizvode, kategorije, slike, tekstove, nacin placanja - pouzecem i/ili neki payment gateway ili paypal). Mozes ga naci na linku kojeg sam stavio u postu iznad (Magento Go) i isprobati ga 30 dana potpuno besplatno bez da unosiš svoju kreditnu karticu. Nakon tih 30 dana (ili ranije) se mozes odluciti zelis li koristiti to rješenje te unijeti svoju karticu i placati $15 mjesecno za najmanji paket (koji je dovoljan za vecinu malih poduzetnika).

Što se tice Enterprise rješenja, sama godišnja licneca za Magento Enterprise Edition košta oko 13 000 dolara. Proces izrade dizajna, implementacije istog te konfiguracije Internet trgovine sa standardnim Enterprise funkcionalnostima traje oko 200 radnih sati. Ako te zanima konkretna i malo opširnija ponuda, možeš poslati upit preko kontakt forme na našoj stranici.

Posted

Znaci taj SaaS se postavlja nakon sto je sam izgled sajta gotov ili se sve to radi zajedno?

U tom slucaju, interesuje me, sta sve treba od papira da imam da to pocne da funkcionise, gde otvarati racune i kakve, sta dobijam sa tom malom verzijom od 15 dolara mesecno?

Posted
Sto se tice Enterprise rješenja, sama godišnja licneca za Magento Enterprise Edition košta oko 13 000 dolara. Proces izrade dizajna, implementacije istog te konfiguracije Internet trgovine sa standardnim Enterprise funkcionalnostima traje oko 200 radnih sati. Ako te zanima konkretna i malo opširnija ponuda, možeš poslati upit preko kontakt forme na našoj stranici.

Postoji i Magento Community Edition koji je "besplatan", i vec pomenuta firma Implementek radi kastomizacije te verzije, a za cenu bi vec morao njih da pitas.

Posted

Samo da dodam da je takođe OpenCart sasvim zadovoljavajući free shop sistem, lako se pokreće i podešava. Zavisno od broja artikala i željenih funkcija na sajtu, bez par meseci neće biti dobre prodavnice, mada to ne znači da programer koji radi samo jedan E-shop neće brzo odraditi postavljene zahteve. Što se tiče cene... po dogovoru naravno i u skladu s novčanim mogućnostima. Na kraju svaki rizik bi trebao da se isplati.

Sve najbolje i puno uspeha!