Jump to content

Recommended Posts

Posted

...znam da je, što se teorije i literature g. dizajna tiče, sve pomalo apstraktno i svodi se uglavnom na primere i likovnu/grafičku teoriju ali, ako se ne varam, studenti na akademijama/školama/fakultetima moraju imati odredjene predmete i literaturu za iste - koja je to literatura i kako doći do nje?

dakle, koje knjige bi trebao pročitati da bi se mogao zvati grafički dizajner :rolleyes:

Posted

Pa pre literature ipak je potreban talenat ako iko misli da u istom uspe.

A sto se tice litarature koja licno moze da ti pomogne da budes bolji dizajner, i da naucis stosta korisno su ove knjige, naravno sve su na eng xD a i nisam siguran da ih ima gde kod nas, i jedno ti preostaje da iste narucis preko Amazona (proverno stizu, i licno nisam imao prob):

• The Elements of Typographic Style
  • Thinking with Type: A Primer for Designers: A Critical Guide for Designers, Writers, Editors, & Students
  • How To Be a Graphic Designer Without Losing Your Soul
  • How to Think Like a Great Graphic Designer
  • Function, Restraint, and Subversion in Typography
  • 8 Faces magazine
  • Good Design: Deconstructing Form and Function and What Makes Good Design Work
  • A Practical Guide to Designing for the Web
  • Logo Design Love: A Guide to Creating Iconic Brand Identities
  • How to Be a Rockstar Freelancer

I da naravno, internet je danas put konferencija, seminara, predavanja u vezi grafickog dizajna tako da i to mores da iskoristis da naucis sto. :)

Posted

Naravno. Ja nisam baš od juče u ovome. pravio sam veće pauze u radu i stalno sam bio odvučen drugim stvarima, pa sada želim da, pošto nigde ne radim, malo ozbiljnije zagrejem stolicu, i pročitam, pored nekih desetak ozbiljnijih grafičkih knjiga koje sam već pročitao (na engleskom) i već poprilično zaboravio jer je to bilo, sada već davno, literaturu iz koje uče regularno školovani dizajneri. Takve knjige sam već vidjao po knjižarama u Knez Mihajlovoj, DeltaCity-ju itd. ali, da preformulišem pitanje: koje udžbenike koriste grafički dizajneri u toku regularnog školovanja? Gde naći te udžbenike?

Posted

Hm, kad tako postaviš pitanje, ni u srednjoj ni na višoj nismo imali ni jedan udžbenik što se tiče stručnih predmeta. Bila je tu psihologija, estetika medija (koju je pisala profesorka) i istorija umetnosti, ali što se diče dizajna jok. Učenje se svodilo na predavanja i na to da profesor preporuči neku knjigu tipa ovih što je mant3ra napisao. Tako da udžbenika kao udžbenika mislim da nema, sem možda neke teorije forme.

Posted

Pa sve su ti to opste knjige maltene, otidji do najblize biblioteke i raspitaj se, sigurno ce ti preporuce nesto.

Ali definitivno one knjige su puno bolje od "skolskih" a da bi jos stosta naucio ti je jos ovo potrebno, i posle lepo radi, sklepaj sto bolji portfolio i mozes udjes i lepo zaradjujes u freelence svetu x) ako vec ne nadjes dobar posao kod nas (sem u BG ne znam dal ima gde iole placen dobro pogotovu ovde gde ja zivim na jugu srbije/nije kosovo )

Tako ako imas sredstava poruci ova predavanja:

http://www.thegnomonworkshop.com/store/cat...gn---Foundation

Posted

@ivanitza - to i ja kažem;)

@...bio sam prekjuče u Zagrebu i našao sam što mi treba (najbolje su ava-ine knjige), ali knjige su relativno skupe (oko 2500din kom. hm kom...:)

nego, nešto razmišljam da bi bilo dobro skinuti nešto sa neta, ako je moguće ava-ine knjige u PDF-u? naravno, platio bih karticom, ako su, a najverovatnije da jesu, dosta jeftinije od štampanih.

@nerva_traianus - da, to nije bilo teško primetiti:) nekako im je literatura najviše "školska". sve što sam gledao u Bgdu i Zgbu je puno ilustracija, fotografija, i ostalog. što meni uopšte ne treba - meni treba teorija, a tih radova sam se nagledao po netu...

btw, hvala svima na pomoći. bilo bi dobro da se javi još neko ako zna sa nekog izdavača kao ava.